Den första söndagen i augusti, sedan år 1960, hålls en populär vikingafestival i galiciska Catoira. Det bjuds på ett skådespel i form av en simulerad strid, underbar lokal mat och härlig stämning.

För ca. 1000 år plundrade vikingarna längs den galiciska kusten. För att återuppleva historien hålls en populär vikingafestival i Catoira, belägen längs floden Ulla i nordvästliga Galicien. Festivalen börjar kl. 10:00 med olika föreställningar på Catoiras gator och på själva huvudplatsen: Las Torres del Oeste –  de två strategiskt belägna tornen som vaktar floden. Här hålls bl.a. en medeltida marknad, och andra spännande aktiviteter relaterade till vikingarna.

Landstigningen – själva huvudnumret

I Galicien i Norra Spanien hålls varje år en vikingafestival.

Sedan följer själva huvudnumret, landstigningen. Byborna klär ut sig i full mundering till vikingar och seglar uppströms i floden i en replika av ett vikingaskepp. De stiger iland med målet att erövra tornen, precis som historien förtäljer. Byns invånare försöker motstå och en simulerad kamp äger rum. Idag samlas tusentals åskådare för att uppleva detta fascinerande skådespeleri!

Goda musslor under vikingafestivalen i Galicien, Norra Spanien.

Efter “striden” hålls en stor picknick på lokala delikatesser som bläckfisk, grillade sardiner, musslor och empanadas (små goda pajer). Atmosfären är livlig, med mycket skratt och den galiciska säckpipans ljuva toner. Sedan fortsätter festivalen långt in på småtimmarna med teater, “vikinga-middag” och andra festligheter.

Är vikingafestivalen något för dig?

Foto: Catoira.gal