Att vandra i Norra Spanien är en fantastisk upplevelse. Upptäck bergskedjorna, Mesetan, slumrande byar, Medelhavet eller den gröna Atlantkusten till fots – en vandring i Norra Spanien erbjuder något för alla.

Vi har tagit fram den ultimata guiden till att vandra i Norra Spanien inför din nästa resa. Trevlig vandring!

Pilgrimsvandring i Spanien

Karta Camino de Santiago

Foto: Gronze.com

Här kommer vårt bästa tips direkt: att vandra Camino de Santiago är det allra enklaste sättet att uppleva Norra Spanien till fots. På kartan ovan, från utmärkta Gronze.com, kan pilgrimsvandringarna i Spanien ses.

Lederna som sträcker sig över Norra Spanien underhålls av regionerna, är väl markerade och har många faciliteter samt boenden längs dem. Under sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela får man möta underbara människor från hela världen och uppleva sagolik natur.

Det bästa med att göra en pilgrimsvandring i Spanien? Du behöver inte vandra hela Camino de Santiago på en gång: välj din led, vandra den tid du har tillgänglig och fortsätt din pilgrimsvandring när du har möjligheten igen.

Nedanför kan du lära dig mer om pilgrimslederna som slingrar sig igenom Norra Spanien till slutmålet Santiago de Compostela, i nordvästra Galicien. Att vandra Camino de Santiago är en oförglömlig upplevelse och ett minne för livet.

Så, vilka är pilgrimslederna i Norra Spanien?

Camino Francés (764 km)

När man tänker på Camino de Santiago dyker troligtvis bilder från Camino Francés upp. Leden är nämligen den mest kända, som under 2017 gicks av över 60% av pilgrimerna och har förevigats i otaliga filmer och böcker.

Camino Francés börjar i St. Jean-Pied-de-Port i Frankrike, och korsar redan de första dagarna Pyrenéerna – sedan fortsätter man genom Norra Spaniens inland mot Santiago. För förstagångsvandrare är den franska vägen perfekt!

Den tar dig genom fantastiska städer som Pamplona, Logroño, Burgos, León och inte minst Santiago de Compostela. För att inte tala om alla medeltida byar och historiska sevärdheter…

Terrängen är omväxlande: från Pyrenéernas djupa dalar, La Riojas vinodlingar till höghöjdsplatån Mesetan och slutligen Galiciens ljuvligt doftande eukalyptusskogar och gröna kullar. På Camino Francés träffar man pilgrimer från världens alla hörn och det råder en stor “pilgrimsgemenskap”.

Camino Francés tar dig genom fantastiska städer som Pamplona, Logroño, Burgos, León och inte minst Santiago de Compostela.

Längs leden går det att finna alla möjliga faciliteter som hotell, härbärgen (Albergue), sjukhus, apotek, restauranger, barer och annan typ av service.

Under sommarmånaderna vandrar väldigt många på leden, och det kan bli fullbokat på boendena (härbärgen) under vägens gång. Vill du vandra i lugn och ro? Då rekommenderas istället våren eller hösten.

Camino del Norte (824 km)

Camino del Norte, den norra pilgrimsleden, löper längs Biscayabukten.

Vill du vandra på dagarna, bada i Atlantens uppfriskande vatten och äta gott? Då är den norra kustvägen något för dig.

Camino del Norte börjar i franska Irún och går längs den norra Atlantkusten genom Baskien, Kantabrien och Asturien innan den slutligen svänger söderut igenom Galiciens inland till Santiago. I Arzúa sammanstrålar den norra vägen med Camino Francés, och de sista etapperna går man tillsammans med de pilgrimer som vandrat inlandsvägen.

Camino del Norte är betydligt tuffare med mycket upp och ner, men för sitt slit belönas man med storslagna vyer. Idylliska fiskebyar, inbjudande städer och oändligt av vackra stränder, där man kan ta sig ett skönt dopp, följer som på ett pärlband längs “den gröna kusten”.

De gröna kullarna är en härlig kontrast till det mörkblåa havet, och i den södra horisonten kan man skymta de snöklädda Kantabriska bergen. Betydligt färre pilgrimer går den norra kustvägen, och det finns inte alls lika många faciliteter som på, exempelvis, den franska vägen.

De gröna kullarna är en härlig kontrast till det mörkblåa havet, och i den södra horisonten kan man skymta de snöklädda Kantabriska bergen.

Vädret är varmt under sommaren, fastän ändå inte sådär kvavt eller hett som det kan bli i södra Spanien. Och glömde vi säga att gastronomin i regionerna man passerar är förstklassig? Trendiga Michelin-restauranger, traditionella spanska rätter, fisk- och skaldjur, pinchos… Det är bara att välja och vraka!

För något mer erfarna vandrare är Camino del Norte den ultimata vandringsupplevelsen i Norra Spanien. Tips: Gå helst denna pilgrimsled under sommaren.

Camino Portugués (620 km)

Den lättvandrade portugisiska vägen, Camino Portugués, är den näst vanligaste pilgrimsleden till Santiago –  som för varje år blir allt mer populär.

Leden tar vid i Portugals huvudstad Lissabon, men många väljer istället starta i Porto och gå de ca. 200 kilometerna till katedralen i Santiago. Anledningen är att det finns betydligt mer faciliteter under denna sträcka, även om det såklart är fullt möjligt att gå hela vägen från Lissabon.

I det senare skedet av Camino Portugués går det att välja mellan två vägar, antingen följa kustlinjen eller göra som de flesta och gå in till Spanien via Tui.

Den portugisiska vägen är känd för sina magiska landskap med frodiga skogar, vattendrag, Atlanten och böljande vinodlingar, där man kan besöka lokala Bodegor för vinprovning. Man passerar dessutom mysiga småbyar samt många historiska attraktioner som exempelvis romerska stenbroar, kyrkor och stenkors.

Att vandra Camino Portugués ger en chansen att uppleva två länder under samma vandring. Och det är inte heller helt fel att koppla av på stranden i södra Galicien efter en dag fylld av rörelse.

Camino Primitivo (313 km)

Camino Primitivo kallas ofta för den “ursprungliga vägen”, eftersom Alfonso den andre av Asturien gick från Oviedo för att besöka Aposteln Sankt. Jakobs grav – den allra första pilgrimsvandringen. Rutten han tog är väldokumenterad och dagens led följer i princip samma väg.

Camino Primitivo är den tuffaste av pilgrimslederna, som korsar de vackra och utmanande bergspassen mellan Asturien och Galicien. Naturen fullkomligt sjuder av liv, och under vägens gång får man verkligen uppleva småskaliga och idylliska jordbrukssamhällen.

Camino Primitivo börjar i Asturiens huvudstad Oviedo, fortsätter i kuperad terräng, tänk dig mycket upp och ner på skogsvägar och ofta med underbara vyer. Leden passerar staden Lugo, med sin välbevarade romerska ringmur, och går samman med den franska vägen i Mélide.

Naturen fullkomligt sjuder av liv, och under vägens gång får man verkligen uppleva småskaliga och idylliska jordbrukssamhällen.

Det bästa med Camino Primitivo är lokalbefolkningens vänlighet, den orörda naturen, byarna och stillheten. Härbärgena är relativt få till antalet, men många privata boenden i traditionella lanthus (Casa Rural) går att finna längs leden.

Vía de la Plata (960 km)

Salamanca är fylld av historiska sevärdheter och här finns också Spaniens näst äldsta universitet.

Vía de la Plata, silverrutten, är en mindre känd Camino som traditionellt gick från Mérida till Astorga. Idag börjar de flesta att vandra i Sevilla i södra Spanien, och fortsätter sedan norrut upp till Meseta-platån.

Efter Zamora kan man välja att svänga västerut mot Santiago, eller fortsätta till Astorga där Vía de la Plata sammanstrålar med Camino Francés.

Vía de la Plata är en historisk led som använts för att transportera boskap, och var dessutom en viktig handelsrutt där exotiska produkter från söder (bl.a. juveler och keramik) byttes mot råvaror från norr.

Romarna använde sig flitigt av leden, och detsamma gjorde morerna på 700-talet när de avancerade norrut på den iberiska halvön. Under den spanska återerövringen spelade också Vía de la Plata en viktig roll. Med alla kulturella influenser kanske du kan föreställa dig vilka historiska skatter som går att finna längs Vía de la Plata.

Du bjuds på en annorlunda vandringsupplevelse, där man får lära känna ett historiskt och mer “ruralt” Spanien på djupet, långt ifrån turisthorderna. Man passerar historiska städer som Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora och många rofyllda kastilianska byar.

Under vägens gång kan du njuta av en mycket prisvärd gastronomi och sevärdheter som romerska akvedukter, katedraler, palats, slott och mycket mer. Det finns färre faciliteter utmed Vía de la Plata, och endast 3.5% av alla pilgrimer går den. Vi tror dock att leden kommer bli betydligt mer populär i framtiden, så passa på!

Camino Sanabrés (369 km)

Camino Sanabrés är den led man kan välja om man går västerut på Vía de la Plata efter Zamora. Då fortsätter man förbi Puebla de Sanabria (Lago de Sanabria: Spaniens största glaciärsjö ligger i närheten), och vidare via Ourense till Santiago. En naturskön sträcka på ungefär 369 kilometer.

Camino de Finisterre (90 km + 25 km)

Pilgrimsvandring till fyrtornet i Finisterre, "världens ände" enligt romarna.

Foto: Turismo.gal

Camino de Finisterre är den enda pilgrimsled som börjar i Santiago de Compostela och fortsätter västerut.

Många pilgrimer valde förr i tiden att fortsätta sin Camino ut till den dramatiskt vackra Costa da Muerte som betyder, som du kanske förstår av namnet, “dödens kust”.

Det sägs att pilgrimerna vandrade hit för att ta med sig ett musselskal (symbolen för Caminon) hem, som ett bevis på att man slutfört pilgrimsvandringen och blivit förlåten för sina synder. Camino de Finisterre avslutas vid fyrtornet i Finisterre, på platsen romarna namngav som “världens ände”.

Det närliggande kustområdet är spektakulärt, och man känner sig väldigt liten när den mäktiga Atlanten breder ut sig framför en. Många legender och sagor har sitt ursprung härifrån. Lömska rev och det oförutsägbara, ibland väldigt hårda Atlantvädret, har gjort så att många skepp genom århundradena förlist där ute i det blåa.

Många menar på att jordens vackraste solnedgångar kan upplevas i Finisterre. De färgsprakande solnedgångarna är ett skådespel utan dess like, när himlen klär sig i en explosion av färger och solen sakta försvinner över Atlanten. Kan det bli mer romantiskt än så?

Många menar på att jordens vackraste solnedgångar kan upplevas i Finisterre.

Det går även att vandra vidare ytterligare en dagsetapp till Muxía och den vackra kyrkan som ligger så nära Atlanten att bränningarna ibland slår in över den. Från Muxía kan man därefter ta bussen som går två gånger per dag tillbaka till Santiago de Compostela.

Camino Inglés (119 km)

Camino Inglés, den engelska vägen, började trafikeras av engelsmän under Medeltiden. De seglade till de strategiskt belägna hamnarna i Ferrol och La Coruña, och gick från by till by för att sälja och köpa varor. Det var inte förrän på 1400-talet som pilgrimer började följa med handelsmännen på båtarna.

Istället för att korsa Pyrenéerna och gå den franska vägen, där attacker var vanligt, kunde pilgrimer från England, Skottland, Irland eller andra Skandinaviska länder nu enkelt hitta en väg till Santiago. De la till med skeppen längs Atlantkusten och började att vandra söderut genom Galiciens idylliska inland.

Startpunkterna på Camino Inglés är hamnstäderna La Coruña och Ferrol, den senare är mer populär eftersom man kan motta La Compostela (min. distans 100 km) med start härifrån. Camino Inglés tar ca. 5 dagar att vandra och bjuder på naturskönhet, små galiciska byar och god mat. Leden är perfekt för den som vill få hela Camino-upplevelsen, men har mindre än en vecka på sig.

Camino Lebaniego (72 km)

Camino Lebaniego är en pilgrimsled som går från Biscayabukten till nationalparken Picos de Europa.

Camino Lebaniego är en kortare pilgrimsled som går från San Vicente de la Barquera till det romanska klostret Santo Toribio, utanför Potes i nationalparken Picos de Europa. I klostret förvaras Lignum Crucis, världens största bit av Jesu kors.

I århundraden har pilgrimer vandrat genom bergspassen för att besöka denna fantastiska relik och Camino Lebaniego är, likt Camino de Santiago, ett Unesco-världsarv. Camino Lebaniego följer Camino del Norte i 10 kilometer innan den svänger av i byn Muñorrodero mot nationalparken Picos de Europa i inlandet.

Istället för de gula pilarna följer man nu istället de knallröda pilarna och tempelriddarkorset genom vad som närmast kan beskrivas som ren landsbygdsidyll. Floder där man fiskar lax, små vattenfall, träbroar, bondsamhällen och gröna kullar. Inte sällan passerar man stora äppellundar där man kan knycka sig ett mellanmål. Efter två dagar byter terrängen skepnad och blir mer dramatisk, med berg som måste gås uppför och hisnande raviner.

Har du tid och ork, ta gärna en liten omväg och besök en av Norra Spaniens vackraste och mest spektakulära utsiktsplatser, som ligger en bit utanför Cicera.

Camino Lebaniego passar bra för den som vill vandra i Norra Spanien och uppleva en härlig mix av stränder, landsbygd, vackra berg och god mat under ett par intensiva dagar.

Hur gör man för att enklast vandra Camino Lebaniego? Flyg direkt från Arlanda till Bilbao med Norwegian, ta bussen till Santander och övernatta. Dagen efter kan du ta det lilla Feve-tåget och kliva av utanför San Vicente de la Barqueras station – sedan är det bara att börja din vandring mot Picos de Europa. Från Potes, där du troligtvis övernattar sista natten/nätterna, går bussar tillbaka till Santander.

Tips: sök efter den röda “Lebaniego”-appen för mer information om boende och restauranger så att du kan planera följaktligen.

Vet du fortfarande inte vilken led att välja inför din vandring på Camino de Santiago? Du är alltid välkommen att kontakta oss vid frågor.

För att läsa om Camino de Santiago-lederna i detalj kan vi verkligen rekommendera John Brierley’s Camino-böcker. Gör en snabb sökning på Google och beställ hem ett exemplar till din Camino.

Costa Brava

Costa Brava är fylld av vikar och vitkalkade fiskebyar.

Att vandra på Costa Brava innebär upplevelser för alla sinnen. Den kuperade kustlinjen är obeskrivligt vacker med sina Calas (vikar), charmiga kustbyar och fantastiska gastronomi. Oavsett hur mycket tid du har tillgänglig, eller vilken vandringsnivå du söker, längs Costa Brava finns något som passar för alla.

På i princip varje resmål längs Costa Brava finns vandringsleder i närområdet, gå till det lokala turistkontoret och be om kartor samt information. Begur, Llafranc, Figueres, Calella de Palafrugell och Cadaqués är bra ställen att semestra på för att vandra. Under eftermiddagen kan man flanera runt i de tusenåriga fiskebyarna, unna sig läcker katalansk mat eller bara hänga på Costa Bravas vackraste stränder.

Längs Costa Brava finns många vackra byar som knyts samman av vandringsleder.

Foto: Vagabond

Tossa de Mar är en annan bra utgångspunkt för att vandra på Costa Brava, här kan man exempelvis gå till de skimrande vikarna utanför byn. Annars är Portbou till Cadaqués (34 km), som är en del av den 800 kilometer långa GR-92 leden, en fin sträcka att vandra.

För att hitta mer vandringsleder i Katalonien, eller övriga Norra Spanien, kolla Wikiloc som samlar vandringsrutter över hela Spanien. Här finns bilder, detaljerad information, GPS-spår och tips – din bästa guide under en vandring i Norra Spanien.

Camino de Ronda

En av de mest kända vandringslederna i Katalonien är Camino de Ronda som löper längs Costa Brava. Ursprungligen användes leden för att varna och skydda sig emot piratattacker, och under 1900-talet för att upptäcka smugglare. Idag är den väldigt populär både bland spanjorer såväl som turister. Det finns två varianter, en linjär och en cirkulär rutt:

 • Linjär rutt: 43 km – tar ca. 2/3 dagar att vandra. Från Sant Feliu de Guíxols till Begur.
 • Cirkulär rutt: 140 km – tar ca. 8 dagar att genomföra. Från Girona och ut till kusten, sedan vandrar man längs den innan man vänder tillbaka mot Girona genom inlandet.

På Camino de Ronda (Camí de Ronda på katalanska) går man i en fantastisk miljö: njut av badvikar inbäddade i pinjeskog med turkost vatten och massor av vitkalkade byar. Att vandra hela Camino de Ronda under semestern är inget måste, och man kan enkelt dela upp etapperna och lägga till vilodagar. Semestrar du på norra Costa Brava passerar Camino de Ronda troligtvis i närheten, gå gärna en sträcka och återvänd sedan med lokalbuss eller taxi.

Pyrenéerna

Nationalparken Ordesa y Monte Perdido är ett sagoområde i Pyrenéerna.

Att vandra i Pyrenéerna passar för “friluftsexperten”, kompisgänget eller barnfamiljer – här finns vandringsleder på alla nivåer! Bergskedjan utgör ett enormt område i både Frankrike och Spanien. Från Medelhavet i öst sträcker sig Pyrenéerna till Biscayabukten i väst, med storslagna landskap.

Vandra i djupa dalar med bäckar, dånande vattenfall och blommande ängar, eller nedanför snöklädda bergstoppar uppe på bergsmassiven. Vare sig du reser till Andorra, katalanska- , aragonska- eller franska Pyrenéerna, det bästa man kan göra att söka på sitt resmål och se det lokala turistkontorets hemsida. Här finns tips på leder i närområdet och man kan vanligtvis ladda ner PDF:er med detaljerade kartor. Ett annat alternativ är att använda sig av ovan nämnda Wikiloc, där tusentals vandringsleder i Pyrenéerna finns samlade.

Här följer ett par tips på resmål för att vandra i Pyrenéerna:

 • Val d’Aran 

För att vandra i Pyrenéerna på egen hand älskar vi Val d’Aran-dalen. Det är ett av de vackraste områdena i bergskedjan med massor att uppleva – och över 300 kilometer av markerade vandringsleder.

 • Vall de Núria

Dalen Vall de Núria är ett populärt skidområde och ett smultronställe för vandrare under sommaren. Den lilla bergsorten, som nås med ett litet tåg, är omgiven av 3000 meter höga toppar och en stor sjö nere i dalen. I närområdet finns vandringsleder för alla.

 • Nationalparken Ordesa y Monte Perdido

Nationalparken Ordesa y Monte Perdido är ett utmärkt resmål för att vandra i Norra Spanien.

I den aragonska delen av bergskedjan – strax söder om Núria-dalen – ligger nationalparken Ordesa y Monte Perdido med sitt fantastiska bergslandskap och rustika småbyar. Om du vill utforska nationalparken, ha gärna pittoreska byn Torla eller Aínsa som utgångspunkt. Vackra Ordesa y Monte Perdido är ett utmärkt resmål för att vandra i Norra Spanien och Pyrenéerna!

 • Nationalparken Aigües Tortes-Sant Maurici 

I den katalanska delen av Pyrenéerna ligger nationalparken Aigües Tortes-Sant Maurici, ett sagoområde fyllt av vattenfall, smaragdgröna sjöar, djupa dalar, skog och höga berg. Njut av hundratals spektakulära vandringsstigar som tar dig igenom den magiska naturen.

 • Camino Francés (de tre första etapperna)

De första etapperna på Camino Francés, den franska vägen, korsar Pyrenéerna. Pilgrimsleden startar i den franska byn St. Jean-Pied-de-Port, och går brant uppför i ca. 10 kilometer innan den fortsätter över bergskammen till Roncesvalles i Spanien. Första dagen är faktiskt en av de jobbigaste etapperna på hela franska vägen, men samtidigt en av de vackraste med vidunderliga vyer. Vill/kan man inte gå den tuffa stigningen kan man ta en taxi upp till härbärget Orrison och börja där.

Dag 2 går nedför berget, i frodig skog, över bäckar och genom typiska byar. Under den tredje etappen har man lämnat Pyrenéerna och avslutar dagen i Pamplona, i regionen Navarra. Att korsa Pyrenéerna under dessa 3 dagar är en utmärkt försmak på vad en vandring på Camino de Santiago har att erbjuda. Kanske lockas du att fortsätta?

Tips: För att vandra i Pyrenéerna eller längs Costa Brava, kolla CyklaVandra.se som erbjuder både gruppvandringar och självguidat.

Picos de Europa

Nationalparken Picos de Europa – som sträcker sig över tre regioner – är ett av våra favoritresmål för att vandra i Norra Spanien. Naturen är fantastiskt vacker, varierad och frodig, och det finns massor av bergsbyar som binds samman av vandringsleder.

Nedanför kan du se våra vandringstips i Picos de Europa: 

Asturien-sidan

 • Covadonga-sjöarna

En klassiker på Asturiens sida av bergsmassivet är Covadonga-sjöarna. Runt de smaragdgröna sjöarna Ernol och Ercina, omgivna av snöklädda toppar och betande boskap, finns vandringsleder lämpliga för en dagsutflykt. Bo gärna nere i dalen, i Cangas de Onís, och ta bussen eller bilen hit för en dag ute i den sagolika miljön. Ps. Stanna till vid de historiska Covadonga-grottorna och basilikan på vägen upp.

 • Ruta del Cares

Ruta del Cares är en av Spaniens (och Europas… ) mest spektakulära vandringsleder. En drygt 12 kilometer lång stig som slingrar sig igenom bergen från Poncebos till Caín (kan gås båda vägarna). Ibland går den insprängd i bergsväggen, ovanpå metallbroar och passerar bergsgetter som oberört betar bland klipporna. Flera hundra meter nere i ravinen rinner Cares-floden harmoniskt fram. Kan det bli vackrare? Riktiga vandringskängor är ett måste!

 • Bulnes-området

Området nedanför bergsbyn Bulnes, som är en av Asturiens mest isolerade byar och nås med bergbana eller till fots, rekommenderas för en aktiv semester i Picos de Europa. Härifrån kan man exempelvis gå (utmanande vandring) till det tandformade Naranjo de Bulnes, apelsinberget, som lyser upp i en orange färg under solnedgången. Klättrare från hela världen kommer hit för att träna inför avancerade klättringar i Himalaya. Glöm inte att dricka god äppelcider och provsmaka Cabrales-osten hos en lokal producent!

Obs. I Bulnes finns endast ett fåtal boenden och ett par restauranger/barer, med det är fantastiskt att göra en dagsutflykt hit.

Kantabrien-sidan

 • Linbanan i Fuente Dé

På vandringstur i Fuente Dé, Kantabrien.

Om man semestrar i den kantabriska delen av nationalparken Picos de Europa är linbanan i Fuente Dé ett måste. Här kan man antingen vandra nere i den gröna dalen, eller ta en av vagnarna 753 meter upp till bergsmassivet för en vandring bland molnen. Här ligger ofta snöfläckar kvar mitt på sommaren, och utsikten över Liébana-dalen är slående. Ögonen kan knappt se sig mätta!

 • Omkring Potes

I Kantabrien är den pittoreska byn Potes den perfekta basen för vandring i Picos de Europa. Man kan gå korta dagsturer mellan byar som Lon, Brez, Tanarrio och Mogrovejo. På kvällen kan man slappna av och äta typisk lokal mat på restaurangerna. Grillrestaurangen Asador de Llorente rekommenderas varmt. Gå till turistkontoret på Plaza la Serna för detaljer om alla leder i närområdet.

 • Camino Lebaniego

Ovan nämnda Camino Lebaniego, som börjar vid kusten och når Picos de Europa efter två etapper, är ett fint vandringsalternativ.

Naturparken Somiedo

Naturparken Somiedo i Asturien, beläget väster om Picos de Europa, är ett av de bästa ställena för vandring i Norra Spanien. Utforska de bördiga landskapen och vandra upp till sjöarna Saliencia och Lago del Valle. Utmed lederna kan du se traditionella Brañas, en slags stenkojor med halmtak där boskapsherdarna ibland tog skydd i dåligt väder och övernattade. I naturreservatet Somiedo finns en väldigt rik flora och fauna, och exempelvis lever Spaniens enda vilda brunbjörnar här.

Att vandra längs Biscayabukten

Att vandra längs Biscayabukten ger en chansen att uppleva Norra Spaniens stränder.

Om man vill vandra längs den gröna Atlantkusten genom Baskien, Kantabrien och Asturien är Camino del Norte, som också beskrivs ovan, det bästa alternativet. Leden passerar stränder med utomordentligt klart vatten, fiskebyar inbyggda mellan klipporna och böljande landskap. Semestrar man redan längs nordkusten passerar pilgrimsleden troligtvis inte så långt därifrån, och man kan enkelt gå en dagsetapp för att återvända hem med taxi. Eller så kan man ta några dagars vandringssemester och gå från den ena vackra kustbyn till den andra.

Leden passerar stränder med utomordentligt klart vatten, fiskebyar inbyggda mellan klipporna och böljande landskap.

Generellt finns det många korta och vackra vandringar att göra längs Biscayabukten, där man kan gå till de paradisliknande stränderna. Sök efter ditt resmåls lokala turistkontor, eller se Wikiloc för detaljerad information. Nedan följer ett par tips.

 • Kortare vandringar längs Biscayabukten

Vi kan tipsa om San Sebastián, Santander, Gijón eller den vackra fiskebyn Llanes, som är omgiven av massvis med vackra stränder – både mot öst såväl som i väst. Ett par exempel är Playa de Cué, Ballota, Poo, Toranda, Torimbia och San Antolín, alla med turkost vatten, gröna omgivningar och perfekta för en dagsutflykt. Santillana del Mar, Lastres, Comillas (upplev Oyambre naturreservat), Cudillero och Ribadeo är ytterligare ett par fina byar för att vandra i Norra Spanien.

Den vackra fiskebyn Lastres är en fin bas för att utforska kusten till fots.

Vad sägs om att vandra och uppleva naturliga “jet-strålar”? Los Bufones är ett fenomen som kan beskådas utanför Llanes. Tänk dig små skorstenar som leder från havet och sticker upp ur marken en bit uppe på land. När havet är vilt och vågorna slår in med full kraft mot kustlinjen pressas vattnet in i de underjordiska hålen och skjuts upp i vattenpelare som kan bli hela 20 meter höga. Samtidigt bildas ett pysande ljud som kan höras på flera kilometers håll. Var försiktig och gå inte alltför nära hålen, eftersom det kan vara farligt när vattnet skjuter ut med full kraft. När havet är lugnt är “jet-strålarna” inte alls lika imponerande.

När havet är vilt och vågorna slår in med full kraft mot kustlinjen pressas vattnet in i de underjordiska hålen och skjuts upp i vattenpelare som kan bli hela 20 meter höga.

En annan kort, men helt fantastisk, vandring återfinns i Baskien. Flysch-rutten mellan Zumaia och Deba innebär en häftig dagsutflykt med ett ytterst unikt kustlandskap. Kanske känner du igen de säregna klipporna från den sjunde säsongen av Game Of Thrones?

Tips: Om du vill vandra väster om Pyrenéerna i Norra Spanien, vare sig det är i inlandet eller längs Biscayabukten, kolla resebyrån Bonito Norte som erbjuder vandringsresor i Norra Spanien för grupper – stora som små.

Kustnära vandring i Galicien

Playa de Rodas, på Cíes-öarna utanför Vigo, är en av Spaniens vackraste stränder.

Foto: Turismo.gal

Förutom Camino de Santiago-lederna i Galicien är det en höjdare att vandra och uppleva den mäktiga Atlantkusten. Både i “de höga fjordarna” (Rías Altas), Costa da Muerte (dödens kust) och “de lägre fjordarna” (Rías Bajas) finns vandringsleder.

Galiciens kustlinje är otroligt vacker med milsvida, ofta helt folktomma, sandstränder och små traditionella fiskebyar, där man äter den färskaste fisk- och skaldjuren. Paradrätten Pulpo a la Feria, het galicisk bläckfisk, är en personlig favorit hos oss.

 • Camiño dos Faros

Camiño dos Faros är en 200 km lång vandringsled mellan Malpica i norr och Finisterre i söder, där du går med Atlanten på din högra sida. Du passerar alla fyrtorn längs Costa Da Morte, därav namnet. Njut av stränderna, den hisnande miljön, maten, historiska fornborgar, fiskelägen och utsiktsplatser.

Detta är en relativt ny rutt som togs fram 2013 efter att tre vänner suttit och pratat om att sammankoppla Malpica med Finisterre via fiskestigarna längs kusten. Denna rutt ger dig chansen att uppleva en avlägsen, drömlik kust till fots.

 • Skärgårdsöar

Att bo på, eller göra dagsutflykter till Galiciens skärgårdsöar, är ett bra alternativ för fin vandring i Galicien. Ett tips är Islas Cíes, med sina vita sandstränder, galet turkosa vatten och unika Atlantmiljö. För att vandra i “de lägre fjordarna” (Rías Bajas) är Arousa-ön, O’Grove, Sanxenxo, storstaden Vigo eller Baiona bra ställen att börja på.

Är du redo för att vandra i Norra Spanien nu? Om du behöver specifika tips på resmål kan du kommentera nedan så svarar vi.