Trots att Kantabrien är relativt litet till ytan finns en stor mängd vackra småbyar utspridda över hela regionen. Nedanför hittar du våra favoriter.

Santillana del Mar

Medeltida Santillana del Mar (se bild ovan) är inte bara en av Kantabriens vackraste byar – utan en av hela Spaniens. Den dyker ständigt upp på listor när resemagasinen utser “Spaniens vackraste byar”. Varför kallas den “byn av tre lögner” då? Ja, den är varken platt, helig eller ligger vid havet som namnet antyder. Byn är som ett enda stort levande museum med sevärdheter som lockar bakom varje hörn. Bilar är inte tillåtna i centrum, och kullerstensgatorna är fyllda av traditionella stenhus med blomsterbalkonger, små innergårdar, torg, kyrkor och restauranger.

Tips: Grottmålningarna i Altamira, samt Playa de los Locos (“de galnas strand”) ligger båda i närheten och är värda ett besök.

Potes

Bergsbyn Potes ligger vid foten av nationalparken Picos de Europa.

Vid foten av nationalparken Picos de Europa (Europas toppar) ligger Potes vackert inbäddad i de gröna landskapen. Potes är ett populärt resmål och en utmärkt utgångspunkt för aktiv turism i Kantabrien. Bilvägen hit genom den slingrande ravinen är spektakulär, ta det lugnt i de tusen s-kurvorna! Läs mer om Potes.

Bárcena Mayor

En rustik bergsby mitt i naturreservatet Saja-Besaya som är perfekt belägen för att “connecta” med naturen. Byns små gator, typiska stenhus med träbalkonger och slarvigt staplade vedhögar vid husknutarna tar dig tillbaka till en svunnen tid. Vintern är ofta kall, därför är de flesta husen byggda i söderläge för att maximera värmen från solens strålar. Traditionella restauranger låter dig pröva på lokala rätter som Cocido Montañes, och vilt från de omkringliggande bergen.

Mogrovejo

Mogrovejo i Liébana-dalen, i Norra Spanien.

Mogrovejo är en by med sådär 50 invånare – idylliskt belägen under Picos de Europas respektingivande toppar. Omgivningarna består av blommande fält, bäckar, skog och vassa klippor. Tv-serien med Alpflickan Heidi har bl.a. spelats in utanför Mogrovejo. Många av Liébana-dalens bästa vandringsleder passerar igenom, eller utgår härifrån.

Comillas

Byn Comillas ligger vid Biscayabukten i Kantabrien.

Under 1800-talet var Comillas, tillsammans med Santander, en av platserna där Spaniens välbärgade byggde sina sommarhem. Tidigare hade många utvandrat från dessa trakter till Sydamerika där de gjorde sig en förmögenhet på bl.a. bomull. De återvände hem och byggde fantastiska palats, många i karibisk arkitektur (kallas för indianhus). Comillas är en pittoresk by vid Biscayabukten, med en gammal kärna fylld av blomster, stenhus, butiker och små torg. Missa inte den modernistiska rutten med 11 intressanta och annorlunda sevärdheter. Kronjuvelen är Gaudís blomsterhus, ett av hans mer okända verk utanför Katalonien.

Tips: Fortsätt gärna vidare till det närliggande naturreservatet Oyambre med ett rikt djurliv, fin miljö och milsvida sandstränder.

San Vicente de la Barquera

San Vicente de la Barquera är en fiskeby som ligger vid naturreservatet Oyambre. I San Vicente kan man gå omkring vid småbåtshamnen, och sedan vidare upp till det medeltida slottet där det finns en utsiktsplats med storslagna vyer över Picos de Europa i den södra horisonten. Prova fisk- och skaldjur i byns utmärkta restauranger!

Tips:Comillas och San Vicente kan enkelt besökas under samma dag (kör gärna vägen ca-236 längs kustremsan).

Cicera

Bergsbyn Cicera i Kantabrien, Norra Spanien.

Cicera är en pytteliten by, ca. 26 km norr om Potes som vi tippar att väldigt få svenskar besökt. Här är det som om tiden har stått still. Det enda konstanta ljudet är flodens porlande, och runt byns huvudpunkt, kyrkan, ligger små trädgårdsodlingar utspridda. Hundar, katter och höns springer omkring bland stenhusen, och farbröder sitter i skuggan och diskuterar politik över en Café Solo.

Parkera bilen och gå en sväng på pilgrimsleden Camino Lebaniego, som fortsätter uppför ett berg i en frodig skog, över små broar, vattenfall och med fin utsikt. Cicera har ett par små restauranger och tavernor där man kan prova områdets specialiteter.

Tips: En av Norra Spaniens vackraste utsiktsplatser ligger i närheten av Cicera.

Liérganes

Välkommen till Fylket! Liérganes är en mytomspunnen by omgiven av gröna kullar som för ens tankar till Sagan om Ringen-trilogin. Byn ligger endast 25 km från Santander och passar bra för en dagsutflykt. Stenbron, Puente Mayor, med sina hängväxter är magiskt vacker där den ligger. För den som gillar bakverk är det vanligt med churros och varm chokladsås här, speciellt under vinterns svalare temperaturer.

Bubblare

Byn Cahecho utanför Potes i Kantabrien.

Här är ytterligare vackra byar i Kantabrien som är värda ett besök:

  • Cahecho: En småby (se bild ovan) utanför Potes som nås efter 15 minuter på serpentinvägar. Vyerna härifrån är magiska!
  • Somo: En större havsby som lockar surfare från hela Europa. Ta färjan över från Santander. Stranden nedanför byn är flera kilometer lång med utsikt över Santanders bukt.
  • Lon: Fint belägen under Picos de Europas snöklädda toppar. De enda ljuden som hörs är floden, fågelkvitter och kossornas “muu”. Byns små ostbutiker är värda ett besök!
  • Carmona: En mysig och historisk bergsby vid Nansa-floden i Kantabriens inland.
  • Castro-Urdiales: En mindre kuststad, ligger precis efter gränsen mellan Baskien och Kantabrien.
  • Santoña: En fiskeby som är känd över hela Spanien för sin ansjovis.
  • Noja: En kustby omgiven av fantastiska stränder. Ligger i närheten av Santoña.
  • Tresviso: En otroligt vacker by med fina vandringsmöjligheter, belägen på sydsidan av Picos de Europas bergsmassiv.