I takt med att turism idag tenderar att övergå från bara sol och strand till en mer delaktig, upplevelsebaserad semester växer nya spännande resmål fram. Där ligger norra Spaniens mångfacetterade regioner rätt i tiden. Följ med oss på en rundtur och låt dig förälskas i ”det gröna Spanien”.

På serpentinvägar tar vi oss sakta fram, fönsterrutan är nervevad, vid vägkanten går boskap på grönbete och solen glittrar i en glaciärsjö – det är en härlig sommardag i Kantabrien, en av norra Spaniens regioner.

Vid en utsiktsplats stannar vi för att ta in de mäktiga vyerna. Framför oss fortsätter vägen och det bördiga landskapet att klättra uppåt, långt där framme reser sig några spetsiga, snöklädda toppar. I dalen nedanför ser jag byar och enstaka hus med odlingar utspridda på sluttningarna. Ögonen kan inte se sig mätta av den förtrollande utsikten och blicken dröjer sig envist kvar.

Samtidigt är det svårt att föreställa sig att jag någon timme tidigare befann mig på en fin strand, där jag solbadade i Atlanten och åt delikat, nyfångad ”besugo” i en pittoresk fiskeby.

Mycket varierad natur

En del av norra Spaniens storhet ligger i den mycket varierande naturen, det korta avståndet mellan hav och höga berg erbjuder möjligheter till en riktig drömsemester. I inlandet sträcker sig den vilda Kantabriska bergskedjan hela 480 km med ett tiotal naturreservat och en av Spaniens vackraste nationalparker: Picos de Europa (Europas toppar på svenska). Genom århundradena har dessa mäktiga, karakteristiska toppar fungerat som landmärke för sjöfarare. Området är som skapat för en aktiv semester i sagolik miljö.

Regionerna på den norra sidan av de Kantabriska bergen vetter alla mot havet och med sina 240 mil är den otämjda Atlantkusten alltid påtagligt närvarande. Fjordliknande vikar, oändligt med vackra stränder i alla dess former, turkosblått vatten och ett harmoniskt strandliv avlöses av färgglada, mysiga byar.

Dessa är precis som man kan önska sig med fina torg, små hamnar, vita kalkstensväggar fyllda av blomster och restauranger som serverar dagens fångst. Man kan verkligen koppla av här och njuta av en fridfull tillvaro där inga ”måsten” existerar.

Mångfacetterade regioner

Regionerna i norra Spanien har klarat sig undan den stora turistvåg som områdena kring Medelhavskusten upplevt. Det är fortfarande mycket genuint, i småskalig form och oexploaterat. Hit flyger ingen charter, de stora hotellkomplexen lyser med sin frånvaro och på stränderna finner man inga påträngande försäljare.

Som besökare möts man i många fall av stor vänlighet, nyfikenhet och en stolthet över sin region. Ofta får man ivrigt berättat för sig om platser som är värda att besökas, det bjuds på lokala matupplevelser eller en god historia från trakten.

Trots de relativt korta avstånden mellan regionerna har de alla tydliga skillnader i levnadssätt, kultur och gastronomi som gör att de var för sig blir intressanta och enastående resmål. I den innersta delen av Biscayabukten, vid Pyrenéernas fot återfinns det mytomspunna Baskien. Västerut följer Kantabrien, Asturien och slutligen Galicien, eller ”världens ände” som den namngavs av romarna.

Genom att färdas i bil växelvis mellan kust och berg kan du ta del av äventyrliga aktiviteter. Du får chansen att lära känna den lokala historien, keltiska kulturen, bo på B&B:s och njuta av en mycket prisvärd gastronomi baserad på förstklassiga råvaror. För denna typ av semester finns det nog inte många bättre platser i Europa, eller i hela världen för den delen.

Hållbar ekoturism

Dagens sista solstrålar har fallit över nationalparken Picos de Europa, det är somrigt i luften och doftar ljuvligt av grönska i den annalkande kvällen. Efter en dag av äventyr är vi behagligt trötta och fyllda av nya intryck. Då är det skönt att anlända till Posada San Pelayo, vårt mysiga boende under semesterdagarna. Lourdes, den vänliga ägarinnan som har bott här hela sitt liv, hälsar oss hjärtligt välkomna.

Den gamla byggnaden renoverades under 2 år och fungerar idag som ett underbart ”Bed&Breakfast” på en privilegierad plats mitt i naturen. Den är omgiven av lummig skog, strax nedanför porlar en bäck friskt och allt inramas vackert av vitklädda, mäktiga bergstoppar. Landsbygdshuset och hela verksamheten sköts av familjen och man stänger endast några dagar kring jul för att vila upp sig.

En ny besöksnäring

De senaste 20 åren har en ny besöksnäring tagit form. Resenärer har blivit allt mer sökande i sitt resande, en längtan över att upptäcka helt nya platser och att kunna ta del av genuina upplevelser med lokal förankring är ofta sånt man värderar högt på sin semester. Regionerna i norra Spanien satsar på utveckla en hållbar ekoturism som tar tillvara på naturens potential och samtidigt bidrar till en positiv samhällsutveckling. Klimatet har blivit mer gynnsamt för entreprenörskap och runt om i regionerna har många små guldkorn växt fram.

Bodegor, gamla stenhus, lantegendomar eller andra historiska byggnader som gått i arv i generationer har omsorgsfullt renoverats och erbjuder ett mycket gästvänligt, autentiskt boende. Dessa Casas Rurales har blivit upptäckta och tillgängliga för fler via internet. Istället för den där hotellkänslan som ofta infinner sig får man genom ett sådant här boende lära känna kulturen, levnadssättet och området på ett betydligt mer personligt plan. Man känner sig välkomnad, hemma och blir bemött på ett mycket familjärt sätt.

Samtidigt har man naturen och möjligheten till en aktiv semester precis utanför dörren – på en armlängds avstånd. Landsbygden och upplevelseturism i norra Spaniens regioner har blivit ett smultronställe för semesterfiraren.

Norra Spanien lockar

Lourdes och jag talar om vart dagens turism är på väg och hur den utvecklats de senaste åren. Vi kommer in på vad som lockar folk till norra Spanien och att semestra på ett mer hållbart sätt.

– Det som lockar är nog klimatet vi har under en stor del av året, de trivsamma gästhemmen som erbjuder en gemytlig kundrelation, den naturnära gastronomin och självklart de skiftande landskapen från hav till berg, säger hon.

Hon fortsätter:

– Resenärer idag efterfrågar en mer upplevelsebaserad turism och de gillar att upptäcka nya platser. Att semestra på det här viset är ett utomordentligt sätt att njuta av naturens skönhet och allt därtill. Dessutom ligger norra Spanien på en betydligt bättre prisnivå än de mer turistiska, södra delarna av landet, avslutar hon.

Det ligger något i det hon berättar. Mitt första besök i norra Spanien blev starten på en förälskelse som förstärks varje gång jag färdas i de olika regionerna. Dagligen bjuds jag på positiva överraskningar med en kombination av upplevelser och intryck som är svåra att finna någon annanstans.