Kanske tänker du: ”att uppleva Galicien på en vecka är omöjligt”. Det är det inte – nedanför tipsar vi om rundresa med bil som passerar några av de mest besöksvärda platserna, enligt oss.

Vi kommer börja denna “road-trip” i kustområdet Rías Altas i den norra delen av Galicien. Sedan letar vi oss ner söderut i regionen, och betar av den ena sevärdheten efter den andra.

1. Playa de las Catedrales

En av Galiciens populäraste sevärdheter är Katedralstranden, Playa de las Catedrales (se bild ovan). Vid lågvatten träder unika klippformationer av bågar, torn och grottor fram – som påminner om en mäktig katedral. Att strosa omkring här och njuta av detta naturens under är ett måste! För att upprätthålla en hållbar turism krävs det under sommarmånaderna ett intyg för att besöka stranden. Läs mer via länken ovan.

2. Naturreservatet Fragas de Eume

Naturreservatet Fragas de Eume i Galicien, nordöstra Spanien är ett område av bördig Atlantskog.

En naturpark med några av Europas bäst bevarade Atlantskogar. Här möts du av en bländande grönhet som är en stor kontrast till den fylligt blåa Atlanten, som bara ligger 15 minuter därifrån. Området har ett mycket viktigt ekosystem med rik flora och fauna, djurliv, sjöar, små bäckar och otaliga rutter låter dig uppleva denna vackra miljö till fots.

3. Atlantpärlan La Coruña

Den långa sandstranden Riazor nedanför staden La Coruña i Galicien under en vacker solnedgång.

Atlantstaden La Coruña är strategiskt och vackert uppbyggd bakom en skyddade halvö. I La Coruña kan man njuta av underbar fisk- och skaldjur i den gamla stadskärnan (typiska maträtter från Norra Spanien), shoppa eller lapa sol på någon av de tre härliga citystränderna. Ute på halvön kan man besöka Herkulestornet (Torre de Hércules): ett 57 meter högt, antikt romersk fyrtorn som är världens äldsta fungerade och ett Unesco-världsarv.

4. Fyrtornet Faro de Cabo Vilán

Ännu ett fyrtorn! Det omgivande, mycket spektakulära havslandskapet kommer att lämna dig mållös. Sedan kan man fortsätta till närliggande stränder såsom Playa Pedrosa och Praias do Trece.

5. Vallfärdsorten Santiago de Compostela

Katedralen i Santiago - målet för pilgrimsleden Camino de Santiago

En av de mest besöksvärda platserna, ja inte bara i Galicien, utan i hela Spanien. Slutmålet för pilgrimsleden Camino de Santiago. Pilgrimsatmosfären, katedralen, den gamla stadskärnan, otaliga museum, läcker gastronomi… Klicka här för att läsa mer i detalj om denna “världsarvsstad” och tusenåriga vallfärdsort.

6. Floddalarna i La Ribeira Sacra

Floddalarna i La Riberia Sacra bjuder förutom på storslagna landskap även på lokalt vitt vin i världsklass. Uppför de branta flodbäddarna klättrar vinrankorna och att skörda här är verkligen en utmaning – slutprodukten är dock helt fantastisk. En båttur på floden och ett besök på en lokal bodega kan rekommenderas. Från båten kan man se vinodlingarna, samt små pittoreska kyrkor gömda uppe på de branta klipporna.

7. Finisterre – “världens ände”

Finisterre är platsen som romarna kallade för “världens ände”. Den ligger längs “dödens kust” (Costa de la Muerte) där många skepp förlist genom åren. Finisterre är ett symboliskt slut på Camino de Santiago och många pilgrimer förlänger sin Camino hit. Ett besök hit för att uppleva en vacker solnedgång kan rekommenderas. Himlen klär sig i en explosion av färger och solen försvinner tillslut över horisonten, ett mäktigt skådespel. Glömde vi nämna att man äter utomjordiskt bra här? I Finisterre-byn finns ett par utmärkta restauranger.

8. Semesterhalvön O’Grove

O’Grove-halvön är en av våra favoritplatser i hela Galicien. Den omges av fina stränder som gömmer sig bland de små klipporna, i nära anslutning finns många mysiga Casas Rurales där man kan ha sin bas. Vill man campa finns, i skrivande stund, hela 6 campingar. Hitta dit Casa Rural i O’Grove på Hotels.com!

O’Groves centrum har en liten hamn, fisk- och skaldjursrestauranger, tapasbarer och stormarknader. O’Grove är dessutom perfekt för en aktiv semester: kajaka i “fjorden” Arousa, vandringsstigar går runt ön och cyklar kan enkelt hyras. Det finns även en golfbana (La Toja) där du spelar precis bredvid Atlanten och sandstränderna – en vackrare golfmiljö är svår att finna. Bästa utsikten över O’Grove och Atlanten har man ifrån utsiktsplatsen Miradoiro da Siradella.

Den milsvida sandstranden Playa de Lanzada, som sammankopplar halvön med det populära semesterområdet Sanjenjo (Sanxenxo på galiciska), är värt ett besök.

9. Paradisöarna Islas Cíes

Den vackra sandstranden Rodas

En ö-grupp som vaktar fjorden Vigos mynning och tillhör en större serie av öar med nationalparkstatus. Cíes-öarna, med kritvita sandstränder och turkosblått vatten, för tankarna till Karibien. Rodas på ön Monteagudo, har bland annat blivit utsedd till “världens vackraste” av en brittisk nyhetstidning. Se vårt inlägg om Cíes-öarna.

Vill du ha hjälp med att anordna en resa i Galicien? Kontakta oss då här.