Costa Brava, norra delen av den katalanska kusten, är välkänd för sina oändliga Calas (badvikar). Nedanför tipsar vi om ett par som kan nås till fots från vykortsvackra Tossa de Mar!

Semestrar man i Barcelona och Katalonien kan ett besök till Tossa de Mar rekommenderas. Med buss kan man enkelt ta sig hit från busstationen Barcelona Nord (ca. 80 km). Även om Tossa de Mar är en stor turistort och sommarfavorit bland många soltörstande européer finns det en rad sevärdheter som lockar.

Tossa de Mar – våra bästa tips

Uppe på en utskjutande klippa blickar den medeltida borgen vaktande ut över Medelhavet. Tillsammans med ringmuren från 1100-talet som sluter sig runt den lilla halvön var detta försvaret mot stridslystna pirater. Innanför ringmuren ligger den gamla stadskärnan (La Vila Vella) med sina kullerstensgator, trånga gränder, utstickande balkonger, branta stentrappor och blomster, som finns överallt. Här, och utmed hamnstråket, ligger många utsökta fisk- och skaldjursrestauranger och mysiga tavernor.

På båda sidor av halvön finns inbjudande stränder (totalt tre) – alla med turkosblått vatten, barnvänliga och fina snorklingsmöjligheter. Tyvärr fylls dessa urbana stränder upp med badsugna turister under sommarmånaderna. Om du tröttnar på att ligga packad som en sill, och samtidigt söker en fin naturupplevelse, finns ett par paradisliknande badvikar ett stenkast bort.

En rundtur till badvikarna (8 km)

Dagsutflykt till Cala Pola och Cala Bona från Tossa de Mar.

Rundturen är på totalt ca. 8 km (räkna med 3 timmars vandring) med två branta stigningar. Första delen utgår mot norr från Tossa de Mar, förbi campingen Can Martí och grusvägen snor sig sedan runt berget till Camping Pola. Har möts man av en liten bukt (Cala Pola) med en turkosblå färgnyans och en sandstrand längst in. På de omgivande klipphällarna kastar pinjeträden skön skugga och erbjuder fina bad- och picknickmöjligheter.

Costa Brava, den norra delen av den katalanska kusten, är välkänd för sina många Calas (badvikar). Vi tipsar om några som kan nås till fots från Tossa de Mar.

Leden fortsätter sedan precis längs den kuperade kusten till nästa vik: Cala Bona. Här finns bara en pytteliten sandstrand, men många fina badklippor. Vattnet i viken är av den läckraste turkosa färg man kan tänka sig – och så kristallklart att du kan skymta fiskarna som nyfiket simmar omkring vid dina fötter. Längre ut ankrar en del båtar för att kunna njuta av denna “gömda” pärla. Det finns också en liten Chiringuito där man kan köpa sig något svalkande.

Stigen fortsätter återigen uppåt genom frodig terräng, med vattnet ständigt påtagligt nära. Från den högsta punkten är utsikten vidunderlig – dels över havet och senare även Tossa de Mar. 100 meter höga vertikala klippor störtar rakt ner i det glittrande Medelhavet, och mot söder ligger Tossa de Mar som på ett vykort med borgen, sandstränderna och guppande färgrika båtar. Det är så vackert att ögonen knappt kan se sig mätta!

Stigen fortsätter sedan brant neråt tillbaka till Tossa, där du med gott samvete kan njuta av välförtjänta tapas och dryck efter lite semestermotion.

Obs! Fråga på turistkontoret (Av. Pelegrí, 25) efter en karta. Var försiktig med den sista delen av denna tur, då stigen går nära den stupande kustlinjen, och sedan nedför på små rullande stenar.

Rundturen på Wikiloc.