I vår reseguide till Tarragona i Spanien tipsar vi om sevärdheter, aktiviteter, stränder och ger dig praktisk information. Vi har själva besökt denna vackra och gamla romerska stad flera gånger. Så häng med!

Sevärdheter och namn på platser kan förekomma både på katalanska och spanska i denna artikel.

Tarragona som resmål – för vem?

Tarragona i Spanien passar för alla semesterfirare, men kanske är “Tarraco” – som den hette under romartiden på den iberiska halvön – ett extra bra resmål för familjer och lite äldre. I staden med omnejd erbjuds många aktiviteter för familjer, kulturella sevärdheter samt lugna och barnvänliga stränder med alla faciliteter.

Letar du efter fartfyllt nattliv, shopping, folkmyller och trendiga restauranger? Ja, då är exempelvis Barcelona, bara 100 km bort, troligtvis ett mer passande resmål.

Sevärdheter

Tarragona har blivit utnämnd till en “världsarvsstad” av Unesco och erbjuder sevärdheter så det räcker och blir över. Tarragona var en av huvudstäderna under romarnas tid på den iberiska halvön, och utvecklades till en viktig strategisk plats och handelsstad vid Medelhavet.

Här nedanför följer sevärda saker och aktiviteter till din semester i Tarragona.

Amfiteatern

Amfiteatern vid Medelhavet är en av de bästa sevärdheterna i Tarragona.

Foto: Alberich Fotògrafs (Tarragona turisme)

Den största sevärdheten i Tarragona är utan tvekan den ovalformade amfiteatern, som mäktigt reser sig ovanför det turkosblåa Medelhavet och stranden Platja del Miracle.

Amfiteaterna byggdes under 100-talet och rymde under sin storhetstid cirka 14.000 personer. Mycket av den ursprungliga strukturen står kvar, och det är en surrealistisk känsla att vandra omkring här och tänka på de blodiga gladiatorkamper och avrättningar som ägde rum på denna plats.

Lägg märke till den synliga bottenvåningen, där gladiatorer och vilda exotiska djur kom upp till själva “scenen”, påhejade av tusentals personer.

turistkontoret kan du köpa en biljett som ger dig tillgång till Tarragonas bästa sevärdheter från romartiden. Sätt ihop din alldeles egna romerska rundtur!

Den romerska cirkusen

Utforska den romerska cirkusens tunnlar.

Foto: Manel Antoní (Tarragona turisme)

Den romerska cirkusen i Tarragona byggdes under det första århundradet efter Kristi födelse och var ett stort komplex där tävlingar med häst och vagn anordnades. Denna cirkus är väldigt speciell och historiker har estimerat att den kunde ta in nästan 30.000 åskådare.

Idag är mycket överbyggt, men det är möjligt att se en del av ursprungsplatsen samt utforska tunnelsystemet. Glöm inte att gå upp i Praetorian-tornet – som både varit palats och fängelse genom århundradena – och njuta av utsikten.

Gamla staden (Parte Alta)

Den gamla staden i Tarragona är en labyrint av gator med torg, gränder, barer och små butiker.

Tarragonas gamla stad ligger på en höjd och kallas för Parte Alta, “den höga delen”. Denna labyrint av gator är en sevärdhet i sig själv och perfekt att utforska till fots. Gå runt i de medeltida gränderna och längs kullerstensgatorna som slingrar sig omkring färgglada byggnader, trappor, torg och terasser.

Denna labyrint av gator är en sevärdhet i sig själv och perfekt att utforska till fots.

Här hittas allt från monument, hantverksbutiker till mysiga restauranger, där man kan prova det lokala katalanska köket. Glöm inte att slå dig ner på en uteservering och dricka Vermouth, en typisk dryck i Norra Spanien.

Det arkeologiska museet

Ett besök på det nationella arkeologiska museet är en av de bästa sakerna att göra i Tarragona. Här kan du uppleva 1000-tals romerska föremål och monument som hittats under utgrävningar och verkligen fördjupa dig i det romerska Tarragona.

På flera våningar är utställningssalarna fyllda med vackra mosaiker, hushållsföremål som användes under romartiden samt statyer av gudar, smycken och mycket mer.

Katedralen

Den gotiska katedralen reser sig över hustaken i gamla stan.

Foto: Alberich Fotògrafs (Tarragona turisme)

Den gotiska katedralen med romanska influenser är byggd på stadens högsta punkt, och reser sig vackert över de terrakottafärgade hustaken i gamla stan. Den påbörjades ovanpå ett tidigare tempel under 1100-talet, och deklarerades som ett “nationellt monument” 1905.

Katedralen finns vid det mysiga torget Plaza de la Seu där man kan sätta sig ner för ta in detta mästerverk. Den mäktiga porten och det runda fönstret med sina detaljer på framsidan är särskilt vackert. På insidan finns flera kapell, skulpturer och en stor samling av medeltida konst.

Stadsmurarna

Längs de romerska stadsmurarna går ett historiskt promenadstråk.

Foto: Alberich Fotògrafs (Tarragona turisme)

När romarna anlände till Tarragona var första prioritet att få upp ett skydd och försvar som kunde stå pall eventuella attacker. Från början var murarna cirka 3 km långa och omslöt den gamla stadskärnan. Idag finns en välbevarad del kvar på ungefär 1 km.

Ett historiskt promenadstråk – Paseo Arqueológico – löper längs med dem och låter dig uppleva murarna, portar, torn och vackra blomsterträdgårdar. Att gå detta stråk är som att förflyttas tillbaka 2000 år!

Casa Canals

Casa Canals är ett gammalt palatsliknande hus med praktfull inredning som består av tjocka mattor, tavlor och antika möbler. Allt har bevarats och idag är det möjligt att besöka bottenvåningen, trädgården och terassen, som erbjuder fin vy över murarna.

Foro Local

På forumet kan du uppleva romerska sevärdheter som pelare.

Foto: Alberich Fotògrafs (Tarragona turisme)

Forumet var romarstadens religiösa och sociala centrum. Den bestod av ett torg som var omringat av byggnader som tempel, en basilika, tavernor och statyer. Idag kan du se några delar från romarriket på Foro Local, bland annat kolumner och stenar.

El Serrallo

El Serrallo är de gamla fiskarkvarteren i Tarragona.

Foto: Manel Antolí (Tarragona turisme)

De gamla fiskarkvarteren är en, för turister, nästan gömd del av Tarragona. Söder om Playa del Miracle tar hamnområdet med sina lyxjakter vid, och dessa charmiga fiskarkvarter stöter du på om du fortsätter ytterligare en bit.

Om du är på jakt efter läckra fisk- och skaldjursrätter är detta rätt område. På TripAdvisor kan du se de högst rankade restaurangerna. Strosa omkring utmed promenaden under ljumma sommarkvällar, hitta en uteservering och slå dig ner för middag. Eller bege dig hit för en riktig braklunch.

En lokal specialitet är Arròs Negre, en slags risrätt (kan liknas med Paella) som färgats svart med hjälp av bläckfiskbläck.

Om du är på jakt efter läckra fisk- och skaldjursrätter är detta rätt område.

Akvedukten

 Akvedukten Pont del Diable ligger strax utanför Tarragona i en dal.

För att leda vatten från de omgivande bergen till Tarragona byggde romarna en akvedukt, som nu kallas för Pont del Diable. Upplev en 217 m lång del av den, som hittas cirka 5 minuter med bil norr om centrum.

Den kanske inte är lika imponerande som den romerska akvedukten i Segovia, men den är fortfarande en av de bästa sakerna att göra i Tarragona. Beundra akvedukten, och sedan kan du vandra runt en stund i den omgivande, lummiga tallskogen.

“Mänskliga torn”

De mänskliga tornen är en typisk katalansk tradition som kan ses under folkfester.

Foto: Manel R. Granell (Tarragona turisme)

“Mänskliga torn” är en traditionell katalansk aktivitet som ofta kan beskådas under folkfester och särskilda evenemang. Om du har möjlighet, ta chansen att uppleva denna nervkittlande tradition.

Om du inte skulle befinna dig i Tarragona under ett sådant tillfälle, kan du istället bege till Monumento a los Castellers (monument till de “mänskliga tornen”) som hittas längs Rambla Nova.

Rambla Nova

Huvudgatan Rambla Nova sträcker sig genom Tarragona och är kantad av eleganta byggnader, trendiga butiker, restauranger och kaféer med uteserveringar. Här finns ett myllrande folkliv som utgörs av lokalbor, musikanter och turister.

Vi brukar inte rekommendera exempelvis Las Ramblas i Barcelona, men denna “Rambla” är inte lika mycket av en “turistfälla”.

Börja vid torget Plaza Imperial Tarraco och gå i lugn takt nedför denna boulevard. Shoppa, ta en glass, drick Café con Leche, eller slå dig ner på bänkarna i skuggan av träden.

Balcón del Mediterráneo

I slutet av Rambla Nova breder denna stora “balkong” ut sig. Härifrån kan du blicka ut över stadens strand, det turkosa Medelhavet och fartygen långt där ute till havs. Tas semesterns bästa selfie härifrån, må tro?

Mercado Central de Tarragona

På matmarknaden Mercado Central kan du inhandla lokala katalanska produkter.

Foto: Manel Antolí (Tarragona turisme)

Marknaden i Tarragona hittas i centrum och är en perfekt plats för att utforska det lokala köket. Gå runt bland båsen, ta in ljuvliga dofter och fresta smaklökarna. Nyfångad fisk- och skaldjur, grönsaker, frukter, nötter, exotiska kryddor och kött, ja här finns det mesta.

Gå runt bland båsen, ta in ljuvliga dofter och fresta smaklökarna.

Om du hyr en semesterbostad med självhushåll kan du kila ner hit och köpa med dig färska råvaror för att laga mat i ditt egna kök. Kan det bli bättre (och färskare) än så?

Stränder, aktiviteter och utflykter

Stränder i Tarragona

Tarragona ligger på Costa Dorada – “den gyllene kusten” – som är känd för sina fantastiska stränder med finkornig sand och långgrund havsbotten. Vädret är varmt och solsäkert under sommaren och Medelhavet lockar med sitt svalkande vatten.

Förutom stränderna strax nedanför staden finns ett pärlband av vackra stränder längs kusten, främst mot norr. Här nedan följer Tarragonas bästa stränder.

 • Platja del Miracle

Strax nedanför Amfiteatern i Tarragona breder 500 meter långa Platja del Miracle ut sig, där den blåa flaggan vajar i vinden. Den har alla faciliteter och är idealisk under heta sommardagar om man vill kombinera sightseeing med strandhäng.

 • Platja de l’Arrabassada

Platja de l'Arrabassada är en barnvänlig strand utanför Tarragona.

Foto: Alberich Fotògrafs (Tarragona turisme)

Detta är en familjevänlig strand, med en längd på 550 m, som har gyllene sand och lugnt, turkost vatten. Den är ren och alla faciliteter finns tillgängliga. Den palmkantade strandpromenaden är mysig och parkering finns i närheten. Bussar går hit från centrum. Ta med familjen på en stranddag!

 • Platja Savinosa

Platja Savinosa hittas strax norr om ovan nämnda strand och ligger aningen mer avlägset till, därför besöks den frekvent av nudister. Den är 350 m lång och cirka 30 m bred, och har även tilldelats den blåa flaggan.

 • Cala Fonda (“Waikiki”)

Cala Fonda är en av de vackraste stränderna längs Costa Dorada.

Foto: Alberich Fotògrafs (Tarragona turisme)

Cala Fonda är en vild strand med azurblått vatten, belägen mitt i idyllisk natur, cirka 10 km utanför Tarragona. Mellan två stora klippor ligger denna paradisstrand vackert bland pinjeskogarna.

Bland lokalbefolkningen är Cala Fonda även känd som “Waikiki”, på grund av sina likheter med den kända stranden på Hawaii. Här finns inga faciliteter och du erbjuds rå, naturlig skönhet. Cala Fonda är extra populär bland nudister och vandrare!

 • Platja Llarga

Detta är den längsta stranden utanför Tarragona stad, som sträcker sig hela 3 km och erbjuder gott om plats. Här finns duschar, uthyrning av solstolar, parasoll, segelbåtar samt parkering och strandbarer. Många campingar ligger i närheten.

I den norra änden tar det fina naturområdet Bosc de la Marquesa vid, här kan man exempelvis vandra på små stigar längs kusten.

 • Platja de Tamarit

Tamarit är en 1750 m lång blå-flagg-strand med en fästning i den södra änden.

Foto: Alberich Fotògrafs (Tarragona turisme)

Tamarit är en 1750 m lång och 45 m bred blå-flagg-strand med en fästning i den södra änden. Omgivningarna är vackra, sanden mjuk, vattnet lugnt och alla faciliteter finns. Den populära campingen bakom stranden är perfekt för campingsugna. Besök också lilla Cala Jovera (ses i bilden), på andra sidan av fästningen.

 • Platja Altafulla

Altafulla-stranden börjar i den norra änden av Tamarit. Den sträcker sig cirka 1 km och ovanför löper en strandpromenad med flera fiskrestauranger. På Platja Altafulla erbjuds många aktiviteter, och det finns även en känd segelklubb där många segeltävlingar anordnas.

Orten närmast stranden utgörs mestadels av vitkalkade hus med färgglada fönsterkarmar. Det är perfekt att göra en utflykt till denna plats, eller varför inte ha sin bas här under en strandsemester på Costa Dorada?

 • La Pineda

La Pineda är en svepande sandstrand som tilldelats den blåa flaggan. Tvärtemot de ovan nämnda stränderna ligger denna på södra sidan av hamnen (nedanför La Pineda-orten).

Den är familjeorienterad och har faciliteter som duschar, uthyrning av solstolar, parasoll samt parkering, lekparker och strandbarer. Bakom den sträcker sig en härlig promenad.

Kustnära vandringsleder

Utanför Tarragona finns massor av vandringsleder.

Foto: Catalunya.com

Sedan Tarragonas begynnelse har folk vandrat till och från staden. Vissa för att sälja fisk, produkter och hantverk på marknaden, andra för att söka lyckan i dåtidens “storstad”.

Romarna stod för mycket av infrastrukturen och anlade vägar så att byar och andra platser enklare kunde nås. Detta nätverk av vägar, leder och stigar har sedan byggts ut genom århundradena.

Idag finns många leder/stigar som bland annat går från strand till strand längs kustlinjen. Gör en matsäck, packa badkläderna, solkräm och snör på dig vandringskängorna. Hitta en lämplig strand eller vik för dagen och slappa och bada från solvarma klippor. En perfekt dagsutflykt!

Vi kan rekommendera att använda vandringssajten Wikiloc för att se alla rutter i området. Ett tips är dock Camí de Ronda, som fortsätter norrut längs den katalanska kusten.

Utflykter

 • PortAventura World

PortAventura World är en av Europas största nöjesparker, belägen strax utanför Tarragona.

Foto: Catalunya.com

PortAventura World är ett stort komplex med två nöjesparker, vattenland, flera hotell, golfbana och ett strandområde – bara 12 minuter med bil från Tarragona (utanför Salou). Om du reser tillsammans med familjen är denna park en av de bästa sakerna att göra i Tarragona.

Nöjesfältet är uppdelat i 6 olika temaområden som alla erbjuder åkattraktioner, shower, restauranger och mer. Utforska Medelhavet, vilda västern, Mexico, Kina, Polynesien eller minstigarnas favorit, SésamoAventura, som är baserad på karaktärerna i TV-serien Sesame Street.

På PortAventura World finns totalt 43 attraktioner, varav flera är berg-och-dalbanor. Bland annat är “Shambhala” Europas högsta berg-och-dalbana med 76 meter där du susar fram i som högst 134 km/h. Vågar du?

Om du semestrar i Tarragona under sommarhettan kan ett besök på det karibiska vattenlandet rekommenderas. På en yta om 50.000 m2 hittas massor av rutschkanor, svalkande pooler och skoj.

Ferrarilandet, den andra nöjesparken på PortAventura World, som öppnade 2017 har också många åkattraktioner. Ett måste för motorentusiaster, stora som små.

 • Penedès

Om du vill lära dig mer om Cavan är vinområdet Penedés ett bra ställe. Kombinera några dagar i Tarragona med att bo i ett vackert Casa Rural och besök bodegor som Freixenet eller Codorníu. Om du har möjligheten, tajma in din semester i september under skördefestivalerna!

 • Siurana

Siurana är ett friluftsområde som är perfekt för en dagsutflykt om du semestrar i Tarragona.

Siurana är en historisk by som ligger högt uppe på en klippa i ett spektakulärt naturområde (cirka en timme med bil nordväst om Tarragona).

Denna pyttelilla by, som är som hämtad ur en saga, består av stenhus, kullerstensgator, små torg, ett slott och flera utsiktsplatser, där du kan blicka ut över de unika landskapen med dammen.

I närområdet kan du klättra, vandra, cykla, kajaka eller bara njuta av historiska sevärdheter. Siurana-byn med omnejd är en perfekt plats för en aktiv semester utanför Tarragona. På denna sida kan du fortsätta att läsa.

 • Salou

Salou är en populär badort strax söder om Tarragona som har utvecklats till ett riktigt semesterparadis. Här finns allt man kan önska sig under sin ledighet: långgrunda stränder med turkost vatten, solsäkert väder, många aktiviteter och ett bra utbud av kaféer, barer och restauranger.

Orten är ett barnvänligt resmål, och perfekt att ha som bas under en strandsemester på Costa Dorada. Gör avstickare till Tarragona!

Bästa årstid

Till Tarragona är det fint att resa året runt, även om det kan vara kallt att bada i Medelhavet under vintern, sen höst eller tidig vår.

Vädret under sommaren är närmast perfekt med många soldagar. Våren är en vacker årstid som vi personligen gillar, då det är betydligt mindre turister och grönskan står i full blom. Sen höst och vintern med alla spanska jultraditioner är också mysigt. Varje årstid har sin charm!

Att resa till Tarragona

Du når enklast Tarragona genom att flyga till Barcelona från Sverige och sedan ta ett Renfe-tåg från Estació Barcelona-Sants. Tarragona är en viktig knutpunkt i det spanska järnvägsnätet och många tåg passerar staden dagligen. Tågresan hit från Barcelona tar ungefär en halvtimme och kostar cirka 25€.

Det går även att åka buss från Barcelona med bland annat Alsa, som tar cirka 1 h 30 min och kostar kring 10€, men tåg är klart smidigare.

Karta

I denna karta över Tarragona har vi samlat de sevärdheter vi berättat om i artikeln. Zooma gärna in och ut och bekanta dig med dessa.

Har vi missat något som vi kan inkludera i vår reseguide till Tarragona? Ska du semestra här snart? Låt oss veta nedanför i kommentarsfältet!

(Bilder: Patronat Municipal de Turisme de Tarragona)