I denna guide finns allt du behöver veta om du vill uppleva Sverige mot Spanien i Fotbolls-EM 2020 på plats i den baskiska staden Bilbao, Norra Spanien. Låt oss börja!

NOTIS: På grund av Coronaviruset (Covid-19) har Fotbolls-EM skjutits fram till 11/6-11/7, 2021. Upplägget med tolv värdländer kvarstår. Denna artikel uppdateras löpande när mer information finns tillgänglig.

När spelar Sverige?

Sverige, i grupp E, kommer att inleda sitt fotbolls-EM genom att möta Spanien i Bilbao den 15 juni, kl 21:00. Matchen spelas på Estadio San Mamés, med plats för 53.000 åskådare, som i vanliga fall är hemmaplan för Athletic Bilbao. En av åttondelsfinalerna kommer dessutom att spelas på arenan.

Sveriges andra match spelas mot ett playoff-lag den 19 juni i Dublin, med avspark kl 15.00. I den avslutande gruppspelsomgången tar Sverige sig an Polen den 24 juni, kl 18:00. Även det i Dublin.

Under EM 2020 finns det inte bara ett eller två värdland, utan matcherna spelas på 12 utvalda platser runt om i Europa.

Var ligger Bilbao?

Som ses i kartan ovan ligger Bilbao i nordöstra Spanien, i regionen Baskien vid Biscayabukten. Staden är Spaniens tionde största.

Att resa till Bilbao från Sverige

Under sommaren går det normalt att flyga direkt från Arlanda till Bilbao med Norwegian en gång i veckan. Denna flyglinje börjar dock först att trafikeras den 24 juni, så här ger vi dig ytterligare alternativ:

  • Flyg till Bilbao med mellanlandning i Madrid, Barcelona, eller i andra Europeiska städer. På detta vis går det att flyga med flera bolag som exempelvis Iberia, Lufthansa, Brussels Airlines, etc.

Använd dig av Google Flights för att jämföra och hitta lämpliga flyg.

Att köpa biljetter

För att köpa biljetter till Sveriges sektioner måste du ansöka på UEFA:s sida EURO2020 mellan 4 och 18 december. Du måste även vara guldmedlem i svenska supporterklubben (det kostar 200 kr per år).

Hälften av Sveriges tilldelade biljetter kommer att ges till de med högst supporterpoäng, den andra hälften lottas ut till de som har ansökt.

“Det blir mellan 5.000 och 10.000 supporterklubbsbiljetter till Sveriges matcher”, säger Christoffer Lund, Supporterklubben-ansvarig, till TT.

Svenskfotboll.se kan du läsa mer om biljetterna och processen.

Bilbao som resmål

Bilbao är ett fantastiskt resmål som blivit allt mer populärt de senaste åren, framförallt tack vare Guggenheimmuseet, vars bygge blev starten på en imponerande förvandling.

Historiskt har staden varit ett centrum för järn- och stålindustrin med sin stora hamn – Spaniens näst största – och närheten till gruvorna i bergen. Detta ändrades när Guggenheim kom till staden 1997 och turisterna började hitta hit.

Idag är Bilbao ett centrum för arkitektur, konst, mat och nyskapande. Det finns många sevärdheter och saker att göra – allt från fascinerande baskiska traditioner, världsarv, gastronomi, musikfestivaler som Bilbao BBK Live till arkitektoniska mästerverk och utflykter längs “den gröna kusten” och i vinområden.

Öl och pinchos på en bardisk i Norra Spanien.

Foto: Booking.com

Kanske har du redan hört talas om den underbara maten i Bilbao och i hela Baskien. Det som du har hört stämmer – maten är helt otrolig och regionen har ett av världens bästa kök. Besök Michelin-restauranger eller “barhoppa” och ät smarriga pintxos!

I Bilbao är den gamla stadskärnan, Casco Viejo, full av barer som i princip ligger vägg i vägg. Torget Plaza Nueva är en bra utgångspunkt.

För att lära dig mer om staden, missa inte vår reseguide till Bilbao.

Semesterboende i Bilbao

Eftersom Spanien har alla sina gruppspelsmatcher i Bilbao kommer staden snabbt att fyllas upp med fotbollsfans. Även i vanliga fall är hotellen i Bilbao och San Sebastián (underbar stad cirka 100 km bort) betydligt dyrare än i övriga Norra Spanien, så det gäller att vara ute i god tid.

Kolla på Hotels.com, Booking eller någon portal för uthyrning av semesterbostäder för att säkra ditt boende i Bilbao under fotbolls-EM 2020.

Har du fler frågor om staden Bilbao? Om Baskien, Fotbolls-EM eller kanske Norra Spanien? Kommentera nedan så återkommer vi inom kort.