I den här artikeln visar vi dig de största och längsta spanska floderna, med lite extra fokus på de som slingrar sig fram genom Norra Spanien. Så om du vill veta vilka Spaniens viktigaste floder är, se karta och få tips, fortsätt att läsa!

Tajo

Tajo är den längsta floden på den iberiska halvön.

Tajo är den längsta floden på den iberiska halvön som tar vid i regionen Aragonien och mynnar ut i sydvästra Portugal, vid Lissabon. Denna långa pyreneiska flod rinner bland annat igenom spanska regioner som Kastilien-La Mancha, söder om Madrid samt Extremadura innan Portugal.

Namnet “Tajo” – ravin, eller klyfta på spanska – kommer från de branta och karakteristiska landskapen utmed flodbädden. Flera av dessa är underbara naturområden, som i nationalparken Monfragüe, där man kan semestra aktivt.

Tajo-floden nyttiggörs på många sätt, bland annat är den en viktig vattenkälla för många platser i centrala Spanien och flera kraftverk samt dammar hittas längs med den.

 • Längd: 1007 km (816 km i Spanien, 46 km längs gränsen och 145 km i Portugal)
 • Avrinningsområde: 80 600 m2 (i båda länderna)
 • Kända bifloder: Gallo, Guadiela, Jarama, Manzanares, Tajuña, Algodor, Guadarrama, Pusa, Alberche, Tiétar, Almonte, Alagón, m.m.

Ebro

Río Ebro är en av Spaniens längsta floder.

Río Ebro är kanske den mest kända spanska floden för oss svenskar, troligtvis eftersom den har sitt utlopp i Medelhavet – söder om Tarragona – i ett skyddat naturområde (Delta de Ebro) med viktigt fågelliv och stora risodlingar. Här omkring kusten finns många populära semesterorter.

Floden börjar faktiskt i Kantabrien i Norra Spanien, och fortsätter sedan vidare sydöst genom regioner som Kastilien och León, La Rioja, Baskien, Navarra, Aragonien och så slutligen Katalonien. Ebro är Spaniens mest vattenrika flod.

Detta vattendrag är väldigt viktigt med över 200 biflöden, många kraftverk som levererar ström till landet samt ett känsligt ekosystem. Den bidrar både med vatten och el till byar, städer och odlingsmarker.

Främst i norr är den omgivande naturen dramatiskt vacker med raviner, laguner, turkost vatten, stränder och små vattenfall. Tips, besök Orbaneja del Castillo vid Ebro-floden, en av Norra Spaniens vackraste byar.

Ebro-floden tenderar att svämma över lite då och då vilket påverkar många samhällen som ligger längs den, exempelvis i La Rioja-regionen eller storstaden Zaragoza. De spanska myndigheterna jobbar dock med att förbättra situationen med nya lösningar.

 • Längd: 777 km
 • Avrinningsområde: 86 100 km2
 • Kända bifloder: Aragón, Arga, Jalón, Huerva, Gállego, Aguasvivas, Guadalope, Segre, Cinca, m.m.

Duero

Duero är en spansk- och portugisisk flod med stora odlingsmarker och vacker natur.

Foto: Patrimonionatural.org

Río Duero uppstår i Sierra de Urbión-bergen (Kastilien & León) och fortsätter västerut till den spansk-portugisiska gränsen där den vänder mot söder. Så småningom letar den sig ut i Atlanten vid staden Porto i Portugal.

Duero är den tredje längsta floden på den iberiska halvön och den största i den norra delen av landet. Många viktiga floder, som exempelvis Pisuerga, El Tormes och Elsa förenas med den.

Längs Río Duero har många städer och byar byggts genom historien och stora vinmarker sträcker sig med den, både på den spanska sidan och på den portugisiska. I Spanien kan vi tipsa om vin från Ribera del Duero, och i Portugal omkring staden Porto, det så kallade portvinet.

Längs Duero-floden finns vinområden som Ribera del Duero.

Floden snirklar sig fram 112 km längs landsgränserna med spektakulära landskap. Upplev djupa kanjoner, naturliga pooler, skogar, rik flora och fauna samt många pittoreska byar.

Naturreservatet Parque Natural de Arribes del Duero är en bra utgångspunkt och en plats vi rekommenderar för en aktiv semester i naturen.

 • Längd: 897 km (572 km i Spanien, 213 km i Portugal och 112 km på gränsen)
 • Avrinningsområde: 98 400 km2 (i båda länderna)
 • Kända bifloder: Duratón, Cega, Arlanzón, Carrión, Adaja, Valderaduey, Cea, Órbigo, Tera, Tormes, Águeda, Huebra, m.m.

Pisuerga

Pisuerga är en av de viktigaste floderna i Norra Spanien.

Foto: Wikimedia Commons

Pisuerga är en av de viktigaste floderna i Norra Spanien med källan högt uppe i de Kantabriska bergen. Den rinner söderut ner genom vackra landskap och passerar flera vattenreservoarer och små mysiga samhällen som exempelvis Cervera de Pisuerga.

Längre söderut på Mesetan fördelas en av del av vattnet i kanalen, Canal de Castilla, som är viktig för bevattningen av regionens stora jordbruksmarker.

Río Pisuerga rinner vidare söderut och når så småningom staden Valladolid, där det till och med finns en konstgjord strand. På 1950-talet, under sommaren, hade många inte råd att åka upp till den norra kusten, främst till Santander, och de fick nöja sig med denna flodstrand. En bit efter staden går Pisuerga samman med Duero-floden.

 • Längd: 283 km
 • Avrinningsområde: 15 828 km2
 • Kända bifloder: Valdavia, Boedo, Resoba, Rivera, Ritobas, Monegro, Carrión, Arlanza, m.m.

Esla

Den spanska floden Esla har sin källa i de vackra Kantabriska bergen och sammanstrålar tillslut med Río Duero.

Foto: Wikimedia Commons

Floden Esla är en av de viktigaste i Norra Spanien, som också har sin källa i de Kantabriska bergen. Den rinner söderut genom León och Zamora-provinserna innan den sammanstrålar med Duero-floden. Reservoaren Riaño är bland annat känd i en stor del av landet.

Naturen utmed den övre delen av Esla, i de Kantabriska bergen, är förtrollande vacker med stora berg, skogar och klippor som vackert ramar in floden. Det finns en fyllig grönska och ett mycket rikt djurliv, med gott om öring i floden och dess biflöden. Detta område är perfekt för en aktiv semester!

Landskapen på lägre höjd, nere på Mesetan, är flackare och torrare och består istället av oändliga odlingsmarker. Här har man byggt ett nätverk av kanaler i bevattningssyfte.

 • Längd: 287 km
 • Avrinningsområde: 16 026 km2
 • Kända bifloder: Bernesga, Torío, Porma, Órbigo, Tera, Aliste, Cea, m.m.

Guadiana

Guadiana är en spansk flod som mynnar ut i Cádiz-bukten.

Río Guadiana är ett av Spaniens längsta vattendrag. Den börjar i regionen Kastilien-La Mancha och rinner genom Extremadura och Andalusien, innan den svänger söderut och in i Portugal. Så småningom återvänder den till Spanien och mynnar ut i Cádiz-bukten.

Floden strömmar ungefär hälften så snabbt som exempelvis Tajo eller Duero.

Längs Guadiana finns över 30 dammar för att kontrollera vattenflödet och sköta bevattning och elproduktion. Bland annat är Alqueva-dammen Västeuropas största vattenreservoar.

 • Längd: 742 km (502 km i Spanien, 140 km i Portugal och 100 km på gränsen)
 • Avrinningsområde: 67 733 km2 (i båda länderna)
 • Kända bifloder: Záncara, Cigüela, Zújar, m.m.

Guadalquivir

Guadalquivir är en av de viktigaste floderna i södra Spanien som bland annat rinner igenom Sevilla.

Guadalquivir är ett spanskt flöde i söder som tillhör de viktigaste. Källan är belägen i Sierra de Cazorla och floden rinner genom kända städer som Córdoba och Sevilla innan den mynnar ut i Atlanten (Cádiz-bukten).

Guadalquivir är idag farbar uppströms till Sevilla, under romartiden kunde man ta sig hela vägen med båt till Córdoba.

Flodens namn härstammar från det arabiska språket då den kallades för “den stora floden”. En av de äldsta broarna som korsar Guadalquivir – tillika en av de mest populära sevärdheterna i Andalusien – är romerska Puente Romano i Córdoba.

Längs Guadalquivir finns ett ytterst viktigt ekosystem med många växter och djurarter. Nationalparken Doñana, vid flodens utlopp, har exempelvis Europas största våtmarker samt vidsträckta sanddyn med flera hundra fågelarter (även flamingos).

Floden är också en livsnerv för de människor som kultiverar de stora jordbruksmarkerna i områdena där den passerar. Olivolja, vin och spannmål (vete och korn) är vanliga produkter härifrån.

 • Längd: 657 km
 • Avrinningsområde: 57 803 km2
 • Kända bifloder: Guadiana Menor, Guadalimar, Guadiato, Genil (läs mer nedan), Tinto, Odiel, m.m.

Júcar

Júcar är en flod med vackra naturområden i östra Spanien som mynnar ut i Medelhavet.

Río Júcar har sin källa i Ojos de Valdeminguete (Kastilien-La Mancha) och fortsätter söderut, innan den svänger öster och mynnar ut i Medelhavet. 1982 gjorde hiskeliga regnmängder och det enorma trycket så att dammen i Tuous brast och det skapade en av de största översvämningarna i Spaniens historia, där 40 människor omkom.

Detta vackra – och ofta turkosa – spanska vatten letar sig fram via flodfåror och genom hundra meter höga raviner med många små naturliga laguner. Vid Cañones de Júcar går det exempelvis att ägna sig åt paddelsurfing, kajak, vandring och njuta av den vidunderliga utsikten. Eller varför inte ta en avkopplande båttur på floden?

 • Längd: 498 km
 • Avrinningsområde: 21 578 km2
 • Kända bifloder: Huécar, Valdemembra, Cabriel, Magro, m.m.

Genil

Genil är en flod i Spanien som sammanstrålar med Guadalquivir.

Río Genil är en mindre flod i södra Spanien som sammanstrålar med den större Guadalquivir i Palma del Río. Floden uppstår i Sierra Nevada-bergen – nära Mulhacén, den högsta toppen på den iberiska halvön – och fortsätter genom historiska städer som Granada innan själva sammanstrålningen.

Från utsiktsplatser omkring den mäktiga dammen, Embalse de Canales Río Genil, bjuds man på makalösa vyer över floden och landskapen.

 • Längd: 358 km
 • Avrinningsområde: 8 278 km2
 • Kända bifloder: Darro, m.m.

Miño

Miño är den viktigaste floden i regionen Galicien, i nordvästra Spanien.

Miño är den viktigaste floden i Galicien som uppstår i bergen kring Pedregal de Irimia innan den fortsätter sydväst genom det bördiga inlandet och städer som Lugo och Ourense. Den sista biten till Atlanten utgör floden en cirka 80 km naturlig gräns med Portugal. Detta är den nionde längsta floden på den iberiska halvön.

Speciellt är delen längs landsgränserna väldigt vacker. Naturen sjuder av liv och här odlas både grönsaker, druvor och frukt. Bland annat producerar många vingårdar ett vitt vin med Albariño-druvan, där slutprodukten är en av de mest typiska dryckerna i Norra Spanien. Albariño-vinet är gott till ostron, räkor eller fiskrätter.

 • Längd: 315 km
 • Avrinningsområde: 12 486 km2
 • Kända bifloder: Parga, Ferreira, Sil (se nedan), Arnoia, m.m.

Sil

Río Sil är en biflod till Miño, där Cañon del Sil utgör de vackraste landskapen.

Den viktigaste bifloden till Miño är Río Sil, som uppstår i de Kantabriska bergen och rinner genom León och Ourense-provinserna. I Os Peares sammanstrålar de två floderna.

När två floder flyter samman tar man ofta namnet på den längre, men i detta fall har faktiskt Sil-floden mer vatten och är lite längre än Miño total sett. Det finns ett talesätt som lyder:

El Miño lleva la fama y el Sil le da el agua“, vilket betyder ungefär: “Miño får all uppmärksamhet medan Sil ger den sitt vatten“.

Under den romerska tiden på den iberiska halvön hittades guld i Río Sil, och romarna var inte sena med att utnyttja detta. Speciellt i det östra området, kring Las Medúlas, där landskapet tillslut blev den viktigaste guldgruvan i romarriket.

Besök Cañon del Sil och Ribeira Sacra-området (se bild ovan). Här klättrar vinodlingar längs de branta floddalarna och Río Sil flyter stillsamt fram längst ner. Förutom en båttur på floden, kan man också vandra och blicka ut över dessa mytomspunna landskap från flera utsiktsplatser.

 • Längd: 228 km
 • Avrinningsområde: 7 987 km2
 • Kända bifloder: Cúa, Boeza, Cabrera, Bibei, Lor, Cabe, m.m.

Segura

Segura är en flod i sydöstra Spanien som mynnar ut i Medelhavet.

Río Segura är en flod i sydöstra Spanien som kommer från Sierra de Segura och slingrar sig fram genom provinser som Jaén, Albacete, Murcia och Alicante innan den mynnar ut i Medelhavet.

I början består flodlandskapen mestadels av berg och raviner innan de övergår till bördiga dalar och slutligen stora jordbruksmarker. Den övre delen är generellt sett mer vild och orörd. I mellan- och den nedre delen odlas det bland annat frukt, grönsaker och ris. 4 stycken dammar återfinns utmed Río Segura.

 • Längd: 325 km
 • Avrinningsområde: 14 936 km2
 • Kända bifloder: Mundo, Alhárabe, Mula, Guadalentín, m.m.

Havsvikar i Galicien (Rías)

I Galicien finns enorma havsvikar med paradisöar, förtrollande stränder och sötvattenfloder.

I regionen Galicien finns ett landskap som inte hittas i samma utsträckning på andra platser i Spanien. Fjordliknande vikar sträcker sig långt in i inlandet, och sötvattenfloder mynnar ut i dessa och skapar en unik miljö. Dessa bräckta vatten är mycket fiskrika.

Havsvikarna längs den galiciska kusten är utmärkta semestermål för att njuta av vackra stränder, fiskebyar med avslappnad atmosfär, paradisliknande skärgårdsöar, äta och dricka gott eller surfa. Under en bilsemester i Norra Spanien kan du färdas runt vikarna på bästa sätt!

Här är några av de största “fjordarna” med tillhörande floder:

 • Ría de Vigo (och floden Verdugo)
 • Ría de Pontevedra (och floden Lérez)
 • Ría de Arousa (och floden Ulla)
 • Ría de Muros e Noia (och floden Tambre)

Karta: floder i Spanien

Karta över floder i Spanien.

Nu känner du till några av de viktigaste spanska floderna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva? Eller kanske har du något tips? Kommentera nedanför!