När användarna på Booking.com rekommenderar Spaniens bästa städer för att gå ut och äta tapas hittas fyra stycken i Norra Spanien. San Sebastián, Bilbao, León och Logroño finns alla på listan över ”Spaniens 7 bästa tapasstäder”.

Det är i en artikel på deras blogg som Booking.com presenterat vilka deras användare tycker är de 7 bästa spanska tapasstäderna. Här nedan kan du läsa om vilka de är och se vad vi tycker.

Bilbao (Baskien)

Bilbao är ett fantastiskt resmål för foodies i Norra Spanien. I gamla stan, speciellt omkring torget Plaza Nueva, finns otaliga pintxosbarer och för oss är det föga förvånande att den baskiska staden återfinns på listan.

“I Bilbao är tapas en konst i sig själv. Längs gatan Ledesma är bardiskarna fulla med pintxos i alla former, från karamelliserad foie gras till krabba tillagad i tempura.”, skriver Booking.com.

Under sommaren flyger Norwegian direkt till Bilbao från Arlanda. Åk på en weekendresa till Bilbao och njut av läckra pintxos, dignande saluhallar samt arkitektoniska byggnader som Guggenheimmuseet. Sedan är det också enkelt att göra utflykter till kusten och uppleva några av Baskiens vackraste stränder!

León (Kastilien och León)

León i Norra Spanien var "Spaniens gastronomiska huvudstad" 2018.

Iberisk skinka i León. Foto: Booking.com

Vi har själva bott och arbetat i León under en längre tid, och kan bara instämma med att det är en fantastisk matstad, som dessutom har många kulturella skatter. Under 2018 blev León utnämnd till ”Spaniens gastronomiska huvudstad”.

Booking.com skriver: “Barerna i Leóns gamla stad serverar tapas av bra storlek tillsammans med en drink. På de flesta av ställena bjuds man på enkla men generösa tapas, såsom ost och chorizo, potatis med alioli eller utsökt iberisk skinka.”

Barrio Húmedo, kvarteren som sträcker sig på båda sidorna av paradgatan Calle Ancha, har bl.a. mest tapasbarer per invånare i Spanien. Något vi älskar med León är att man blir serverad en gratis tapa när man beställer en dryck. Enligt oss är regionen Kastilien och León ett väldigt underskattat resmål – och utmärkt för en mat- och kulturresa.

Logroño (La Rioja)

Gatan Laruel i Logroño är perfekt för att äta goda tapas.

Matgatan Laurel i Logroño. Foto: Booking.com

Vi besökte ”vinets huvudstad” Logroño i samband med en pilgrimsvandring i Spanien och atmosfären omkring Laurel-gatan i gamla stan var magisk, och höll i sig till långt in på småtimmarna.

“Huvudstaden i La Rioja är ett paradis för de som gillar att dricka och äta gott. Laurel-kvarteret, beläget i det gamla medeltida centrumet i Logroño, rymmer mer än 30 barer.”, skriver Booking.com i sin artikel.

Den mest populära tapan är utan tvekan Champi, vitlöksmarinerade champinjoner med räkor, som även omnämns i artikeln. Om man reser till den lilla, men mysiga, regionen La Rioja är Logroño den perfekta utgångspunkten.

San Sebastián (Baskien)

San Sebastián är ett av världens bästa resmål för foodies!

Foto: Booking.com

Att San Sebastián finns med på en lista över Spaniens bästa tapasstäder är närmast en självklarhet. Staden är inte bara en av Spaniens, utan en av Europas bästa matstäder! Här finns en av världens högsta koncentration av Michelinstjärnor per km2. Arzak, Martín Berasategui, Akelarre har bl.a. tre stjärnor var i Michelinguiden.

“Förutom att vara mycket pittoresk och hem till en internationell filmfestival, finns en mängd restauranger med Michelinstjärnor. I barerna i gamla stan, samsas enklare pintxos med skapelser ifrån det molekylära köket som exempelvis rostad torsk eller krämig risotto med getost.”, skriver Booking.com.

Den gamla staden, omkring hamnen, är det bästa området för att gå på en pintxosrunda i San Sebastián. Prova en bar och gå vidare till nästa, drick gott Txakoli-vin och fortsätt ut i natten. Baskien är kanske det bästa resmålet i Spanien för en foodie!

Övriga städer på listan hittas i södra Spanien: Granada (Andalusien), Jaén (Andalusien) samt Almería (Andalusien). Vilken är din favoritstad i Spanien för att äta goda tapas och dricka gott?