Går det att åka skidor i Norra Spanien? Var ligger skidorterna, hurdan är de och hur tar man sig dit? Läs vår guide för att få svar på dina frågor kring skidåkning i Norra Spanien.

Pyrenéerna

I den mäktiga bergskedjan Pyrenéerna finns enorma möjligheter för skidåkning. I den här artikeln berättar vi om skidorterna i den spanska delen av Pyrenéerna, men det finns lika många på den franska sidan. Dessutom har Andorra fantastiska skidanläggningar såsom Vallnord och Grandvalira.

I jämförelse med bergen längre västerut hittas Norra Spaniens bästa skidåkning just i Pyrenéerna.

Baqueira-Beret

En sittlift med skidåkare i Baqueira-Beret.

Foto: Baqueira-Beret

Baqueria-Beret är en av Spaniens största skidorter och återfinns i den mäktiga Arán-dalen i de katalanska Pyrenéerna. Tack vare sitt geografiska läge mot norr är snöförhållandena väldigt bra, det är ofta bra väder här och allt ramas vackert in av dramatiska toppar som klättrar upp på 3000 meters höjd.

På tre stora områden (Baqueira, Beret och Bonaigua) erbjuds något för alla: krävande offpiståk, branta eller flacka pister samt parker med hopp. All service och faciliteter finns – från skidskolor, uthyrning till restauranger, afterski och logi. Den spanska kungafamiljen brukar komma hit på skidsemester.

Boi-Taüll

Tack vare sina 2750 meter höjdmeter är Boi-Taüll den högst belägna skidstationen i Pyrenéerna. Med ett läge mot norr finns stor snömängd varje säsong, som ligger kvar till långt in på våren.

Skidåkningen som erbjuds är på medel- till hög nivå, med total 43 pister (6 gröna pister, 3 blåa, 20 röda, 14 svarta och två “off-pist”-områden) på 43 km. Dessutom finns en stor park där de äventyrslystna kan roa sig. Den närmaste staden är Lleida, som ligger 145 km ifrån.

La Molina och Masella (Alp 2500)

La Molina är en skidanläggning i Pyrenéerna i Norra Spanien, som ligger endast två timmar från Barcelona.

Foto: La Molina/Masella

Under namnet “Alp 2500” sammankopplas de två skidanläggningarna La Molina och Masella och har tillsammans 132 pister. Här går det åka skidor från november till maj, och skidorten är perfekt för en lugn och avkopplande vintersemester.

Spaniens första sittlift började att användas i La Molina 1943, och idag har detta berg otaliga gröna och blåa pister för nybörjare samt en stor terrängpark. Masella, som ligger på högre höjd, är också populär och lämpar sig för mer erfarna åkare.

Ett stort plus är att Barcelona endast ligger 2 timmar från dessa backar – kombinera skidåkning med strandhäng och storstadsliv!

Cerler (Aramón)

Vintrigt landskap med sol och sittlift i Cerler.

Foto: Cerler (Aramón)

Även Cerler – en del av Aramón-berget – ligger i de aragonska Pyrenéerna och är en lite mindre skidort med 68 pister på totalt 77 km. Backen är belägen i den vackra Ribagorza-dalen som är hem till några av Pyrenéernas högsta toppar (Pico Aneto på 3403 meter och Pico de la Maladeta på 3308 meter över havet).

Flera gånger har Cerler (Aramón) blivit utnämnd till “Spaniens bästa skidort” på World Ski Resorts, som kan liknas med Oscarsgalan inom skidvärlden. Här finns också Spaniens längsta pist, ett åk på hela 9 km!

I närheten av backen ligger den pittoreska byn Benasque, som är väl värt ett besök. Tyvärr kan det under högsäsongen ibland bli långa köer på den lilla slingrande vägen som går upp till skidanläggningen. Mysigt semesterboende hittas nere i dalen eller i anslutning till skidorten.

Formigal

En skidåkare susar nerför en brant backe i Formigal.

Foto: Formigal-Panticosa

Formigal ligger cirka 2 timmar med bil från Zaragoza i de aragonska Pyrenéerna, och är en av Spaniens största och bästa skidorter. Den kanske inte har lika avancerad åkning som de övriga, men över 2 stora områden finns hundratals pister, liftar och många faciliteter att välja mellan.

Pisterna i den närliggande backen Panticosa tillhör Formigal, och de två går numera ofta tillsammans under namnet “Formigal-Panticosa”. Detta gör att mångfacetterad åkning över två olika berg är tillgänglig för dig – på samma liftkort.

Tack vare sina många snökanoner har skidorten de senaste åren varit bland de första att öppna i Pyrenéerna, ofta redan i november. Det går dessutom att göra många andra roliga vinteraktiviteter här.

Candanchú

Candanchú erbjuder många långa och breda pister.

Foto: Candanchú

Candanchú – Spaniens äldsta skidstation som invigdes redan 1923 – är belägen på spansk-franska gränsen i storslagen miljö, cirka 140 km från Pamplona. Med många långa och breda pister är skidanläggningen perfekt för nybörjare, men det finns fortfarande utmaningar för de mer avancerade åkarna.

Ett stort utbud av faciliteter som restauranger, skidskolor, uthyrning, “snöträdgård” för de små och mer finns på plats.

Utanför Madrid

Valdesquí

Valdesquí ligger 75 km från Madrid och är en mindre skidort, som är populär bland Madrileños (folk från Madrid). Backen hittas i Sierra de Guadarrama-bergen och erbjuder helt okej åkning – inget märkvärdigt – men man kan inte heller jämföra den med skidorterna i Pyrenéerna eller Alperna.

Om du semestrar i Madrid och vill testa på lite skidåkning i Spanien, kan du göra ett besök hit. Hyr bil och skidutrustning över dagen. Efter en dag ute i backarna, värm dig i en restaurang och prova den goda, lokala grytan Cocido Madrileño. Kanske några Churros med choklad till efterrätt?

Puerto de Navacerrada

Puerto de Navacerrada är den skidort som ligger närmast Madrid stad (cirka 65 km) och endast en dalgång skiljer den från Valdesquí. Denna skidbacke är dock mindre än Valdesquí, dit de flesta föredrar att åka istället.

Kastilien och León

La Pinilla

Pistkarta över skidorten La Pinilla.

Foto: La Pinilla

La Pinilla ligger precis på gränsen mellan Kastilien & León och Madrid, ungefär 125 km från den spanska huvudstaden. Denna skidbacke är lite större än de övriga nära Madrid, och de lite mer erfarna utförsåkarna föredrar att åka hit eftersom det erbjuds fler pister med betydligt mindre folk.

San Isidro

San Isidro är en populär skidanläggning som öppnade 1974 och är belägen på gränsen mellan Asturien och Kastilien och León. Här finns det totalt 31 pister att välja mellan – där 5 är gröna, 9 blåa, 13 röda och 4 svarta.

Idag diskuteras möjligheterna att bygga ihop San Isidro med Fuentes de Invierno (se nedan) i Asturien och om det blir så får framtiden utvisa. San Isidro kan nås både om man kommer med bil från Asturien eller Kastilien och León.

Estación de la Covatilla

Estación de la Covatilla ligger utanför Bejár, ungefär 80 km från Salamanca. Detta är faktiskt den skidbacke som ligger närmast där vi bor och som vi, vid rätt väder, kan skymta i fjärran.

Det handlar om en mindre skidort med totalt 24 pister, som sträcker sig drygt 20 km. Läget mot norr gör att snön konserveras väl och snöfallen kommer framförallt i början av vintern då moln med nederbörd sveper in från Atlanten. 2005 var antalet öppetdagar 109.

Visste du att toppen av denna backe under flera år varit målgång för en av etapperna i cykeltävlingen Spanien runt (La Vuelta)?

Asturien

Fuentes de Invierno

Fuentes de Invierno är en skidbacke i Asturien i Norra Spanien som öppnade 2007.

Foto: Fuentes de Invierno

Fuentes de Invierno är ett nytt tillskott i den spanska skidvärlden, år 2007 stod anläggningen klar och liftarna började att rulla.

På totalt 8,7 km finns 3 gröna pister, 3 blåa, 6 röda och 3 svarta. Skidorten passar både för nybörjare och de lite mer rutinerade. Alla faciliteter som skiduthyrning, skidskolor, kaféer och restauranger finns på plats.

Semesterbostäder kan hittas i anslutning till skidorten eller nere i dalen. Att bo i ett Casa Rural med hela familjen kan varmt rekommenderas.

Valgrande-Pajares

Valgrande-Pajares är en klassisk skidort i Asturien med 40 pister som tillsammans mäter 30,9 km. Dessutom har de en populär snöpark med hopp, boxar och rails.

Det tar en timme att nå Atlantkusten härifrån, kanske skidåkning ena dagen och surfing i Biscayabukten den nästa? Här följer tips på fantastiska stränder i Norra Spanien.

Kantabrien

Alto Campoo

Två skidåkare på väg nerför i Alto Campoo.

Foto: Alto Campoo/Facebook

Alto Campoo är en fin skidanläggning i Kantabrien som ligger 24 km från den lilla staden Reinosa. Skidorten har erhållit kvalitetsstämpeln “Calidad Turística”, som visar på vissa krav för service, faciliteter och bemötande uppnåtts.

Totalt utgör 23 pister (4 gröna, 10 blå och 9 röda) cirka 30 km, det finns även en funpark. Alla faciliteter som restauranger, kaféer, barnområde och skiduthyrning erbjuds.

Galicien

Manzaneda

Manzaneda är den enda skidorten i Galicien och så här långt västerut på den iberiska halvön. Den är liten, barnvänlig och passar bäst för nybörjare och familjer som vill åka skidor under vinterhelger.

Även om backen endast har 17 km av åkbara pister omges berget av en stor tallskog och miljön är vacker. Att susa fram i pudersnö mellan snöiga tallar är magiskt! Denna backe hittas cirka 180 km sydöst om Santiago de Compostela.

La Rioja

Valdezcaray

Pistkarta över Valdezcaray.

Foto: Valdezcaray

Skidbacken Valdezcaray ligger vackert i Sierra de la Demanda-bergen. De senaste åren har det investerats stort i denna familjevänliga skidort – och idag finns utmärkta faciliteter och 22 km av markerade pister (6 gröna, 6 blåa, 10 röda och 2 svarta).

Boende hittas nere i dalen – i den mysiga byn Valdezcaray – där kullerstensgatorna är fyllda av Pintxos-barer, kyrkor, små butiker och restauranger. Skidåkning i kombination med att besöka lokala bodegor i La Rioja är en höjdare!

Längdskidor i Norra Spanien

De flesta skidorter i Norra Spanien erbjuder endast utförsåkning, men det finns ett par guldkorn i Pyrenéerna där man även kan åka längd (“esquí de fondo”, på spanska).

Även om spanjorerna inte har samma kultur av längdskidor som i Skandinavien, är spåren i toppskick och omgivningarna man åker i vykortsvackra. Vädret brukar vara stabilt med mycket sol, värme och blå himmel (särskilt under våren).

Några skidorter som erbjuder längdskidåkning:

SkidortRegionLängdspår (km)
Llanos del HospitalAragonien30 km
Larra-BelaguaNavarra30,5 km
Tuixent la VansaKatalonien30 km
TavascánKatalonien14 km
AransaKatalonien30,4 km
Lles de CerdanyaKatalonien36 km
Navafría Ski CenterMadrid33 km

denna sida (spanska) kan du se ytterligare skidorter med längdåkning i Spanien, hur många spår som är öppna samt snöförhållanden.

Karta: Skidorter i Norra Spanien

Nu vill vi höra från dig: Ska du åka skidor i Norra Spanien? Var i sådana fall? Kommentera nedan!