Troligtvis har du hört om Santiago de Compostela genom pilgrimsvandringen Camino de Santiago, men känner du till själva staden? I denna guide finns info, tips på sevärdheter, saker att göra, utflykter och mycket mer. Följ med!

Sevärdheter och namn på platser samt evenemang kan förekomma både på galiciska och spanska i denna artikel.

Allmänt

Santiago de Compostela är en vallfärdsort som ligger i västra Galicien. De flesta känner nog staden som slutmålet för Camino de Santiago, en av världens viktigaste pilgrimsvägar, som hundratusentals vandrar varje år.

Santiago de Compostela är huvudstad i Galicien och har ett imponerande utbud av sevärdheter. Hela gamla stadskärnan (se mer nedan) är exempelvis ett världsarv av Unesco. Det finns även ett universitet, som är ett av Spaniens äldsta och viktigaste.

Fakta

  • Katedralen i Santiago de Compostela är slutmålet för El Camino;
  • Här sägs Aposteln Sankt. Jakob vara begravd;
  • Santiago de Compostela är det populäraste resmålet i Galicien;
  • Och ligger cirka 3 mil (till Noia) från den vackra galiciska kusten;
  • Staden sägs ha det äldsta “hotellet” i världen, Hostal dos Reyes Católicos;
  • 92.260 personer bodde här 2019;
  • Santiago de Compostela är en universitetsstad med ett universitet från 1532;
  • Vädret är torrt och varmt under sommaren;
  • Under vintern är vädret milt med mycket nederbörd;
  • Faktum är att detta är en av platserna i Spanien där det regnar mest.

Video

I denna video kan du skapa dig en uppfattning av staden. Musiken och alla vackra byggnader i den får oss verkligen att längta tillbaka.


Nu när du vet lite mer, vad kan man göra i Santiago de Compostela då?

Katedralen

Katedralen i Santiago de Compostela.

Ovanför torget Praza do Obradoiro reser sig katedralen storartat med sina två spiraler som sticker rakt upp i himlen. Den är byggd ovanpå Aposteln Sankt. Jakobs grav under 1100-talet och ett stort landmärke i Spanien. Hit vallfärdar pilgrimer från hela världen.

Att stå nedanför katedralen och ta in atmosfären på torget – som under dagen är fylld av lyckliga pilgrimer – är en nästan andlig upplevelse. Ta god tid på dig och begrunda varenda detalj av detta mästerverk – för att sedan kliva in genom porten.

Att stå nedanför katedralen och ta in atmosfären på torget – som under dagen är fylld av lyckliga pilgrimer – är nästan en andlig upplevelse.

Inuti kan du besöka pilgrimsmässan som hålls kl. 12 varje dag, samt katedralens spännande museum.

Under vissa speciella datum kan man uppleva traditionen Botafumeiro, ett slags rökelsefat som använts sedan medeltiden och nämndes bl.a. i Codex Calixtinus, den äldsta “guideboken” till Camino de Santiago.

Med hjälp av rep svingar 8 tiraboleiros fatet med imponerande kontroll och precision ända upp till katedralens innertak. Den pendlar fram och tillbaka i rasande fart med rök som pyser ut  – en hisnande upplevelse.

Ursprungligen var ritualen till för att rena luften för pilgrimer som anlänt till katedralen efter sin långa och mödosamma resa. Dagens rökelsefat, som är från 1851, väger hela 53 kg och är 1½ meter hög. Den svingas upp till 20 meters höjd och kan nå en hastighet på 70 km/h.

Praza do Obradoiro

Förutom katedralen måste du också gå runt Obradoiro-torget och kolla alla vackra byggnader, såsom stadshuset och Parador-hotellet (läs nedan). I mitten av torget kan en sten ses som markerar kilometer 0 på Camino-leden.

Casco Histórico

Santiago de Compostelas gamla stan är ett Unesco-världsarv och fylld av liv och rörelse.

Det historiska centrumet, Casco Histórico, är ett Unesco-världsarv sedan 1985. De mysiga gatorna och gränderna kantas av hus med färgglada detaljer och blomster på små balkonger.

Torg (som charmiga Quintana eller “gömda” Cervantes), små parker, statyer, fontäner och ibland snubblar fötterna till på ojämna kullerstenar. Här finns sevärdheter och intressanta museum som lockar runt varje knut. Man dröjer sig gärna kvar länge.

Här finns sevärdheter och intressanta museum som lockar runt varje knut.

Njut av folkmyllret och restauranger, kaféer och barer – det brukar vattnas i munnen när man strosar omkring längs gatorna. Santiago de Compostelas gamla stad är en utmärkt plats att gå vilse i och bara ta in all skönhet.

Gatorna Rúa do Franco samt Raíña är bra utgångspunkter (även för en utekväll).

Äta och dricka gott

Galicisk bläckfisk serveras med olivolja, salt och hett paprikapulver.

I Galicien äter man utomjordiskt bra och Santiago de Compostela, som är ett gastronomiskt mecka, är inget undantag. Välj från Atlantens skafferi eller kött, mejerier och primörer från inlandet.

Testa Plato de Carne: en tallrik med grillat kött från regionen – mycket smakrikt, prisvärt och mättande. Eller vår favoritost: Queso de Tetilla, en triangulär, krämig ost som lätt känns igen på sin form av ett kvinnobröst.

En annan klassiker är de gröna Padrón-paprikorna, som kommer från byn med samma namn. De är milda i smaken, men ibland överraskas man med en som hettar till.

Skölj ner maten med den lokala galiciska ölen Estrella Galicia, eller det typiska vita vinet Albariño. Mycket svalkande en het sommardag.

I den gamla stadskärnan finns MASSOR av matställen. Kolla TripAdvisor för de hetaste restaurangerna just nu. Ps, missa inte våra guider till Norra Spaniens mat och dryck. Mycket från Galiciens kök hittas i dessa.

Mercado de Abastos

Matmarknaden Mercado de Abastos.

Foto: Alberto Bandín (Turismo Santiago)

Bege dig till Mercado de Abastos, som funnits på denna plats i 300 år, och gå omkring i marknadsmyllret. Här kan du inhandla lokala råvaror (kanske laga dessa hemma om du hyr boende med självhushåll?) eller produkter från Galicien. I, och runt, marknaden finns barer och restauranger som serverar tapas och raciones.

Leta efter en stor gryta där de kokar bläckfisk för “Pulpo a la Feira”, den kända bläckfiskrätten. Den kokta bläckfisken serveras med en nypa salt, olivolja, potatis och hett paprikapulver – smakupplevelse utan dess like.

Hostal de los Reyes Católicos

Hostal de los Reyes Católicos är en fantastisk byggnad vid Plaza de Obradoiro, som sägs vara “världens äldsta hotell”. Den stod färdig 1486, efter 10 års konstruktion, och var ursprungligen ett sjukhus för pilgrimer.

Idag är huserar byggnaden ett 5-stjärnigt Parador-hotell med alla bekvämligheter, prunkande innergårdar och en skaldjursrestaurang i toppklass. Historien sitter kvar i väggarna och interiören med alla detaljer, målningar, valv och skulpturer är en del av upplevelsen. Tänk att man kan bo på en sån här plats!

Lyxa till det och boka ett par nätter på Hostal de los Reyes Católicos. Kanske efter en Camino-vandring?

Pilgrimsmuseet

Vacker staty som hälsar pilgrimer välkomna till Santiago de Compostela.

Det känns som om det finns ett museum i varenda litet hörn av Santiago de Compostela och det gör det – nästan. Med sin långa historia förfogar man över ett stort utbud av kulturskatter.

Vår favorit är pilgrimsmuseet, som detaljerat berättar om pilgrimernas fängslande tid på den iberiska halvön. Dessutom får man veta hur Camino de Santiago – som är mer populär än någonsin – ser ut idag och den fortsatta utvecklingen.

Museo del Pueblo Gallego

Ett annat museum vi varmt kan rekommendera är Museo del Pueblo Gallego, där du får en intressant inblick i gallegernas ursprung, språk (galiciska), kultur och verkande.

San Martiño

Det vackra klostret San Martiño.

Foto: Xaime Cortizo (Turismo Santiago)

Ett kloster som grundades av benediktinska munkar som bosatte sig i Santiago de Compostela efter upptäckten av Aposteln Sankt. Jakobs kvarlevor. Mycket av den ursprungliga byggnad har dock byggts om, och det synliga idag är från 1400-talet.

Detta är ett av Spaniens största kloster. Beundra den barocka arkitekturen, och på insidan finns bland annat ett mäktigt altarkors.

Museo Casa de la Troya

Santiago är som sagt en anrik universitetsstad, och på detta museum kan du se hur studenterna bodde i slutet av 1800-talet. Annorlunda och intressant!

En rofylld paus

Vi måste tipsa om det familjeägda pensionatet Hotel Costa Vella, en plats som verkligen fångade vår uppmärksamhet. Ett besök i deras underbara trädgård – och kanske ha det som boende – är ett måste.

Sätt dig ner på uteserveringen och njut av miljön med blommor, körsbärsträd, en springbrunn och skulpturer. Servicen är förträfflig, och kaffet smakar suveränt efter några timmar av sightseeing.

Kanske lockar det med en galicisk dessert? Den lokala tårtan Tarta de Santiago är riktigt god, och en av de mest traditionella efterrätterna i Norra Spanien.

Keltisk gatumusik

På Santiago de Compostelas gator brukar det ibland bjudas på en uppvisning i keltisk kultur. Den härliga folkmusiken ekar längs med gränderna och brukar vara lätt att finna. Säckpipan, färgglada dräkter, glädjefylld dans och mycket skratt – stanna till en stund för att ta in stämningen.

Pazo de Fonseca

En personlig favorit är palatset Pazo de Fonseca som tillhör universitetet. Du kan gå runt på innergården och kolla på statyn i mitten, de välklippta buskarna och balkongen med inristade figurer.

Bonaval-parken

I den norra delen av staden hittas Bonaval-parken, som är mindre känd än Alameda men värt ett besök. Kolla också klostret som ligger strax nedanför, en fin sevärdhet!

CGAC

Centro Galego de Arte Contemporánea, förkortat CGAC, är det galiciska centret för modern konst. Den ligger vid Bonaval-parken erbjuder många fascinerande expositioner. Från terrassen har man fin utsikt över den gamla staden, och inträdet är gratis. Titta förbi!

Alameda-parken

Två personer i Alameda-parken som blickar ut över katedralen.

Foto: Juan Balsa (Turismo Santiago)

Alameda-parken, precis utanför centrum, är en oas med gröna utrymmen, blommor, statyer, fontäner, ek- och kastanjeträd samt cypresser. Sätt dig i gräset och njut av de förtrollande vyerna över katedralen. Kanske med nyinköpta delikatesser från matmarknaden.

Dagsutflykter

Galicien är ett strandparadis och erbjuder stränder för alla.

Många lokala entreprenörer erbjuder naturupplevelser och små ”tema-resor” i det omgivande området. Det kan vara till skärgårdsöar, vita sandstränder, i “fjordarna”, naturreservat eller andra natursköna platser såsom vattenfall, vinodlingar och eukalyptusskogar. Tips på dagsutflykter att göra:

Monte Pedroso

Monte Pedroso är ett litet berg som ligger nordväst om Santiago de Compostela. Från utsiktsplatsen (Mirador) kan du blicka ut över staden och den mäktiga katedralen med sina två torn. Den är speciellt vacker under solnedgången då dagens sista strålar träffar och reflekteras på den.

Från staden tar det cirka 40 minuter att gå till utsiktsplatsen, ta med vatten och ha rätt kläder!

Camino a Finisterre

Om du vill vara borta över dagen kan du vandra på Finisterre-leden tills du känner dig nöjd, och sedan ta taxi eller buss tillbaka till Santiago. En försmak på El Camino.

Om du är ute efter ett större äventyr kan du gå hela den 119 km långa leden, från Santiago de Compostela till fyrtornet i Finisterre (”världens ände”, enligt romarna). Vanligtvis tar det ungefär 5 dagar att nå detta vilda kustområde som kallas för “dödens kust”, övernattar gör man i byar längs leden.

Det går även att fortsätta från Finisterre ytterligare en etapp/dag till kyrkan i Muxía, som är belägen så nära Atlanten att bränningarna ibland sköljer in över den. Kusten besitter en rå och naturlig skönhet, ta ett djupt andetag och känn naturens fulla kraft. Från Muxía kan man ta bussen tillbaka till Santiago.

Muros-området

Hyr bil och kör västerut mot den dramatiskt vackra kusten. Ett förslag är den pittoreska fiskebyn Muros, som ligger ungefär 100 km bort. Här finns en liten hamn, charmiga stenhus och förträffliga restauranger.

Sedan kan du fortsätta till Praia de Area Maior, Praia de Lariño eller Praia de Carnota, några av Galiciens absolut vackraste stränder.

Rías Baixas

Du kan också åka söderut mot de “lägre fjordarna”. Spendera dagen på halvöar som Arousa, O’Grove eller varför inte den färgglada staden Pontevedra. Besök vinodlingar, häng på folktomma stränder eller ta en båttur i fjorden med tillhörande ostronprovning.

Evenemang

Fiesta del Apóstol Santiago

Foto: Turismo Santiago

Den 25 juli startar en 15-dagar lång fest för att hylla Spaniens skyddshelgon, Aposteln Sankt. Jakob (som är begravd i katedralen). Under denna period hålls processioner, fyrverkerier, mässor, konserter, fester och matevenemang.

Den 24:e (på kvällen/natten) börjar allting med en spektakulär fyrverkerishow på Plaza de Obradoiro. Dagen efter anordnas en traditionell och högtidlig ceremoni där Spaniens kung med familj närvarar.

Det kan vara svårt att hitta boende i Santiago under dessa 15 dagar.

Festas da Ascensión

Festas da Ascensión hålls i slutet av maj, ibland i början av juni, som ett förspel till festen ovan. Om du skulle befinna dig på plats kan du uppleva galiciska traditioner, parader, fyrverkerier, marknader, party och mycket mer.

Tillställningar hålls i hela centrum, men en av de bästa återfinns i Alameda-parken (enligt oss, som är riktiga “foodies”). Här kan du nämligen äta galicisk bläckfisk från något av båsen som provisoriskt sätts upp.

Att resa hit

Tyvärr finns inga direktflyg från Sverige till Santiago de Compostela. Det är enklast att flyga hit med mellanlandning i Barcelona, Madrid eller någon flygplats i Europa. Från flygplatsen går bussar till centrum, som tar cirka 30 minuter och kostar 3€. Man kan även ta taxi, vilket går på ungefär 20€.

Karta

I kartan ovan kan du se de ställen och sevärdheter vi berättat om i artikeln.

Nästa gång du vandrar El Camino, stanna i Santiago de Compostela några dagar och använd den här guiden för att få ut det mesta av din vistelse. 😉

Nu vill vi höra från dig: har du besökt denna magiska pilgrimsstad? Eller ska du? Kommentera nedanför.

Första bilden: Anxo Iglesias (Turismo Santiago)