I vår stora reseguide till Valladolid tipsar vi om sevärdheter, saker att göra, de bästa tapaskvarteren, utflykter och mycket mer. Just nu har vi vår bas i Valladolid, så denna guide bjuder verkligen på aktuella tips. Låt oss börja!

Plaza Mayor (och tapas)

Från början var Plaza Mayor endast ett enkelt marknadstorg, men efter en brand år 1561 tog man tillfället i akt och började om från noll. Dagens Plaza Mayor är ett av de största och vackraste i hela Spanien, och har inspirerat huvudtorgen i exempelvis Salamanca och Madrid.

Här finns rådhuset, statyn av Pedro Ansúrez (ses som stadens grundare), traditionella caféer, uteserveringar och ett bubblande folkliv. Torget är en självklar mötespunkt för turister såväl som lokalbefolkningen – och på omkringliggande gator som Calle Correos, Campanas och Plaza de Martí y Monsó hittas några av Valladolids bästa tapasbarer.

Katedralen och dess omgivningar

Katedralen i Valladolid är omgiven av tapasbarer och uteserveringar.

Den helvita katedralen är känd som den ”ofärdiga”, eftersom den är byggd ovanpå en äldre kyrka som aldrig slutfördes. Här är bland annat Valladolids grundare Ansúrez begravd, och det inhysta museet Diocesano är också värt ett besök.

Du kan gå upp 70 meter till toppen av katedralen och njuta av vidunderlig utsikt över staden, Pisuerga-floden och den omgivande kastilianska landsbygden.

På torget nedanför ligger tapasbarer med uteserveringar vägg i vägg, och detta område är ett av de bästa för att testa det lokala matutbudet.

Kyrkan La Antigua

Kyrkan La Antigua, ett gammalt tempel, är en av de bästa sevärdheterna i Valladolid.

Den vackra La Antigua-kyrkan – bredvid katedralen – är en av Valladolids bästa sevärdheter. Från början var den ett tempel som grundades på 1100-talet av Ansúrez. Genom åren har La Antigua genomgått flera restaurationer. Den senaste skedde i början av 1900-talet och gav kyrkan dagens utseende.

I närheten ligger universitetet och de omgivande kvarteren har härlig studentatmosfär med mycket liv och rörelse. Njut av många terrasser, små parker, fontäner och statyer.

San Pablo-kyrkan

San Pablo-kyrkan i Valladolid grundades av María de Molina år 1286 och är en av Spaniens vackraste gotiska byggnader.

Den mäktiga San Pablo-kyrkan grundades av María de Molina år 1286 och är en av Spaniens vackraste gotiska byggnader. Vi älskar att sitta nedanför på torget och betrakta den imponerande fasaden med sina skulpturer och de två tornen på varsin gavel.

Runt kyrkan finns parker, torg, historiska byggnader och den gamla tjurfäktningsarenan. En promenad häromkring är ett måste!

Det nationella skulpturmuseet

Bredvid San Pablo, på Calle Cadenas de San Gregorio, ligger ett Spaniens (och Europas) bästa skulpturmuseum i två historiska byggnader. Inuti finns en stor mängd skulpturer från några av världens mest framstående konstnärer.

Guidade turer erbjuds. Se pris och öppettider på den officiella hemsidan (spanska).

Mer spännande museer

I Valladolid finns en uppsjö av intressanta museer. Vad sägs om ett besök på Museo Oriental (orientaliska museet), Museo de la Ciencia (vetenskapsmuseet) eller Casa de Cervantes (Cervantes gamla bostad)? Spendera en eftermiddag i historiens tecken.

Campo Grande

Campo Grande är en park i Valladolid med konstgjord sjö, blomsterträdgårdar, djurliv och statyer.

Campo Grande är en grön oas på hela 115.000 m2, precis utanför centrum, med konstgjorda sjöar, stora blomträdgårdar, hundratals bänkar, statyer, fågelhus och rik flora och fauna.

Bli inte förvånad om du stöter på påfåglar, fasaner, duvor eller ekorrar när du strosar omkring i parken, de lever nämligen helt fritt här. Under helgen lockar denna triangelformade park många barnfamiljer, kompisgäng och kärlekspar. Campo Grande är ett ställe där vi ofta sätter oss med en bra bok och en kaffe. Eller gör en picknick.

Under helgen lockar denna triangelformade park många barnfamiljer, kompisgäng och kärlekspar.

Gamla militärakademin

I en anrik byggnad i Valladolid finns den gamla spanska militärakademin för hästdivisionen.

I en elegant byggnad, drygt 200 meter från Campo Grande, ligger den gamla militärakademin som ansvarade för landets hästdivision. Idag finns här ett museum med en stor samling dokument, målningar, skulpturer, vapen, troféer, fotografier, sadlar och andra föremål från det spanska kavalleriets storhetstid.

Shopping

Calle Santiago är den bästa gatan för shopping i Valladolid.

Calle Santiago, som löper från den gamla militärakademin till Plaza Mayor, är ett utmärkt shoppingstråk. Längs gatan finns butiker som Massimo Dutti, Oysho, Zara, Pull & Bear, Intimissimi och Mango. Via tvärgatan Calle Constitución kan man även nå det populära varuhuset El Corte Inglés.

En bit utanför Valladolid ligger det stora köpcentrumet Rio Shopping i anslutning till IKEA. Här hittas outlets, massor av olika butiker, restauranger och bio.

Fotboll

Stadens fotbollslag heter Real Valladolid och spelar på Estadio José Zorrilla, en bit utanför centrum. Klubbens största ägare är Ronaldo (den äldre från Brasilien) och spelar i La Liga.

Vem vet? Kanske möter laget F.C Barcelona under ditt besök och du kan uppleva se som Messi på plan? Oavsett motståndarlag, upplev spansk fotboll på högsta nivå!

Pisuerga-floden

Innan du ger dig ut på tapassvängen kan en promenad – eller löptur – längs Río Pisuerga rekommenderas. Denna spanska flod är en av de viktigaste i den norra delen av landet och rinner igenom Valladolid innan den sammanstrålar med Duero.

Här finns till och med en strand, Playa de Las Moreras. De lokalbor som inte kunde åka till Norra Spaniens kust – vanligtvis till Santander – under 1900-talet ville ha någonstans att vara och svalka sig under sommaren. Idag finns alla nödvändiga faciliteter på denna flodstrand: duschar, parkering, utomhusgym och chiringuito (strandbar).

Rosparken La Rosaleda som ligger intill Pisuerga är underbart vackert och väl värt ett besök under våren och sommaren.

Matutbudet

Valladolid i Norra Spanien, med alla sina barer, är en fantastisk stad för att äta tapas.

I Valladolid handlar mycket om tapas och en tapasrunda blir troligtvis en av höjdpunkterna under resan. Ovan nämnda platser – gatorna vid Plaza Mayor och omkring katedralen – är de bästa kvarteren för tapas.

Specifikt kan vi tipsa om ett par barer: El Corcho med sina kroketter, Villa Paramesa, La Tasquita (prova Solomillo al Roquefort) samt Jero, med ett enormt utbud av, annorlunda, pinchos. Annars rekommenderar vi nästan alltid att låta näsan (och TripAdvisor) leda vägen.

Baren El Jero bjuder på ett stort utbud av pinchos.

För en längre sittning erbjuder, exempelvis, det restaurerade klostret La Parrilla de San Lorenzo en svårslagen matupplevelse i historisk miljö. Andra säkra kort är El Asador de Aranda och Restaurante Damaso.

Lechazo, ugnsbakat dilamm, är ett vanligt inslag på menyerna och en av Norra Spaniens mest traditionella rätter. Även om mycket annat också finns att välja mellan, såklart.

Paisaje Gutiérrez är en inomhuspassage mellan två gator med häftig arkitektur. Här kan du sätta dig ner på en av barerna eller caféerna och titta på folket som passerar förbi.

Den nyrenoverade inomhusmarknaden Mercado del Val på Calle Sandoval är också ett måste. Köp närodlade grönsaker, oliver, charkprodukter, vin från omgivande gårdarna eller lokala ostar. På marknaden finns också tapasbarer – en perfekt plats för att stilla en kurrande mage.

Dagsutflykter

Valladolid omges av vinodlingar och en dagsutflykt till en vingård rekommenderas.

Valladolid är omgivet av enorma vinmarker och traditionella bodegor – stora som små. Rueda och Ribera del Duero, dit man enkelt tar sig med bil, är två av Spaniens viktigaste vindistrikt som stoltserar med den prestigefyllda ursprungsbeteckningen (D. O. P.).

Om du har tid, gör gärna en dagsutflykt till en vingård för rundtur med vinprovning. Läs om vårt besök i hundraåriga Bodega Muelas i Tordesillas för mer inspiration.

Att resa till Valladolid

Om du semestrar i Madrid kan en utflykt med övernattning i Valladolid varmt rekommenderas. Renfes snabbtåg AVE avgår i princip varje timme från den centralt belägna tågstationen Chamartín. Resan tar cirka en timme.

Valladolid har även en flygplats dit man kan flyga från Arlanda, med mellanlandning i Barcelona. Direktflyg till Madrid och sedan tåg är dock att föredra.

Läsa mer

Om du vill fortsätta att lära dig om traditioner, kultur, mat, natur, städer och levnadssätt i denna lite mer okända del av Spanien, kan vi tipsa om vår guide till Kastilien & León-regionen.

Nu känner du till det bästa att göra i Valladolid, vad blir du mest sugen på? Kommentera nedanför (och hör av dig om du ska semestra i staden så kanske vi kan mötas upp för en kopp kaffe – eller en tapasrunda :-)).