Vallfärdsorten Santiago de Compostela i Galicien är det ultimata målet för pilgrimsvandrare världen över. Vi ger personliga tips på vad som inte får missas och hur man upplever staden och dess omgivningar på bästa sätt – förslag som passar både pilgrimen såväl som den vanlige besökaren.

Besök katedralen

Ovanför torget Praza do Obradoiro reser sig katedralen (se bild ovan) storartat med sina två spiraler som sticker rakt upp i himlen. Att stå nedanför den och ta in atmosfären på torget, som under dagen är fylld av saliga pilgrimer är en speciell upplevelse. Ta god tid på dig för att begrunda varenda detalj av detta arkitektoniska mästerverk – för att sedan kliva in genom den mäktiga porten.

Under vissa datum kan man uppleva traditionen botafumeiro, ett slags rökelsefat som använts sedan medeltiden och nämndes bl.a. i Codex Calixtinus, den äldsta “guidboken” till Camino de Santiago. Med hjälp av rep svingar 8 farbröder (tiraboleiros) fatet med imponerande kontroll och precision ända upp till katedralens innertak. Den pendlar fram och tillbaka i rasande fart med rök som pyser ut  – en hisnande upplevelse. Ursprungligen var ritualen till för att rena luften för pilgrimer som anlänt till katedralen efter sin långa och mödosamma resa.

Dagens rökelsefat, som är från 1851, väger hela 53 kg och är 1½ meter hög. Den svingas upp till 20 meters höjd och kan nå en hastighet på 70 km/h.

El Casco Histórico

Färgglada hus med blomster och trånga gränder i Santiago de Compostela.

Den gamla stadskärnan är ett Unesco-världsarv sedan 1985 och en intressant resa tillbaka i tiden. De mysiga gränderna kantas av hus med färgglada fönsterkarmar och blomster på små balkonger. Gömda torg (som Plaza de Cervantes), små parker, statyer, fontäner och ibland snubblar fötterna till på ojämna kullerstenar. Sevärdheter och intressanta museum lockar runt varje hörn.

Njut av ett härligt folkliv och galiciska läckerheter – det brukar vattnas i munnen när man strosar omkring här. Santiago de Compostelas gamla stadskärna är en utmärkt plats att gå vilse i och bara ta in all skönhet.

Ät fantastiskt gott och prisvärt

Kokt galicisk bläckfisk serverad med olivolja, salt och paprikapulver.

I Galicien äter man utomjordiskt bra och Santiago de Compostela, som är ett slags gastronomiskt mecka, är inget undantag. Välj från Atlantens välfyllda havsdjup, eller kött, mejerier och primörer från inlandets gröna rullande kullar. Sök på TripAdvisor och låt världens största resesida guida dig fram i stadens matutbud.

Vi måste rekommendera matmarknaden Mercado de Abastos, med de allra bästa råvaror från hav och berg. Gå omkring i marknadsmyllret och ta in alla ljuvliga dofter. Leta efter en stor kittel där de kokar Pulpo a la Feira: nyfångad galicisk bläckfisk som av många beskrivs som ”nationalrätten”. Den serveras med en nypa salt, olivolja, kokt potatis och hett paprikapulver – smakupplevelse utan dess like.

Testa en Plato de Carne: en tallrik med grillat kött från regionen – mycket smakrikt och prisvärt. Eller vår favoritost: Queso de Tetilla, en triangulär, krämig ost som lätt känns igen på sin form av ett kvinnobröst. Skölj ner med den lokala galiciska ölen Estrella Galicia, eller det typiska vita vinet Albariño – mycket svalkande en het sommardag.

Gör en dagsutflykt

Många lokala entreprenörer (återigen, hittas enkelt på TripAdvisor) erbjuder naturupplevelser och små ”tema-resor” genom dagsutflykter i det närliggande området. Det kan handla om vita sandstränder och öar i kustens ”fjordar”, inlandets naturreservat eller andra natursköna platser såsom vattenfall, vinodlingar och eukalyptusskogar. Tack vare stadens läge, med närheten till Atlanten, spektakulära floddalar och små berg är platsen utmärkt för en aktiv semester.

Om du är ute efter ett lite större äventyr finns en fortsättning på Camino de Santiago-leden: Camino a Finisterre. Den 119 km långa leden utgår ifrån Santiago de Compostela och går till Finisterre – ”världens ände” enligt romarna. Vanligtvis tar det ungefär 5 dagar att nå detta vilda kustområde, övernattar gör man i småbyar längs med leden.

Det går också fortsätta från Finisterre ytterligare en etapp/dag till kyrkan i Muxía, som är belägen så nära Atlanten att bränningarna ibland sköljer in över den. Platsen besitter en slags enorm rå och naturlig skönhet. Ta ett djupt andetag och njut av naturens fulla kraft!

Museets stad

Vacker staty som hälsar pilgrimer välkomna till Santiago de Compostela.

Det känns som om det finns ett museum i varenda litet hörn av Santiago de Compostela, och det gör det – nästan. Med sin långa och betydelsefulla historia förfogar man över ett mycket stort utbud av kulturskatter.

Vår favorit är Pilgrimsmuseumet, som detaljerat berättar om pilgrimernas fängslande tid på den iberiska halvön. Dessutom får man veta hur Camino de Santiago – som är mer populärt än någonsin – ser ut idag och den fortsatta utvecklingen. Ett annat museum vi varmt kan rekommendera är Museo de Pueblo Gallego, där man får en intressant inblick i Gallegernas ursprung, kultur och verkande.

En harmonisk paus

Terrass med utomhusmöbler, springbrunn och blommor i Santiago de Compostela.

Vi måste tipsa om det familjeägda pensionatet Hotel Costa Vella, en plats som verkligen fångade vår uppmärksamhet och ligger oss varmt om hjärtat. Ett besök i deras underbara trädgård – och ha gärna pensionatet som boende – är ett måste. Se priser och tillgänglighet för mysiga och gästvänliga Hotel Costa Vella på Hotels.com.

Sätt dig ner på pensionatets uteservering och njut av omgivningen med färgrika blommor, körsbärsträd, en springbrunn och skulpturer. Servicen är förträfflig och kaffet smakar suveränt efter några timmar av upplevelser. Kanske lockar det med en typisk galicisk dessert – lokala tårtan Tarta de Santiago är förtrollande god.

Keltisk gatumusik 

På gatorna brukar det ibland bjudas på en uppvisning i keltisk kultur. Den härliga folkmusiken ekar längs med gränderna och brukar vara lätt att finna. De spelas friskt med säckpipa, färgglada dräkter, glädjefylld dans och mycket skratt – stanna till en stund för att insupa stämningen.

Kyrkor, parker och andra byggnader

Kollegium med staty, innergård och välklippta buskar i Santiago de Compostela.

Utspridda över hela staden finns många kyrkor och oändligt med historiskt viktiga byggnader. I början av resan kan man bege sig till turistinformationen i centrum (på Rúa do Vilar, 63) för en karta med alla tips och rekommendationer – planera utifrån den.

En personlig favorit är kollegiet Colegio de Fonseca, där en innergård av statyer, välklippta buskar och balkonger inramar byggnaden på ett vackert sätt. I Alameda-parken, en grön oas precis utanför centrum kan man sätta sig i gräset och ta in fina vyer över katedralen – kanske med nyinköpta delikatesser från matmarknaden.

Senast uppdaterad: