Staden Bilbao – belägen i nordöstra Spanien – är ett fantastiskt resmål som bjuder på något helt annorlunda, väldigt olikt det Spanien man är van vid. Här nedan följer vår reseguide till Bilbao, med de 19 främsta sevärdheterna och sakerna att göra.

Psst… Visste du att Sverige möter Spanien i Bilbao i Fotbolls EM 2020?

Kort om Bilbao

Bilbao ligger i Baskien, vid Biscayabukten, ungefär 125 kilometer från Frankrike. Historiskt har staden varit ett centrum för järn- och stålindustrin med sin stora hamn – Spaniens näst största – och närheten till gruvorna i bergen.

När Guggenheimmuseet kom till staden 1997 ändrades detta delvis och besöksnäringen blev en allt mer viktig ekonomisk faktor. Bilbao är den 10:e största staden i Spanien, och mixen av det traditionella och moderna, maten samt den unika kulturen i Baskien gör det till ett mycket attraktivt resmål.

Guggenheimmuseet

Guggenheimmuseet i Bilbao sett från Nervión-floden.

Guggenheimmuseet är utan tvekan den populäraste sevärdheten i Bilbao. Denna spektakulära byggnad, som ligger längs Nervión-floden, är ett måste för alla som besöker staden.

Utsidan med sina komplexa former och stora fönster är lika intressanta som expositionerna inomhus. Gå gärna en bit ifrån, och runt byggnaden, för att ta in detta mästerverks alla skepnader. På Guggenheim finns mer än 11.000 m2 utställningsutrymme, där både lokala och världsberömda konstnärers verk visas up.

Blomsterhunden av Jeff Koon är en populär sevärdhet i Bilbao.

Nere på strandpromenaden breder Louise Bourgeois läskiga jättespindel ut sig, och framför entrén hittas den 12 m höga “blomsterhunden” av Jeff Koon. Ytterligare två fina sevärdheter i Bilbao. Läs gärna vårt inlägg om Guggenheimmuseet för öppettider, priser och mycket mer.

Casco Viejo: “de sju gatorna”

Gamla stan i Bilbao med sina torg, smala gator och färgglada byggnader.

Foto: Wikipedia Commons

Den medeltida stadskärnan brukar kallas för “de sju gatorna”, eftersom en stor del av den utgörs av 7 vackra gator som historiskt fanns innanför stadsmuren.

De trådsmala kullerstensgatorna i Casco Viejo är fyllda av ett myllrande folkliv. Kyrkor, sevärdheter, färgglada byggnader, pintxos-barer, restauranger, små torg och artesan-butiker finns samlat inom en relativt liten yta. Gå vilse på sidogatorna och låt stegen leda dig till intressanta upptäckter av alla slag!

Promenera längs floden

Gå längs med Nervión-floden från gamla stan och ta in mixen av hypermodern arkitektur och det traditionella. Konferenscentret Palacio Euskalduna, ovan nämnda Guggenheimmuseet, samt Santiago Calatravas gångbro Zubizuri är några heta tips.

Pintxos i mängder

Att äta Pintxos är en av de bästa sakerna att göra i Bilbao.

I Bilbao måste du prova den baskiska motsvarigheten till tapas: Pintxos. Vanligtvis serveras de med en trästicka ovanpå och ett litet bröd. De hittas framställda på bardisken, är färgstarka, välsmakande och i många fall betydligt mer kreativa än vanliga tapas.

Dessa små goda munsbitar är prisvärda och ett av de mest typiska inslagen i Norra Spaniens gastronomi.

Pintxos förtärs till frukost, lunch eller middag och är en viktig del av det sociala livet. Under festliga tillfällen börjar man ofta i en bar, äter Pintxos ackompanjerat av god dryck, och fortsätter till nästa favoritplats, och så vidare ut i natten. Uttrycket “barhoppa”, har börjat användas på svenska för att beskriva detta.

Några av Spaniens bästa Pintxos-barer hittas i Bilbao.

Foto: Booking.com

I den gamla stadskärnan finns hundratals barer som serverar dessa små gastronomiska läckerbitar. Kring stadens äldsta torg, Plaza Nueva, samt på populära “matgator” såsom Somera och Santa María, ligger tavernorna vägg i vägg. En Pintxos-runda i gamla stan kan mycket väl bli resans höjdpunkt.

En Pintxos-runda i gamla stan kan mycket väl bli resans höjdpunkt.

Se gärna denna lista på TripAdvisor över de bästa barerna i Bilbao.

Gå på fotboll

Stadens fotbollsklubb heter Athletic Club (Athletic Bilbao) och spelar i La Liga. Klubben är faktiskt en av tre – de andra är Barcelona och Real Madrid – som aldrig åkt ut ur högstadivisionen. Hemmaarenan är Estadio San Mamés, som rymmer cirka 53.000 åskådare.

Varför inte se fotboll i världsklass under din semester i Bilbao? Kolla den officiella hemsidan för spelprogram och biljetter.

Festivaler och evenemang

Under folkfester i Bilbao är den baskiska dansen ett vanligt inslag.

Foto: Basquetour

Under årets gång hålls flera folkfester, festivaler och andra evenemang i Bilbao med omnejd. Under dessa kan du verkligen uppleva den baskiska kulturen, äta gott eller festa lös med lokalbefolkningen.

Exempel på händelser i Bilbao under 2020:

– Bilbao BKK: En av Spaniens största musikfestivaler med många världsartister.
– Semana Grande (Aste Nagusia): Bilbao stads egna festvecka. Pågar 9 dagar.
– Nattmaraton: Springa maraton på natten? Ja, det är möjligt i Bilbao! Läs mer.

Se vår artikel om evenemang och fester i Norra Spanien 2020 för ytterligare händelser.

Mercado de la Ribera

Mercado de la Ribera är en inomhusmarknad vid Nervión-floden i Bilbao.

I Casco Viejo – i en stor anrik byggnad på Calle Ribera vid floden – återfinns den dignande matmarknaden Mercado de la Ribera.

Saluhallen är den största av sitt slag i Europa och utbudet är enormt. Gå runt och ta in de ljuvliga dofterna och köp med dig lokala baskiska delikatesser, havsmat eller färsk frukt och grönsaker. Perfekt om man hyr en semesterbostad med självhushåll. Det finns dessutom både restauranger, marknadsbarer och nattklubb (!) här.

Kajak, eller paddelsurf

Bilbao från floden ger dig ett helt nytt perspektiv på staden. Många företag erbjuder möjligheten att paddla med kajak eller SUP-bräda förbi Guggenheim och under flera av de vackra broarna.

Gran Vía (och Plaza Moyúa)

Torget Plaza Moyúa längs Gran Vía i Bilbao.

Gatan Gran Vía, som skär diagonalt genom staden, är ett av de bästa shoppingställena med butiker som Zara, Mango, El Corte Inglés och många fler. Här finns också många trendsättande restauranger och barer.

Ungefär i mitten av Gran Vía ligger det fina torget Plaza Moyúa inuti en stor rondell. Ta en paus i shoppingen och besök blomsterträdgården och fontänen på torget.

Santiago-katedralen

Bilbaos katedral – som påbörjades på 1300-talet – ligger i den gamla stadskärnan och har alltid varit ett viktigt stopp för pilgrimer som vandrar Camino de Santiago. Titta förbi här och kika på en av Bilbaos äldsta sevärdheter.

Teatro Arriaga

Denna teater från 1800-talet är byggd i nybarockstil och ligger vid Nervión-floden. Designen är inspirerad av Paris operahus och är en fröjd för ögat – både exteriören och insidan. Guidade turer erbjuds.

Designen är inspirerad av Paris operahus och är en fröjd för ögat – både exteriören och insidan.

Parque de Doña Casilda

I den västra änden av Gran Vía finns en grön oas i form av parken Parque de Doña Casilda. Kom iväg från stadens buller och njut av palmkantade stråk, blomsterträdgårdar, statyer och fontäner. Kanske en picknick med läckerheter från marknaden? Eller en löptur innan kvällens Pintxos?

Restauranger

I Bilbao finns många Michelin-restauranger.

Foto: Basquetour

Förutom enklare Pintxos erbjuds besökaren kulinariska upplevelser i världsklass på topprestauranger – varav flera stoltserar med Michelinstjärnor. Glöm inte att boka långt i förväg, annars är det nästintill omöjligt.

NorraSpanien.se rekommenderar:

  • Mina*: Avsmakningsmeny i fin miljö. En Michelinstjärna.
  • Nerua Guggenheim*: Michelinrestaurang i Guggenheimmuseet.
  • Restaurante Porrue: Fantastiska lokala råvaror. Mysigt. Bra service.
  • Restaurante Zarate*: En Michelinstjärna. Populär restaurang.
  • La Viña del Ensanche: Klassikt ställe som funnits sedan 1927. Hög kvalitet. Prisvärt.
  • La Despensa del Etxanobe: Två restauranger i samma byggnad. Bra baskisk mat.
  • Azurmendi***: 3 Michelinstjärnor. Hittas strax utanför Bilbao i ett modernt lanthus.

Här kan du se de bästa restaurangerna i Bilbao (enligt TripAdvisors användare).

Nattliv i Bilbao

Nattliv och puls i Bilbao hittas i Casco Viejo, runt torget Plaza Nueva och på gator som Somera och Barrenkale.

En annan bra plats är den trendiga stadsdelen Indautxu, som har många olika slags barer, livemusikställen och unika nattklubbar. Det är här som lokalbefolkningen framförallt väljer att gå ut och festen fortsätter till långt in på småtimmarna.

Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa är ett gammalt lagerhus, där det förvarades vin, som restaurerats om till ett enormt kulturcenter. På en yta om 43.000 m2 hålls intressanta utställningar, konferenser, konserter och mycket mer. Och om det inte vore nog finns även bibliotek, gym, terrass, affärer och restaurang.

Det pågar ständigt något fascinerande på detta kulturcenter, så lägg in den på “Att besöka-listan”.

Biscayabron

Biscayabron, en slags hängbro med gondol, är en fin sevärdhet i Bilbao.

Biscayabron är världens äldsta transportbro – en slags hängbro med gondol – som uppfördes år 1893 och designades av Alberto Palacio, en av Gustave Eiffels elever. Sedan 2006 återfinns bron på Unesco:s världsarvlista.

Den var viktig under Bilbaos industriella storhetstid då den knöt samman de två stadsdelarna Portugalete och Las Arenas, samtidigt som sjötrafiken kunde fortgå oavbrutet.

Biscayabron används fortfarande idag – och förutom gondolen finns en 160 m lång gångbana av trä 45 m ovanför vattnet. Om du vågar ge dig ut på gångbanan, kommer du att belönas med storslagna vyer. En biljett till själva gångbanan kostar 8€, en tur över floden med gondolen endast 40 cent.

Biscayabron används fortfarande idag – och förutom gondolen finns en 160 m lång gångbana av trä 45 m ovanför vattnet.

Intressanta museer

Om du vill uppleva några av vår tids största konstnärer, måste du besöka museet Museo de Bellas Artes (museet av vacker konst) med över 6000 målningar. El Greco, Goya, Gauguin, Francis Bacon, Picasso, Velazquez – listan kan göras lång.

Annars kan vi tipsa om Euskal Museoa, där du kan lära dig mer om den fascinerande baskiska kulturen.

Bergbanan och utsikt

Bäst utsikt över Bilbao har du från berget Mount Artxanda, dit du kan ta en anrik bergbana från 1915 (avgår från Plaza del Funicular). Väl uppe möts du av vacker panoramavy över Bilbao och de vidsträckta, gröna landskapen. Det finns även vandringsleder och restauranger häruppe.

Reser du med din partner? Se solnedgången härifrån, det blir inte mer romantiskt än så.

Dagsutflykter

Den mytomspunna ön San Juan de Gaztelugatxe är perfekt för en dagsutflykt från Bilbao.

Om man har bil kan en dagsutflykt till kustens stränder och idylliska fiskebyar rekommenderas. Kör österut genom inlandet till naturreservatet Urdaibai med sin vackra natur, endast 40 minuter från Bilbao centrum.

I området kan du passa på att besöka byar som Bermeo, Mundaka, Elantxobe, m.fl. samt spendera dagen på några av Baskiens vackraste stränder.

Fortsätt efter vägen längs kusten tillbaka mot Bilbao och stanna till vid den spektakulära ön San Juan de Gaztelugatxe (innan Bermeo), som är förbunden med fastlandet tack vare en smal, sick-sackande stenbro. Denna dramatiskt vackra ö var en av Game Of Thrones inspelningsplatser i norra Spanien.

Kanske har du inte tillgång till bil och är badsugen, då kan du enkelt ta metron till Getxo (Neguri-stoppet) och gå ner till stranden. Resan hit tar cirka 30 minuter.

Det praktiska

Att resa hit

I maj 2018 satsade Norwegian på direktflyg från Arlanda till Bilbao, en gång i veckan under sommaren, och staden blev lättillgänglig för nyfikna svenskar. Annars kan man resa hit med mellanlandning i Madrid, Barcelona eller någonstans i Europa.

Från flygplatsen kan man ta buss in till centrum, vilket kostar 3€ enkel väg.

Var ska man bo i Bilbao?

Semesterbostäder och hotell brukar vara dyrare i Bilbao och San Sebastián än i övriga Norra Spanien. Om du har chansen, bo gärna i den gamla stadskärnan (Casco Viejo) eller i Abandoibarra, så har du nära till Bilbaos största sevärdheter.

Om du vill ha mycket liv och rörelse, kultur, barer, nattklubbar och trendiga kaféer omkring dig, överväg att bo i Indautxu.

Det baskiska språket (Euskera)

Ha i åtanke att det i Baskien både är skyltat på baskiska – som även är ett officiellt språk – samt spanska. Var uppmärksam på detta om du ska ta buss, spårvagn, tåg eller frågar om färdriktningar.

Karta över Bilbao

I denna karta över Bilbao har vi markerat de sevärdheter och saker att göra som vi berättat om.

Nu när du har läst vår reseguide till Bilbao vill vi höra från dig. Vad lockar mest? Guggenheimmuseet? Kanske en Pintxos-runda? Kommentera nedan!