Aktuella resor till
Norra Spanien

Gruppresa i Norra Spanien (30 maj till 6 juni)

8 dagar av natur och matupplevelser i San Sebastián, Bilbao, Santander och nationalparken Picos de Europa.

Mat, natur och vandring i Norra Spanien

Tillsammans med den lokala resebyrån Bonito Norte reser vi till San Sebastián, Bilbao, Santander och nationalparken Picos de Europa i Norra Spanien. Fokus ligger på natur- och matupplevelser och gruppen hålls liten (max. 20 pers).

Några av resans höjdpunkter: Txakoli och Mencíavin, olika druvsorter, nordspansk cider och mikroölsbryggeri varvas med storslagen vandring, matlagning och kultur. Upplev möten och delar av ett Spanien du inte ens visste existerade!

Pris: 1520€ per person i dubbelrum (1250€ om du önskar boka flygen själv)
Enkelrumstillägg: 200€
Datum: 30 maj till 6 juni, 2020
Vad ingår? Flyg t/r ARN/CPH-Bilbao, transfer i Spanien, 7 nätter i dubbelrum på 3-4* hotell, 4 middagar och 5 luncher med vin, 6 provningar och besök enligt program. Vandringar, svensktalande guide och matlagningskväll. Se program nedan

Små grupper gör att platserna fylls upp fort, boka gärna i god tid för att säkra din plats.

Program

Ankomst till Bilbaos flygplats. Transfer ca. 45 min till ett lantligt hotell i östra Baskien med middag och välkomstmöte tillsammans med guide och de andra resenärerna.

Transfer till San Sebastián, vandring in mot staden och “kulinarisk” skattjakt efter instruktioner och karta. Ett annorlunda sätt att äta pintxos och se kulturella sevärdheter på…

Tillbaka mot bergbanan, efter att vi vandrat (och ätit) ca. 6 km tar vi den upp på Monte Igeldo och njuter av utsikten. Vi vandrar vidare på pilgrimsleden västerut i gröna böljande landskap, och efter ytterligare 4-5 km plockas vi upp av bussen och körs tillbaka till hotellet. Gemensam middag avslutar dagen!

Utcheckning, om vädret tillåter provar vi på en roddtur i en traditionell nordspansk s.k. trainera, som förr användes i valjakten och i fisket. Vi fortsätter västerut på pilgrimsleden ca. 3 km till en Txakoli-bodega där vi provar “nationalvinet” i Baskien med tilltugg!

Efter detta, färsk fisk till lunch med baskisk cider – en torr äppelcider som brukar överraska de flesta. Efter lunch gör vi en kort promenad (3 km) längs kusten och upplever intressanta kulturminnesmärken. Vi fortsätter mot Bilbao i buss ca. 45min och stannar vid ytterligare en bodega där vi får en djupare insikt i detta fräscha vin. Sedan vidare in till Bilbao för incheckning på ett centralt beläget hotell.

För de som fortfarande är sugna, stillar ni hungern med en rekommenderad pintxos-tur i gama stan.

Valfri kulinarisk morgonpromenad som avslutas i Europas största saluhall, La Ribera, sedan fridag i Bilbao. Hyr cykel, besök Frank Gehry’s Guggenheim, upptäck den miljövänliga spårvagnen… Modern avsmakningsmiddag tillsammans!

Utcheckning. Transfer till Kantabrien-regionen ca. 45 min och morgonvandring i en bördig dal mot vattenfallet i Asón (ca. 9km totalt). Traditionell lunch och sedan ett vinbesök hos entreprenörer med experimentlusta. Vi tar oss vidare till Liérganes, där vi checkar in på ett lantligt hotell. Kvällsprovning hos det lokala mikrobryggeriet, som erhållit internationell framgång.

Utcheckning och kort transfer (30 min) till utkanten av Santander där vi tar en morgonpromenad på ca. 6-7 km längs den vackra kusten in mot staden. Vi besöker den gamla anrika saluhallen La Esperanza och beundrar Renzo Pianos moderna museum Centro Botín utvändigt.

Vi rullar vidare västerut, äter lunch och tappar bort oss i en av landets största labyrinter. Transfer ca. 45 min till den pittoreska fiskebyn Llanes och incheckning. Matlagningskväll med middag och naturlig äppelcider från Asturien!

Morgontransfer till nationalparken Picos de Europa, kort förmiddagsvandring på ca. 5 km och bodegabesök med tapas till lunch. Vi tar fikapaus i den mysiga bergsbyn Potes och rullar sedan tillbaka till hotellet. Eftermiddagsöveraskning och avskedsmiddag!

Frukost och transfer till Bilbao (ca 2,5 h). Slut på resan, för denna gång.

Bokning

  • Hur fungerar det?

Gör en intresseanmälan så återkommer vår medarbetare inom 12 timmar med ett svar (bekräftelse om lediga platser finns samt mer information).

(+46) 855 92 52 36

Varför ska du resa till Norra Spanien?

I Norra Spanien finns det flera fina sätt att resa på.

Norra Spanien är ett fantastiskt vackert och omväxlande semesterområde – som många skandinaver inte ens känner till.

Här finns allting: en otämjd kustlinje med vilda stränder, mäktiga berg, vandringsleder som Camino de Santiago, pittoreska byar, myllrande städer, rik historia och mat i värdklass.

När stora delar av Medelhavskusten är fylld med turister under sommaren, är det avslappnat och betydligt mer genuint i Norra Spanien. Tro oss, vi bor här själva. Har vi inte övertygat dig? Här följer tio anledningar att resa till Norra Spanien:

1. Sagonatur (hav och berg finns inom nära räckhåll)

Första gången du reser i Norra Spanien blir troligtvis en stor överraskning för dig: allt är så intensivt grönt, det sjuder av liv och landskapen är dramatiskt vackra. Havet och bergen finns alltid nära inpå och erbjuder stora möjligheter till en unik och varierad semester. Strandliv eller höga berg – det går att kombinera under samma dag!

2. Matupplevelser

Det är ingen hemlighet att man äter utomjordiskt bra i Norra Spanien. Detta kommer sig till stor del av de förstklassiga råvarorna, från Atlantens fisk- och skaldjur till inlandets boskap och färska primörer. “Matstaden” San Sebastián är känd över hela världen för sina Michelinstjärnor och läckra Pintxos!

3. Historia/sevärdheter

Norra Spanien har en lång och intressant historia att förtälja. I Asturiens berg och djupa sägs återerövringen av Spanien ha påbörjats. Upptäck kalkstensgrottor med tiotusentals år gamla grottmålningar, den keltiska kulturen och alla historiska skatter. Bland annat är Baskien som en helt annan värld – fylld av spektakulära traditioner att lära känna.

4. Som resmål – fortfarande oupptäckt 

All-inclusive-hotellen lyser med sin frånvaro och på stränderna finns inga försäljare eller inkastare. Norra Spanien är fortfarande väldigt nytt som resmål, genuint och småskaligt.

5. Pilgrimsleden Camino de Santiago

Den över 1000 år gamla pilgrimsvandringen Camino de Santiago slingrar sig igenom hela Norra Spanien till vallfärdsorten Santiago de Compostela i nordvästra Galicien. Att vandra “El Camino” är en speciell upplevelse och en inre resa som låter en semestra på ett nytt aktivt sätt. Välj att gå den norra kustnära leden, franska vägen, portugisiska vägen eller liknande – alla leder bär till Santiago…

6. Det välkomnande folket

Folket i Norra Spanien är stolta över sitt område, välkomnade och blir glada när de får besök. De är inte sena med att visa dig lokala smultronställen, hjälpa till eller bara bjuda på en rolig historia (eller skröna) från trakten.

7. Hållbar turism

En semester i Norra Spanien är ofta aktiv och gynnar på många sätt de lokala samhällena man besöker. Istället för att bo på stora hotellkedjor övernattar man på familjeägda pensionat eller “Casas Rurales”. Man äter på små restauranger, främjar lokala entreprenörer och skapar på så vis en mer hållbar turism.

8. Prisvärt

Norra Spanien är billigare än storstäderna och charterorterna söderut. Kanske med undantag från San Sebastián och Bilbao, ligger prisnivån betydligt lägre. Man får väldigt mycket upplevelse för sin semesterkassa!

9. Inbjudande städer och byar

Det kryllar av pittoreska byar och inbjudande städer i Norra Spanien, ofta belägna på idylliska platser i bergen eller längs Atlantkusten. Småbyarna närmast avlöser varandra på listorna när “Spaniens vackraste by” ska utses. Besöksvärda städer finns det också gott om. Våra tips från öst till väst; San Sebastián, Bilbao, Santander, Gijón, Oviedo, La Coruña, Santiago de Compostela, Vigo eller Pontevedra.

10. Aktiviteter

I Norra Spanien finns det mycket att sysselsätta sig med under semesterdagarna. Surf, bada, storslagen vandring, klättring, segling, Spa- och Wellness, golf, kajak, cykling, fiske, jakt, gastro-turism, grottutforskning och mer. Det är bara att välja.