Söndag är den dag i Spanien då man ofta samlas för att umgås, dricka gott och laga mat tillsammans. Vi blir ofta hembjudna på Paella-lunch i en typisk spansk by –  en sån där harmonisk och färgglad liten by där tiden verkar ha stått still.

Det finns tusentals tolkningar på Paella och alla har sin egen uppfattning om hur den borde vara, ofta beror det på var kocken i fråga bor. Nedanför följer recepten på den godaste som vi på NorraSpanien.se någonsin provat. Denna är en blandad Paella, med en mix av ingredienser från hav och berg (även kallad Mar y Montaña). ¡Que aproveche!

Det här behöver du (för 2 pers)

  • 400-600 g kyckling, gärna kycklinglår av mindre storlek
  • Olivolja (om möjligt, Virgen Extra)
  • Vitlök (2-3 st)
  • Timjan
  • Chorizo (i små bitar)
  • Fett från iberisk skinka (också i “tärningsstorlek”)
  • En halv röd paprika
  • En skvätt tomatpurè
  • Flytande köttbuljong (själva basen, gärna hemmagjord, 3 glas för 2 personer)
  • Saffran (eller gurkmeja) för att få fram den gula, karakteristiska färgen
  • Gröna oliver 10-15 stycken
  • Ris (1 kopp a la 200 cl för varje 2 personer)
  • Musslor (20-25 st)
  • Ett bra humör, skönt sommarväder och gott sällskap. Några svalkande öl eller ett lokalt glas rött du kan njuta av under tillagningen. 🙂

Gör så här

Dagen innan du ska laga paellan börjar du med att marinera kycklinglåren med olivolja, vitlök och timjan-kvistar (som senare tas bort). Låt stå över natten. När det väl är dags, stek kycklingen i en “Paellera” (en typ av wok-stekpanna) med olivolja tills den är genomstekt. Tillsätt Chorizo, fettet och den röda paprikan.

Blanda i tomatpurén, köttbuljongen och låt småputtra in med övriga ingredienser. Testa saltet. Lägg till en nypa saffran (eller gurkmeja) för att få den typiska färgen, och tillsist oliverna.

När allt kokar tillsätter du riset, tillaga i 5 minuter på stark eld, låt sedan puttra i 10 min (lägg i musslorna efter 5 min). Ju större wokpanna du har desto bättre, så att riset ligger som ett tunt lager. Servera direkt och njut.

Återkom gärna med resultatet!