Det kryllar av pittoreska byar i Norra Spanien som är utmärkta resmål och erbjuder stora möjligheter för en drömsemester. I den här artikeln tipsar vi om charmiga byar över hela Norra Spanien – platser som vi ständigt återkommer till.

Llanes, Asturien

En traditionell fiskeby (se bild ovan) i Asturien som är omgiven av underbara stränder. Llanes är ett av Norra Spaniens bästa resmål och perfekt om man vill utforska “Costa Verde”.

Besök spektakulära stränder som: Playa de Toró, de Torimbia, de Poo, de Cué eller Playa de Ballota. På kvällen kan man ta in den medeltida stadskärnan, folklivet och njuta av en lokal, högklassig matupplevelse. Byns små torg och barer fylls nästan varje kväll upp med trevliga människor, som gärna delar några flaskor naturlig äppelcider från trakten med dig.

Santillana del Mar, Kantabrien

Santillana del Mar är en historisk och pittoresk by i Norra Spanien.

Santillana del Mar i Kantabrien återfinns ofta på listorna när “Spaniens vackraste byar” ska koras och är som ett stort levande museum. Biltrafik är förbjuden inne i centrum, och längs kullerstensgatorna hittas ett imponerande kulturhistoriskt utbud.

Upptäck renässanspalats, mysiga torg, säregna museum, små ostbutiker och traditionella stenbyggnader med blomsterfyllda träbalkonger.

Bo kan du göra i historiska byggnader som omsorgsfullt restaurerats om till små familjära hotell. Besök också Altamira-grottan, som ligger cirka 2 km utanför byn.

Besalú, Katalonien

Besalú är ett av de mest populära turistmålen i provinsen Girona, och att vandra in till byn över den ikoniska bron från 1100-talet är som att förflyttas tillbaka till medeltiden. På andra sidan väntar vackra kyrkor, palats, torg och mysiga restauranger.

Tossa de Mar, Katalonien

Vykortsvackra Tossa de Mar lockar många turister.

Tossa de Mar är en större by – egentligen en mindre stad – som är ett av de mest omtyckta resmålen på Costa Brava. En borg blickar vaktande ut över Medelhavet och den tillhörande ringmuren ramar in den medeltida staden Vila Vella. Här kan du strosa omkring längs murarna, stenbyggnader med blomster, souvenirbutiker och skaldjursrestauranger.

Förutom stränderna precis nedanför centrum finns massor av idylliska platser utmed kusten – exempelvis kan du vandra till paradisliknande badvikar en bit ifrån.

Hondarribia, Baskien

Hondarribia är en av Baskiens charmigaste byar/småstäder. Promenera runt i gamla stan som är fylld av typiska baskiska hus med målade träbalkonger i mestadels grönt, blått och rött. Och givetvis lockar pintxosbarerna bakom varje gathörn. Är du en ”foodie” och vill uppleva den smått otroliga baskiska matkulturen är Hondarribia ett av de bästa resmålen!

Potes, Kantabrien

Potes ligger i nationalparken Picos de Europa.

Potes är en av Kantabriens vackraste byar och en plats vi alltid rekommenderar för en aktiv semester i nationalparken Picos de Europa. Njut av en lokal naturnära gastronomi och gå någon av vandringslederna genom Picos de Europas bördiga dalar. Eller varför inte klättring, kajak, fiske…? Möjligheterna är oändliga!

Linbanan i Fuente Dé får inte missas, på bara 4 minuter går den uppåt ca. 800 m till bergsmassivet. Vyerna är vidunderliga, gör det till en dagsutflykt. Runt Potes finns många idylliska småbyar utspridda i landskapen, bo i ett ”Casa Rural” och ta del av en gästvänlig och mycket genuin upplevelse.

La Alberca, Kastilien och León

La Alberca ligger i södra Kastilien och León, i Sierra de Francia-bergen. Byn är en av regionens mest fotograferade och mycket pittoresk. Prunkande torg, springbrunnar, hus med träbalkonger, restauranger och kullerstensgator kantade av hantverksbutiker gör La Alberca till en mycket fin plats.

Börja din rundtur vid torget Plaza de la Iglesa och utforska gatorna till fots. Många rustika och mysiga boenden hittas i eller omkring La Alberca. Besök också det närliggande naturreservatet Las Batuecas i söder för underbar natur.

Orbaneja del Castillo, Kastilien och León

Orbaneja del Castillo är en förtrollande by i den norra delen av Kastilien och León, där små vattenfall rinner förbi stenhusen.

Byn ligger som en filmkuliss i landskapet, nedanför ett berg med spektakulära klippformationer och Ebro-floden. Utforska vattenfallen, små smaragdgröna pooler och bygatorna. Från utsiktspunkten bredvid kyrkan Santa María har man storslagna vyer!

Bermeo, Baskien

Bermeo är en pittoresk fiskeby i Baskien som ligger 10 kilometer ifrån halvön San Juan de Gaztelugatxe.

Bermeo är en färgglad och traditionell baskisk fiskeby som ligger i naturreservatet Urdaibai, bara tio kilometer från San Juan de Gaztelugatxe (en spektakulär halvö och en av inspelningsplatserna för Game Of Thrones).

I Bermeo kan man flanera omkring på de trådsmala gatorna i gamla stan, äta smarriga pintxos i hamnen och spendera dagen på någon av de närliggande stränderna.

Elantxobe, Baskien

Vill du besöka en otroligt vacker by i Baskien? Då borde Elantxobe finnas högt uppe på din lista över resmål. Elantxobe ligger utanför naturreservatet Urdaibai, med hus som liksom klamrar sig fast på klipporna ovanför den lilla hamnen.

Få boenden finns i själva byn så den passar bättre för en dagsutflykt – kanske kan du komma hit och äta gott innan du fortsätter till några av Baskiens vackraste stränder.

Cudillero, Asturien

Cudillero är en pittoresk fiskeby i Asturien, Norra Spanien.

På en privilegierad plats vid kusten strax nedanför en bergskam, delvis insprängd i en klippa, ligger denna anrika fiskeby.

Det är svårt att beskriva dess skönhet med ord. Branta trappor, trånga gränder, fiskenät på tork, mysiga restauranger och små torg blandas med färgglada hus, vita kalkstensväggar och blomster – allt samlat inom en liten yta.

Cudillero har blivit en populär turistattraktion – i Norra Spanien-mått mätt 🙂 – de senaste åren och lockar idag folk från hela Europa. Passa på att besöka en speciell fiskeby och upplev dess speciella charm – innan det är för sent.

O’Cebreiro, Galicien

O’Cebreiro är en liten galicisk bergsby och ett viktigt stopp på Camino de Santiago. Många små ”hobbithus” – så kallade Pallozas (historiska bostäder) – med halmtak kan ses i byn.

Tillsammans med storslagna omgivningar och ett bra matutbud är O’Cebreiro en besöksvärd plats i Galicien. Det är ett måste att stanna till här när du vandrar den franska pilgrimsleden.

Lastres, Asturien

Lastres är en pittoresk fiskeby i regionen Asturien.

Belägen vid Asturiens bördiga kust ståtar den här vackra byn ut från en klippa, precis nedanför finns en härlig strand där byborna njuter av sommaren. Promenera upp till Mirador de San Roque för att ta in de storslagna vyerna över Biscayabukten – ögonen kan knappt se sig mätta av all skönhet.

Den långa sandstranden Playa de Griega, som skymtas längst bort i bilden ovan, är väl värd ett besök och utmärkt för lata sommardagar.

Combarro, Galicien

Combarro, som ligger i Pontevedra-fjorden i Galicien, är en mycket pittoresk by. Den gamla bykärnan bjuder på många sevärdheter: Hórreos (gamla ”matbodar” uppbyggda på pelare), stenkors och typiska fiskarhus med sten- och träbalkonger, beroende på hur rik ägaren var. Combarro är en Galiciens vackraste byar och ett fint turistmål!

Bulnes, Asturien

Från den harmoniska bergsbyn Bulnes i nationalparken Picos de Europa utgår många vandringsleder.

Bulnes är kanske den mest avskilda byn i hela Norra Spanien, och var länge den enda byn i Asturien utan farbar väg. Istället gick man efter en slingrande stig, brant uppför och bredvid stupande klippor för att nå till byn, som ligger innästlad nedanför Picos de Europas bergsmassiv.

1998 började byggandet av en bergsbana som öppnade upp byn för omvärlden och turisterna började hitta till detta smultronställe. Bergsbanan till Bulnes tas ifrån byn Poncebos där man också kan lämna bilen.

För att äta gott, vistas i förtrollande miljö, vandra, klättra och uppleva det tandformade berget Naranjo de Bulnes, är Bulnes ett utmärkt resmål.

Få boenden finns dock i själva byn, så den är lämpligare för en dagsutflykt. Följ vägen AS-114 i dalen istället så hittar du gott om byar med semesterboende.

Cangas de Onís, Asturien

I Cangas de Onís finns en romersk bågformad stenbro omgiven av grönska.

Cangas de Onís kallas ofta för ”porten till Picos de Europa” och är en bra utgångspunkt för den som vill upptäcka nationalparken. Besök den romerska bron Puente Romano som leder över floden Sella. De fylliga skogsdungarna reflekteras i vattnet och ger floden en unik, smaragdgrön färg.

Bege dig till Basilikan och de historiskt viktiga grottorna i Covadonga – där återerövringen av Spaniens sägs ha påbörjats. Sedan är det nästan ett måste att fortsätta uppför den slingrande vägen till glaciärsjöarna Covadonga (Enol & Ercina). De är vackert omgivna av snöklädda toppar, boskap på grönbete och många leder.

Vill du vandra i Norra Spanien? Då är Cangas de Onís definitivt ett av de bästa ställena.

A Guarda, Galicien

A Guarda i södra Galicien ligger vid floden Minho, på gränsen till Portugal. De färgglada husen som snor sig runt hamnen vetter rakt ut mot Atlantens enorma vattenmassa. I A Guarda finns massor av fisk- och skaldjursrestauranger där man kan äta utomordentligt bra!

Strax utanför byn på ett berg hittas Castro de Santa Trega, gamla keltiska bosättningar som är några av Norra Spaniens bästa sevärdheter.

Cadaqués, Katalonien

Cadaqués på Costa Brava är en av Spaniens vackraste byar.

Cadaqués i norra Katalonien är som hämtad direkt ur resemagasinet. Denna vitkalkade by – belägen längst inne i en turkosblå bukt – är ett fantastiskt resmål på Costa Brava.

Strosa omkring i gamla stan med blomster och blå dörrar som är en stor kontrast till de vita husfasaderna. Utforska också det vackra kustområdet Cabo de Creus till fots samt Dalís gamla bostad – numera ett museum – i grannbyn Portillgat.

Muros, Galicien

Muros är en fantastiskt vacker by i Galicien som är omgiven av lika fantastiska stränder. Fortsätt utmed halvön och välj mellan Praia de San Francisco, Praia de Area Maior, Playa de Ancoradoiro, Playa de Lariño och Playa de Carnota.

För att surfa i Galicien är Muros ett av de bästa ställena. Själva byn består av en liten hamn med små guppande båtar, ett historiskt centrum, fiskehus och många bra restauranger. Tummen upp för Muros!

Calella de Palafrugell, Katalonien

Vackra Calella de Palafrugell på Costa Brava är som hämtad ur ett vykort.

Calella de Palafrugell är kanske den vackraste byn på hela Costa Brava. Föreställ dig färgglada hus, en liten strand, turkost vatten och små fiskebåtar.

På sommaren fylls dock byn och den lilla stranden snabbt upp med folk, så om du söker efter mer intimt strandliv kan du istället vandra till de små badvikarna längs kusten. Gott om idylliska stränder hittas både i söder och norr.

Luarca, Asturien

I en skyddande bukt i nordvästra Asturien hittas mysiga Luarca mitt i det bördiga landskapet. Hamnområdet har den där autentiska ”fiskeby-känslan” med ankrade båtar – stora som små – och mysiga fiskrestauranger. Bäst utsikt över pittoreska Luarca har man från utsiktspunkten Mirador de El Chano!

Karta: vackra byar i Norra Spanien