Att bo på Parador-hotell i Spanien är att ta en resa tillbaka i tiden. I denna artikel går vi igenom vad ett Parador-hotell egentligen är, hur man hittar dessa samt bokar dem på bästa sätt. Tillslut tipsar vi om fina Paradorer i Norra Spanien.

Vad är ett Parador-hotell?

Paradores de Turismo de España är en statligt ägd kedja med lyxhotell över hela Spanien, från Baskien i norr till Andalusien i söder. Ett par hotell finns även på Kanarieöarna.

Som du säkerligen känner till har Spanien ett långt och stridslystet förflutet. På den iberiska halvön finns en stor mängd historiska skatter såsom slott, palats, gamla herrgårdar, kloster och andra magnifika byggnader, ofta belägna i spektakulär natur. Redan för hundra år sedan började man i Spanien fundera på vad man skulle göra med alla dessa byggnader. Bara underhållet kostade enorma summor, och man ville inte heller att de bara skulle stå och förfalla.

Paradores är lyxhotell inrymda i historiska byggnader.

Foto: Parador

Landets turismchef fick en snilleblixt – och genast backning av kung Alfonso XIII. Dessa historiska byggnader skulle restaureras och fungera som värdhus, de intäkter som kom in skulle gå direkt till underhållet. Samtidigt skulle detta gynna turismen och locka besökare. Sagt och gjort, år 1929 slog det första Parador-hotellet upp sina portar i Gredos-bergen utanför Madrid.

I skrivande stund finns det 94 Parador-hotell över landet, med allt från 3 till 5 stjärnor. Efter rådande bestämmelser har hotellen renoverats omsorgsfullt och håller hög standard med alla bekvämligheter. Även om de allra flesta är inhysta i gamla historiska byggnader, finns det också undantag. Vissa Paradorer kan vara mer moderna, ofta är de dock istället belägna i fantastiska lägen. Hotellen – gamla som nya – har ibland pool och spa, där man kan ta olika behandlingar och koppla av.

Ordet parador kommer från det spanska verbet “parar”, att stanna. Ett “gyllene stopp” längs vägen, helt enkelt. Att uppleva byggnaderna, fasaderna, insidan, beundra alla historiska föremål och ta en kaffe i en prunkande innergård, är bara det en upplevelse i sig. Många av Parador-hotellen har dessutom bra restauranger som drivs av erfarna kockar. Råvarorna kommer från lokalområdet och rätterna är ofta klassiska, men även mer innovativa inslag går att finna på menyn. Vinlistan brukar vara riktigt bra.

Priser och bokning

Är det dyrt att bo på ett Parador-hotell, kanske du undrar? Nej, inte speciellt. Beroende på rum, regionen och säsong kostar en natt från 100€ och uppåt. Är man över 55 år kan man också åtnjuta rabatter under vissa perioder.

I vissa fall kan man boka med “avios” som samlats in via lojalitetsprogram i flygbolagsalliansen One World (med exempelvis Iberia, Vueling och British Airways). Perfekt för svenskar som är bosatta i Spanien och reser mycket. För att hitta ett Parador-hotell, se priser, erbjudanden och boka direkt online kan man gå till den officiella hemsidan.

Parador-hotell under en bilsemester

Åk på bilsemester i Norra Spanien och bo på Parador-hotell.

Foto: Parador

Att bo på “Paradores” under en bilsemester i Norra Spanien är en bra idé. Exempelvis kan du stanna några nätter i ett traditionellt Casa Rural, bo några nätter i Parador-hotell och sedan på annat boende. Parador-hotellen ligger ofta utanför städerna, vid byar och på landsbygden i vacker natur. Färdas från Parador till Parador med bil och upplev samtidigt Norra Spanien!

På den officiella hemsidan kan man dessutom få förslag på färdiga rutter med sevärdheter/aktiviteter samt se vilka Parador-hotell som passar bäst. Exempelvis, följande rutt längs den gröna kusten från Limpias till Vilalba. Om du är intresserad av att bila i Norra Spanien, kika in på ovan nämnda sida.

12 magiska Paradorer i Norra Spanien

Parador de Santiago de Compostela

El Parador de Santiago ses som världens äldsta "hotell".

Foto: Parador

Parador-hotellet i Santiago de Compostela är ett av kedjans lyxigaste hotell. Du hittar den på huvudtorget Obradoiro, till vänster om den mäktiga katedralen som är slutmålet för pilgrimsvandringen. Läget kan man knappast klaga på! Byggnaden, som byggdes 1499 och var ett pilgrimssjukhus, anses som ett av världens äldsta “hotell”.

Parador de Baiona

I södra Rías Baíxas – på halvön Monte boi – ligger romantiska Parador de Baiona som är en anrik borg. Vakna upp till utsikten över Atlanten, insup den historiska atmosfären, bada på stränderna, besök Cíes-öarna och njut av läckra skaldjursrätter framåt kvällen!

Parador de Hondarribia

Parador-hotellet i baskiska Hondarribia, en fästning från 900-talet, blickar vackert ut över Biscayabukten. Här hittas valv, bågar, tjocka stenvägar, en stor patio och läckra vyer över havet. Kuststaden Hondarribia är ett av Norra Spaniens bästa resmål och fylld av livliga barer, färgglada hus och fascinerande traditioner. Ha detta hotell som utgångspunkt!

Parador de Santillana Gil Blas

Parador de Santillana Gil Blas hittas i Santillana del Mar, en av Spaniens vackraste byar.

Foto: Parador

I en av Spaniens vackraste byar, Santillana del Mar, hittas detta Parador-hotell som är ett gammalt palats. Bo här och strosa runt på kullerstensgatorna, som är avstängda för biltrafik, och ta in sevärdhet efter sevärdhet. 2 kilometer utanför byn hittas också de berömda målningarna i Altamira-grottan.

Parador de Corias

Detta Parador-hotell i västra Asturien är ett gammalt kloster som förklarats “historiskt värdefullt” av spanska staten. Precis utanför portarna möts du av en grönskande dalgång och floden Narcea som stillsamt flyter förbi. Efter en dag med vandring kan du koppla av i inomhuspoolen och spaet!

Parador de Pontevedra

I Pontevedras gamla stadskärna ligger detta Parador-hotell som var en palatsliknande bostad. Inredningen utstrålar lyx, och vackra Pontevedra med sina kyrkor, tapasbarer och torg väntar på att utforskas utanför. Har du bil kan du dessutom besöka några av Galiciens vackraste stränder i den närliggande “fjorden”.

Parador de León

San Marcos i Léon är ett gammalt pilgrimssjukhus som idag är ett lyxigt Parador-hotell.

Parador-hotellet San Marcos i León ligger mitt på pilgrimsleden Camino de Santiago och är ett 5-stjärnigt lyxhotell. Byggnaden började att byggas på 1500-talet och fasaden är detaljrik med vackra skulpturer. Inuti hotellet finns bland annat bibliotek, kloster och restaurang. Obs! I skrivande stund är detta Parador-hotell stängt för renovering.

Parador de Cardona

Parador de Cardona i Katalonien är ett vackert medeltida slott, som från en höjning blickar ut över den idylliska byn Cardona. Upplev slottets alla vrår med sina gotiska element, torn och murar. Att bo här är som att förflyttas tillbaka till Medeltiden! Cardona, som ligger ca. 100 km nordöst om Barcelona, är för övrigt ett fint resmål som bjuder på mycket.

Parador de Vielha

Parador de Vielha, i Arán-dalen, bjuder på mäktiga vyer över Pyrenéerna.

Foto: Parador

Ska du besöka Pyrenéerna? Då kan du bo på Parador de Vielha som hittas i den vackra Arán-dalen. På vintern kan man åka skidor i närheten, och under sommaren är detta en av Norra Spaniens bästa platser för vandring. Ät frukost på balkongen samtidigt som du blickar ut över den mäktiga bergskedjan!

Parador de Tui

Precis på spansk-portugisiska gränsen i Tui hittas denna Parador på Miños flodbädd. Hotell är inhyst i en gammal traditionell galicisk herrgård (så kallad pazo) och en bra utgångspunkt för vandring och kajak. Man äter förträffligt bra i området, provsmaka rätter från både Spanien och Portugal!

Parador de Fuente Dé

Parador-hotellet i Fuente Dé ligger precis intill där linbanan börjar.

Mitt i nationalparken Picos de Europa finns ett Parador-hotell nedanför höga, mäktiga bergstoppar. Vill du vistas i spektakulär natur under semestern? Detta är i sådana fall helt rätt plats. Ta linbanan som hittas strax bredvid, njut av vidunderliga vyer, vandra, ät delikatesser som grytan Cocido Lebaniego och besök rustika bergsbyar.

Parador de Santo Domingo de la Calzada 

I byn Santo Domingo de la Calzada, längs Camino Francés, hittas detta mysiga hotell med anor från 1100-talet, då det tidigare fungerade som ett pilgrimssjukhus. Kanske kan du bo här under ett besök i vinregionen La Rioja? Eller lyxiga till det under din pilgrimsvandring mot Santiago?

Nu vill vi höra från dig, har du bott på ett Parador-hotell i Norra Spanien? Eller ska du?