Alla känner vi till vin från La Rioja. Men har du hört talas om grannregionen Kastilien och León med några av Spaniens bästa vindistrikt? Vi har besökt en traditionell bodega, fördjupat oss i den fascinerande vinkulturen och tagit del av vinets alla smaker.

Morgonstund har guld i mund. Nyårsafton har nyligen grytt och vi har gått upp i ottan på årets sista dag. Det är kyligt ute, några enstaka solstrålar bryter sig igenom det tjocka molntäcket och marken är täckt av ett tjockt glittrande lager frost. Det är vackert och fridfullt – julstämningen verkar äntligen hittat till Spaniens hjärta.

– Inatt har det varit ner mot 10 minusgrader, säger de på radion mellan låtarna.

Spaniens till ytan största region Kastilien och León är landets grundstomme och består till stor del av ”Meseta”, en torr plåt på ca. 800 meter över havsnivå, som tillslut övergår till berg i nästan alla väderstreck. Det råder ett typiskt inlandsklimat med stora skillnader på temperaturen – efter heta somrar följer kalla vintrar. Dygnstemperaturen kan skifta kraftigt, något som präglar den stora regionens vinodlingar.

Lång vinhistoria

Vin i regionen har en lång historia och har genom århundradena alltid varit en viktig del av vardagen. För att hitta det första omnämnandet om vinmakeri måste vi gå tillbaka hela 2000 år i tiden. År 1972 under en skörd fann man en mosaikmålning – den största i sitt slag – som tydligt visade att vin var en del av samhället redan då.

Klimatet med de stora temperaturskiftningarna, bra jordmån, fina druvsorter och vingårdarnas utmärkta arbete är några faktorer som gör att vin från regionen har en god, lokal och mycket igenkännbar smak. Man betraktas som ett av världens främsta vinområden, och konkurrerar direkt med sin granne La Rioja i många fall.

Vindistrikt i framkant

Vinrankor i regionen Kastilien och León, Norra Spanien.

Bierzo, Rueda, Toro, Cigales och för oss svenskar, det lite mer välkända, Ribera del Duero. I skrivande stund är dessa Kastilien och Leóns vindistrikt som omfattas av en särskild ”ursprungsbeteckning” – eller på spanska DO: Denominación de Origen.

För att en vingård ska nå upp till den här klassen ställs bl.a. specifika krav på druvsorter, kvalitetsnivå, tillverkningssätt och försäljning. För att se till att reglerna följs finns ett särskild lokalt organ – vänder man på flaskan finns en etikett och en stämpel som visar vilken klass vinet tillhör.

När man färdas genom Kastilien och León och de lokala vindistrikten märks vinets betydelse på många sätt. Tillsammans med en stolt mattradition är vin en del stor del av vardagen: ekonomiskt, kulturellt och framförallt socialt. I barerna står farbröder och diskuterar politik, med en ”pincho” i ena handen och ett glas rött i den andra. Till lunch, middag eller vid finare tillfällen tar man ofta fram en flaska från sin privata vinkällare.

Den nya generationen

Den pittoreska byn Tordesillas i Norra Spanien.

Floden Duero flyter stillsamt fram, några svanar simmar längs med strandkanten och bakom frosttyngda träd sträcker sig vinodlingar så långt ögat kan nå. Kullerstensgatorna i den historiska bykärnan är kantade av små bodegor, många inte större än ett hål i väggen. Vänder man blicken neråt ser man ofta en liten öppning i gatan som leder ner till vinkällaren – dåtidens ventilation.

Vi befinner oss i den pittoreska byn Tordesillas där vi ska besöka en flera hundra år gammal bodega. Systrarna Muelas (Helena och Reyes) hälsar oss varmt välkomna till Bodega Muelas, som deras farfars farfar startade år 1886. Det är fullt hus idag och man har varit tvungna att ta in extra hjälp:

– De senaste åren har intresset för vinturism ökat rejält. De flesta besök vi får är från folk som gillar vin och är nyfikna på själva tillvägagångssättet, säger Helena Muelas.

NorraSpanien.se besöker en bodega i Kastilien och León, Norra Spanien.

Systrarna är den fjärde generation som för vinarvet vidare och sticker inte under stolen med att de använder ett något annorlunda tillvägagångssätt idag:

– Vår underjordiska vinkällare är öppen för besök med tillhörande vinprovning. Internet är också ett viktigt verktyg för att nå ut till kunder och vår hemsida har all information om våra viner, historien bakom, öppettider och en webbshop för att underlätta köp. Närvaron i Sociala Medier (Facebook, Twitter, Instagram, etc.) och plattformer som TripAdvisor är bra för att nå ut till nya kunder, även om muntliga rekommendationer fortfarande är mycket viktiga, berättar Reyes Muelas.

Hon fortsätter:

– Vi deltar i och besöker vinmässor, samarbetar i olika evenemang (kulinariska event, sommelier-tävlingar, sportarrangemang…), vi går också på många vinprovningar.

 • Säljer ni ert vin utanför Spaniens gränser?

–  Ja, vår hemsida är vårt visningsrum för kunder och besökare. Förra året öppnade vi onlineförsäljningen för att underlätta köp för våra stamkunder och nya köpare. Vi exporterar våra viner till Holland och Japan, samt levererar direkt till vilket land som helst i världen. Våra senaste beställningar gick till Tyskland, Storbritannien och Irland, säger hon entusiastiskt.

Bodegas Muelas med sin hundraåriga vinkällare.

Vi forsätter ner i Bodegas Muelas underjordiska källare där Reyes förklarar:

– Alla våra vinodlingar ligger lokalt i området. Vi lagrar vårt flaskvin i den underjordiska källaren som traditionellt varit, och alltid kommer att vara det som kännetecknar vår vinverksamhet. De är ideala förhållanden här nere: konstant temperatur, hög luftfuktighet och avsaknad av ljus. Detta, tillsammans med småskalig produktion och noggrann förberedelse, gör våra viner speciella.

 • På en större skala: vad är vinets betydelse i regionen?

– Vin är en stor del av den traditionella kulturen i området. Tordesillas har alltid varit och är fortfarande idag ett viktigt vinodlingsområde, som tillhör Rueda DO. Vinodling generellt i Kastilien och León får varje år ökad social, kulturell och ekonomisk betydelse, och har blivit en av de viktigaste pelarna i landsbygdsutvecklingen. Vinsektorn har på ett bra sätt anpassat sig till teknologins framsteg, och kombinerar tradition och modernitet på ett lyckat sätt, avslutar Reyes.

NorraSpanien.se på vinprovning i Kastilien och León.

Vi fortsätter genomgången och avslutar med en privat provning av husets röda, vita och Vermouth-viner (kryddigt starkvin). Flaggskeppet, husets Muedra, sticker verkligen ut med sin körsbärsröda färg och smak av vanilj, toffee, kryddor (pepprig) och inslag av svartvinbär.

Vi tackar hjärtligt systrarna Muelas för att de tog sig tid att visa oss runt, och köper med oss ett par flaskor som vi skålar in det nya året med under nyårsmiddagen.

Ännu en lärorik dag i Norra Spanien.

 • Bodegas Muelas

  Adress: Calle Santa María nº3, 47100, Tordesillas, Valladolid.NorraSpanien.se besöker Bodegas Muelas i Norra Spanien.
  Telefon: (+34) 983 77 00 68.
  Öppettider: Mån till lör kl. 9:30 – 14:00, och kl. 17:00 – 20:00. Söndagar: kl. 10:30 – 14:00. Det behövs ej bokas tid för vinprovning och ett besök i den underjordiska vinkällaren.
  Hemsida: www.bodegasmuelas.com

Karta: här ligger Bodegas Muelas