Många skriver till oss och är fundersamma över Norra Spaniens väder. En sak är klar, det är inte som i södra Spanien med 300+ soldagar per år. Och enligt oss är det själva tjusningen – vädret bidrar i stor utsträckning till de mycket varierande landskapen och erbjuder stora möjligheter till en semester fylld av upplevelser. Norra Spanien är ett utmärkt resmål: både i regn eller sol.

Det första som slår en när man reser i Norra Spanien är den frodiga naturen. Man möts av en djup fyllig grönska där boskap går lösa på bete, höga berg reser sig dramatiskt upp bland molnen, bäckarna är fyllda av vatten och vågor pumpar in över milsvida folktomma sandstränder. Det är en häftig mix av hav och berg som för ens tankar till en sagovärld.

Nationalparken Picos de Europa i Norra Spanien är fantastisk att vandra i.

Norra Spaniens regioner får rikligt med nederbörd, det ska vi inte förneka. Som för ett folk som lever mer naturnära är regnet av stor betydelse och har därför ett stort antal olika namn. Till exempel i Baskien kallar man en tät regndimma för “txirimiri”, och detta är det typiska regn som oftast faller i Norra Spanien. I jämförelse med södra Spanien kan vädret vara oförutsägbart och mera skiftande.

Den goda nyheten

Kustlinjen i Asturien är kuperad, bördig och kantad av små intima stränder.

Under sommarmånaderna brukar vädret stabilisera sig med mycket uppehåll och temperaturer som klättrar upp mot +30. Biscayabukten värms upp och Atlanten finns alltid nära inpå och lockar med ett svalkande dopp. Costa Brava längs Medelhavet i östra Spanien har ett väldigt behagligt och solsäkert klimat under en stor del av året.

Enligt statistiken regnar det i snitt ca. 8-10 dagar per månad i Asturien och Kantabrien under Juni, Juli, Augusti  vilket är minst på hela året. Vi har rest mycket här under sommaren, vädret har varit bra, till stor del soligt med dagstemperaturer på +22-28 och vissa dagar några enstaka skurar. Om man letar efter solsken, värme och minst risk för regn är det dessa månader man ska välja. En sak vet vi säkert: det finns ingen bättre plats att vara på än i Norra Spanien under en härlig sommardag!

Sedan skiftar ju vädret beroende på vart du reser i Norra Spanien. Vissa områden kan ha ett ”mikroklimat” som kommer sig av sitt geografiska läge. Baskien och Galicien får i många fall mer nederbörd än Asturien och Kantabrien. Kusten har i regel varmare och stabilare väder än områdena kring inlandets berg. Längre söderut, i Kastilien och León och La Rioja, råder ett inlandsklimat med heta somrar och kalla nätter – och lite nederbörd.

Katalonien och Costa Brava längs Medelhavet har ett betydligt mer solsäkert klimat än Biscayabukten, och söker man efter en ren solsemester i Norra Spanien är detta område den bästa platsen.

Under vilken årstid reser vi helst?

Personligen gillar vi på NorraSpanien.se våren eller hösten. När det är sådär härligt ny-grönt och det sjuder av liv, eller när träden klätt sig höstens alla färger och luften är krispig och klar. Nackdelen är att vädret är mindre stabilt och det regnar betydligt mer under dessa månader. För oss har det ingen större betydelse, Norra Spanien erbjuder så mycket ändå.

Väderstatistik

För att se hur vädret varit historiskt i Norra Spanien kan du använda dig av YR.no. Sök på vart du vill resa i Norra Spanien och bläddra ner så får du tillgång till väderstatistik. Dessa är exempelvis temperaturerna och nederbörden i Santiago de Compostela under årets månader:

Vädret i Santiago de Compostela under året.

Om du redan är på resande fot i Norra Spanien, eller vill se en tio-dagars prognos inför resan, kan vi tipsa om SMHI. Där kan du enkelt få fram detaljerad väderinformation i tabell eller diagram, med soltider, vind och nederbörd. Så här ser vädret exempelvis ut vid mätstationen Corvera de Asturias (vid Asturiens flygplats) mellan 21-29 maj 2019:

 

Väderstatistik från Asturien.

Om du verkligen vill grotta ner dig i väderstatistik från Norra Spanien kan du på AEMET (statliga meteorologiska byrån) få fram 20-årig väderdata från de flesta av Norra Spaniens orter.

Packningstips

När du funderar över packningen till Norra Spanien-resan tänk i stil med: “som en varm Svensk sommar” (fast utan irriterande mygg). Nedanför följer tips för sommarmånaderna:

  • Långbyxor
  • Shorts och badkläder
  • En tunn vattentät skaljacka
  • Bra skor (typ lätta vandringskor) och flip-flops eller liknande
  • Solskydd och en bra bok (för strandliv)
  • Keps, solglasögon, m.m.
  • En bra ryggsäck kommer ofta väl till hands

Solen är betydligt starkare än i Sverige, och även under en molnig dag bränner man sig lätt. Framåt kvällen svalnar det ofta av, så ta med en långärmad tröja. Köp ett paraply på plats. Anpassa alltid packningen efter specifika aktiviteter. Ska du pilgrimsvandra på Camino de Santiago? Då kan du istället kolla denna specialanpassade packlista av Ulla Nordfors.

Hoppas den här artikeln gav lite insikt, tveka inte att kontakta oss om du undrar över någonting.