Navarra

En personlig reseguide, som uppdateras kontinuerligt

Senast uppdaterad: 18/06/2020

Har du hört talas om Navarra i Spanien? Många känner inte till regionen alls, och det kan vara svårt att veta var man ska börja om man vill resa hit. Här hittar du praktisk information, resmål, tips och mycket mer. Välkommen!

Karta

Karta över regionen Navarra i Norra Spanien.

Navarra ligger vid Pyrenéernas fot, sydöst om Baskien. I norr är man Spaniens gräns med Frankrike, och i öst ligger Aragonien. Grannregion är också La Rioja i sydväst.

I Pyrenéerna är det väldigt kuperat, men ju längre söderut man färdas i Navarra, desto mer planar landskapen ut och övergår i grönsaks- eller vinodlingar.

Fakta Navarra

Navarras flagga.

 • Spanskt namn: Navarra
 • Befolkningsmängd: 647.554 (2018)
 • Yta: 10.391 km2
 • Huvudstad: Pamplona
 • Stad med flest invånare: Pamplona
 • La Liga-lag (2020): CA Osasuna (Pamplona)
 • Officiella Språk: Spanska (och baskiska)
 • Kuriosa: Under flera århundraden var regionen ett kungadöme: “Kungariket Navarra”.

Resmål

I Navarra finns många spännande resmål, belägna i Pyrenéernas dalgångar eller på slättmarker omgivna av vingårdar. I regionen går det att finna många medeltida byar, som har en mycket intressant historia att förtälja.

Här nedanför följer tips på platser du inte får missa:

Pamplona

San Fermínes i Pamplona, med bl.a. de omtalade tjurrusningarna, är en av Spaniens mest kända festivaler.

Staden Pamplona – beläget vid foten av Pyrenéerna – är med sina 200.000 invånare den enda större staden i Navarra. Och helt klart det bästa resmålet.

Närheten till bergen, lång historia, fascinerande baskiska traditioner, ett bra matutbud, små mysiga gator och en pulserande atmosfär, gör att vi ständigt återkommer hit.

Kanske känner du Pamplona genom Hemingways medryckande berättelser? Hans första besök i staden var 1923 och blev starten på en ömsesidig romans. Totalt blev det 9 besök, varje gång under den berömda San Fermínes-festivalen (läs mer nedan).

Idag finns en Hemingway-rutt där du kan följa i hans fotspår – från Café-Iruña där han ofta sågs djupt koncentrerad i sitt skrivande med ett glas brandy i hand, till tjurfäktningsarenan där hans staty blickar ut över kvarteren.

Tudela

Tudela ligger vid Ebrofloden – en av de viktigaste spanska floderna – och grundades år 803 när Spanien var under morisk ockupation. Under 400 år levde muslimer, judar och mozaraber i staden, som är en smältpott av kultur. Vandra omkring på de smala gatorna i timmar och utforska alla vrår och skrymslen!

En av de största sevärdheterna är katedralen som byggdes ovanpå en gammal moské. Missa inte heller det vackra torget Plaza de los Fueros. Tudela är omgivet av odlingsmarker och exempelvis är kronärtskockan känd, prova den!

Olite

Sagoslottet i Olite.

Foto: Turismo Navarra

Olite ligger 42 km söder om Pamplona och är ytterligare ett fint resmål i Navarra. Upptäck palatsen, Santa María la Real (kyrkan) och framförallt sagoslottet, som reser sig över staden. Många mysiga barer och artesan-butiker finns i det historiska centrumet. Bo gärna på stadens Parador-hotell.

Estella-Lizarra

Mellan Pamplona och Logroño på El Camino hittas Estella-Lizarra, där det bor cirka 13.000 personer. Den gamla staden är charmig med bland annat många torg, restauranger och uteserveringar.

Puente la Reina

Den romanska bron i Puente la Reina.

Foto: Turismo Navarra

Puente la Reina är en av de viktigaste Camino-byarna i Navarra och ett självklart stopp längs leden. Byn har fått sitt namn efter den vackra romanska bron som går över Arga-floden. Här kan pilgrimer ses vandra över när dagen gryr.

Utforska den mysiga huvudgatan, Calle Mayor, förbi flera kyrkor, barer, restauranger och pittoreska byggnader ner till bron.

Av de mindre resmålen är främst Tudela och sedan Olite bättre om man vill stanna några dagar, eftersom ett större utbud av sevärdheter, logi och gastronomi erbjuds.

Natur

En vandrare sitter bredvid ett vattenfall i en lummig skog.

Foto: Turismo Navarra

Trots att Navarra till ytan är litet skiljer sig landskapen mycket. I Pyrenéernas kuperade terräng erbjuds stora möjligheter för en aktiv semester. Det norra området är dramatiskt vackert med spetsiga snöklädda toppar, djupa dalar med bergsbyar, fjällbäckar och bördiga sluttningar.

Om vi tar oss ner från Pyrenéerna, till Ebro-dalen, planar höjdkurvan ut betydligt med ett torrare klimat där vin- och grönsaksodlingar dominerar. Här följer tips på naturplatser att besöka:

Señorio de Bertiz

Ett naturreservat på 2040 hektar i den norra delen av regionen, som kan nås från byn Oronoz-Mugairi, där det också finns en vacker trädgård med ett palats. Señorio de Bertiz består mestadels av skogsfyllda dalar och små bäckar. Djurlivet är rikt.

Urbasa-Andía

En flock får på grönbete i Navarra.

Foto: Turismo Navarra

Ett fantastiskt naturreservat i västra Navarra. Imponerande bokskogar täcker cirka 70% av ytan, och på gröna ängar i dalarna kan man se får överallt. Med deras mjölk görs nämligen Idiazabal-osten, som är en av de mest kända i Norra Spanien.

Las Bardenas Reales

I Las Bardenas Reales (Navarra) finns ett

Missa inte att besöka Las Bardenas Reales med sitt spektakulära “månlandskap”, där bland annat en del av Game Of Thrones har spelats in.

Selva de Irati

Magiska Selva de Irati i Pyrenéerna – känd för sin flora och fauna – är ett område som sträcker sig över 17.000 hektar. Här finns den näst största bokskogen i Europa. Detta är en orörd, vild plats med liksom en mystisk atmosfär över sig.

Framåt hösten när träden klär sig i brandrött, bäckarna porlar friskt och dimman bäddar in omgivningarna, är det underbart att vistas här. Flera vandringsleder och cykelrutter sträcker sig genom området.

Till fots

Upplev Navarras natur till fots. Camino Francés, den franska vägen, kommer in från Frankrike högt uppe i Pyrenéerna, och tar dig sedan ner genom dalar och genom frodig skog. Sedan fortsätter du på milsvida slätter, förbi olivlundar och rustika stenbyar, in i La Rioja-regionen.

Och självklart går det att vandra hur långt du själv önskar, låt oss säga från Roncesvalles till Pamplona, eller från Pamplona till Logroño. Du kan börja och avsluta din pilgrimsvandring vart du vill, Camino de Santiago är öppen för alla! Alla naturreservat vi nämnt ovan är också fantastiska naturområden att vandra i.

Historia/kultur

Navarra har en lång historia där många folkgrupper härskat, levt tillsammans och verkat i regionen. Under många århundraden var man också ett eget, mäktigt kungadöme. I detta stycke på Wikipedia kan du läsa om Navarras förflutna.

Vi rekommenderar dig också att kolla vår guide till sevärdheterna i Norra Spanien där du kan scrolla ner till Navarra.

San Fermínes-festivalen

Det är omöjligt att inte nämna San Fermínes när man pratar om Navarra. Den är en långvarig tradition, som lockar besökare från alla världens hörn.

San Ferminés hålls i Pamplona, den 6 juni varje år, och sträcker sig över en vecka. Spektaklet börjar kl. 12 nedanför stadshuset, då tusentals samlas, alla klädda i vitt med röda halsdukar, för Chupinazo (starten).

Det firas dagarna i ända med evenemang, föreställningar, marknader, dans, musik, baskiska traditioner och provsmakning av lokala delikatesser. Under natten hålls stora fester. De kontroversiella tjurrusningarna startar varje morgon kl. 8.

Allt avslutas vid midnatt 14 juni, på Plaza Consistorial, med att man tar av sig sina röda halsdukar, höjer dem i skyn och stämmer upp i skönsång till “Pobre de Mí”.

Om du vill besöka San Fermínes-festivalen måste du boka boende och transport flera månader i förväg. Annars är det i princip omöjligt.

Mat och vin

Menestra de Verdura a la Navarra - en rätt på lokala grönsaker.

Foto: Turismo Navarra

Navarras kök får sina ingredienser från den skiftande naturen – från Pyrenéernas höga berg till mellandelens vin- och grönsaksodlingar. Det jagas, fiskas i bäckar, odlas massvis och de lokala gårdarna föder upp lamm, gris och kor.

Regionen exporterar grönsaker till hela Spanien, och i matbutikernas hyllor går det alltid att finna produkter från Navarra. Skämtsamt brukar man säga att Navarra är ”hela Spaniens trädgård”.

Här är ett par tips på typiska rätter i Navarra:

 • Menestra de Verdura a la Navarra: En tallrik med lokala grönsaker från regionen.
 • Sparris: Sparris från Navarra är känd i hela Spanien, och används till många rätter.
 • Kronärtskockor: Många recept lagas med de kända kronärtskockorna (Alcachofas) från Tudela.
 • Trucha a la Navarra: Friterad öring, fylld med Serranoskinka.
 • Chistorra de Navarra: En kryddig korv, som är mycket vanlig.
 • Ost: Två smakrika ostar från Navarra, Roncal och Idiazabal, har båda “skyddad ursprungsbeteckning” och måste provas!
 • Cordero al Chilindrón: En god – aningen het – gryta på lamm.

Pinchos

Pintxos i Navarra.

Foto: Turismo Navarra

Som i hela Norra Spanien kan man i regionen hitta läckra Pintxos – det basiska namnet, Pinchos heter det på spanska – framställda på bardisken. Dessa små munsbitar kostar inte så mycket, och är en del av det sociala livet. De äts till lunch, mellanmål eller middag och är ett sätt att umgås.

Under festliga tillfällen börjar man i en bar, äter några Pintxos ackompanjerat av ett glas rött, gärna lokalt från regionen, för att fortsätta till nästa favoritplats och så vidare ut i natten.

Semana del Pincho

I Pamplona anordnas årligen Semana del Pincho: en veckas tävling där stadens bästa “Pincho” ska koras. Vanligtvis deltar närmare 80 barer. Om du skulle befinna dig här, titta förbi!

Läs mer om Pinchos och annan traditionell mat i Norra Spanien i vår guide.

Vinet

Navarras vin är välkänt både i och utanför Spanien.

Navarra har lång tradition av vitikultur. Även om man inte är lika kända som sin granne, La Rioja, har folk på senare år fått upp ögonen för Navarras vin. Just nu finns det till och med flera viner härifrån i systembolagets utbud.

Liksom i La Rioja kan du i Navarra semestra i gamla stenhus, bodegor eller andra fastigheter som restaurerats. Här kan du koppla av, äta gourmet, besöka bodegor och gå på vinprovningar dagarna i ända. Kan en semester bli bättre?

Att resa hit

Navarra har en flygplats, som är belägen strax utanför Pamplona. Hit är det möjligt att flyga med byte i Madrid, Barcelona eller andra flygplatser i Europa (exempelvis Stockholm/Göteborg – Frankfurt – Pamplona, med Lufthansa).

Annars kan du flyga till Bilbao och åka buss, tåg eller bil till Navarra. Buss och tåg från Barcelona eller Madrid tar relativt många timmar, men är möjligt.

I Navarra kan man enkelt resa med hyrbil, tåg, buss eller helt enkelt till fots, då pilgrimsleden Camino de Santiago korsar regionen. Läs gärna vårt inlägg om hur man reser i Norra Spanien på bästa sätt.

Av: Jonathan

(Bilder: Photographs courtesy of the Navarre Government)

Artiklar med Navarra

Fler artiklar

Fråga oss

Har du rest i Navarra? Kanske har du vandrat Camino Francés genom regionen? Berätta gärna om dina reseerfarenheter. Om du vill ha svar på frågor om Navarra, hör av dig nedanför!