I denna artikel berättar vi om Mesetan i Spanien (La Meseta). Om du vill lära dig mer om denna till synes oändliga spanska högslätt, se karta, få enkla svar samt intressant fakta, fortsätt att läsa.

Vad är Mesetan?

Mesetan, “La Meseta Central” på spanska, är en höghöjdsplatå i centrala Spanien. Man kan säga att den utgör landets hjärta, tänk dig ett bord som sträcker ut sig i alla väderstreck.

Kort beskrivning

Mesetan delas i mitten av de Kastilianska skiljebergen. Submeseta Norte är delen i Norra Spanien och Submeseta Sur sträcker sig söder om Madrid. Dessa två delar skiljer sig en del i klimat, natur och befolkningens traditioner.

La Meseta övergår tillslut i berg på nästan alla fronter: i norr de Kantabriska bergen, i öst de Iberiska bergen och i söder Sierra Morena. Även mot väst, i Galicien, skiftar terrängen till mer kuperad, där Duero-floden utgör en naturlig gräns till Portugal.

Här ligger Mesetan

Karta över La Meseta.

Här ovan kan du se på ett ungefär hur platån breder ut sig i Spanien.

Fakta

  • Namn: Meseta Central (eller bara La Meseta)
  • Yta: 400.000 km2
  • Genomsnittlig höjd: 650 m.ö.h
  • Klimat: Kontinentalt medelhavsklimat (läs mer nedan)
  • Regioner: Kastilien och León, Kastilien-La Mancha, Extremadura samt Madrid

Terräng

La Meseta utgörs huvudsakligen av vidsträckta vidder.

Foto: Wikimedia Commons

La Meseta är känd för sina vidsträckta vidder, dalgångar, mjuka kullar och karga landskap, som ibland kan tyckas lite enformiga. Landskapen är särskilt vackra på våren när vallmo- och solblommorna lyser upp de grönskande, ändlösa fälten.

Det finns ett par större bergskedjor, stora skogar och floddalar där floran och faunan är rik, men mestadels karakteriseras platån av de flacka högslätterna där många storkar lever. Det är inte ovanligt att det blåser friskt här och detta utnyttjas väl. Ofta kan man se vindkraftverk utspridda lite varstans.

En stor del av Mesetan utgörs av enorma jordbruksmarker som är särskilt lämpade för odling av spannmål och baljväxter. Lantbruket i denna centrala del av Spanien är mycket viktigt och köttbönder föder upp Iberiska grisar (cerdo ibérico), kor, lamm och getter.

Längs Duero-floden är dessutom exempelvis vitikultur typiskt, och några av landets bästa vinområden finns häromkring.

Tjurar utanför Salamanca.

Mesetan är till stor del glesbefolkad, och många unga väljer att söka lyckan i de större städerna. Utspridda över platån finns även tusentals, om inte tiotusentals, medeltida byar som osar av charm. Vi älskar att färdas runt med bil och upptäcka dessa på måfå!

Historia

La Meseta har under århundradena varit en plats där många mäktiga riken dominerat, från västgoter, romare till morer och de kastilianska kungarna som la grunden till dagens Spanien.

Många strider har ägt rum och kvar finns otaliga historiska skatter från dessa perioder. Upptäck katedraler, romerska broar, arabiska bad, moskéer, akvedukter, sagoslott, palats, pilgrimssjukhus, imponerande gotiska byggnader och mycket mer.

Som resmål

En kille cyklar MTB på Mesetan.

Mesetan är outforskat resmål för många svenskar, vilket är synd, och kanske kan vi göra så att mer folk får upp ögonen för detta område. Vi har själva hus här – utanför Salamanca – och har rest från den norra änden till den södra och vet vilken potential som finns.

Enligt oss är detta ett väldigt underskattat semestermål som har mycket att bjuda på. Från maten, vindistrikt med ursprungsbeteckning, historien till natur och det vänliga folket. För att inte tala om alla vandringsleder och cykelvägar (jättefina Vías Verdes).

Visst, det finns ingen kust, men vill man svalka sig under sommarhettan rinner några av Spaniens största floder fram på Mesetan med många flodstränder, vattenfall, dammar och sjöar.

För tips på specifika resmål, se städerna en bit nedanför, dessa är bra utgångspunkter.

Upptäcka Mesetan

Ett stort träkors vid pilgrimsleden Camino de Santiago.

För att lära känna Mesetan är Camino de Santiago ett av de bästa sätten. Börja i staden Burgos på den franska leden (Camino Francés) så har du drygt 310 km på dig att utforska platån till fots, som sträcker sig ända till Galicien. Vem vet, kanske lockas du att fortsätta hela vägen till katedralen i Santiago?

En annan Camino, Vía de la Plata, kommer upp från Sevilla och på denna led får man lära känna den sydliga delen av La Meseta.

Ett annat sätt att uppleva Mesetan är genom en bilsemester i Norra Spanien. Besök städer, byar där tiden verkar ha stått still, slott och små kyrkor långt ute på landsbygden, prova traditionella maträtter och stanna till var du vill.

Ta dagen som den kommer helt enkelt, och boka supermysiga Casas Rurales, historiska Parador-hotell eller pensionat under vägens gång.

Ett stort plus är att det inte alls är lika turistigt i denna del av Spanien som på vissa håll i söder. Här får man verkligen en genuin semesterupplevelse!

Vanliga frågor och svar

Hur reser man hit?

Mesetan i Spanien nås enklast genom att flyga till Madrids flygplats från Sverige. Sedan kan man antingen hyra bil (det kan vara mycket trafik på väg ut från Madrids metropol), ta snabbtåg (det enklaste alternativet) eller buss till önskad destination.

Vårt tips är att åka direkt till någon av de större tågstationerna i centrum – Chamartín och Atocha – och ta tåg till städer som Toledo, Ciudad Real, Segovia, Valladolid eller Léon, beroende på om du vill upptäcka den södra eller norra delen. Sedan kan du hyra bil i någon av dessa städer.

Hur är vädret?

På grund av höjden råder ett så kallat “kontinentalt medelhavsklimat” på Mesetan. Det innebär kort: kalla vintrar, varma somrar, ibland mycket nederbörd, ibland lite, och längre perioder av torka.

Den norra delen är ett av Spaniens kallaste områden under vintern, och stora delar av den södra platån kallas för “España seca”, vilket betyder “det torra Spanien”.

En effekt av det kontinentala läget är att dygnstemperaturerna kan skifta rejält. På den centrala delen av Mesetan kan det under sommaren bli +36 på dagen och kyla av till +10 på natten. Vilket i och för sig är skönt när man ska sova.

Under vinternätterna är det inte ovanligt med flera minusgrader (vi har haft -8 som kallast och enstaka snödagar varje år) och +15 på dagen.

Om du till exempel vandrar El Camino under sommaren kan värmen vara påfrestande, eftersom avstånden är långa mellan samhällena. Dessutom erbjuder inga stora skogsområden eller annan växtlighet dig skugga under etapperna.

Ge dig iväg tidigt på morgonen, gå inte under de varmaste timmarna, ta med dig vatten, solskydd och en hatt som skydd mot solen.

Vilka städer ligger på Mesetan?

Här är de största städerna på Mesetan:

StadBefolkningsmängdÅr
Madrid3.26 miljoner2019
Salamanca144.2282019
Segovia51.6742019
Zamora61.4062019
Palencia78.4122019
Burgos175.8212019
Soria39.3982019
Palencia78.4122019
Léon124.3032019
Ciudad Real74.7462019
Toledo84.8732019
Ávila57.7442019
Valladolid298.4122019
Guadalajara85.8712019
Cuenca54.6902019
Albacete173.3292019

Källa: Wikipedia

Vilka är de viktigaste floderna?

Några av Spaniens största floder rinner fram på Mesetan och skapar vackra floddalar med spektakulär natur. Här är ett par exempel:

  • Esla
  • Pisuerga
  • Duero
  • Tajo
  • Guadiana

Nu när du har lärt dig mer om Mesetan i Spanien vill vi höra från dig. Har du semestrat här? Eller blir du sugen på att resa hit? Kommentera gärna nedanför.