Gastronomin i Norra Spanien vilar på de allra bästa råvaror. Nedanför har vi samlat några av våra favoriträtter och produkter från Norra Spanien. Obs, du kan bli frestad…!

Pulpo a la Feira

Många säger att Pulpo a la Feira: galicisk bläckfisk (se bild ovan) är ”nationalrätten” i Galicien. Kokt bläckfisk, hett paprikapulver, Virgen Extra-olivolja och potatis. Att få smaka den nylagad, serverad med en kall öl (varför inte den lokala Estrella Galicia), lyssnades till vågornas skvalp i en pittoresk fiskeby är få förunnat. Det är verkligen något speciellt med att äta fisk- och skaldjur i Galicien. Missa inte vårt läckra recept på den galiciska bläckfisken!

Cachopo

Cachopo från Asturien, Norra Spanien

Cachopo är en typisk maträtt i Asturien som innebär smaksensation utan dess like. Två tunna köttfiléer som paneras och fylls med ost och iberisk skinka i mellan, sedan friteras allt samman. Kan liknas med en Cordon Bleu, fast rejälare. Cachopo går att göra många tolkningar på, varianten med den lokala grönmögelosten Cabrales är alltid ett säkert kort. Maträtten är god att kombinera med naturlig äppelcider från Asturien. Den Cachopo som ses ovan åt vi på ett litet hak i “ciderbyn” Villaviciosa.

Empanadas från Galicien

Empanadas är en liten paj där fyllningen bakas in i degen och några av Spaniens bästa görs i Galicien. Vanligtvis består fyllningen av tonfisk, torsk eller kyckling, men kolla också efter den med sardiner. Köttet och fisken är ofta i en sås av lök, tomater och vitlök – mums! Empanadas är enkla att ta med sig om man exempelvis vill göra en picknick till några av Galiciens vackraste stränder.

Percebes Gallegos

Percebes är exklusiva "långhalsar" från Galicien i Norra Spanien.

Percebes gallegos – så kallade långhalsar – är en exklusiv delikatess i Galicien och norra Portugal. Långhalsarna hittas på svårtillgängliga platser, ofta på klippor längs den vilda galiciska kusten. De är svårplockade och “fiskarna”, ofta äldre kvinnor, riskerar att sköljas över av stora vågor. Till utseendet kan dessa Percebes se aningen läskiga ut, men innanför skalet döljer sig kött med en väldigt intensiv smak av hav. De ska bara kokas och serveras med salt, skölj gärna ner med ett lokalt vitt Albariño-vin!

Calçots

Calçots är en purjoliknande lök som är vanlig att äta under vintern i Katalonien och kring Ebro-området. Från januari till mars samlas man tillsammans med sina vänner eller nära och kära och gör en calçotada, det vill säga grillar dessa läckerheter tillsammans med bland annat kött och dricker gott. En riktigt härlig fest, blir du inbjuden till en calçotada, säg ja! Efter att “lökarna” har grillats skalas dessa och doppas ibland i en romesco-sås. Det inte ovanligt med tävlingar där man ser vem som kan äta flest antalet calçots.

Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón, den spanska gröna paprikan är en klassiker i varje tapasbar.

Pimientos de Padrón är små gröna paprikor från Galicien (ursprungligen från Padrón-byn). De är milda i smaken, en aning söta, men ibland händer det att man äter en som hettar till ordentligt. Stek dessa smakrika paprikor i rikligt med olivolja och strö flingsalt över när de fått färg. Ovan i bilden ses de gröna paprikorna tillsammans med bläckfisk – två grundpelare i det galiciska köket.

Morcilla de Burgos

Blodkorven från Burgos i regionen Kastilien och León är en typisk produkt från Norra Spanien. Ingredienserna är lök, ris, grisfett, blod och kryddor samt salt. Den är riktigt god, grilla den gärna snabbt så att ytan blir krispig!

Patatas a la Riojana

Patatas a la Riojana är en välsmakande gryta där huvudingredienserna är enkla: chorizo, paprika och potatis. Denna mättande maträtt är vanlig i La Rioja-regionen och äts speciellt under vinterhalvåret.

Rabas

Rabas, Kantabrisk bläckfisk

En personlig favorit på NorraSpanien.se är utan tvekan Rabas: friterad bläckfisk till perfektion. Istället för “calamares fritos” kallas de för Rabas i Kantabrien och Norra Spanien. Tillsammans med en citronskiva som pressas över och en lokalt bryggd öl – fantastiskt gott.

Chorizo a la Sidra

Chorizo a Sidra, helt enkelt chorizo som kokas i naturlig äppelcider och vitlök, är ett måste att beställa in när man besöker ett ciderhus i Asturien. Ursprungligen var den en rätt från Asturien som idag också är väldigt populär i Baskien – och i hela Spanien för den delen.

Lechazo

Det första vi gör på besök i Valladolid (regionen Kastilien och León) är att gå till en “Asador” för att äta Lechazo al Horno – vedugnsbakat dilamm. Köttet är så smakrikt och mört, bara dofterna får det att vattnas i munnen. Mycket gott tillsammans med nybakat bröd och ett lokalt rött vin, glöm inte att doppa brödet i den naturliga såsen för att ta tillvara på alla smaker.

Torsk från Baskien

Torsken från Biscayabukten är en stapelvara i Baskiens kök och det görs många tolkningar på den. Exempelvis kan du prova Bacalao a la Vizcaína (torsk i tomatsås), Bacalao al pil pil (torsk med en sås av olivolja och vitlök) eller La Porrusalda, som är ett enklare recept på torsk, potatis och salsa verde.

Patatas Bravas

Patatas Bavas är potatiskuber som friteras och serveras med en het tomatsås och alioli.

Foto: Wikipedia

Patatas Bravas är små uppskurna potatiskuber som friteras och serveras med en het tomatsås och ibland alioli. Detta är en klassisk spansk tapasrätt som gifter sig väl med en kall öl. Patatas Bravas var en av våra absoluta favoriträtter när vi fortfarande bodde i Barcelona, och ett bra sätt att starta en utekväll på. Kolla detta Instagram-konto om du vill få tips på barer som gör fantastiska Patatas Bravas i Barcelona.

Butifarra från Katalonien

Butifarra är en slags korv med kryddor som är en av de viktigaste rätterna i det katalanska köket. Den kan köpas färdig, grillas och tillagas på många sätt. Riktig god att äta tillsammans med alubias (bönor).

Pimientos Rellenos

Pimientos Rellenos är fyllda röda paprikor som är vanliga i det spanska köket. Fisk, skaldjur och köttfärs är vanliga fyllningar, men låt gärna fantasin flöda och fyll dessa med allt möjligt. Vi älskar att grilla Pimientos de Piquillo, en paprikatyp med lite mer hetta, och fylla dessa med fetaost. Den perfekta förrätten!

Fabada Asturiana

Fabada Asturiana, bergsgryta från Asturien

Fabada Asturiana är en mustig bergsgryta som görs på vita Fabada-bönor, fläsk, Chorizo och Morcilla (blodkorv). Grytan är enkel, smakrik, mättande och en klassisk rätt i Asturien. Under vintern – vid kallare väder – passar Fabada Asturiana som bäst!

Gambas al Ajillo

Gambas al Ajillo är en vanligt rätt i Spanien och vi älskar att beställa in den som förrätt eller bara som en tapa. De luktar himmelskt gott! Doppa gärna bröd i såsen när räkorna är slut (så gör de med i princip alla såser i Spanien). Dessa räkor är också väldigt enkla att tillaga hemma. Gör så här:

  1. Ta fram räkor och lämna dem tills de blir rumsvarma, skala dessa.
  2. Skär vitlök i små delar och fräs dessa i olivolja tills de börjar bli gyllenbruna (bränn dem inte). Gillar du hetta kan du tillsätta lite chili och steka ihop tillsammans med vitlöken.
  3. När vitlöken börjar bli brun, tillsätt räkorna och stek tillsammans (i högst 5 minuter).
  4. Tillsätt en nypa salt och häll över en skvätt vin. Koka ihop tills alkoholen evaporerar.
  5. Den sista touchen ges genom att sprinkla över lite hackad persilja. Smaklig måltid!

Jamón Iberico

Jamón och Queso på en bricka

Den lufttorkade skinkan Jamón Iberico hittas över hela den iberiska halvön, men den bästa kommer från Kastilien och León (om vi själva får välja). Just nu har vi en skinka i köket – och tre stycken som hänger på tork.

Det finns olika klasser av skinkorna, den bästa är Jamón Ibérico de Bellota som kommer från frigående grisar som bara äter ekollon hela sitt liv. Grisarna slaktas och sedan hängs skinkorna upp på torkning, Gran Reserva-skinkorna ska torka ungefär 36 månader. När skinkan är klar ställs den upp på en “jamonero” och så skär man upp tunna skivor när man blir sugen helt enkelt (obs. skär försiktigt, för mig slutade det på akuten första gången).

Carne a la Piedra

Carne a la Piedra, kött grillad på "sten"

Carne a la Piedra är högkvalitativt kött som är uppskuret i tunna bitar – ofta Buey (oxe) – och som man grillar själv på en het “sten”. Ett roligt och socialt koncept där man äter, dricker och umgås i flera timmar.

Cocido Maragato

Cocido Maragato är en gryta som förr i tiden var vanlig bland jordbrukare utanför staden León i Kastilien och León. Den serveras i tre delar: först 7 typer av kött, sedan kikärtor och tillsist, om du orkar, soppan. Alltså “tvärtemot” som man vanligtvis äter.

Om du vandrar Camino de Santiago (den franska vägen) missa inte att testa denna goda gryta när du passerar León. Om du ska fortsätta din vandring efter måltiden kanske det inte är den bästa idéen att äta så mycket, så tajma rätt (eventuellt kan du prova den under kvällen i Astorga, där många övernattar).

Trucha a la Navarra

Skulle du befinna dig i Navarra, beställ in Trucha (öring som fångas i Pyrenéernas bäckar). Öringen fylls med Jamón Iberico – ibland med mer ingredienser – och friteras. Väldigt enkelt och riktigt gott, ackompanjeras ofta av kokt potatis och sallad.

Pinchos

Pintxos i Baskien, Norra Spanien.

Man kan säga att Pinchos (pintxos på baskiska) är Norra Spaniens svar på tapas, vanligtvis serveras de med en trästicka ovanpå och ett litet bröd. De hittas framställda på bardisken, är färgstarka, välsmakande och i många fall betydligt mer kreativa än vanliga tapas. Dessa små goda munsbitar gör inte hål på plånboken, och är en viktigt del av det sociala livet i Norra Spanien.

Pinchos äts till lunch eller middag och är ett sätt att umgås. Under festliga tillfällen börjar man i en bar, äter några Pinchos ackompanjerat av god dryck för att fortsätta till nästa favoritplats och så vidare ut i natten. När man ska betala, räknar de helt enkelt trästickorna (om pinchosen har trästickor…). Om du reser till San Sebastián eller Bilbao i Baskien, kan en pintxosrunda mycket väl bli resans höjdpunkt.

Ost från Norra Spanien

Norra Spaniens mejerier tillhör Europas bästa. Framförallt osten som har tillverkats och lagrats traditionsenligt i över 1000 år i grottor runt bergsbyarna. Idag har många fått ”skyddad ursprungsbeteckning” på grund av sin höga kvalité och karakteristiska smak.

På bördiga sluttningar inåt landet trivs boskapen bra och går ofta på bete året runt. Många butiker säljer paket, innehållandes flera små ostar från regionernas alla håll och kanter, så att man kan prova sig fram till sin egna favorit. Några tips från oss är: Cabrales, grönmögelosten från Asturien, samt den krämiga, triangulära Queso de Tetilla från Galicien, som lätt känns igen på sin form av ett kvinnobröst. Dessutom hittas Queso Pok, som produceras i Kastilien och León, nästan alltid i vårt kylskåp.

Nu vet du vilka några av Norra Spaniens godaste maträtter är. Vilken är du mest sugen på att prova? Kanske kött grillat på en “sten”? Eller den galiciska bläckfisken?