En stor del av Norra Spanien sträcker sig mot Biscayabukten vilket gör det till en ypperlig plats för de badsugna. Nedanför tipsar vi om härliga – och unika – stränder i regionerna Baskien, Asturien, Galicien och Kantabrien, som vi själva besökt och älskat att vara på.

Playa de Langre, Kantabrien

Denna långa sandstrand (se bild ovanför) är inklämd mellan kustens branta klippor, gröna ängar och mjuka kullar. En favorit bland surfare och lokalbefolkning som gärna spenderar sin dag här. Tips: gör en dagsutflykt från Santander – båtar går över bukten under dagen. Därefter kan man vandra på Camino del Norte-leden i vacker kustmiljö tills man når denna strand. På vägen dit passerar man också stränder som Somo och Loredo. Annars är det bekvämt att nå den med bil från byn Langre.

Playa de Toró, Asturien

Strand med mäktiga klippformationer som reser sig ur havet

En synnerligen unik strand som verkligen fångar ens uppmärksamhet. Vassa klippformationer reser sig upp ur vattnet och skapar illusionen av en argsint tjur – samtidigt skyddar de mot vågorna som dundrar in i viken. Koppla av och njut av naturens fulla kraft, varför inte med ett glas uppfriskande cider – du befinner dig ju i ”ciderns hemland”. Denna strand hittas en kort promenad från fiskebyn Llanes, som är en bra utgångspunkt då den ligger nära många fantastiska stränder.

Playa de Gulpiyuri, Asturien

Säregen strand som ligger 100 meter från havet

En mycket charmig och egenartad “strand” som blivit en populär sevärdhet. I själva verket ligger den 100 m bort från havet. Vattnet kan nå  ”den naturliga poolen” genom en serie av kanaler och tunnlar under berget. Under ebb till flod växer en badsjö sakta fram, se till att besöka den under en högvatten-period.

Playa de Los Locos, Kantabrien

Strand med utsikt över den kuperade Kantabriska kusten

Oroa dig inte – “vanliga” personer är också välkomna till ”de galnas strand”. En stor och skön sandstrand som nås via trappor, ovanifrån har man en härlig utsikt över den gröna Kantabriska kusten. Den återfinns i byn Suances, vid lågvatten minskar den drastisk i yta så ett besök under en högvatten-period är att föredra.

Playa de Rodas, Galicien

Playa de Rodas, på Cíes-öarna utanför Vigo, är en av Spaniens vackraste stränder.

Foto: Turismo.gal

Playa de Rodas på Cíes-öarna är otroligt vacker – så vacker att en brittisk tidning utsåg den till ”världens vackraste strand”. En svepande bukt med pärlvit sand, utomordentligt klart turkosblått vatten, ankrade segelbåtar och omgivande pinjeskog. Det är nästan som om man blivit förflyttad till Karibien. Cíes-öarna, en Atlantisk nationalpark, är ett utmärkt utflyktsmål med rik flora och fauna, många paradisstränder och vandringsleder.

Playa del Silencio, Asturien

Asturiens kustlinje i Norra Spanien är fylld av stränder.

Playa del Silencio, “tystnadens strand”, är en fantastiskt vacker strand som ligger ca. 15 km utanför Cudillero i Asturien. Den lilla bukten är fylld med turkost vatten, en 510 meter lång sandremsa och en vertikal klippvägg i den östra änden som markerar slutet på stranden. Detta är en “vild” strand och inga faciliteter finns tillgängliga. Hit kommer man istället för att njuta av stillheten och den vackra naturen. Vyn från utsiktsplatsen innan man går ner till stranden är vidunderlig. Obs: besök Playa del Silencio vid lågvatten!

Playa de Mataleñas, Kantabrien

Strand med storslagen utsikt över Santanders bukt

En av Santanders härliga citystränder, denna ligger avsides från de andra i ett stort grönområde med golfbana, rastplatser samt en mäktig fyr. Perfekt för en dagsutflykt eller en lång promenad. Dessutom bjuds man på storartade vyer över Santanders bukt – som av många kallas för ”Spaniens vackraste”.

Playa de Zarautz, Baskien

I kuststaden Zarautz finns en av Baskiens vackraste stränder som passar både för barnfamiljer och surfare.

Playa de Zarautz är en av Baskiens vackraste stränder, som ligger inklämd mellan två gröna berg nedanför den lilla staden Zarautz. Själva staden är ett utmärkt resmål för en strandsemester med hela familjen: häng på stranden, ät goda pintxos i stan och gör utflykter längs den vackra baskiska kusten. Omkring Playa de Zarautz finns många surfskolor för den som vill lära sig bemästra vågorna, en golfbana och Txakoli-vingårdar.

Playa de Las Catedrales, Galicien

Playa de Las Catedrales, Katedralstranden, är en av Spaniens mest spektakulära stränder.

Katedralstranden Playa de las Catedrales, utanför Ribadeo i Galicien, är en av Spaniens mest spektakulära stränder. Vid lågvatten kommer valv, bågar och andra klippformationer som påminner om en katedral fram. På stranden finns grottor, sandkorridorer och stora stenar att utforska. Playa de Las Catedrales har blivit omåttligt populär de senaste åren, och för att värna om den känsliga miljön finns idag vissa restriktioner. Under sommaren måste man, till exempel, reservera i förväg online för att kunna besöka detta naturens under.

Playa de La Concha, Baskien

Playa de La Concha i det underbara baskiska resmålet San Sebastián är en av Baskiens vackraste stränder. I en snäckskalsformad bukt, med två berg på varsin sida och Santa Clara-ön i mitten, hittas denna strand. Lapa sol, bada i det turkosa vattnet, njut av den härliga atmosfären och ge dig sedan iväg på en pintxos-runda framåt lunch. Bakom strandpromenaden, som snor sig längs med bukten, är det fullproppat med pintxos-barerna som lockar med sina munsbitar. Playa de La Concha blev 2018 – för andra året i rad – framröstad till “Europas bästa strand” av TripAdvisors användare.

Playa de Rodiles, Asturien

Playa de Rodiles är en vacker strand utanför Villaviciosa, i Asturien.

Den 1 kilometer långa stranden Rodiles ligger utanför “äppelciderbyn” Villaviciosa, i utloppet av havsviken med samma namn. Playa de Rodiles är en Blå-Flagg strand, som dessutom är en av de vackraste i Asturien och perfekt för en härlig stranddag. Omgivningarna är fina med två gröna berg på var sin ände av stranden och en skog precis bakom. Här finns parkering, promenadstråk, camping, diverse faciliteter och mer. Stranden är ett välkänt surfställe (vänstervågen är känd i hela Europa), och det finns både uthyrare och en surfskola för den som är villig att lära sig.

Playa de La Lanzada, Galicien

Playa de Lanzada sammankopplar fastlandet med den besöksvärda halvön O'Grove.

Foto: Turismo.gal

Playa de La Lanzada, som sammankopplar O’Grove-halvön med fastlandet, är en av våra favoritstränder i Galicien – som flera gånger mottagit den Blåa Flaggan. Det handlar om en 2500 meter lång svepande sandstrand som vettar rakt ut mot Altanten. Playa de La Lanzada är en av Galiciens bästa surfstränder, som det regelbundet finns bra vågor på. I närheten hittas dessutom flera historiska sevärdheter som exempelvis Torre de La Lanzada.

Playa de Patos, Galicien

Playa de Patos är en populär surfstrand utanför Vigo, i Galicien.

Foto: Turismo.gal

Playa de Patos, belägen strax utanför Vigo, är ytterligare en fantastisk surfstrand i Galicien som bjuder på fin utsikt över Cíes-öarna i horisonten. Njut av den kritvita sanden och det turkosa vattnet som svalkar rejält vid ett dopp. När du vill komma undan solen för en stund hittas många barer och kaféer i det lilla samhället bakom. Playa de Patos är en populär strand under sommaren!

Karta: Måste-stränder i Norra Spanien