I vinområdet El Bierzo, i närheten av staden Ponferrada, återfinns det som för 2000 år sedan var romarrikets viktigaste guldgruva. Las Médulas är en storslagen och intressant plats, utmärkt för en berikande dagsutflykt.

Landskapen i Las Médulas, som ligger i regionen Kastilien och León, är ett direkt resultat av den utbrytningsmetod som romarna använde sig av.

Tekniken kallades för Ruina Montium (“riva berget”). Först grävde man många tunnlar, och släppte sedan ner kopiösa mängder vatten under tryck vilket bokstavligen rev ner berget. Av rasmassorna skiljde man guldet från grus genom att vaska och sila.

För att kunna bryta på detta sätt konstruerades vattenreservoarer och flera hundra kilometer långa vattenkanaler. Många av akvedukterna är fortfarande mycket välbevarade. Det sägs att över 60.000 personer medverkande i brytningen av guldet som pågick i hela 250 år. 1997 sattes Las Médulas upp på Unesco:s lista som en världsarvsplats.

Ett underbart utflyktsmål

Ett stort antal vandringsleder låter besökaren uppleva de utbrutna bergens spektakulära formationer – man kan till och med gå in i vissa av grottorna för att se tunnlarna. Dessutom är området inbäddat i en vacker kastanjeskog.

Det finns gott om informationsskyltar där man kan läsa och lära om romarnas verkande i området, picknickbänkar och utsiktsplatser med fina vyer över de “guldskimrande” bergen.

Karta: här ligger Las Médulas

Kanske har du besökt Las Medulás? Hur var det? Kommentera nedan.