La Rioja

En personlig reseguide, som uppdateras kontinuerligt

Senast uppdaterad: 26/05/2020

La Rioja i Spanien är ett smultronställe som många turister inte hittar till, kanske med undantag för de som vandrar Camino de Santiago. I denna reseguide berättar vi om resmål, gastronomin och mer. Välkommen till La Rioja, en av Spaniens minsta (men mysigaste) regioner.

Karta

Karta över vinregionen La Rioja i Norra Spanien.

La Rioja omsluts av regionerna Baskien, Navarra, Aragonien och Kastilien & León. Viktiga spanska floder, som Ebro och Oja, rinner genom region och skapar en mycket gynnsam miljö för odling. Bortom floddalarna är landskapen kuperade, speciellt vid bergsområdet Sierra de la Demada. Läs mer under “Natur”.

Fakta La Rioja

Flagga La Rioja.

 • Spanskt namn: La Rioja
 • Befolkningsmängd: 315.675 (2018)
 • Yta: 5045 km2
 • Huvudstad: Logroño
 • Stad med flest invånare: Logroño
 • Officiella språk: Spanska
 • Kuriosa: Floden Río Oja har gett regionen sitt namn

Video

I denna korta video ovan kan du se en del av vad La Rioja erbjuder. Visst ser det mysigt ut?

Resmål

I La Rioja finns endast en större stad men många mindre, medeltida, byar hittas utspridda bland vinrankor, i dalgångar eller längs pilgrimsvandringen Camino de Santiago. Resmålen är inte de största, och med bil kan du enkelt besöka hela regionen på ett par dagar.

Om vi ska välja något resmål att besöka, är det utan tvekan Logroño som gäller. Här följer dock ett par tips:

Logroño

Gatan Laruel i Logroño är perfekt för att äta goda tapas.

Foto: Booking.com

Den enda större staden i La Rioja är Logroño, som är ett förträffligt resmål med sin dignande mat- och vinkultur, sevärdheter som katedralen, den gamla stadskärnan, skördefestivalen i september och ett myllrande folkliv.

På kvällen osar det ljuvligt längs de trådsmala gator i gamla staden. Lokalbefolkningen och turister samlas runt bartunnorna och njuter av goda Rioja-viner och läckra pinchos.

Bege dig till “matgatan” Calle del Laurel och beställ en champivitlöksmarinerad svamp, stekt i rikligt med olivolja, serverad på ett litet bröd och toppad med en räka. En favorit på NorraSpanien.se!

Logroño är omgivet av till synes oändliga vinmarker och bodegor där du kan lära dig mer om vinets alla konster. Detta är en bra utgångspunkt för en matresa, längre ner berättar vi mer om “vinturismen” i La Rioja.

St. Domingo de la Calzada

En historisk stad på El Camino med en vacker gammal stadskärna som är fylld av restauranger och tapasbarer. Ett perfekt stopp om man vandrar pilgrimsleden. Missa inte att besöka katedralen, som är en av regionens vackraste.

Haro

“Vinbyn” Haro ståtar vackert ut över vinfälten från en kulle, och är ett utmärkt resmål för en matresa. Om du vill uppleva La Riojas vin på bästa sätt, bege dig hit. Besök bodegor, vinmuseum och “vinotek” dagarna i ända. Kanske har du hört talas om det bisarra vinkrig som hålls utanför Haro?

Marqués de Riscal (Rioja Alavesa)

Marqués de Riscal är ett hotell/Bodega i Rioja Alavesa.

Foto: Wikimedia

Söker du en riktigt lyxig upplevelse under semestern i La Rioja? Res till hotellet och bodegan Marqués de Riscal (de gör sitt eget vin) som ligger i Rioja Alavesa, i Baskien.

Det är Frank Gehry, arkitekten bakom Guggenheimmuseet i Bilbao, som är geniet bakom denna spektakulära byggnad, som verkligen är en kontrast i landskapet. Här kan du bo riktigt flott, äta gourmet, gå på spa och besöka bodegan!

Arnedillo

Arnedillo är ett bra resmål i La Rioja.

Foto: Wikimedia

Arnedillo är ett perfekt ställe om du vill uppleva vacker miljö. Denna lilla byn ligger bland bergen vid Cidacos-floden, och är känd för sina heta bad som håller en vattentemperatur på 52 grader (Las Pozas de Arnedillo).

Här finns mysiga hotell, små barer, restauranger, utsiktsplatser och flera vandringsleder, som exempelvis en Via Verde. Fortsätt sedan längs floden med bil och upptäck fler småbyar. Det närliggande naturreservatet Sierra de Cebollera är också ett måste.

Calahorra

Calahorra är en gammal romersk stad – den näst största i La Rioja med cirka 30.000 invånare – med lång historia. Här kan du njuta av sevärdheter som katedralen, flera museer och besöka de omgivande jordbrukslandskapen.

Hit kommer inte många turister, och man äter både billigt och bra.

Ezcaray

För att njuta av fantastisk natur, skön atmosfär, goda tapas, vin och gourmet (finns en Michelinrestaurang) kan du bege dig till bergsbyn Ezcaray. Strax utanför centrum ligger ett berg som erbjuder förvånansvärt bra skidåkning under vintern.

Natur

La Riojas natur är mångfacetterad med floder, berg, dalar och vinmarker.

Foto: Wikimedia

Trots att La Rioja till ytan är litet finns en mångfacetterad natur. Tack vare de skiftande landskapen brukar man säga att en hel kontinent gömmer sig den lilla regionen.

Den centrala delen består av ett flackare landskap, där de böljande kullarna präglas av stora vinodlingar. I norr reser sig skyddande berg med branta klippor, byar, tjock skog och kristallklara vattendrag.

Våra bästa minnen av La Rioja utspelar sig här, när skogen klätt sig i höstens alla färger, när luften är krispig och det porlar friskt i fjällbäckarna.

Våra bästa minnen av La Rioja utspelar sig här, när skogen klätt sig i höstens alla färger, när luften är krispig och det porlar friskt i fjällbäckarna.

Längst söderut i regionen råder ett torrare klimat, fastän med bördig mark och en stor mängd vin- och grönsaksodlingar. Ebrofloden ringlar sig fram genom La Rioja och skapar – tillsammans med 6 andra floder – en frodig miljö.

Det största bergsområdet i La Rioja är Sierra de la Demanda, som tillhör en av de mest kända spanska bergskedjorna: de Iberiska bergen.

Ett annat populärt utflyktsmål är naturreservatet Sierra de Cebollera, beläget endast 50 kilometer från Logroño med många ”Casas Rurales”, vandringsleder, vattendrag och sagolik natur.

Gastronomi

Patatas a la Riojana är en vanligt rätt i La Rioja.

Foto: Wikimedia

Mycket av La Riojas kök vilar på lokala råvaror. Jordbruket är av yttersta vikt, och överallt i regionen kan trädgårdsodlingar ses – stora som små.

95% av Spaniens export av sparris kommer bland annat från La Rioja och den röda paprikan, som ses växa i de flesta trädgårdsland, är välkänd och smakrik. Gris, lamm, torsk, öring och tonfisk är vanliga inslag på middagsbordet.

Några typiska rätter i La Rioja:

 • Patatas a la Riojana: En god gryta med chorizo och potatis.
 • Menestra de Verdura: En läcker grönsaksgryta.
 • Bacalao a la Riojana: En torskrätt.
 • Fritada Riojana: En rätt på grönsaker (främst tomater, paprika, vitlök, m.m.).
 • Pinchos: Vanligt överallt, men de är mest “sofistikerade” i Logroños barer.

Läs gärna mer om typiska maträtter i Norra Spanien (och i La Rioja).

Rioja-vin

En kvinna serverar Rioja-vin i en bar.

Stjärnprodukten är dock utan tvekan Rioja-vinet. På milsvida vinfält finns bodegor som producerar röda viner av världsklass. Rioja har länge varit internationellt känd för sina smakrika viner, och i Sverige har Rioja-viner sålts med framgång sedan 70-talet.

Förenklat kan regionen delas upp i 3 subregioner: Rioja Alta, Alavesa och Rioja Baja.

Alla har de små geografiska skillnader, vilket sätter sin speciella prägel beroende på vart vinet skördas. Klimatet, markens karaktär, topografin och bodegornas framställningsmetoder är faktorer som har stor påverkan på hur slutprodukten blir.

Många Rioja-viner har belönats med den respekterade DO-stämpeln (Denominación de Origen), en “ursprungsbeteckning”, som visar på att en rad krav efterlevs.

Läs mer om vinet och övriga drycker i Norra Spanien.

Vinturism

Vinrankor i La Rioja under solnedgången.

Det finns en välutvecklad “vinturism” i La Rioja där man kan semestra på landsbygden, ofta i direkt anslutning till en vingård, och äta och dricka gott. Det är inte ovanligt med tillhörande spa.

Ofta bor man i familjeägda stenhus, bodegor eller andra fastigheter som gått i arv i generationer och restaurerats om till semesterboende. Väldigt genuint, mysigt och rofyllt. På några dagar får du lära dig allt om Riojas vin, historien, framställningsmetoder och förvandlas till en riktig konnässör. 😉

Sugen på att besöka traditionella bodegor i Rioja? Kolla in dessa:

BodegaVar?
Bodegas La Rioja AltaHaro
Ramón BilbaoHaro
Bodegas BilbainasHaro
Bodegas Martinez LacuestaHaro
Marqués de CáceresUtanför Logroño
Bodegas Campo ViejoUtanför Logroño
Bodegas RiojanasUtanför Logroño

I Rioja finns många företag/bodegor som erbjuder hela paketet med boende, rundturer och vinprovning.

Ovanför är bara ett exempel på några av de bästa, gör en snabb sökning på Google för att hitta en bodega nära ditt resmål. Då kan man även se öppettider och vad som ingår.

Ps. Om du har möjlighet, res gärna till La Rioja under vinskörden i september. Då hålls många skördefester runt om i regionen, den mest kända är Fiestas de San Mateo i Logroño.

Kultur/historia

La Rioja har en lång historia där bland annat romare, morer och visigoter härskat i området. Och Camino de Santiago har sedan 800-talet varit en viktig del av regionens förflutna. La Rioja har periodvis varit ett kungarike, och idag finns många intressanta historiska skatter att upptäcka.

I denna artikel har vi valt att inte gå in på historien i detalj, men här kan du läsa mer. Kolla också vår guide till Norra Spaniens sevärdheter för tips i La Rioja.

Att resa hit

Från Sverige når man enklast ”vinregionen” genom att flyga till Madrid och sedan åka tåg (Renfe), buss (Alsa) eller hyra bil. Kolla efter avgångar till Logroño.

Ett alternativ är att flyga till Bilbao och hyra bil på flygplatsen för att köra söderut till regionen. La Rioja är fantastiskt för en bilsemester i Norra Spanien!

Tack vare att regionen är så liten är det enkelt att ta sig runt med hyrbil, tåg, buss eller till fots – läs gärna vårt inlägg om att resa i Norra Spanien.


Av: Jonathan

Artiklar med La Rioja

Fler artiklar

Fråga oss

Har du någon fråga om La Rioja? Vill du ha tips på riktigt bra Rioja-viner eller fler Bodegor att besöka under semestern? Hör gärna av dig nedanför med dina önskemål så återkommer vi.