La Rioja i Spanien är ett smultronställe som många turister inte hittat till, med undantag för de som vandrar Camino de Santiago. I vår reseguide hittar du flera fantastiska resmål i La Rioja, vintips och mer. Välkommen till La Rioja, en av Spaniens minsta (men mysigaste?) regioner!

Karta över La Rioja

Karta över vinregionen La Rioja i Norra Spanien.

La Rioja omges av Baskien, Navarra, Aragonien och Kastilien & León. Floderna Ebro och Ojo rinner genom region och skapar en mycket gynnsam miljö för vinodling. Bortom floddalarna är landskapen kuperade, speciellt vid bergområdet Sierra de la Demada i väst.

Att resa till La Rioja

La Rioja har ingen flygplats, så från Sverige når man enklast ”vinregionen” genom att flyga till Madrid och sedan åka tåg (Renfe), buss (Alsa) eller hyra bil. Kolla efter avgångar till Logroño, den enda större staden i La Rioja. Ett alternativ är att flyga direkt från Arlanda till Bilbao med Norwegian och hyra bil på flygplatsen för att köra söderut till regionen. La Rioja är fantastiskt för en bilsemester i Norra Spanien!

Tack vare infrastrukturen och att regionen är så liten är det enkelt att ta sig runt i La Rioja. Hyrbil, tåg, buss eller till fots – läs gärna vårt inlägg om att resa i Norra Spanien.

Tips på resmål i La Rioja

Den enda större staden i La Rioja är Logroño, som är ett förträffligt resmål med sin dignande mat- och vinkultur, sevärdheter och ett myllrande folkliv. På kvällen osar det ljuvligt på gamla stans trådsmala gator. Lokalbefolkningen och besökare samsas runt bartunnorna och njuter av goda rioja-viner och läckra tapas. Bege dig till “matgatan” Laurel och beställ in en champivitlöksmarinerad svamp, stekt i rikligt med olivolja, serverad på ett litet bröd och toppad med en räka. Logroño, som är en av Spaniens bästa tapasstäder, är omgiven av till synes oändliga vinmarker och bodegor där man kan lära sig mer om vinets alla konster. Längre ner berättar vi om “vinturism” i La Rioja.


I Rioja hittas massor av mysiga byar utspridda bland vinrankorna, i bergen eller längs pilgrimsvandringen Camino de Santiago. Missa inte att besöka historiska St. Domingo de la CalzadaNájera eller “vinbyn” Haro, som från en kulle vackert ståtar ut över vinodlingarna. Haro är ett av de bästa resmålen för vinturism i Rioja, och kanske har du redan hört talas om det bisarra vinkriget som hålls här? Ytterligare tips på resmål är Calahorra med sitt slott, pyttelilla Arnedo med sina terrakottafärgade hustak samt AlfaroFör att njuta av fin natur, god mat och skidåkning under vinterhalvåret kan vi tipsa om bergsbyn Ezcaray.

Sin storlek trots – varierad natur

Trots att La Rioja till ytan är litet finns här en varierad, vacker natur. Tack vare de skiftande landskapen brukar man säga att en hel kontinent finns gömd i den lilla regionen. Den centrala delen består av ett flackare landskap, där de böljande kullarna präglas av stora vinodlingar. I norr reser sig skyddande berg med branta klippor, vackert inbäddade bergsbyar, tjock skog och kristallklara vattendrag. Våra bästa minnen av La Rioja utspelar sig här, när skogen klätt sig i höstens alla färger, när luften är krispig och det porlar friskt i fjällbäckarna.

Våra bästa minnen av La Rioja utspelar sig här, när skogen klätt sig i höstens alla färger, när luften är krispig och det porlar friskt i fjällbäckarna.

Längst söderut i regionen råder ett torrare klimat, fastän med bördig mark och en stor mängd vin- och grönsaksodlingar. Ebro-floden ringlar sig fram genom La Rioja och skapar – tillsammans med 6 andra floder – en frodig miljö som är perfekt att odla i.

Det största bergsområdet i La Rioja är Sierra de la Demanda, som tillhör de mycket större iberiska bergen. Ett annat populärt utflyktsmål är naturreservatet Sierra de Cebollera, beläget endast 50 kilometer från Logroño med många ”Casas Rurales”, vandringsleder, bäckar och sagolik natur.

Rioja-vin och andra gastronomiska höjdpunkter

La Riojas gastronomi bygger på naturnära, lokala råvaror som tas hand om och säljs direkt i regionen. Jordbruket är av yttersta vikt och överallt i regionen kan trädgårdsodlingar ses – stora som små. 95% av Spaniens sparrisexport kommer från La Rioja och den röda paprikan, som ses växa i de flesta av trädgårdslanden, är välkänd och smakrik. Gris, lamm, torsk och tonfisk är andra vanliga inslag på matbordet.

Stjärnprodukten är dock utan tvekan Rioja-vinet. På milsvida vinfält finns bodegor som framställer röda viner av världsklass. Rioja har länge varit internationellt känd för sina smakrika viner, och i Sverige har Rioja-viner sålts med framgång sedan 70-talet.

Förenklat kan regionen delas upp i 3 subregioner: Rioja Alta, Alavesa och Rioja Baja. Alla har de små geografiska skillnader, vilket sätter sin speciella prägel beroende på vart vinet skördats. Klimatet, markens karaktär, topografin och bodegornas framställningsmetoder är faktorer som har stor påverkan på hur slutprodukten blir. Många Rioja-viner har belönats med den respekterade DO-stämpeln (Denominación de Origen), en “ursprungsbeteckning” som visar på att en rad hårt ställda krav efterlevts.Det finns en välutvecklad vinturism i La Rioja och besökarna erbjuds en fantastisk vistelse i ett ”Casa Rural”. Ofta är dessa familjeägda stenhus, bodegor eller andra fastigheter som gått i arv i generationer och omsorgsfullt renoverats till mysiga boenden. Väldigt genuint och i många fall i direkt anslutning till en vinodling. Här får man lära sig allt om Riojas vin, historien och framställningsmetoder. Ta del av nyttiga vintips, njut av lokal mat och på några dagar förvandlas du till en riktig finsmakare.

Vill du besöka traditionella bodegor i Rioja? Här finns ett par tips:

  • Bodegas La Rioja Alta, i Haro
  • Ramón Bilbao, i Haro
  • Bodegas Bilbainas, i Haro
  • Bodegas Martinez Lacuesta, i Haro
  • Marqués de Cáceres, utanför Logroño
  • Bodegas Campo Viejo, Logroño
  • Bodegas Riojanas, utanför Logroño

I Rioja finns hundratals bodegor som erbjuder hela paketet med rundtur och vinprovning. Ovanför är bara ett exempel på några av de bästa, gör en snabb sökning på Google för att hitta en bodega nära ditt resmål. Då kan man även se öppettider och vad som ingår.

Alla artiklar från La Rioja

Fler artiklar