10 km nordväst om Ribadeo i Galicien finns en av Spaniens vackraste stränder – Playa de las Catedrales – som blivit omåttligt populär de senaste åren. Här följer några tips inför ditt besök.

Strandens namn, som rakt översätt på svenska betyder “katedralstranden,” kommer sig av att det under lågvatten framträder spektakulära klippformationer, valv och bågar som i många fall för ens tankar till en katedral. Vissa är hela 30 meter höga, och det finns också små grottor, sandkorridorer och intressanta klippblock. Stranden har blivit en enormt populär sevärdhet, något som dessvärre äventyrat den skyddade naturplatsen.

Restriktioner har de senaste åren införts för att säkerställa en hållbar turism, dock endast under sommarmånaderna (det behövs ett intyg under juli, augusti och september). Trots att det är svårare att besöka Katedralstranden idag är det mödan värd. Kanske inte för att sola och bada, utan mer för att gå omkring och uppleva detta naturens under. För sol och bad finns det istället hundratals stränder längs den dramatiskt vackra galiciska kusten, som många är helt folktomma.

Några tips för ett lyckat besök

Foto: Turismo.gal

» Glöm inte att reservera online under sommarmånaderna: det behövs ett intyg (kontrolleras på plats) för att gå ner till själva Katedralstranden under juli, augusti och september. Intyget är gratis, och kan skaffas upp till 45 dagar före besöket via denna länk. Resten av året behövs det inte.
» Välj en lämplig dag: Om möjligt, försök undvika sommarmånaderna och helgerna.
» Välj rätt tidpunkt: Stranden är vackrast vid lågvatten då de eroderade klipporna framträder. Är det högvatten är det inte möjligt att gå ner till stranden – eftersom den inte existerar. Som vanligt i Norra Spanien, håll koll på snabbt skiftande ebb- och flod, så att du inte blir instängd på stränderna. På den officiella hemsidan kan du se tider för lång och högvatten.
» Parkera: Parkeringsplatser finns en kort promenad från stranden.
» Picknick: Det finns ett avgränsat område med bord och bänkar där man kan äta en medtagen matsäck fylld av delikatesser från Norra Spanien.

Som vanligt, respektera den känsliga miljön som finns här och gå inte utanför markeringarna. Obs. All denna info kan komma att ändras i framtiden. 

Har du besökt Katedralstranden? Vad tycker du om denna typ av restriktioner för en mer hållbar turism?