Katalonien

Den ultimata reseguiden

Senast uppdaterad: 13/11/2019

Katalonien är ett klassiskt svenskt resmål som har mycket att erbjuda. Vårt mål med denna reseguide är att visa de mer okända sidorna. Från guldkornen längs Costa Brava, i Barcelona till storslagna naturområden i Pyrenéerna. Häng med!

Karta över Katalonien

Karta över Katalonien i Norra Spanien.

Katalonien är beläget i nordöstra Spanien, vid Medelhavet, och gränsar mot Frankrike i norr. I väst ligger Aragonien och i söder Valencia-regionen.

Landskapen är omväxlande, där Pyrenéerna i norr sträcker sig ända ner till Medelhavet och här hittas kuststräckan Costa Brava. Söderut är landskapen betydligt flackare med odlingsmarker.

Inspiration

Börja också med att kika på denna film så kan du se lite vad mångsidiga Katalonien erbjuder som resmål. Visst blir man lite ressugen?

Kataloniens bästa resmål

Katalonien är en fantastisk region som verkligen erbjuder något för alla. Om du söker efter en storstadssemester finns ett par underbara större städer. Metropolen Barcelona med sin rika kultur, stora matutbud, pulserande nattliv och stadsstränder är ett solklart val.

Från Sverige är det väldigt enkelt att flyga direkt till El Prat-flygplatsen, vilket gör en weekend i Barcelona till ett utomordentligt alternativ.

Barcelona är en klassisk Medelhavspärla med citystränder, nattliv, skön atmosfär, marknader och såklart, Gaudís arkitektoniska mästerverk.

Längre söderut på Costa Dorada (”guldkusten”) hittas den gamla romerska handelsstaden Tarragona. Här finns ett stort utbud av romerska sevärdheter som den imponerade amfiteater, belägen strax intill Medelhavet. Utanför Tarragona följer gyllene stränder som på ett pärlband längs kusten.

I norra Katalonien ligger den medeltida staden Girona, som är ett romantiskt och kulturellt resmål med storstadspuls.

Costa Brava, den “vilda” kuststräckan som löper från Blanes till spansk-franska gränsen, är det ultimata resmålet för en strand- och familjesemester. Här hittas alla typer av stränder; blå flagga; intima badvikar med klippor där man kan lapa sol; eller långa barnvänliga stränder vid turistmålen.

Här är 5 vackra stränder på Costa Brava…

  • Cala Giverola
  • Platja de l’illa Roja
  • Platja d’Empuriabrava
  • Cala Montgó
  • Platja Cala Aiguablava

Fortsätta att läsa i vår guide till Costa Bravas stränder.

Var ska man ha sin bas på Costa Brava, kanske du undrar. Bo i vackra Callela de Palafrugell, familjevänliga Roses, idylliska Begur, historiska Pals eller mångfacetterade Tossa de Mar.

Cadaqués i norr är ytterligare en pittoresk fiskeby som erbjuder en fantastisk semesterupplevelse på Costa Brava – glöm inte att besöka Salvador Dalí-museet i hans gamla bostad i grannstaden Portlligat.

Att göra en utflykt till den vilda udden Cap de Creus norr om Cadaqués rekommenderas varmt. Här hittas massor av vikar med stränder och turkost vatten där båtar ankrar under sommaren. Snör på dig kängorna, packa ryggsäcken och upptäck området till fots.

Kanske lockar ett besök i lyxiga Empuriabrava? Staden kallas för ”Spaniens Venedig” på grund av sina många kanaler och bjuder på en lång barnvänlig sandstrand, lyx och glamour.

Semestra i Besalú, där tiden verkar ha stått still sedan medeltiden. Peratallada är ytterligare en medeltida stad där kullerstensgatorna präglas av gamla stenbyggnader, uteserveringar, valv och hängväxter.

Staden Figueres, som var en stor inspirationskälla för Dalí, är ett annat resmål med kulturella skatter. Besök Dalís teater-musem som han själv designade, leksaksmuseet och ät gott.

För en aktiv semester med vandring och skidåkning i Norra Spanien är den katalanska delen av Pyrenéerna det idealiska resmålet. Upptäck Kataloniens enda officiella nationalpark: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici – ett sagoområde med dramatiska bergstoppar, sjöar, fjällbäckar och uråldrig skog.

Vall d’Aran-dalen är ett populärt resmål för att vandra i Norra Spanien och fylld med idylliska bergsbyar. Naturreservatet Alt Pirineu är ytterligare ett bra ställe för att vandra och vistas i den vackra bergsmiljön.

Strax söder om Barcelona ligger vinområdet Penedés som är ett perfekt resmål om du vill upptäcka cavan – en av Norra Spaniens mest typiska drycker. Här kan man semestra i vackra byar som ligger utspridda bland vinrankorna, besöka bodegor på vinprovning (exempelvis Freixenet) och njuta av den lokala gastronomin.

Att resa till Katalonien

Katalonien är det resmål i Norra Spanien som är absolut enklast att nå från Sverige. Du kan flyga direkt antingen till Barcelona El Prat från flera svenska städer eller till Gironas flygplats.

Reser du till Madrid kan Barcelona nås från tågstationen Atocha på 2 timmar och 30 minuter med snabbtåget AVE. Katalonien har ett välutbyggt infrastrukturnät och man kan enkelt hyra bil, åka buss eller ta tåget till regionens alla delar. Läs gärna vårt inlägg om att resa i Norra Spanien.


Av: Jonathan

Artiklar med Katalonien

Fler artiklar