Kastilien och León

Den ultimata reseguiden

Senast uppdaterad: 13/11/2019

I den här reseguiden till Kastilien och León – Spaniens största region – får du tips på resmål, hur man reser hit och annan nyttig info till din semester. Vi bor själva här och känner till regionen väl. Låt oss börja!

Karta över Kastilien och León

Karta över regionen Kastilien och León i Norra Spanien.

Kastilien och León är till ytan Spaniens största region. Mittdelen består av Meseta-platån, som ligger på ca. 800 meters höjd över havet och övergår till berg på nästan alla fronter.

Regionen utgör Spaniens gräns med Portugal i väst, och gränsar med de flesta övriga regioner i Norra Spanien. I norr löper de Kantabriska bergen (Cordillera Cantábrica) med en del av nationalparken Picos de Europa.

Att resa till Kastilien och León

Kastilien och León har tre flygplatser: Valladolid, León och Salamanca – tyvärr finns inga direktförbindelser med Sverige. Vi rekommenderar att flyga till Madrid och sedan ta snabbtåget AVE till regionens städer.

Ett exempel, från den centralt belägna tågstationen Chamartín till Segovia tar det endast 28 minuter (!). Valladolid når du på en timme och till León, som ligger i den nordliga delen av regionen, tar det endast 2 timmar. Det moderna snabbtåget AVE fungerar fantastiskt bra!

Hyrbil från Madrids flygplats är ett alternativ, men räkna med mycket trafik innan du tar dig ut från metropolen.

Man kan smidigt färdas med hyrbil, tåg, buss eller till fots i Kastilien och León. Läs gärna vår artikel om att resa i Norra Spanien.

Resmål i Kastilien och León

Kastilien och León är till ytan enormt stort, och därför finns det väldigt många resmål beroende på vilken typ av semester man önskar. Här nedan tipsar vi om de mest populära städerna och byarna, men ha i åtanke att det finns så mycket mer än det att uppleva. Även om vissa städer inte geografiskt sett tillhör Norra Spanien är det omöjligt att inte nämna dessa när man berättar om Kastilien och León.

Vill du grotta ner dig i historia, sevärdheter, kultur och äta mycket prisvärt? Då kan du bege dig till historiska Salamanca, Segovia eller Ávila, som alla är världsarvsstäder. På pilgrimsleden Camino de Santiago i norr hittas även städer som Burgos, León och Astorga. I de två sistnämnda finns bland annat arkitektoniska mästerverk av Gaudí, några av hans få verk utanför Barcelona. Valladolid, som är omgiven av vindistriktets Ribera del Dueros böljande vinmarker, är ytterligare en besöksvärd stad. Kolla vår guide till Norra Spaniens städer, där du kan läsa mer om städerna i Kastilien och León.

Vill du grotta ner dig i historia, sevärdheter, kultur och äta mycket prisvärt? Då kan du bege dig till historiska Salamanca, Segovia eller Ávila, som alla är världsarvsstäder.

Gällande byar finns hundratals – om inte tusentals – genuina och vackra resmål. Pittoreska La Alberca i Sierra de Francia-bergen är kanske den mest kända turistbyn på ett nationellt plan. Puebla de Sanabria, med Spaniens största glaciärsjö i närheten, är ännu ett naturnära resmål på gränsen till Galicien och Portugal. I norr, i närheten av nationalparken Picos de Europa, kan vi tipsa om Aguilar de Campóo och Cervera de Pisuerga som ligger i ett väldigt outforskat turistområde. Härifrån kan du sedan köra vägen CL-627 mot Picos de Europa och Potes.

I Orbaneja del Castillo – som är inklämd mellan en flodfåra (Ebro) och spektakulärt formade klippor – rinner små vattenfall genom byn. Denna by är utan tvekan ett av de mest idylliska resmålen i den norra delen av regionen. Kastilien och Leóns byar upptäcks bäst på en egen hand under en bilsemester i Norra Spanien!

Natur i Kastilien och León

Flodfåran Meandro de Melero utgör ett av Spaniens vackraste landskap.

Den centrala delen av regionen består av Mesetan, själva grundstommen i Spanien. Detta är en torr platå där genomsnittshöjden ligger på 700 meter över havet, och i alla riktningar kan man se horisonten så långt ögat når. De höga slätterna begränsas av bergskedjan Sistema Ibérico i öst, av Sistema Central i söder och i norr skiljer de Kantabriska bergen regionen från Biscayabuktens svalare vindar. I väst bildar man en gräns med Portugal.

Till ytan är regionen Spaniens största och tack vare många skiftande naturområden går det alldeles utmärkt att kombinera kulturella besök med en aktiv semester. Beroende på hur mycket tid man har på sig erbjuds allt från golf, vandring (pilgrimsleden Camino de Santiago rekommenderas varmt) till svampplockning, fiske eller skidåkning.

Ett av våra favoritnöjen är att vistas i den norra delen av regionen, i sagoområdet, tillika nationalparken Picos de Europa. Här finns bergsmassiv med spetsiga, snöklädda toppar som klättrar upp på 2000 meters höjd, dalgångar med vackert inbäddade byar, frodig skog, sjöar och vattendrag.

Vandring i Kastilien och León, ett resmål med fantastisk natur.

Med upptäckarglädje, en hyrbil och några kameror kan vi spendera veckor här. Vi bor helst på en vacker camping eller i ett ”Casa Rural”, ofta belägna på idylliska platser. En höjdpunkt är Ruta del Cares, en hisnande vandringsled som tar vid i Caín och tar dig genom ravinen till Asturien. Denna vandringsled är vida omtalad och lockar folk från världens alla hörn. Staden León i norr är en bra utgångspunkt för att ta del av de Kantabriska bergens möjligheter.

Med upptäckarglädje, en hyrbil och några kameror kan vi spendera veckor här. Vi bor helst på en vacker camping, eller i ett ”Casa Rural”, ofta belägna på idylliska platser.

Mitt i maktens centrum

Den gotiska katedralen i Segovia - Spaniens tredje största.

Kastilien och León har under århundradena varit mitt i maktens centrum på den iberiska halvön. Kvar idag finns något intressant att upptäcka nästan överallt. Missa inte ringmuren i Ávila, eller sagoslottet Alcázar, akvedukten och den gamla staden i Segovia. ”Den gyllene” studentstaden Salamanca, praktfulla kyrkor i Valladolid eller katedralen i Burgos är andra viktiga sevärdheter. Det finns ett brett utbud av historiska skatter som bara väntar på att upptäckas av dig!

Enligt oss är det synd att inte fler tar chansen att studera spanska i Kastilien och León. Lokalbefolkningen talar engelska i mindre utsträckning än på mer turistiska platser längs Medelhavskusten, vilket gör att man erbjuds en större utmaning som studerande. Man tvingas att kommunicera enbart på spanska och lär sig att bemästra språket betydligt snabbare. Dessutom är det oerhört inspirerande att studera med så mycket historia runt omkring sig. Vi kan varmt rekommendera Salamanca för blivande studenter. Med ett av Europas äldsta universitet, en historisk stadskärna, folkliv, Erasmus-program och ett bra gastronomiskt utbud är staden en favorit bland studenter.

Stolt mattradition

Många produkter från Kastilien och León har ett gulfärgat hjärta på sin förpackning som säger ”Tierra de Sabor”, land av smak. Detta visar på råvarornas ursprung och att alla led i tillverkningen gått rätt till – från råvara till färdigt livsmedel. Det gynnar själva produkten, producenten, säljaren och framförallt dig som kund. På lång sikt stärker det Kastilien och Leóns varumärke som resmål och inom matsektorn. Köper man en produkt med ”Tierra de Sabor”-sigillen kan man vara säker på att man får det finaste livsmedel som regionen kan erbjuda.

Varje gång vi befinner oss i Kastilien och León blir det mycket prat om mat: nya och gamla recept, vad som odlas i trädgårdslandet och det senaste vinet som hittats längst inne i källaren. En stor del av befolkningen är engagerade i arbetet på fälten och man kan alltid hitta färska, säsongsbetonade primörer. Ofta är de kombinerade med bra tillagad gris, lamm eller nötkött.

Varje gång vi befinner oss i Kastilien och León blir det alltid mycket prat om mat: nya och gamla recept, vad som odlas i trädgårdslandet och det senaste vinet som hittats längst inne i källaren.

Stoltheten över sitt gastronomiska arv visar sig i alla sammanhang. Ett tydligt exempel är när vi plötsligt efter stängning blev inbjudna att besöka en traditionell Jamón Iberico-tillverkare. Ett antal timmar senare har vi gått igenom varje liten del av framställningsprocessen. Man såg verkligen hur mycket de älskade sitt livsverk och de var väldigt måna om att vi skulle få bästa möjliga upplevelse – utan att få något i gengäld.

Den lufttorkade, iberiska skinkan är en av stjärnprodukterna i regionens kök. En stor del av matkulturen vilar på den och många säger att Spaniens bästa kommer härifrån. Den allra finaste heter Jamón Ibérico de Bellota, som kommer från frigående grisar som är uppfödda på ekollon. Ju längre förädlingstid, desto högre kvalité – ofta tar det upp till 5 år för en av dessa Gran Reserva-skinkor att hitta sin väg ut i butik. Runt om i regionens hushåll gör man ofta sina egna skinkor, och i matförråden brukar alltid några stycken hänga på tork. 

Den lufttorkade, iberiska skinkan är en av stjärnprodukterna i regionens kök. En stor del av matkulturen vilar på den och många säger att Spaniens bästa kommer härifrån.

Det första vi gör på besök i regionen är att gå till en Asador för “Lechazo al Horno” – vedugnsbakat dilamm. Det är så smakrikt och mört, bara dofterna får det att vattnas i munnen. Till frukost blir det ofta delikata Embutidos: kallskuret såsom lokala korvar, skinka, chorizo och annat gott. Ofta ackompanjerat av någon av regionens goda ostar eller oliver.

Är vin vanligt i Kastilien och León?

Vinrankor i regionen Kastilien och León, Norra Spanien.

Den andra stjärnprodukten är helt klart vinet som odlas längs med Duero-floden. Här är Tempranillo-druvan kung och de röda vinerna har en kraftig mycket igenkännbar smak. Regionens temperaturskiftningar spelar viktig roll i framställningen, där kalla nätter ger vinodlingarna chans att återhämta sig efter heta dagar. Nästa gång på systembolaget, håll utkik efter vin från fantastiska Ribera del Duero, en personlig favorit till grillat kött!

Vi gjorde en vinresa genom Kastilien och León och förkovrade oss i regionens vinkultur, läs gärna reportaget för att lära dig mer om de olika distrikten och vinets betydelse.


Av: Jonathan

Artiklar med Kastilien och León

Fler artiklar

Fråga oss

Vad vill du veta om Kastilien och León? Kanske vill du resa hit och få mer specifika tips? Låt oss veta genom att kommentera nedanför.