Kantabrien

En personlig reseguide, som kontinuerligt uppdateras

Senast uppdaterad: 30/05/2020

Känner du till Kantabrien i Spanien? Det är en liten region, som dock är fylld av intressanta platser att besöka. Här kan du se kartor, läsa om resmål, hur man reser hit, vilken årstid som är bäst och mer. Välkommen!

Karta

Karta över regionen Kantabrien i Norra Spanien.

Kantabrien är belägen längs med Biscayabukten och granne med Asturien i väst och Baskien i öst. I söder skiljer de Kantabriska bergen regionen från Kastilien & León. Topografin är kuperad och bördig. Många floder mynnar ut i havet vid kusten, som har många blå-flagg badstränder. Läs mer under “Natur” längre ner.

Fakta Kantabrien

  • Spanskt namn: Cantabria
  • Befolkningsmängd: 580.229 (2018)
  • Yta: 5321 km2
  • Huvudstad: Santander
  • Stad med flest invånare: Santander
  • Officiella språk: Spanska
  • Kuriosa:

Resmål

Både längs Biscayabukten och i inlandet hittas fina och omväxlande resmål, som passar både äventyrslystna och barnfamiljer. Här följer en kort sammanfattning:

Santander

Den enda större staden i Kantabrien är Santander, som är ett utmärkt resmål för att kombinera stadsliv med strandhäng. Staden ligger i en av Spaniens vackraste bukter och har många sevärdheter, restauranger, innovativa tapasbarer, bra nattliv och härligt folkliv.

Utmed bukten finns otaliga, barnvänliga såväl som mer naturliga, stränder som bara ligger ett stenkast bort från all liv och rörelse i centrum. Reser du med barn? Då är Santander ett av Norra Spaniens bästa resmål.

Castro-Urdiales

Castro-Urdiales är en liten semesterort som ligger cirka 30 km väster om Bilbao. Njut av de omgivande stränderna, charmiga fiskrestauranger och den mäktiga gotiska kyrkan, som blickar ut över småbåtshamnen.

Santoña

Santoña är en mysig liten stad precis på kusten, omgiven av sandstränder och vandringsleder. Ta färjan över till Laredo eller besök, exempelvis, Playa de Berria till fots. Detta är ett utmärkt resmål för en strandsemester!

Ansjovisen från Santoña är känd över hela Spanien, så beställ in en tapa med den som huvudingrediens.

Noja

Noja ligger strax väster om Santoña och är ytterligare ett föträffligt strandresmål. Här hittas stränder som Playa de Ris, Playa del Cuarezo och populära Playa de Noja. Semesterboende och traditionella restauranger finns i, eller omkring, semesterorten. Även ett par campingar ligger strax utanför Noja.

Somo

Somo ligger på andra sidan av Bahía de Santander och är en strandort med bra surf. Den långa stranden utanför Somo sträcker sig flera mil förbi flera samhällen, och här finns det alltid gott om plats.

Du kan också ta färjorna (Los Reginas) in till Santander, eller vandra i motsatt riktning längs kusten på Camino del Norte till Playa de Langre. Strax utanför Somo finns många idylliska boenden på landsbygden som passar de som vill bo lite avsides med samtidigt kunna besöka Santander.

Santillana del Mar

Santillana del Mar är en historisk och pittoresk by i Norra Spanien.

Santillana del Mar är en av de vackraste byarna i hela Norra Spanien och ett populärt resmål. Längs kullerstensgatorna, biltrafik är förbjuden i centrum, finns mycket att utforska. Den romanska kyrkan eller det annorlunda tortyrmuseet är två tips.

Byn är fylld av vackra, historiska byggnader som gjorts om till små hotell. Dessutom finns många fantastiska restauranger där man kan njuta av den lokala gastronomin. Cirka 2 km från Santillana del Mar ligger Altamira-grottan.

Det kan dock vara aningen turistigt i Santillana del Mar under sommarsäsongen, men vi rekommenderar absolut att besöka byn och strosa omkring på gatorna.

Suances

Suances är en typisk semesterort med en fin strand, Playa de La Concha, nedanför stadskärnan. Strax till väster, bakom en klippa, når du mer “vilda” Playa de Los Locos. Spendera dagen här, men se upp med tidvattnet!

Comillas

Comillas är en mysig liten stad, belägen strax innan naturreservatet Oyambre. Här erbjuds du en modernistisk rutt med många sevärdheter, bland annat El Capricho, ett av Gaudís verk i Norra Spanien. Spendera dagen med en historisk rundvandring och koppla av på stranden.

På kvällen kan du njuta av god fisk på restaurangerna. Camino del Norte passerar här.

San Vicente de la Barquera

Om du fortsätter genom naturreservatet Oyambre – förbi våtmarker, campingen, långa sandstränder och gröna ängar – når du till San Vicente de la Barquera.

Intill flodmynningen ligger denna stad pittoreskt, långt bort i den södra horisonten kan man se Picos de Europas toppar torna upp sig. Även om det inte finns så mycket att se i själva staden är San Vicente är en bra utgångspunkt om du söker fina landskap, stränder och god havsmat.

Sugen på ett vandringsäventyr? Pilgrimsleden Camino Lebaniego startar här och går till Potes i Picos de Europa genom sagolandskapen.

Picos de Europa

Liébana-dalen i Picos de Europa är fylld av spektakulära vandringsstigar.

Om vi förflyttar oss söderut är nationalparken Picos de Europa – som sträcker sig över 3 regioner – det bästa resmålet. Här kan du bo i mysiga byar som Potes, Cahecho eller Lon. Förutom dessa, finns bokstavligen hundratals småbyar där man kan boka logi i traditionella Casas Rurales.

Många campingplatser finns också i denna drömska nationalpark. Picos de Europa är ett perfekt resmål för en bilsemester i Norra Spanien!

Liérganes

Ett annat tips är Liérganes, beläget cirka 30 minuter med bil sydöst om Santander. Byn, som för ens tankar till Fylket i Sagan om Ringen, passar dock bättre för en dagsutflykt.

Läs gärna mer om Kantabriens vackraste byar för ytterligare inspiration och tips på resmål.

Natur

Att vandra längs Biscayabukten ger en chansen att uppleva stränderna.

Det som slår en på resande fot i Kantabrien är den fylliga grönskan och närheten mellan hav och berg. De Kantabriska bergen, en viktig spansk bergskedja, sträcker sig genom regionen med flera spektakulära naturområden.

Picos de Europa

Det populäraste är utan tvekan nationalparken Picos de Europa, som sägs ha fått sitt namn efter de karakteristiska, höga och spetsiga topparna som syns från havet. Det var det första landmärke man fick syn på när man anlände med båt från Amerika. 

Picos de Europa är ett av de vackraste områdena på den Iberiska halvön där du möts av svindlande toppar, bördiga dalar, pittoreska byar, blommande ängar samt många kristallklara floder. Området är idealiskt för en naturnära semester: klättra, vandra, fiska, kajak eller njut bara av landskapen.

Saja-Besaya

Stränder

Från Picos de Europa tar du dig ut till kusten på cirka 40 minuter, där fler än 90 officiella stränder hittas på knappa 220 km kustlinje.

I Kantabrien finns några av Norra Spaniens bästa stränder: säkra badstränder med alla faciliteter för barnfamiljer, svepande sandstränder, citystränder, undangömda laguner och mer utmanande för den äventyrslystne surfaren.

Oyambre

Besök också det kustnära naturreservatet Oyambre, som är ett fint utflyktsmål med rik fauna, semesterhus, campingar och flera sandstränder (som Playa de Oyambre). En bonus är att man har storslagna vyer över Picos de Europas snöklädda toppar i söder härifrån!

Historia/kultur

Den världsberömda kalkstensgrottan i Altamira, utanför byn Santillana del Mar, har över 20.000 år gamla grottmålningar.

Kantabrien har varit bebodd sen förhistorisk tid och idag finns mycket som berättar om dess historia. Grottor med målningar, keltisk kultur, romerska bosättningar, kyrkor som byggdes i bergen under den moriska ockupationen och modernare palats. Historien ger ett annorlunda perspektiv på spansk kultur.

Liksom stora delar av den norra kusten har Kantabrien ett keltiskt förflutet som främst märks på musiken. Säckpipa, folkdräkter och glädjefylld dans syns ofta i städerna, framförallt under helger och festivaler. Ofta väldigt lekfullt med mycket skratt, några flaskor naturlig äppelcider och härlig stämning.

Altamira-grottan

Kantabriens mest kända sevärdhet är grottmålningarna i Altamira, ett Unesco-världsarv några kilometer utanför Santillana del Mar. Denna plats är känd som ”grottmålningarnas Sixtinska kapell” med utmärkt bevarade målningar av bison, hästar, rådjur och vildsvin i ockra, svart och rött. Ett måste!

I vår artikel till Norra Spaniens sevärdheter kan du finna mer kulturella tips i Kantabrien.

Gastronomi

Friterad mycket krispig bläckfisk

Det Kantabriska köket är varierat och menyerna på restaurangerna följer efter säsongerna – som verkligen är påtagliga i Norra Spanien.

Råvarorna är av högsta kvalitet, och många delikatesser kommer från byar som ligger djupt inbäddade i dalar eller från hamnar utmed kusten. Regionen är stolt över det som man producerar och fokus ligger främst på det småskaliga och genuina. Detta syns verkligen på resande fot i Kantabrien då lokala varor alltid finns tillgängliga, är väl märkta och framhävs i butikerna.

Till skillnad från övriga Spanien, där risrätter eller olivolja ofta utgör basen i matlagningen, är det i Kantabrien vanligare med mustiga bergsgrytor som Cocido Montañes, redigt med smör och osten tillhör Europas bästa.

Ost

Ost har tillverkats och lagrats traditionsenligt i över 1000 år i grottor runt bergsbyar och idag har många fått ”skyddad ursprungsbeteckning” på grund av sin höga kvalité och goda smak.

På bördiga sluttningar inåt landet – främst i Picos de Europa – trivs djuren alldeles förträffligt och går på grönbete året runt. Idag säljer många butiker paket, innehållandes små ostar från regionens alla håll och kanter, så att man kan prova sig fram till sin egna favorit. Prova gärna blåmögelosten Picón Bejes-Tresviso.

Att prova

Ansjovisen från Santoña är vida omtalad och säljs i butiker över hela Spanien. Vår favoriträtt från Kantabrien är dock utan tvekan Rabas, friterad bläckfisk som passar bra tillsammans med en kall öl. Beställ in den som en tapa eller ración! 

Glöm inte att slå dig ner i en Asador, en grillrestaurang med kött som specialitet. Hitta helst denna restaurang i en rustik bergsby för den där rätta känslan och unna dig Carne a la Brasa: grillat kött över öppen eld. Oxe, lammracks, vildsvin, entrecôte eller rådjur, det är bara att välja.

Dryck

Kanske ackompanjerar du måltiden med den lokala och naturliga äppelcidern? Efter måltiden kan du smälta maten med en lokal Orujo, vilken kan liknas med örtsnaps. I Potes-byn hålls bland annat en Orujo-festival varje år.

Efterrätter

I efterrättsväg kan vi rekommendera Quesada Pasiega (en typ av ostkaka) som är en av de mest kända efterrätterna. En annan god efterrätt är Sobao, som kan liknas med sockerkaka, fast mindre. Den paketeras ofta och är enkelt att ta med sig till stranden som ett litet mellanmål.

Kolla gärna vår guider till traditionell mat och typiska drycker i Norra Spanien.

Att resa hit

I dagsläget finns det inga direktflyg till Kantabrien. Det enklaste sättet att resa hit från Sverige är att flyga till Bilbaos flygplats, som ligger 10 mil bort, och ta buss. Ett annan alternativ är att flyga till Santanders flygplats med mellanlandning i Madrid eller Barcelona.

Tåg och buss från större städer (Barcelona, Madrid, etc.) till Kantabrien är möjligt, men tar lång tid.

Det är enkelt att resa omkring i regionen med hyrbil, buss, tåg eller helt enkelt att vandra (kanske Camino de Santiago?). Missa inte vår guide till hur man reser i Norra Spanien på bästa sätt.

Artiklar med Kantabrien

Fler artiklar

Fråga oss

Fråga oss gärna om Kantabrien, eller dela med dig av dina reseerfarenheter från denna region, så kan vi bygga upp en kunskapsbank för alla som vill resa hit.