Galicens kustlinje är på många platser dramatiskt vacker där vassa klippor möter Atlanten i en direkt konfrontation. Många öar omfattas av en särskild atlantisk nationalparkstatus. I den här artikeln berättar vi om några av dessa som borde finnas på din “att-besöka-lista”: de oemotståndliga Cíes-öarna. (Uppdaterad 3/1/2019)

Vad menas med Islas Cíes?

Cíes-öarna är en idyllisk ö-grupp i Galiciens skärgård som vaktar ”fjorden” Vigos mynning och består av 3 öar: Monteagudo, do Faro och den friliggande San Martiño, som dock endast nås med privat båt efter beviljat tillstånd. De har en mycket lång historia (man har hittat efterlämningar från Bronsåldern…) och har varit bebodda genom århundradena av eremiter, romare, adeln, munkar, erövrare och stridslystna pirater.

De namngavs ”gudarnas öar” av romarna, och det kanske målar upp en bild av den skönhet de faktiskt besitter. Långa, kritvita sandstränder med turkosblått vatten för tankarna till Karibien. Dock med en aning friskare vatten – vi befinner ju oss på Atlanten trots allt.

Stranden Rodas, som sammankopplar Monteagudo med do Faro, har blivit utnämnd till ”världens vackraste” av ett flertal resemagasin. Visst, den är fantastisk, men i vårt tycke kan man stanna till en stund för att sedan vandra vidare och välja en mindre, mer intim strand. Rodas-stranden tenderar att fyllas upp med mycket folk och ankrade båtar – speciellt under heta sommardagar.

Den vackra sandstranden Rodas

Förutom spektakulära stränder utspridda över de 3 öarna, finns ett stort djurliv som lockar främst fågelskådare. En rad väl markerade vandringsleder – med varierande svårighet – slingrar sig längs de östra sidorna och låter dig uppleva naturen på nära håll. För den som söker en avkopplade dag fylld av bad, vandring och umgänge i storslagen Atlantmiljö är Cíes-öarna en perfekt utflykt.

Hållbar turism 

Matutbudet på öarna är begränsat till ett fåtal restauranger, att packa ryggsäcken full med galiciska delikatesser är en utmärkt idé. Kom ihåg att ta med skräpet hem, det finns nämligen inga soptunnor på öarna. På do Faro-ön hittas en liten, mysig camping som dock kräver bokning långt i förväg.

Öarna går endast att nå sjövägen och båtar avgår från bl.a. hamnstaden Vigo. Se till att vara ute i god tid, helst tidigt på morgonen eller boka en plats i förväg. För att värna om öarnas känsliga ekosystem och säkerställa en hållbar turism finns en begränsing på 2000 besökare dagligen. Dessutom måste man söka ett intyg för att besöka öarna under sommarmånaderna.

Cíes-öarna är helt klart värda lite extra möda, ställ väckarklockan tidigt, leta dig ut i gryningen och bege dig mot båtarna som för dig mot en upplevelserik dag på ”gudarnas öar”.

Kanske är du också nyfiken på andra öar i Galicien? Missa inte vår guide till Galiciens paradisliknande skärgårdsöar.

Karta: här ligger Cíes-öarna