I denna artikel kan du lära dig om den Iberiska halvön. Så om du vill ha enkla svar, tips på resmål, se kartor och få intressant fakta, fortsätt att läsa.

Iberiska halvön

Den Iberiska halvön – även kallad Pyreneiska halvön – ligger i sydvästra Europa och utgörs huvudsakligen av Spanien och Portugal, men även Andorra, brittiska Gibraltar samt en liten fransk del i Pyrenéerna.

På spanska heter den Península Ibérica, och namnet härstammar från de gamla invånarna som grekerna kallade för iberer, troligtvis efter Ebrofloden.

Halvön är till ytan den andra största i Europa och sträcker sig från Medelhavet i öst, till Biscayabukten i norr och Atlanten i väst.

Högst upp i norr begränsar den mäktiga bergskedjan Pyrenéerna den Iberiska halvön från Frankrike och skapar en naturlig barriär som varit viktigt genom historien. I söder skiljs halvön från Afrika via det smala Gibraltarsundet i Medelhavet (bredden varierar mellan 14 och 44 km).

Den sydligaste delen på den iberiska halvön är Punta de Tarifa (Andalusien), den nordligaste är Punta Estaca de Bares (Galicien), den västligaste är Cabo da Roca (Portugal) och den östligaste är Cap de Creus (Katalonien).

Mittendelen är Mesetan – en platå på cirka 700 meter över havet – som till stor del består av ändlösa jordbrukslandskap.

Intressant fakta

 • Kallas också för Pyreneiska halvön
 • Ytan är 582.860 km2
 • Den andra största halvön i Europa sett till arealen
 • Totalt 53 miljoner invånare
 • Högsta punkt: toppen Mulhacén (Sierra Nevada) på 3482 m ö.h
 • Skiljs åt från resten av Europa av bergskedjan Pyrenéerna
 • Utgörs av Spanien, Portugal, Andorra, Gibraltar (brittiskt) och en liten fransk del
 • Gibraltar – 6.8 km2 yta – är ett brittiskt territorium på sydspetsen av halvön
 • De 5 största städerna är Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla och Zaragoza
 • De 5 största flygplatserna finns i Madrid, Barcelona, Lissabon, Málaga, Alicante
 • Cirka 1660 km Medelhavskust
 • Cirka 4000 km Atlantkust
 • Viktiga floder är Ebro, Duero, Tagus, Guadiana och Guadalquivir
 • 11 nationalparker finns på den Iberiska halvön (2020)
 • 55 Unesco-världsarv finns på den Iberiska halvön (2020)

Som resmål

Den Iberiska halvön är ett av världens mest populära resmål och Spanien samt Portugal tillhör några av de länder i världen dit mest turister reser. Även Andorra i Pyrenéerna är ett fint resmål, om du exempelvis vill vandra eller åka skidor.

Det är inte svårt att förstå varför halvön lockar så många. Den är mångfacetterad och erbjuder i princip något för alla resenär.

 • Natur

På den iberiska halvön finns väldigt omväxlande natur som erbjuder möjligheter till en aktiv semester.

På den Iberiska halvön hittas alla slags naturlandskap: från mäktiga bergsområden, kanjoner, skogar, “öken” till floder, “fjordar”, kust och spektakulära naturunder. Många reser hit för att uppleva naturen och vandra, klättra, cykla, surfa, kajaka, golfa och mycket mer.

 • Klimat

Klimatet på den Pyreneiska halvön varierar mycket. Södra delen har till exempel ett av Europas bästa klimat, med varma temperaturer och solsäkert väder som lockar badsugna turister. Costa del Sol (Solkusten) i Spanien har över 300 soldagar per år.

Flera områden av Portugal är också mycket solsäkra och många pensionärer väljer att bosätta sig här. Vädret i Norra Spanien är dock aningen mer oförutsägbart.

 • Stränder

Tusentals stränder hittas längs kusterna på den iberiska halvön.

Foto: Turismo.gal

Längs kusterna hittas stränder i alla dess former. Från välbesökta sandremsor med alla bekvämligheter i turistorterna till Norra Spaniens vilda sandstränder och idylliska havsvikar. I över 30 år har Spanien blivit tilldelad mest blå-flagg-stränder i världen (uppfyller vissa krav på service, säkerhet, etc.).

Portugals dramatiskt vackra Atlantkust är inte mycket sämre, med massor av sandstränder som vetter direkt mot Atlanten och erbjuder bra surf.

Tillsammans med det fantastiska klimatet är Spanien och Portugals kustremsor rena semesterparadisen!

 • Mat och dryck

Paella är en vanlig maträtt på den iberiska halvön.

Tack vare alla råvaror från bergsområden och kusterna, lång mattradition samt stora influenser från många kulturer genom århundradena, är köket på den Iberiska halvön ett av världens bästa.

Fisk- och skaldjur, grönsaker, frukt, nötter, ost, kött och olivolja utgör själva basen, men det är inte ovanligt med mer exotiska inslag (främst kryddor). Även om stora skillnader finns beroende på vart du reser, är en stor del av gastronomin typisk medelhavskost, som av många anses som en av världens hälsosammaste.

Från enklare smårätter, traditionella lunchmenyer till Michelinkrogar. Eftersom gastronomin på den halvön är så pass skiftande väljer vi att inte nämna några rätter i denna guide. Läs exempelvis om det spanska köket för att få tips och inspiration.

Floden Duero snirklar sig genom den Iberiska halvön och några av världens bästa vinområden hittas omkring den. Framförallt i Kastilien och León, La Rioja (mer österut), men även på den portugisiska sidan. Läs gärna om vår vinresa i dessa områden.

 • Pittoreska byar

Massor av pittoreska byar går att semestra i på den iberiska halvön.

Runt om på halvön finns massor av pittoreska byar som lockar turisterna. Från de typiskt vitkalkade byarna som ofta syns i resemagasinen, till isolerade lantbyar belägna högt uppe i bergen. De vackra byarna på halvön erbjuder en idyllisk tillvaro under semestern.

 • Tryggt och säkert

Den Iberiska halvön är tryggt och säkert och ett resmål som passar de flesta (extra populär bland barnfamiljer). Både Spanien och Portugal har riktigt bra sjukvård, polis samt få naturkatastrofer och dylikt.

Förutom ficktjuvar i de populäraste städerna på huvudattraktionerna, i metron eller andra platser med mycket folk, som exempelvis på marknader, bör turister inte stöta på några allvarliga problem. Olika typer av scams kan även förekomma på turisttäta platser.

 • Storstäder

Porto, belägen längs Duero-floden, är en stad på den iberiska halvön.

Städer som Lissabon, Barcelona, Sevilla, Valencia, Alicante, Málaga, Madrid, Porto, Granada, Bilbao, Cordóba och San Sebastián är alla belägna på den Pyreneiska halvön. Dessa är populära ställen att resa till – och är dessutom väldigt unika med ett enormt utbud av sevärdheter, gastronomi, evenemang och saker att göra.

Tack vare internationella flygplatser är de största städerna enkla att nå från många av världens hörn.

 • Historia och kultur

Historien är lång och dramatisk, där både fenicier, kelter, greker, romare, västgoter och morer härskat genom århundradena, vilket givetvis lämnat otaliga historiska skatter. Många av dessa är idag utsedda till världsarv av Unesco och går att besöka.

Några av världens äldsta grottmålningar har dessutom hittats på den Iberiska halvön, ett känt exempel på detta är Altamiragrottan i Norra Spanien.

För att verkligen komma nära inpå och “leva” historien brukar vi tipsa om att vandra pilgrimsleden Camino de Santiago. Olika camino-leder finns både i Portugal och Spanien, både i söder, öst och norr.

Se gärna filmen ovan för att lära dig mer om den Iberiska halvöns stridslystna förflutna.

Att resa hit/här

Det är enkelt att resa till den Iberiska halvön, vilket bidrar till varför halvön är ett så populärt resmål. De flesta större städer har internationell flygplats dit många flygbolag erbjuder direktlinjer. De största flygplatserna finns i Madrid, Barcelona, Lissabon, Málaga, Alicante, Porto, Faro, etc.

Spanien och Portugals infrastruktur är välutbyggt, med ett stort tåg- och vägnätverk samt många bussförbindelser mellan massvis med platser.

Kartor: den Iberiska halvön

Klicka för att få upp valfri karta över den Pyreneiska halvön.

Har du semestrat på den Iberiska halvön? Har du något smultronställe att dela med dig av? Låt oss veta i kommentarsfältet.