Valladolid är ett resmål med en rik historia och svårslaget matutbud, som endast ligger en timme med snabbtåg från centrala Madrid. Ta del av vår fullmatade reseguide nedanför!

Plaza Mayor och tapasgatorna

Från början var Plaza Mayor endast ett enkelt marknadstorg, men efter en brand år 1561 tog man tillfället i akt och började om från noll. Dagens Plaza Mayor är ett av de största och vackraste i hela Spanien, och har inspirerat huvudtorgen i exempelvis Salamanca och Madrid. Här finns bl.a. rådhuset (bild ovan), en staty av Pedro Ansúrez (anses som stadens grundare), anrika caféer, uteserveringar och ett myllrande folkliv. Torget är en självklar mötespunkt för såväl turister som lokalbefolkning – och på omkringliggande gator som Calle Correos, Campanas och Plaza de Martí y Monsó hittas några av Valladolids allra bästa tapasbarer!

Katedralen och dess omgivningar

Den vita katedralen i Valladolid är omgiven av tapasbarer.

Den helvita katedralen är känd som den ”ofärdiga katedralen”, eftersom den är byggd på en äldre kyrka och som aldrig slutfördes. I katedralen är bl.a. Valladolids grundare Ansúrez begravd, och museet Diocesano är värt ett besök. Man kan även åka upp 70 meter till toppen och njuta av vidunderliga utsikter över staden och den omgivande landsbygden. På torget nedanför katedralen ligger tapasbarerna vägg i vägg – och detta område är ett av de bästa för att hoppa mellan barerna och testa matutbudet.

Kyrkan La Antigua

Den mycket vackra La Antigua-kyrkan, bredvid katedralen, är en av Valladolids ikoner. Från början var den ett tempel som grundades på 1100-talet av Ansúrez. Genom åren har La Antigua genomgått flera restaurationer – den senaste skedde i början av 1900-talet och gav kyrkan dagens utseende. Denna vita historiska byggnad har influenser av bl.a. romansk och gotisk stil. I närheten ligger universitetet och de omgivande kvarteren har en härlig studentatmosfär med många terasser, små parker och statyer.

Mäktiga San Pablo-kyrkan

San Pablo-kyrkan i Valladolid grundades av María de Molina år 1286 och är en av Spaniens vackraste gotiska byggnader.

Den uppseendeväckande San Pablo-kyrkan grundades av María de Molina år 1286 och är en av Spaniens vackraste gotiska byggnader. Vi älskar att sitta nedanför på torget och betrakta den imponerande fasaden med sina skulpturer, och de två tornen som ståtar på varsin gavel. Runt kyrkan finns parker, torg, historiska byggnader och den gamla tjurfäktningsarenan – en promenad häromkring kan rekommenderas!

Det nationella skulpturmuseet

Bredvid San Pablo, på Calle Cadenas de San Gregorio, ligger ett Spaniens (och Europas…) bästa skulpturmuseum i två historiska byggnader. Inuti finns en stor mängd skulpturer från några av världens mest framstående konstnärer. Guidade turer erbjuds – se pris och öppettider här (på spanska).

Mer spännande museum

I Valladolid finns en uppsjö av intressanta museer. Vad sägs om ett besök på Museo Oriental, Museo de la Ciencia (vetenskapsmuseet) eller Casa de Cervantes (Cervantes gamla bostad)? Spendera en lärorik eftermiddag i historiens fotspår!

Den gigantiska parken Campo Grande

Campo Grande är en gigantisk park i Valladolid.

Campo Grande är en grön oas på hela 115.000 m2 precis utanför centrum med konstgjorda sjöar, stora blomträdgårdar, hundratals bänkar, fågelhus och en rik flora och fauna. Bli inte förvånad om du stöter på påfåglar, fasaner, duvor eller ekorrar när du strosar omkring i parken – de lever nämligen helt fritt här. Under helgen lockar den triangelformade parken många barnfamiljer, grupper av vänner och kärlekspar.

Academia de Caballería de Valladolid

I en anrik byggnad i Valladolid finns den gamla spanska militärakademin för hästdivisionen.

I en elegant byggnad, drygt 220 meter från Campo Grande, ligger den gamla militärakademin för hästdivisionen. Idag finns här ett museum med en stor samling dokument, målningar, skulpturer, vapen, troféer, fotografier, sadlar och andra föremål från det spanska kavalleriets storhetstid. För öppettider och mer information surfa vidare hit.

Shopping på Calle Santiago

Calle Santiago är den bästa gatan att shoppa på i Valladolid.

Calle Santiago, som går från den gamla militärakademin till Plaza Mayor, är ett utmärkt shoppingstråk. Längs gatan finns butiker som Massimo Dutti, Oysho, Zara, Pull & Bear, Intimissimi och Mango. Via tvärgatan Calle Constitución kan man även nå det populära varuhuset El Corte Inglés.

Gå en sväng vid Pisuerga-floden

Före du ger dig ut på tapassvängen under kvällen kan en promenad längs Río Pisuergas flodbädd rekommenderas. Här finns till och med en strand; Playa de Las Moreras. De Valladolidbor som inte kunde åka till Norra Spaniens kust (vanligtvis till Santander) under 1900-talet ville ha någonstans att vara, och svalka sig under sommaren. Idag finns alla nödvändiga faciliteter: duschar, parkering, utomhusgym och en chiringuito (strandbar). Rosparken La Rosaleda som ligger nära floden är underbart vackert och värt ett besök under sommaren.

Provsmaka det fantastiska matutbudet

Valladolid i Norra Spanien är en fantastisk stad för att äta tapas.

I Valladolid handlar mycket om tapas. Ovan nämnda platser (gatorna vid Plaza Mayor och omkring katedralen) är de bästa tapasområdena. Specifikt kan vi tipsa om ett par tapasbarer: El Corcho med sina kroketter (kom tidigt), Villa Paramesa Tapas, La Tasquita (prova Solomillo al Roquefort) och Jero. Annars rekommenderar vi nästan alltid att låta näsan (och TripAdvisor-appen…) visa vägen!

För en längre sittning så erbjuder exempelvis det restaurerade klostret La Parilla de San Lorenzo en svårslagen matupplevelse i historisk miljö. Lechazo, ugnsbakat dilamm, är deras specialitet. Andra säkra kort är El Asador de Aranda och Restaurante Damaso. Obs! Dessa restauranger är ett dyrare alternativ.

Paisaje Gutiérrez är en inomhuspassage mellan två gator som har en häftig arkitektur. Här kan man sätta sig i en av barerna eller caféerna och titta på folket som susar förbi. Den nyrenoverade inomhusmarknaden Mercado del Val på Calle Sandoval är också ett måste. Köp närodlade primörer, oliver, embutidos, vin från bodegorna i de omgivande byarna eller lokala ostar. På marknaden finns också tapasbarer – perfekt för att stilla en kurrande mage.

Har du tid – gör en dagsutflykt till en bodega

Valladolid omges av vinodlingar och en dagsutflykt till en Bodega rekommenderas.

Valladolid är omgivet av vinodlingar och bodegor – stora som små. Rueda och Ribera del Duero, båda belägna på nära avstånd med bil, är två av Spaniens viktigaste vindistrikt som stoltserar med den prestigefyllda DO-beteckningen. Om du har tid, gör gärna en dagsutflykt till en Bodega för en rundtur med vinprovning… Läs om vårt besök i hundraåriga Bodega Muelas i Tordesillas.

Såhär reser du till Valladolid

Om du semestrar i Madrid kan en utflykt med övernattning i Valladolid varmt rekommenderas. Renfe:s snabbtåg AVE, avgår i princip varje timme från den centralt belägna tågstationen Chamartín, och resan tar ca. 1h. Valladolid har även en flygplats dit man kan flyga från Arlanda, med exempelvis en mellanlandning i Barcelona.