I denna artikel kan du läsa om Herkulestornet, som ligger strax utanför den galiciska staden La Coruñas centrum. Här hittar du praktisk information som fakta, öppettider, priser, karta och mer. Fortsätt att läsa!

Vad är Herkulestornet?

Torre de Hércules, Herkulestornet på svenska, är ett cirka 1900 år gammalt romerskt fyrtorn som ligger på en halvö 2.4 km utanför staden La Coruña, i nordvästra Spanien.

Herkulestornet utanför La Coruña mäter 55 meter.

Foto: Turismo Gal

Denna fyr är en av Norra Spaniens bästa sevärdheter och ett måste om du semestrar i området. På halvön finns också en grön skulpturpark, och strax nedanför klipporna gömmer sig stranden Playa de las Lapas.

Fakta

 • Herkulestornet är världens äldsta fyr som fortfarande fungerar.
 • Fyrtornet är 55 m högt.
 • Den står på en 51 m hög klippa, och den totala höjden är 106 m.
 • Ursprungligen mätte tornet endast 36 m.
 • 1785 höjdes den med en åttakantig våning och vaktkur.
 • Herkulestornet är Spaniens näst högsta fyrtorn.
 • Det är 234 trappsteg upp till vaktkuren.
 • Det finns ett däck där man kan ta in vyerna.
 • Signaleringen är fyra vita blänk var 20:e sekund.
 • Fyrtornet är ett spanskt nationalmonument.
 • Och ett Unesco-världsarv sedan 2009.
 • Framför tornet finns en staty av Breogán (keltisk kung).
 • Fyrtornet är avbildat i La Coruñas stadsbild.
 • Och är stadens mest besökta sevärdhet.
 • 2018 besökte 126.076 personer fyren.
 • Bland besökande utlänningar 2018 var det flest fransmän, följt av tyskar och portugiser.

Video

Öppettider

Herkulestornet är öppet för allmänheten måndag till söndag. Öppettiderna beror dock på årstid.

PåskOktober till majJuni till september
kl. 10:00 till 20:00kl. 10:00 till 18:00kl. 10:00 till 21:00

Sista insläppet sker en halvtimme före stängning.

Inträde

Köp dina biljetter på besökscentret – som även fungerar som ett slags museum – vid parkeringen från kl. 9:45. Inträdet kostar:

VuxnaBarn (under 14 år)Pensionärer (65+)
3 €1.5 €1.5 €

På måndagar är det gratis för alla (hämta biljetten på besökscentret). Vissa dagar finns även erbjudanden att tillgå.

Guidade turer

Guidade turer i och omkring Herkulestornet erbjuds av staden och lokala aktörer. Kolla med besökscentrumet på plats eller på turistkontoret i La Coruña.

Omgivningen

I det omgivande grönområdet finns över 10 monument och skulpturer – drastiskt olika varandra – att utforska. Några höjdpunkter inkluderar: Rosa dos Ventos, Caronte, Breogán samt Menhires por la Paz bortom golfbanan.

Vandra omkring här på stigarna och njut av Atlantens sköna bris, monumenten och utsikten över La Coruñas stadssilhuett och Herkulestornet. Bänkar och bord finns.

Historia

Framför fyren finns en staty av Breogán, en legendarisk keltisk kung.

Foto: Wikimedia / Luis Sánchez

Det mesta tyder på att Herkulestornet konstruerades av romarna under det första århundradet. Vid foten av tornet har man hittat en inristning i sten med tornets förmodade arkitekt, Gaius Sevius Lupus. Denna sten kan idag ses i ett anslutande rum.

Efter att en stor del av Västeuropa införlivats i det romerska riket skapades en viktig handelsrutt mellan städerna längs Atlantkusten och Medelhavet. Romarna byggde upp en strategisk hamn – Brigantium – på halvön kring dagens La Coruña för de som hade rundat den farliga Finisterre-udden söderifrån, eller seglat från Storbritannien.

Herkulestornet konstruerades på spetsen av halvön för att guida skeppen iväg från kustens vassa klippor och rev. Man vet inte hur själva signaleringen såg ut, men forskare tror att romarna använde sig av en kupol med hål i mitten för ljuseffekter från oljelampor och för rökutsläpp.

På 400-talet anfölls dessa trakter av “barbarer”, och det romerska riket börjades så sakteligen att upplösas. Byteshandeln stannade av, och istället för handelsskepp kom nu fiender seglandes över havet.

Herkulestornet ligger på en halvö i ett stort grönområde med över 10 monument.

Foto: Wikimedia / Diego Delso

Herkulestornet övergavs under flera hundra år, dock tror man att tornet kan ha tagits i bruk i slutet av 500- och 600-talet när de nya erövrarna slagit sig till ro och börjat etablera sin egen handel.

Från 800-talet och framåt utsattes den galiciska kusten för många räder, främst av vikingar som kom från de nordiska länderna. En roliga kuriosa är att det finns en vikingafestival i Catoira, cirka 100 km söderut, som anordnas vid Ulla-flodens bädd.

Under denna period användes tornet mest för att avgränsa landområden mellan de riken som styrde i detta nordvästra hörn av den iberiska halvön. Herkulestornet blev en defensiv utpost och föremål för tvister mellan kungarna, kyrkan och adeln.

På 1200-talet övergavs tornet i flera hundra år i och med byggandet av staden Crunia, dagens La Coruña. Efter att ha använts i främst försvarssyfte under Medeltiden, började tornet så smått att renoveras på 1500-talet, även om den fortfarande var ett vakttorn mot eventuella fiender.

Under slutet av 1600-talet blev Torre de Hércules återigen en fyr och 1788 startade den sista omfattande restaurationen som slutfördes två år senare.

Under denna renovering fixades utsidan och en åttkantig fjärde våning samt vaktkur lades till. Inuti byttes bland annat den gamla trätrappan mot en i sten. Även ett stenhus till den ursprunglige arkitektens steninskription gjordes. 1927 installerades elektricitet i fyren och gjorde så att signaleringen förbättrades avsevärt.

Idag är Herkulestornet en populär sevärdhet, som främst lockar spanjorer, portugiser, tyskar och fransmän.

Legender och myter

Konstruktionen av denna fyr är kopplad till en mängd legender och sagor. Den mest kända legenden handlar om Herkules, och därifrån har tornet fått sitt namn. Det var kung Alfons X av Kastilien som under 1200-talet skrev om denna antika legend och förde den vidare.

Efter tre dagar av strid besegrade Herkules jätten Geryon. Efter att ha begravt fiendens huvud förklarade han att ett torn och en stad skulle uppföras på platsen. Den här staden skulle kallas Crunia, för att hedra den första kvinnan som bodde här.

Hennes brorson Espán, efter att ha utsetts till herre av Spanien, började bygga fyrtornet och försåg den med en oljelampa med en låga som skulle brinna för evigt.

Bästa tiden för att besöka

Torre de Hércules håller öppet året runt (förutom vissa högtider), men ligger precis intill Atlanten och under vintern kan det vara regnigt och blåsigt.

Det är bäst att besöka tornet från maj till oktober, då kan man passa på att njuta av de vackra omgivningarna och alla inbjudande stränder.

Under högsäsongen – från juli till augusti – kan vädret vara hett och fyren mycket välbesökt under dagarna. Påskveckan, Semana Santa, innebär också mycket folk, främst spanska besökare. Kom gärna vid öppning under dessa perioder.

Hur tar man sig hit

En av de bästa sakerna att göra i La Coruña är att ta en promenad från gamla stan till Herkulestornet. Efter Playa del Matadero kan man följa strandpromenaden (Paseo Maritimo) mot det kända akvariet.

Från akvariet fortsätter du en bit till efter promenaden ut till fyrtornet. Turen tar cirka 25 minuter enkel väg, och du erbjuds fina vyer över staden, havet och fyren.

Det går även att ta lokalbussar: på linjerna 3, 3A och 5 finns busshållplatser nära tornet. Taxi är ytterligare ett alternativ. Om man anländer med bil hittas parkering en bit från Herkulestornet.

Karta: här ligger Herkulestornet

Har du besökt Herkulestornet? Vad tyckte du?

(Första bilden: Turismo Gal)