Bilbao, med Guggenheimmuseet i spetsen, är glödhett som weekendresmål. I denna guide tipsar vi om vilka sevärdheter i Bilbao du inte får missa.

Tack vare Frank Gehrys Guggenheimmuseet har Bilbao förvandlats från en gammal hamn- och industristad till en modern metropol som idag är ledande i gastronomi, arkitektur och nyskapande. Bilbao är den 10:e största staden i Spanien, och dess unika energi med en mix av det traditionella och moderna gör den till ett attraktivt resmål.

När Norwegian i maj 2018 satsade på direktflyg från Arlanda till Bilbao blev den baskiska staden lättillgänglig för ressugna svenskar. Dessa är Bilbaos främsta sevärdheter:

Guggenheimmuseet

En självklar sevärdhet i Bilbao! Vill du inte besöka utställningarna inomhus är den häpnadsväckande byggnaden, samt de omgivande monumenten, imponerande att beskåda från utsidan. Läs gärna vårt blogginlägg om Guggenheimmuseet för mer.

Casco Viejo: “de sju gatorna”

Torget Plaza Nueva i baskiska Bilbao.

Foto: Basquetour

I den gamla medeltida stadskärnan Casco Viejo finns ett myllrande folkliv på de små kullerstensgatorna. Kyrkor, monument, färgglada byggnader, barer, torg och artesan-butiker är allt samlat inom en relativt liten yta. Gå vilse på sidogatorna och låt stegen leda dig till intressanta upptäckter av alla slag.

Promenera längs med floden

Strosa omkring på promenadstråket längs Nervión-floden och ta in mixen av hypermodern arkitektur och det traditionella. Konferenscentrumet Palacio Euskalduna Jauregia, ovan nämnda Guggenheimmuseet, samt Santiago Calatravas gångbro Zubi Zuri är några heta tips.

Pintxos, pintxos och pintxos… 

Svensk reseguide till baskiska Bilbao.

I Bilbao måste du prova det baskiska svaret på tapas: pintxos. Lagom stora, med ett litet bröd och tandpetare, med allt från oxkött, torsk, getost till färska primörer och ibland toppade med goda såser.

I hela den gamla stadskärnan, Casco Viejo, finns hundratals barer som serverar dessa små gastronomiska läckerbitar. Omkring stadens äldsta torg Plaza Nueva, samt på populära “matgator” såsom Somera och Sant María, ligger barerna vägg i vägg. En guidad Pintxos-rundtur kan vara ett trevligt alternativ.

Se gärna denna lista på TripAdvisor över de bästa barerna i Bilbao.

Gastronomisk upplevelse i världsklass

Förutom enklare pintxos erbjuds besökaren gastronomiska upplevelser i världsklass på topprestaurangerna – varav flera stoltserar med Michelinstjärnor. NorraSpanien.ses bästa tips: Mina, Blueizar, Guggenheim Bistró, Bermero och La Despensa del Etxanobe. Glöm inte att boka i förväg!

Mercado de la Ribera

I Casco Viejo, i en stor anrik byggnad på Calle Ribera precis vid floden, återfinns den dignande marknaden Mercado de la Ribera. Saluhallen är den största av sitt slag i Spanien, och utbudet är enormt. Gå runt och ta in de ljuvliga dofterna, köp med dig lokala baskiska delikatesser eller fina hantverk.

Biscayabron

Stor svensk reseguide till Bilbao i Baskien.

Biscayabron är världens äldsta transportbro – en slags hängbro – som uppfördes år 1893 och ritades av Alberto Palacio, en av Gustave Eiffels elever.

Bron var viktig under Bilbaos industriella storhetstid då den knöt ihop de två stadsdelarna Portugalete och Las Arenas, samtidigt som sjötrafiken till Bilbaos hamn kunde pågå oavbrutet. Den används fortfarande idag, och det finns en gångbana högst upp med vacker utsikt.

Biscayabron är ett världsarv av Unesco sedan 2006.

Intressanta museum

Vill du uppleva några av vår tids största konstnärer måste du besöka konstmuseet Museo de Bellas Artes (museet av vacker konst) med över 6000 målningar. El Greco, Goya, Gauguin, Francis Bacon, Picasso, Velazquez – listan kan göras lång… Annars kan vi tipsa om Euskal Museoa, där man kan lära sig allt om den fascinerande baskiska kulturen och Norra Spaniens historia.

En dagsutflykt

San Juan de Gaztelugatxe i Baskien, var en av inspelningsplatserna för den 7:e säsongen av Game Of Thrones.

Foto: Basquetour

Om man är bilburen kan en dagsutflykt till kustens stränder och små fiskebyar rekommenderas. Kör österut genom inlandet direkt till naturreservatet Urdaibai med sin vackra havsmiljö, endast 40 minuter från Bilbao centrum. I området kan du passa på att besöka byar som Bermeo, Mundaka, Elantxobe, m.fl. för härligt strandliv.

Fortsätt efter vägen precis längs kustlinjen tillbaka mot Bilbao och stanna till vid den spektakulära ön San Juan de Gaztelugatxe, som är förbunden med fastlandet via en smal sick-sackande stenbro. Den dramatiskt vackra ön var en av inspelningsplatserna för Game Of Thrones i Norra Spanien.

Har du inte tillgång till bil och är badsugen, kan man enkelt ta metron (sista stoppet på metro-linje 1) till den populära småstaden Plentzia vid kusten.

Nu när du känner till några av Bilbao bästa sevärdheter vill vi höra från dig. Vilken lockar mest? Guggenheim? Kanske Pintxos-runda? Kommentera nedan!