Detta är en utförlig guide till Guggenheimmuseet i Bilbao (Baskien). Här hittas praktisk information som öppettider, pris, fakta, tips och bilder. Välkommen till att uppleva det magiska Guggenheimmuseet!

Vad är Guggenheimmuseet?

Guggenheimmuseet är ett museum för modern och samtida konst, beläget vid floden Nervión i Bilbao. Efter att detta konstmuseum invigdes 1997 av Juan Carlos I av Spanien blev den snabbt hyllad som en av världens mest spektakulära.

Layout över utsidan av Guggenheimmuseet.

Layout över Guggenheims utsida, sett från floden.

Frank Gehry är arkitekten bakom detta arkitektoniska mästerverk, som är inklädd i glas, kalksten och reflekterande titanplattor som skapar en magisk “aura” dagstid.

Från varje håll bjuds man på en ny skepnad. Många former, böljande, skarpa såväl som runda sprider sig åt alla håll och skapar vackra ljusspel. Vi kan studera fasadens alla uttryck i timmar, och även då är det knappt så att ögonen kan se sig mätta.

Inuti byggnaden finns ett enormt utställningsutrymme på 3 våningar, som är hem till både permanenta och tillfälliga expositioner samt konstsalar.

Fakta

 • Guggenheimmuseet invigdes 18 oktober, 1997.
 • 1.170.669 personer besökte Guggenheim 2019.
 • Guggenheim är ett av Spaniens största museer.
 • Museet har en yta på totalt 24.000 m2.
 • Varav 9.000 m2 är utställningsutrymme.
 • Uppifrån ser byggnaden ut som en blomma, från sidan som ett fartyg.
 • 20 gallerier finns utspridda på 3 våningar.
 • Det största galleriet är 30 meter brett och 130 meter långt.
 • På byggnaden finns ungefär 33.000 tunna, reflekterande titanplattor.
 • Färgen på dessa plattor skiftar beroende på väder och ljus.
 • Andra byggmaterial är kalksten och glas.
 • En stor del av den komplexa stilen har skapats genom datorsimuleringar.
 • Programmet, CATIA, för simuleringarna används i vanliga fall inom flyg- och bilindustrin.
 • Platsen där Guggenheim är beläget var en gång i tiden ett hamnområde.

Video

Öppettider

 • Tisdag till söndag kl. 10:00-20:00.
 • Måndagar håller museet stängt (förutom vissa speciella datum).
 • Guggenheimmuseet är helt stängt 25/12 och 1/1. Museet stänger även kl. 17:00 24/12 och 31/12.

Inträde

Vuxna (18+ år)Studenter (18-26 år)Pensionärer (65+ år)Grupper (> 20 personer)Barn/ungdomar (till 18 år)
13 € online6.5 € online6.5 € online12 € onlineGratis
15 € i luckan7.5 € i luckan7.5 € i luckan14 € i luckanGratis

Biljettkassan är öppen kl. 10:00 till 19:30 varje dag. Den stänger 30 minuter före museets stängningstid. Salarna stänger 15 minuter före. Inträdet inkluderar en utmärkt audioguide, som berättar om arkitekturen och utställningarna.

Vi rekommenderar att köpa inträdet online, eftersom det både är billigare och troligtvis kan du undvika onödigt köande. Här köper du din biljett online.

Guidade turer

Guggenheimmuseet anordnar flera guider turer, bland annat gratis expressturer på baskiska, spanska och engelska. Dessa tar cirka 30 minuter och går igenom det mest grundläggande. Läs mer och se alla guidade turer som museet erbjuder.

Hos många lokala aktörer går det även att köpa längre guidade turer på flera språk med köföreträde. Då kan du också fortsätta att besöka på egen hand efter avslutad tur. Gör en sökning på Google.

Se online

Kan du inte resa till Guggenheimmuseet? Kanske är du bara nyfiken på hur insidan ser ut? Då kan du uppleva utställningar och samlingar på denna sida. Varje vecka laddas nya videos upp där experter går igenom verk och aktuella expositioner.

Omgivningen

Folk samlas framför "blomstervalpen" för att ta bilder med Guggenheimmuseet i bakgrunden.

Guggenheimmuseet i sig själv är inte bara en sevärdhet, utan dess omgivning också. Museet ligger vid floden Nervión och framför ingången hittas den 12 meter höga “blomstervalpen” av Jeff Koon. En annan sevärdhet är den 10 meter höga – och jätteläskiga – spindeln (av Louise Bourgeois) nere på flodpromenaden.

På flodpromenaden framför Guggenheim finns "spindeln" av Louise Bourgeois.

Från flodpromenaden kan du också skymta “tulpanerna” på en av museets terrasser. Även dessa av Jeff Koon. “Silverkulorna” som staplar sig ovanpå varandra i poolen framför museet syns även härifrån.

Missa inte att gå en bit bort från Guggenheim och se verkligen till att uppleva denna imponerande byggnad från alla håll och kanter. Slå dig också ner i parken Paseo de la Memoria (med en kaffe eller glass?), se broarna samt Iberdrola-skyskrapan.

Restauranger

Inuti Guggenheimmuseet finns två restauranger där du erbjuds en kulinarisk upplevelse i världsklass – i den mest unika miljö du kan tänka dig.

Nerua Guggenheim Bilbao (med en Michelinstjärna) styrs av mästerkocken Josean Alija, och har en säsongsbetonad meny som ska framhäva smakerna av Baskien.

Menyn på Bistró Guggenheim Bilbao är baserad efter traditionella recept, fast med en modern tvist. Här finns även en magisk terrass där man kan slå sig ner med en drink och blicka ut över staden.

Staden Bilbao

Utsikt över floden Nervión och staden Bilbao.

Guggenheimmuseet ligger som sagt i staden Bilbao, eller “Bilbo” som den heter i Baskien. Den har traditionellt förlitat sig på sin omfattande industri med stor gruvverksamhet och viktiga hamn. Dessa två har varit stöttepelare i områdets ekonomi och välmående.

Efter byggandet av Guggenheimmuseet utanför centrum i det gamla, då aningen nedgångna hamnområdet, påbörjades en stor förändring. En imponerande utveckling har skett både i form av nya byggnader, skapande och kreativitet.

Man har lyckats kombinera det traditionella och moderna på ett förträffligt sätt, vilket har lett till att staden blivit ett av de hetaste weekendresmålen i Europa.

Om vi skulle sammanfatta Bilbao kort får det bli med fantastisk mat (testa pintxos!), nyskapande, kultur och atmosfär. I vår reseguide till Bilbao kan du fortsätta att läsa om detta fantastiska resmål.

Bäst tiden för att besöka

Guggenheimmuseet i Bilbao är en väldigt populär sevärdhet, så försök komma när museet öppnar, speciellt under sommarmånaderna och “Semana Santa”, påskveckan, då många spanjorer reser hit. Köp biljetterna online för att undvika köande.

Hur tar man sig hit

Om du semestrar i centrala Bilbao kan du enkelt promenera till Guggenheim, som ligger på adressen Avenida Abandoibarra, 2. Från Plaza Nueva i den gamla stadskärnan tar det exempelvis cirka 20 minuter att gå hit längs floden.

Det går även att ta spårvagn (Guggenheimstoppet) eller metro (kliv av vid Moyua). Flera bussar går förbi vid museet, kolla efter linjer med dessa stopp: Museo 1/Henao, Alda. Recalde 31 och 11, Alda. Recalde 12, samt La Salve/Igogailua och Campo Volantín/La Salve. Taxi är ett annat alternativ.

Vi rekommenderar dock att gå längs flodstråket, så kan du utforska ett par andra av Bilbaos sevärdheter på vägen hit och ta in den avslappnade stämningen. Efter museibesöket, gå genom staden tillbaka och stanna till och ät goda pintxos!

Karta: Guggenheimmuseet i Bilbao

Har du besökt Guggenheimmuseet i Bilbao? Vad tyckte du? Kommentera nedanför!