Sedan byggandet av Guggenheimmuseet har den baskiska staden Bilbao gjort en imponerade förvandling, från att vara industritung till en ständigt utvecklande metropol med en inspirerande framåtanda. Nedanför kan du lära dig mer om Guggenheimmuseet i Bilbao.

Bilbao, eller Bilbo på baskiska, har traditionellt förlitat sig på sin omfattande industri med stor gruvverksamhet och en viktig hamn. Dessa två har varit stöttepelare i områdets ekonomi och välmående.Efter byggandet av Guggenheimmuseet utanför centrum i det gamla, då aningen nedgångna hamnområdet påbörjades en stor förändring. En imponerande utveckling har skett både i form av nya byggnader, skapande och kreativitet. Man har lyckats kombinera det traditionella och moderna på ett förträffligt sätt, vilket har lett till att Bilbao blivit ett av de hetaste weekendresmålen i Europa.

Vad är Guggenheimmuseet egentligen?

Snabbguide till Bilbao. Tips och upplevelser.

Guggenheimmuseet är ett museum för modern och samtida konst beläget vid floden Nervión. När byggnaden invigdes 1997 av Juan Carlos den förste av Spanien blev den genast hyllad som en av världens mest spektakulära. Frank Gehry är arkitekten bakom detta arkitektoniska mästerverk, som är inklädd i glas, kalksten och reflekterande titanplattor som skapar en magisk “aura” dagstid.

Från varje håll bjuds man på en ny skepnad. Många olika former: böljande, skarpa såväl som runda sprider sig åt alla håll. Vi kan studera fasadens alla uttryck i timmar, och även då är det knappt så att ögonen kan se sig mätta.

Inuti byggnaden finns mer 11.000 m2 utställningsutrymme där det ständigt pågår intressanta och inbjudande expositioner. Missa inte heller “blomsterhunden” och spindeln nere vid strandpromenaden – konstverk väl värda en selfie.

Efter några timmars upplevande på Guggenheimmuseet kan man traska bort till den gamla staden (Casco Viejo) för en pintxos-runda. Fråga oss gärna efter tips på läckra barer. Guggenheim Bilbaos hemsida kan du se kommande utställningar och förkovra dig i museet.

Weekendresa i Bilbao

Visste du att Norwegian flyger till Bilbao två gånger i veckan? Äntligen är det lätt att nå Norra Spanien från Arlanda. Bilbao är ett underbart weekendresmål, missa inte vår reseguide till Bilbao!

Senast uppdaterad: