Antoni Gaudí är känd för sina spektakulära modernistiska mästerverk i Barcelona, men visste du att han även ligger bakom 3 stycken mer västerut i Norra Spanien? Nedanför listar vi vilka.

1. El Capricho, i Comillas

El Capricho är ett “blomsterhus” i Comillas (se bild ovanför) som designades av Gaudí. Under 1800-talet var Comillas, tillsammans med Santander, ett exklusivt område för sommarfirare och det påkostade “blomsterhuset” var ursprungligen tänkt som en sommarbostad. El Capricho är en fascinerande modernistisk byggnad, som bl.a. har tusentals färgglada keramikblommor ingraverade i fasaden.

Idag är huset, och den tillhörande trädgården, en mycket omtyckt sevärdhet, läs mer på den officiella hemsidan. Gaudí hjälpte även till med Palacio Sobrella som i princip ligger dörr i dörr. Ett besök till El Capricho är idealiskt i kombination med en bilsemester, då kan man färdas i den storslagna kustmiljön och uppleva naturreservat som Oyambre samt en rad pittoreska småbyar. Vänligen kontakta oss för mer info.

2. Palacio Episcopal, i Astorga

Gaudís vackra Palacio Episcopal i Astorga, idag ett museum för Camino de Santiago.

När det ursprungliga Biskopspalatset i Astorga brann ner under 1800-talet beslöt sig biskopen för att anlita sin vän Gaudí. Gaudí var vid tidpunkten upptagen med byggandet av Parc Güell i Barcelona och hade inte möjligheten att åka till Astorga. Han bad därför biskopen om bilder på den omgivande terrängen och återkom sedan med en färdig skiss. Biskopspalatset, som är byggd i den nygotiska-medeltida stilen som är så typisk för Astorga, är idag ett museum för pilgrimsleden Camino de Santiago.

3. Casa Botínes, i León

Casa Botínes i León, beläget i början av paradgatan Calle Ancha.

Nedanför på torget finns en staty av Gaudí, sittandes på en bänk, djupt försjunken i sitt skapande. Idag fungerar huset, som är beläget precis i början av paradgatan Calle Ancha, som ett kontor för en lokal bank. Dock påminns alla förbipasserande varje dag om Gaudís tid och verkande i staden.