Den nervkittlande TV-serien Game Of Thrones har äntligen fått sin upplösning. I denna artikel visar vi dig alla Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien. Från kust- och månlandskap till myllrande städer, fortsätt att läsa!

San Juan de Gaztelugatxe (Baskien)

San Juan de Gaztelugatxe, en halvö i Baskien, var en av Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien.

San Juan de Gaztelugatxe – en spektakulär halvö utanför Bermeo i Baskien – är en av regionens främsta sevärdheter. Eller ja, den blev definitivt det efter att ha figurerat som Daenerys födelseplats Dragonstone i Game Of Thrones.

San Juan de Gaztelugatxe är förbunden till fastlandet med en smal stenbro som sicksackar sig till toppen. Upp dit är det 231 trappsteg, vissa säger 229 eller 237 steg, nästa gång är det din tur att räkna. Flera scener har spelats in på denna stenbro, bland annat när Jon Snow och Daenarys går här med drakarna flygandes omkring sig.

Flera scener har spelats in på denna stenbro, bland annat när Jon Snow och Daenarys går här med drakarna flygandes omkring sig.

Väl uppe på toppen hittas – istället för slottet som i serien – en liten kyrka som brunnit ner och byggts upp flera gånger under århundradena. Man tror att ett eremitboende först uppfördes på 900-talet och senare byggdes ut. Efter att man har gått vägen upp, lyder traditionen att man ska ringa tre gånger i kyrkklockan och önska sig något.

San Juan de Gaztelugatxe har genom historien varit en viktig strategisk utpost för de som har styrt vid Biscayabukten och många strider har utkämpats i detta område.

Om du är ett Game Of Thrones-fan eller bara vill utforska den vackra baskiska kusten, från exempelvis Bilbao, är denna mytomspunna halvö en perfekt dagsutflykt.

Playa de Itzurun (Baskien)

Playa de Itzurun, men sina unika klippformationer, sågs för en stund i Game Of Thrones.

Foto: Basquetour

Playa de Itzurun i Zumaia, som ligger väster om Gaztelugatxe, är en av Baskiens vackraste stränder och sågs för en kort stund i Game Of Thrones. Stranden kan bland annat ses när Daenerys anländer till Dragonstone, samt när hon och Jon Snow tillsammans utforskar grottorna som är fyllda med draksten.

På, och omkring, Playa de Itzurun finns säregna klippformationer som kallas “flysch”. Vandra “flysch-rutten”, en 16 km lång stig mellan Deba och Zumaia, och upplev dessa naturunder på nära håll!

Las Bardenas Reales (Navarra)

I naturområdet Bardenas Reales, i Navarra i nordöstra Spanien, finns en blandning av öken- och månlandskap.

Mån- och ökenlandskapen i Las Bardenas Reales var en av Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien. I serien kan platsen ses när Daenerys är påväg tillbaka till Westeros med sina Dothrakis.

Las Bardenas Reales, som är ett 42.500 hektar stort naturområde, är utsett till ett biosfärreservat av Unesco och präglas av ockrafärgade landskap.

Utforska klippor, kullar och djupa kanjoner från någon av de många vandringslederna eller cykelvägarna. Cabezo de Castildetierra – som ses i bilden ovan – är ett av de populäraste utflyktsmålen. Las Bardenas Reales hittas en halvtimme sydöst om Tudela, i regionen Navarra.

Girona (Katalonien)

Girona är en stad i Norra Spanien där Game Of Thrones använt vissa delar som inspelningsplats.

Turistiskt är Girona en betydligt lugnare stad än Barcelona och samtidigt ett av de bästa resmålen i Katalonien. Game Of Thrones har spelat in mycket i staden, bland annat för Kings Landing och som Braavos.

  • Katedralen Santa María. Säkerligen känner du igen den vita katedralen, som är The Great Sept Of Baelor i Game Of Thrones. Otaliga scener har spelats in här.
  • Gamla stan. De trådsmala kullerstensgatorna i den medeltida stadskärnan har figurerat som Braavos. I serien kan man bland annat se hur Arya Stark tränas till att bli en No One.

Om du har möjligheten, besök gärna Girona i maj då den färgsprakande blomsterfestival hålls. Temps de Flor är en hyllning till vårens ankomst, och en av de finaste folkfesterna i Norra Spanien under 2020.

Slottet Santa Florentina (Katalonien)

Santa Florentina-slottet i Katalonien var en av Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien.

Foto: Castell de Santa Florentina

Slottet Castell de Santa Florentina i Katalonien ligger cirka en timme med bil utanför Barcelona, i närheten av Canet de Mar. I den sjätte säsongen av Game Of Thrones var slottet Horn Hill, House Tarlys hemort, och i serien kan man se hur Sam (och Gilly…) återvänder hem till sin födelseplats.

Castell de Santa Florentina daterar tillbaka till 1000-talet och är fylld av historiska skatter. Tjocka träportar, torn, valv, stenmurar med hängväxter och vackra innergårdar gör det till en fröjd för ögat att strosa omkring här.

Det är möjligt att besöka slottet med guide, men man måste reservera i förväg. Det går även att ha sitt bröllop här med allt vad det innebär.

Karta: Game Of Thrones i Norra Spanien

Har du sett Game Of Thrones? Vilken plats, i eller utanför Norra Spanien, är du mest sugen på att besöka? Kommentera nedan!