Snart drar den sista säsongen av Game Of Thrones igång och äntligen får vi den spännande upplösningen! Vart spelas Game Of Thrones in? Ja, till exempel har ett par platser i Norra Spanien faktiskt använts för inspelningen av Game Of Thrones. Från kust- och månlandskap till en myllrande stad, dessa är Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien.

San Juan de Gaztelugatxe (Baskien)

San Juan de Gaztelugatxe i Baskien, var en av inspelningsplatserna för den 7:e säsongen av Game Of Thrones.

Foto: Basquetour

San Juan de Gaztelugatxe, en spektakulär ö utanför Bermeo i Baskien, är en av regionens främsta sevärdheter. Eller ja, den blev definitivt det efter att ha figurerat som Daenerys födelseplats “Dragonstone” i den sjunde säsongen av Game Of Thrones.

San Juan de Gaztelugatxe är förbunden till fastlandet via en smal, sick-sackande stenbro. Till toppen är det 231 trappsteg, vissa säger 229 eller 237 steg. Nästa gång är det din tur att räkna. Flera scener har spelats in på stenbron, bland annat när Jon Snow och Daenarys går upp med drakarna flygandes över sig.

Väl uppe på toppen hittas, istället för det mäktiga slottet som i serien, en liten kyrka som bränts ner och byggts upp flera gånger under århundradena. Man tror att ett eremitboende först uppfördes här på 900-talet och byggdes sedan ut. Traditionen lyder att man efter ha gått den något jobbiga vägen upp ska man ringa tre gånger i kyrkklockan och önska sig något. San Juan de Gaztelugatxe har genom historien varit en viktig strategisk utpost för de som styrt vid Biscayabukten och många strider har utkämpats här.

Om du är ett stort Game Of Thrones-fan eller bara vill utforska den vackra baskiska kusten österut från exempelvis Bilbao, är San Juan de Gaztelugatxe den perfekta dagsutflykten.

Playa de Itzurun i Zumaia (Baskien)

Längs Baskiens kust finns massor av vackra stränder med spektakulära formationer.

Foto: Basquetour

Playa de Itzurun i Zumaia, som ligger väster om Gaztelugatxe, är en av Baskiens vackraste stränder och syntes för en kort stund i Game Of Thrones. Stranden kan bland annat ses när Daenerys äntligen anländer till Dragonstone, samt när Jon Snow och Daenerys utforskar de drakstensfyllda grottorna tillsammans.

På Playa de Itzurun finns spektakulära klippformationer som kallas för “flysch”, och dessa hittas utmed en stor del av den baskiska kusten. Vandra “flysch-rutten”, en 16 kilometer lång stig mellan Deba och Zumaia, och utforska dess naturunder på nära håll.

Las Bardenas Reales (Navarra)

Bardenas Reales är en blandning av öken- och månlandskap i regionen Navarra i nordöstra Spanien.

Mån- och ökenlandskapen i Las Bardenas Reales har varit en av Game Of Thrones inspelningsplatser. I serien kan platsen ses när Daenerys är påväg tillbaka till Westeros med sina Dothrakis. Området Las Bardenas Reales, som är 42.500 hektar stort, är utsett till ett biosfärreservat av Unesco och präglas av ockrafärgade landskap.

Utforska spektakulärt formade klippor, kullar och djupa kanjoner från någon av de många vandringslederna eller cykelvägarna. Cabezo de Castildetierra – som ses i bilden ovan – är ett av de populäraste utflyktsmålen. Las Bardenas Reales hittas en halvtimme sydöst om Tudela, i regionen Navarra.

Girona (Katalonien)

De färgglada husen längs L'Onyar-floden i Girona är ett måste att uppleva.

Turistiskt sett är Girona en betydligt mer avslappnad stad än Barcelona, och utan tvekan ett av de bästa resmålen i Katalonien. Game Of Thrones har spelat in mycket i staden, bland annat till “Kings Landing” och “Braavos”. Följ i Game Of Thrones fotspår och upptäck vackra Girona:

  • Katedralen Santa María. Säkerligen känner du igen den mäktiga vita katedralen, som är “the Great Sept of Baelor” i Game Of Thrones. Otaliga scener har spelats in här!
  • Gamla stan. De trådsmala kullerstensgatorna i den medeltida stadskärnan har figurerat som Braavos. I serien kan man bland annat se hur Arya Stark tränas till att bli en “No One”.

Om du har möjligheten, besök gärna Girona i maj då en färgsprakande blomsterfestival hålls. “Temps de Flor” är en hyllning till vårens ankomst och en av de finaste folkfesterna i Norra Spanien under 2019.

Bonus: Slottet Santa Florentina (Katalonien)

Santa Florentina-slottet var en av Game Of Thrones inspelningsplatser.

Foto: Castell de Santa Florentina

Slottet Castell de Santa Florentina ligger ca. en timme med bil utanför Barcelona, i närheten av Canet de Mar. I den sjätte säsongen av Game Of Thrones var slottet “Horn Hill”, House Tarlys hemort, och i serien kan man se hur Sam Tarly (och Gilly) återvänder hem till sin födelseplats.

Castell de Santa Florentina daterar tillbaka till 1000-talet och är fylld med historiska skatter. Tjocka träportar, torn, valv, stenmurar med hängväxter och vackra innergårdar gör det till en fröjd för ögat att knata omkring här. Det är möjlig att besöka slottet med guide, men man måste reservera i förväg. Det går även att ha sitt bröllop här med allt vad det innebär.

Har du sett Game Of Thrones? Vilken plats, i eller utanför Spanien, är du mest sugen på att besöka?

Karta: Game Of Thrones-platserna i verkligheten