Läs denna reseguide till Galicien om du vill ha tips på resmål, fantastiska sevärdheter och lära dig mer om gastronomin. Vi har rest mycket i regionen och delar här med oss av våra smultronställen. Låt oss börja.

Karta över Galicien

Karta över regionen Galicien i Norra Spanien.

Galicien utgör den iberiska halvöns gröna hörn, och gränsar till Asturien och Kastilien & León i öst, samt med Portugal i söder. Den kuperade kusten mäter 160 mil med många Rías, fjordar, som sträcker sig långt in i regionen. Regionens inland är fyllt av floddalgångar, eukalyptusskogar, små berg och rullande kullar.

Att resa till Galicien

I dagsläget finns tyvärr inga direktflyg för att resa till Galicien från Sverige. Det går dock utmärkt att flyga till flygplatserna i Santiago de Compostela, La Coruña eller Vigo med byte i Madrid eller Barcelona.

Många flygplatser ute i Europa erbjuder även direktflygningar till Santiago och La Coruña. Kolla också efter flyg till Porto i Portugal, därifrån kan man enkelt ta sig till Galicien.

Ett förslag är att flyga direkt från Arlanda till Bilbao, hyra bil och köra längs den “gröna kusten” från Baskien till Galicien (400 km enkelväg). Ta inlandsvägen söder om de Kantabriska bergen tillbaka, eller flyg hem från Galicien. Den ultimata bilsemestern i Norra Spanien!

För att smidigt resa runt i Galicien finns alternativ som tåg, buss, hyrbil eller helt enkelt att vandra. Kolla vårt inlägg om att resa i Norra Spanien.

Resmål i Galicien

Vallfärdsorten Santiago de Compostela är ett av de populäraste resmålen i Galicien som bjuder på oändligt av historiska skatter, tapasbarer, restauranger och en unik pilgrimsatmosfär. I vår reseguide till Santiago de Compostela kan man grotta ner sig i stans utbud. 

I norra delen av regionen ligger La Coruña med flera citystränder, sevärdheter såsom Herkulestornet och ett utmärkt matutbud. Om man vill surfa i Galicien är La Coruña en bra utgångspunkt.

Staden Lugo i inlandet lockar med sin gastronomi och välbevarade romerska ringmur som man kan knata omkring på. Ourense, som ligger i en bördig dal vid Miño-floden, är ännu en stad i inlandet med massor av vackra torg, broar, heta bad och tapasbarer.

I södra Galicien är Atlantstaden Vigo och färgrika Pontevedra, som ligger i havsviken med samma namn, båda fantastiska resmål. I det följande inlägget går vi igenom städerna i Galicien och Norra Spanien.

Galicien, i Norra Spanien, är ett av de bästa resmålen för surfing i Spanien.

Runt om i regionen finns hundratals vackra byar som är värda ett besök, med andra ord är det omöjligt för oss att nämna alla.

Några av våra favoritresmål längs kusten är det exklusiva semesterområdet Sanxenxo eller O’Grove-halvön, som båda är perfekta att ha som bas.

Pittoreska Combarro, ”världens ände” FinisterreCamariñas, A Guarda, Arousa-ön, Ribadeo och historiskt viktiga Baiona – där Columbus skepp “La Pinta” först la till efter återkomsten från “Den Nya Världen” år 1493 – är andra fina semestermål i Galicien.

För att verkligen komma åt små fiskelägen, stenbyar i inlandet och andra unika upplevelser rekommenderar vi att hyra en bil. Färdas i egen takt och stanna till där du själv behagar.

Boka gärna traditionella Casas Rurales under vägens gång och upplev ett väldigt genuint Galicien. Se endast texten ovan som reseinspiration och lite vägledning – de där riktiga smultronställena hittar man på egen hand under sin resa! Ps. När du väl har hittat dessa guldkorn, skriv till oss så lägger vi in dem här…!

De bästa stränderna i Galicien

Galicien är ett strandparadis och erbjuder stränder för alla.

Galiciens kustlinje utgörs av tre delar: Rías Altas i norr, Costa da Morte i mitten och Rías Baíxas i söder. De olika delarna är fyllda fjordliknande vikar med bräckligt vatten som sträcker sig långt in i inlandet och skapar en fantastisk miljö med stränder i alla dess former.

Kolla vår guide till Galiciens vackraste stränder för att lära dig mer om detta strandparadis!

Galiciens surf

Många säger att Spaniens (och kanske Europas…) bästa surf finns i Galicien. Kustlinjen är hela 160 mil lång – tänk dig nästan hela Sverige från norr till söder – och underbart vacker med grönskande landskap.

Det finns hundratals surfstränder som under rätt förhållanden erbjuder riktigt bra vågor, både för nybörjare och proffs. Strandlivet är harmoniskt och det är ingen trängsel om vågorna. Vi har nyligen skrivit ett inlägg om Galiciens surf som vi rekommenderar att du läser.

Gastronomin

Pulpo a la Feira är en typisk bläckfiskrätt från Galicien.

Galiciens utsökta gastronomi serveras till väldigt förmånliga priser. Tack vare Atlantens stora rikedom av fisk- och skaldjur, den omfattande fiskeindustrin i ”fjordarna” och det bördiga inlandet – med till synes oändliga betesmarker – erbjuds besökaren en matupplevelse utöver det vanliga.

Frågar man en spanjor varför man bör åka till Galicien blir svaret ofta: “för havsmatens skull”.

Många säger att Pulpo a la Feira, galicisk bläckfisk, är ”nationalrätten”. Kokt bläckfisk, hett paprikapulver, Virgen Extra-olivolja och potatis. Att få smaka den nylagad, serverad med en kall öl (varför inte lokala Estrella Galicia), lyssnades till vågornas skvalp i en pittoresk fiskeby är få förunnat. Det är något speciellt med att njuta av fisk- och skaldjur i Galicen!

Det är något speciellt med att njuta av fisk- och skaldjur i Galicen!

Köttälskaren kommer inte att lämna Galicien besviken. Boskap går lösa året runt på marker med vidsträckt grönska och regionens restauranger är kända för sina rediga portioner av de möraste råvaror. Beställ en Plato de Carne, en tallrik med de bästa köttprodukterna från regionen – du kommer garanterat att lämna mätt och belåten.

Pimientos de Padrón, den spanska gröna paprikan är en klassiker i varje tapasbar.

En klassiker i varje tapasbar är den gröna, lite söta paprikan (Pimientos de Padrón) som kommer från Padrón-byn. I smaken är de milda, men då och då stöter man på en som hettar till rejält.

Osten är en annan specialitet som inte får missas, mer än 80 typer av ost förädlas fram av lokala småbrukare. Vår favorit är den krämiga, triangulära Queso de Tetilla, som lätt känns igen på sin form av ett kvinnobröst.

Våra galiciska vänner erbjuder oss alltid att prova smakrika likörer, eller ett fräscht vitt vin från Rías Baíxas. Vinkultivering har lång tradition i regionen och idag är det främst vita viner från Galicien som blivit internationellt erkända.

Vinrankorna klättrar längs med “fjordarna” och odlas i ett kargt Atlantklimat, vilket sätter en lokal prägel och slutprodukten har en mycket igenkännbar smak. Vinerna från Galicien är ofta friska och fuktiga, med en doft och smak av frukt, och tillhör Norra Spaniens bästa drycker.

Missa inte att testa Albariño, gärna tillsammans med nyfångad fisk- och skaldjur en het sommardag. En perfekt smakkombination.

Språk i Galicien

I Galicien finns två officiella språk: spanska och gallego (galiciska). I skolorna lärs galiciska ut, och på många skyltar står det både på spanska och galiciska. När det latinska språket upplöstes var Gallego – som är nära besläktat med portugisiska – ett av språken som uppstod. Galiciska talades 2012 av cirka 2.5 miljoner personer.

Sevärdheter i Galicien

Santiagos katedral, på Plaza do Obradoiro, är slutmålet för hundratusentals pilgrimer varje år.

Galicien har en unik historia som skiljer sig mycket från det som upplevs typiskt spanskt. Här finns tips på sevärdheter och traditioner:

 • Castros. Gamla keltiska bosättningar, som exempelvis Castro de Santa Trega eller Castro de Baroña.
 • Pallozas. Runda stenkojor med halmtak som liknar de hus som fanns i Storbritannien under järnåldern.
 • Folkmusik, säckpipa, dans och dräkter. När du hör säckpipans ljuva toner eka i städernas gränder – stanna upp och lyssna!
 • Romerska monument. Viadukter, broar, vägar och fyrtorn. Det finns ett överflöd av gamla romerska skatter i regionen.
 • Herkulestornet. Världens äldsta – fortfarande fungerade – fyrtorn utanför La Coruña.
 • Ringmuren i Lugo. Den ytterst välbevarade ringmuren i Lugo är en annan sevärdhet från romarnas tid i Galicien.
 • Katedralstranden. Utanför Ribadeo i norra Galicien ligger katedralstranden, ett naturens under!
 • Skärgårdsöarna. Besök till exempel de vackra Cíes-öarna som är belägna i Vigos skärgård.
 • Akvariet i La Coruña. Väl värt ett besök!
 • Katedralen i Santiago. Katedralen är slutmålet för El Camino, och reser sig mäktigt ovanför torget Praza do Obradoiro.
 • Vattenfallet Cascada de Ézaro. En av få platser i Europa där ett vattenfall störtar direkt ut i havet.
 • Fyrtornet i Finisterre. Fyrtornet ligger på en halvö som kallades för “världens ände” av romarna.

Tips: En pilgrimsvandring i Galicien

Ett av de bästa sätten att uppleva Galiciens sevärdheter är att vandra Camino de Santiago. Börja exempelvis i Sarria, Ferrol eller Tui, och sätt kurs mot Santiago de Compostela. Under vägens gång får man ta del av otroligt mycket kultur, historia och möta lokalbefolkningen och andra pilgrimer.

Läs mer om Norra Spaniens bästa sevärdheter och upptäck fler intressanta platser att besöka under din semester i Galicien och Norra Spanien.

Alla artiklar från Galicien

Fler artiklar