Galicien

En personlig reseguide, som uppdateras kontinuerligt

Senast uppdaterad: 23/05/2020

Är du nyfiken på Galicien i nordvästra Spanien? Då har du kommit rätt. Här finns kartor, fakta, tips på resmål, stränder och mer. Vi har själva rest mycket i regionen, och delar våra smultronställen här. Låt oss börja!

Karta

Karta över regionen Galicien i Norra Spanien.

Galicien utgör det “gröna hörnet” på den Iberiska halvön, och gränsar till Asturien och Kastilien och León i öst, samt med Portugal i söder.

Kusten mäter cirka 160 mil med många Rías, en typ av “fjordar”. Galiciens inland är fyllt av floddalgångar, eukalyptus- och tallskogar, små berg och rullande kullar. Under “Natur” längre ner kan du läsa mer.

Fakta Galicien

Galiciens flagga.

  • Spanskt namn: Galicia
  • Befolkningsmängd: 2.708 miljoner (2017)
  • Yta: 29.575 km2
  • Huvudstad: Santiago de Compostela
  • Stad med flest invånare: Vigo
  • La Liga-lag (2020): Celta Vigo
  • Officiella språk: Galiciska och spanska
  • Kuriosa: Har Spaniens största och viktigaste fiskeindustri

Resmål

Lugo

Staden Lugo i inlandet lockar med gastronomi, katedralen och en välbevarad romersk ringmur, som man kan knata omkring på.

Ourense

Ourense, som ligger i en bördig dal vid Miño-floden, är ännu en stad i inlandet med massor av vackra torg, broar och tapasbarer. Utanför staden finns många heta bad som är välkända i hela Spanien.

La Coruña

I den norra delen av regionen ligger La Coruña vid Atlanten med flera citystränder, sevärdheter såsom Herkulestornet och ett utmärkt matutbud. Om man vill surfa i Galicien är detta en bra utgångspunkt.

Santiago de Compostela

Katedralen i Santiago de Compostela.

Vallfärdsorten Santiago de Compostela är ett av de populäraste resmålen i Norra Spanien som bjuder på oändligt av historiska skatter, tapasbarer, restauranger och en unik pilgrimsatmosfär. I vår reseguide till Santiago de Compostela kan du grotta ner dig i staden.

Vigo och Pontevedra

I södra Galicien är Atlantstaden Vigo och färgrika Pontevedra, som ligger längst inne i havsviken med samma namn, båda fantastiska resmål. Här kan du äta nyfångade skaldjur, besöka gamla fiskarkvarter, marknader, närliggande stränder och de populära Cíes-öarna.

Mindre resmål

Galicien, i Norra Spanien, är ett av de bästa resmålen för surfing i Spanien.

Foto: Turismo.gal

Runt om i regionen finns hundratals vackra byar som är värda ett besök, med andra ord är det omöjligt för oss att nämna alla.

Några av våra favoritresmål längs kusten är dock det exklusiva semesterområdet Sanxenxo eller O’Grove-halvön, som båda är perfekta för familjer då de erbjuder många aktiviteter och flera barnsäkra stränder.

Playa de Lanzada sammankopplar fastlandet med den besöksvärda halvön O'Grove.

Foto: Turismo.gal

Pittoreska Combarro, Finisterre (”världens ände”), Camariñas, A Guarda, Arousa-ön, Ribadeo, Muxía eller historiskt viktiga Baiona – där Columbus skepp “La Pinta” först la till efter återkomsten från “den nya världen” år 1493 – är andra fina semestermål i Galicien.

För att verkligen komma åt de där små fiskelägena, pyttesmå stenbyar i inlandet och andra unika upplevelser rekommenderar vi att hyra en bil. Färdas i egen takt och stanna till där ni själv behagar.

Boka gärna traditionella Casas Rurales under vägens gång och upplev ett väldigt genuint Galicien. Se endast texten ovan som reseinspiration och lite vägledning. De där riktiga smultronställena hittar man på egen hand under sin resa.

Ps. När du väl har hittat dessa guldkorn, skriv till oss så lägger vi in de här…!

Natur

Galiciens kustlinje är kuperad och på många platser dramatiskt vacker, där vassa klippor möter Atlanten i en direkt konfrontation. I filmen ovan kan du snabbt skapa dig en uppfattning över hur kustlandskapen ser ut.

Inlandet karakteriseras till stor del av rullande, gröna, kullar som påminner om Fylket i Sagan om Ringen. Stora skogsområden är fyllda av ljuvligt doftande eukalyptusträd, och några av de viktigaste spanska floderna ringlar sig fram regionen och ut i Atlanten.

De bästa stränderna

Galicien är ett strandparadis och erbjuder stränder för alla.

Kustlinjen utgörs av tre delar: Rías Altas i norr, Costa da Morte i mitten och Rías Baíxas i söder. Dessa delar består av många havsvikar med bräckt vatten som sträcker sig långt in i landet och är ytterst fiskrika. Längs kusten, i vikarna och på skärgårdsöarna hittas stränder i alla dess former.

Du kan vandra på milsvida sandstränder utan att stöta på en endaste människa. En skön kontrast till Medelhavets, ibland, mer stressiga strandliv. Samtidigt erbjuds du också blå-flagg stränder med alla faciliteter. Kolla vår guide till Galiciens vackraste stränder för att lära dig mer om detta strandparadis!

Surf

Många säger att Spaniens – och kanske Europas – bästa surf hittas i Galicien. Kustlinjen är som sagt hela 160 mil lång – tänk dig nästan hela Sverige från norr till söder – och underbart vacker med grönskande landskap.

Det finns hundratals surfstränder som under rätt förhållanden har bra vågor, både för nybörjare och proffs. Strandlivet är harmoniskt och det är ingen trängsel i vattnet. Vi har skrivit ett inlägg om Galiciens surf, som vi rekommenderar att du läser.

Historia och kultur

Framför Herkulestornet finns en staty av Breogán, en keltisk kung.

Foto: Wikimedia / Luis Sánchez

Galicien har en lång och intressant historia, som skiljer sig mycket från det som upplevs som typiskt spanskt. Här finns en tydlig keltisk identitet med härlig folkmusik, säckpipa, färgglada dräkter och gamla fornborgar. Med sin vidsträckta grönska, kustlinje och gastronomi finns stora likheter med Skottland och Irland.

Även romare, visigoter och flera andra har format dagens autonoma region. I denna artikel kan du läsa mer i detalj om historien, och se vilka folkslag som härskat i regionen genom årtusendena.

Vi brukar säga att ett av de bästa sätten att uppleva Galiciens historia är genom Camino de Santiago. Börja exempelvis i Sarria, Ferrol eller Tui, och sätt kurs mot Santiago de Compostela. Under vägens gång får du ta del av otroligt många sevärdheter och möta lokalbefolkning och andra pilgrimer.

Klicka dig vidare till vår artikel om Norra Spaniens bästa sevärdheter, och upptäck historiska platser att besöka under din semester i Galicien.

Språk

Många som reser i Galicien tänker nog: “vad är det för språk som talas, det där låter inte alls som spanska”. “Det låter som italienska eller kanske portugisiska”, var våra egna funderingar efter att vi hört två busschaufförer prata.

Det är faktiskt deras egna språk, gallego, (galiciska på svenska) som har officiell status.

I skolorna lärs galiciska ut, och på många skyltar står det både på spanska och galiciska. När det latinska språket upplöstes var gallego – som är nära besläktat med portugisiska – ett av språken som uppstod. Galiciska talades 2012 av cirka 2.5 miljoner personer, nästan 80% av regionens befolkning.

Gastronomin

Pulpo a la Feira är en typisk bläckfiskrätt från Galicien.

Galiciens utsökta gastronomi serveras till väldigt förmånliga priser. Tack vare Atlantens stora rikedom av fisk- och skaldjur, den omfattande fiskeindustrin i ”fjordarna” och det bördiga inlandet – med till synes oändliga betesmarker – erbjuds besökaren en matupplevelse utöver det vanliga.

Frågar man en spanjor varför man bör åka till Galicien blir svaret ofta lite skämtsamt: “för havsmatens skull”.

Många menar på att Pulpo a la Feira är ”nationalrätten”. Kokt bläckfisk, hett paprikapulver, Virgen Extra-olivolja och potatis. Att få smaka den nylagad, med en kall öl (varför inte Estrella Galicia?), lyssnades till vågornas skvalp i en fiskeby är få förunnat. Det är något speciellt med fisk- och skaldjur i Galicen!

Det är något speciellt med fisk- och skaldjur i Galicen!

Köttälskaren kommer inte heller att lämna regionen besviken. Boskap går lösa året runt på marker med vidsträckt grönska och regionens restauranger är kända för sina rediga portioner av de möraste råvaror.

Beställ en Plato de Carne, en tallrik med de bästa köttprodukterna från regionen. Du kommer garanterat att lämna mätt och belåten.

Pimientos de Padrón, den spanska gröna paprikan är en klassiker i varje tapasbar.

En klassiker i varje tapasbar är den gröna, lite söta paprikan (Pimientos de Padrón) som kommer från Padrón-byn. I smaken är de milda, men då och då stöter man på en som hettar till rejält. Empanadas, minipajer med olika fyllningar, är också en lokal höjdare.

Osten är en annan specialitet som inte får missas. Mer än 80 osttyper förädlas fram av lokala småbrukare. Vår favorit är den krämiga, triangulära, Queso de Tetilla, som lätt känns igen på sin form av ett kvinnobröst.

Dryck

Våra galiciska vänner erbjuder oss alltid att prova smakrika likörer, eller ett fräscht vitt vin från den södra delen av regionen. Vinkultivering har lång tradition i Galicien, och idag är det främst vita viner som blivit internationellt erkända.

Skördning av det typiska Albariño-vinet i Galicien.

Foto: Turismo.gal

Rankorna klättrar längs med floddalarna och odlas i ett kargt Atlantklimat, vilket sätter en lokal prägel och slutprodukten har en mycket igenkännbar smak. Vinerna från Galicien är ofta friska och fuktiga, med en doft och smak av frukt, och tillhör Norra Spaniens bästa drycker.

Om vi ska nämna något vitt vin får det bli det som görs på Albariño-druvan. Drick det gärna tillsammans med nyfångad fisk- och skaldjur en het sommardag. En perfekt smakkombination!

Att resa hit

I dagsläget finns tyvärr inga direktflyg för att resa till Galicien från Sverige. Det går dock utmärkt att flyga till flygplatserna i Santiago de Compostela, La Coruña eller Vigo med byte i Madrid, Barcelona eller ute i Europa.

Kolla också efter flyg till Porto i Portugal, därifrån kan man enkelt ta sig över gränsen till Galicien.

För att smidigt resa runt i Galicien finns alternativ som tåg, buss, hyrbil eller helt enkelt att vandra. Kolla vårt inlägg om att resa i Norra Spanien.


Av: Jonathan

Artiklar med Galicien

Fler artiklar

Fråga oss

Vill du ha specifika tips från Galicien? Fråga nedanför så svarar vi inom kort. Om du skulle ha några egna reseerfarenheter eller smultronställen i Galicien du vill dela med dig av, tveka inte! På så vis kan vi tillsammans bygga upp en kunskapsbank.