Galicien ruvar på några av Europas bästa vågor, och många känner inte ens till detta surfparadis i Spanien. I den här artikeln förklarar vi Galiciens surf och tipsar om de bästa surfstränderna. Upplev enastående surfing i Spanien – alltid i storslagen miljö!

Hemligheten bakom Galiciens surf

Om man ska beskriva Galiciens kust blir det med orden: “vackert otämjd”. Trots norra Atlantens bryska klimat är det charmigt och fängslande med vidsträckta bukter, gröna kullar och små fiskelägen. Den bördiga kustlinjen sträcker sig ca. 150 mil, är direkt exponerad mot Atlantens enorma vattenmassa och hundratals stränder vetter mot alla riktningar, något som skapar fantastiska vågor vid rätt förhållanden.

Tack vare den långa kustlinjen, alla stränder och att vattentemperaturen är aningen kylig (våtdräkt året runt är ett måste…) blir det aldrig någon trängsel ute bland vågorna. Undantagsvis på populära stränder nära La Coruña, Ferrol och Vigo under sommaren.

I Galicien finns surf på alla nivåer, och proffs såväl som nybörjare kommer hit för att njuta av maten, stillheten, den fina naturen, gästfriheten och framförallt, vågorna.

För den som vill lära sig att surfa hittas surfskolor omkring de populäraste stränderna. Det anordnas även surfcamps där man bor tillsammans under en vecka i mysiga stenhus nära de bästa stränderna och njuter av det ultimata “surfarlivet”. Och det är inte ovanligt att också mixa in andra aktiviteter som yoga, meditation och vandring. Gemenskapen under ett surfcamp är som oftast helt underbar.

Vill man hyra utrustning själv är det enkelt att finna surfshops i städerna och omkring de bästa stränderna. Ett tips är att hyra bil med takräcke så får man mer frihet och kan komma åt alla guldkorn längs kusten. Hyr också ett vackert och rustikt semesterhus för er själva – ett stenkast från de bästa surfområdena. Det är inte helt fel att komma hem efter en dag ute på havet, slå på grillen, slänga på färsk fisk- och skaldjur, knäppa en Estrella Galicia och bara må bra under den färgsprakande solnedgången.

Galicien, i Norra Spanien, är ett av de bästa resmålen för surfing i Spanien.

Foto: Turismo.gal

Under vintern är det konstanta vågor på Galiciens stränder, men det är också sämre väder med mycket regn och hårda vindar. Att surfa i Galicien är bäst mellan augusti och november, då vågorna är aningen mindre (vilket kan vara bra) och vädret betydligt stabilare. Det finns ett överflöd av surfstränder i Galicien, och att beskriva varje litet surfställe i detalj är nästintill omöjligt. Här följer några av de bästa stränderna och områdena för surf i Galicien:

Playa de Pantín

Alla som är intresserade av surf känner nog till “beach-breaket” Playa de Pantín, som är värd till tävlingen Pantín Classic och anses av många som en av de bästa surfstränderna i Galicien. Här bjuds man på medelstora höger- och vänstervågor i spektakulära gröna omgivningar. I området omkring stranden hittas flera parkeringsplatser, surfskolor, boenden och restauranger.

Stränderna i La Coruña

En storstadssemester i kombination med surf? Välkommen till Atlantstaden La Coruña! Runt bukten snor sig två pärlvita citystränder, Playa de Riazor och Playa del Orzán, som levererar hyfsade vågor under rätt förhållanden. Vågorna kanske inte är de allra största, men tillsammans med de gamla fiskarkvarteren, tapas, shopping, sevärdheterna och nattlivet är La Coruña ett fint resmål.

Playa de Sabón

Galicien i Norra Spanien bjuder på surf för både nybörjare och proffs.

Bara tio minuter från La Coruña hittas ett “beach-break” i Playa de Sabón. Med många olika vågtyper passar Sabón-stranden för surfare på alla nivåer och är en trevlig avstickare om man semestrar i La Coruña.

Stranden Doniños

Doniños ligger också nära Ferrol i norra Galicien, och är känd för sina kvalitetsvågor (brukar fyllas upp med surfare snabbt…). Man behöver inte oroa sig för tidvattnet, och när dyningen kommer från väst är det bäst vågor. Den över 2 kilometer långa Doniños-stranden erbjuder vågor både mot höger och vänster!

Playa de Razo

Razo-stranden är över 5 kilometer lång med en sten- och sandbotten och ligger utanför La Coruña. Den är känd för sina vågor som passar både proffs och nybörjare – och en av få stränder i Galicien som går att surfa i både låg- och högvatten. Ett par surfskolor, semesterbostäder, restauranger och campingar finns i närheten.

Muros på Costa da Morte

I Muros-området på Costa da Morte finns tre fantastiska surfstränder: Area Mayor, Ancoradouro och Lariño. Den första passar för nybörjare, medan de andra två (egentligen en lång strand uppdelad i två) är mer avancerade och lämpliga för erfarna surfare. Muros är en av de bästa platserna för surfing i Norra Spanien!

Playa de O Rostro

Playa de O Rostro är en fantastisk surfstrand i Galicien.

Foto: Turismo.gal

Playa de O Rostro ligger också på Costa da Morte, strax norr om fyrtornet i Finisterre, som är det ultimata slutmålet för pilgrimsvandringen Camino de Santiago. Stranden är svårtillgänglig, bjuder på varierande vågor och få “locals” brukar surfa här. Sommaren och hösten är de bästa årstiderna för att surfa på O Rostro-stranden. Närområdet, som av romarna kallades för “världens ände”, är dramatiskt vackert med vild natur, fiskrestauranger och rustika semesterhus. Finisterre är också ett av de bästa ställena för att vandra i Norra Spanien!

Playa de la Lanzada

I ”de låga fjordarna” (Rías Bajas) är den svepande Playa de la Lanzada, som sträcker sig ända till halvön O’Grove , en klassiker för att surfa i Galicien! Många surftävlingar – på lokal nivå – hålls här och stranden passar även för den som villig att lära sig. Playa de la Lanzada levererar bra vågor året runt. Bo gärna på mångsidiga O’Grove, som har flera campingar, otaliga vandringsstigar, restauranger och mysiga Casas Rurales!

Playa de Patos

Playa de Patos är en populär surfstrand utanför Vigo, i Galicien.

Foto: Turismo.gal

Strax utanför Vigo ligger den populära surfstranden Playa de Patos som är känd för sina regelbundna vågor. Om dyningen är bra och vindarna blåser från rätt riktning är Playa de Patos ett utmärkt alternativ. Många kommer hit i slutet av sommaren och under vintern då förhållandena ofta är de bästa. Omkring stranden hittas faciliteter som surfskolor, restauranger samt boenden. Och storstaden Vigo med sitt restaurang- och nöjesutbud finns aldrig långt borta.

Från Patos-stranden har man en fin utsikt över de paradisliknande Cíes-öarna ute på Atlanten, kanske lockas du att göra en dagsutflykt hit? Utforska gärna också kuststräckan söderut mot Portugal, där många intima surfstränder kan hittas – ofta helt övergivna.

Karta: Galiciens surf

Som du kan se är Galicien ett av de bästa resmålen för surfing i Spanien. Är du redo att upptäcka detta smultronställe?