Galicien är ett riktigt strandparadis! Med en 160 mil lång kustlinje kan man välja och vraka bland vackra stränder. Med så många stränder kan det dock vara svårt att veta vart man ska börja, i denna guide till några av Galiciens vackraste stränder hjälper vi dig.

Ha i åtanke att “playa” heter “praia” på galiciska, och om du är på bilsemester i Galicien är det ofta skyltat på galiciska (och spanska…). Här nedan använder vi däremot strändernas spanska namn.

Playa de Las Catedrales

Playa de Las Catedrales är en av Spaniens mest spektakulära stränder med klippformationer som påminner om en katedral.

Foto: Turismo.gal

10 kilometer utanför Ribadeo i norra Galicien hittas Katedralstranden, ett naturfenomen som blivit en av Spaniens mest kända stränder. Vattenerosionen har format klippor till valv, bågar och grottor, något som för ens tankar till en katedrals uppbyggnad. Besök Playa de Las Catedrales vid lågvatten, och glöm inte att söka intyg online (mellan juli – september).

Playa de Rodas

Playa de Rodas har blivit utnämnd till världens vackraste strand.

Foto: Turismo.gal

Playa de Rodas, på Cíes-öarna, är en otroligt vacker strand med pärlvit sand, turkost vatten och vajande pinjeträd. The Guardian utsåg den 2007 till “världens vackraste strand”, och sedan dess har en turistvåg sköljt över öarna. För att värna om Islas Cíes (nationalpark) känsliga ekosystem finns en gräns på 1.800 besökare dagligen och man måste begära ett intyg online.

Playa de La Lanzada

Playa de La Lanzada är en lång sandstrand som sammankopplar halvön O'Grove med fastlandet.

Foto: Turismo.gal

Playa de La Lanzada – som sträcker sig från fastlandet till O’Grove-halvön i Rías Baixas – är en av våra favoritstränder i Galicien. Stranden är en Blå-Flagg strand och familjevänlig, dessutom är den ett välkänt surfspot i Galicien. Spendera dagen här, och fortsätt sedan till O’Grove för att äta läcker fisk- och skaldjur!

Playa de Melide

Med sitt turkosa vatten, vita sand och gröna omgivningar förflyttar Playa de Melide på Isla de Ons dig till Karibien.

Foto: Turismo.gal

Playa de Melide hittas på en annan av Galiciens vackra nationalparksöar: Isla de Ons. Stranden påminner om Karibien med sin kritvita sand, azurblå vatten och gröna omgivningar. Nudister är också välkomna här. Förutom Melide finns 4 stränder på Isla de Ons, som är perfekt för en dagsutflykt. Båtar avgår bland annat från Sanxenxo. Intyg krävs, max 1.300 besökare dagligen.

Playa de Barra

Playa de Barra är en av Galiciens bästa nudiststränder.

Foto: Turismo.gal

Playa de Barra ligger i Vigo-fjordens utlopp och är en av Galiciens bästa nudiststränder. Stranden är naturskyddad, och sträcker sig mellan en klippa och ett litet berg. Njut av intimiteten, den vita sanden, ljuvligt doftande tallskog och skimrande turkost vatten. I fjärran kan man skymta en av Cíes-öarna. Besök också närliggande Playa de Viñó, Playa de Nerga och Playa de Melide!

Playa de Pantín

Playa de Pantín är en klassisk surfstrand i Galicien.

Foto: Turismo.gal

Om du är inbiten surfare har du säkert hört talas om Pantín Classic, surftävlingen som årligen hålls på denna strand. Tack vare sitt läge och förhållandena är Playa de Pantín en av Galiciens bästa surfstränder. Miljön är underbart lantlig, föreställ dig gröna ängar, skog, turkost vatten och den långa sandstranden. Playa de Pantín är en av Galiciens vackraste stränder!

Playa del Vao

Playa del Vao ligger utanför Vigo och är en vit sandstrand med turkost vatten.

Foto: Turismo.gal

8 kilometer utanför Vigo hittas en kuststräcka med flera stränder, däribland Playa del Vao som är förtrollande vacker med sitt turkosa vatten, små vågor och vita sand. Till vänster skymtas den lilla exklusiva ön Toralla med praktvillor och Vigos universitet. Kombinera en storstadssemester i Vigo med att besöka Playa del Vao och de omgivande stränderna!

Playa de Patos

Playa de Patos är en urban Blå-Flagg strand som är otroligt vacker.

Foto: Turismo.gal

Om du fortsätter söderut längs med kusten från ovan nämnda strand stöter du snart på Playa de Patos vid halvön Monteferro. Omgivningarna är urbana med bebyggelse, service och alla faciliteter. Stranden, som fått Blåa-Flaggan, är drömlik med sin inbjudande vita sand. Playa de Patos är en annan populär surfstrand, och erbjuder fin utsikt över Cíes-öarna ute på Atlanten.

Playa de Area Mayor

"Vilda" Playa de Area Mayor är en av Galiciens vackraste stränder.

Foto: Turismo.gal

Playa de Area Mayor (Area Maior) är en av de vackraste och mest välbevarade stränderna i Galicien. Sandremsan är 1 kilometer lång och ligger vid foten av berget Louro. Har du tur, och om det är rätt årstid, är det möjligt att skymta delfiner. Den närliggande byn Muros är ett av Norra Spaniens bästa resmål och en perfekt bas för att utforska detta områdes vackra stränder.

Playa de Lariño

Playa de Lariño är en lång svepande sandstrand belägen mitt i naturen.

Foto: Turismo.gal

Vackra Playa de Lariño ligger strax norr om Area Mayor-stranden och bär många liknelser: en lång svepande sandstrand belägen i naturen. Omgivningen utgörs av ett känsligt ekosystem med rikt djurliv och flora. Den vita sandremsan sträcker sig söderut och går tillslut samman med en annan strand: Playa de Ancoradoiro. Obs! Vågorna kan vara höga och strömmarna starka här.

Playa de Carnota

Playa de Carnota - en halvmåneformad strand - hittas i ett naturskyddat område.

Foto: Turismo.gal

Playa de Carnota – en drömlik halvmåneformad strand – ligger i ett naturskyddat område. Detta vidsträckta sanddyn på hela 7 kilometer består av vit sand med oerhört klart och turkost vatten. Packa matsäcken med delikatesser från Norra Spanien och gör en utflykt hit. Att gå eller jogga längs vattenbrynet är en underbar upplevelse!

Playa de Langosteira

Playa de Langosteira är en lång sandstrand vid byn Finisterre.

Foto: Turismo.gal

Om du vandrar Camino de Santiago, på Camino de Finisterre, kommer du att passera denna sandstrand som hittas vid byn Finisterre. Häng på stranden, besök även Playa Mar de Fora, ät skaldjur och upptäck “världens ände”. I området finns många mysiga semesterbostäder. Kanske vandrar du vidare till Muxía, där man kan ta bussen tillbaka till Santiago de Compostela.

Playa del Rostro

Playa del Rostro är en vidsträckt sandstrand på Costa de la Muerte ("dödens kust").

Foto: Turismo.gal

Playa del Rostro är som de flesta stränder på Costa de la Muerte (“dödens kust”): vidsträckt med fin vit sand, ofta folktom och omgiven av vild natur. Andas in havsbrisen och njut av stillheten som råder på denna avlägsna plats. Playa del Rostro är perfekt för ett avkopplande strandliv – där det dessutom går att surfa.

Playa de Xilloi

Playa de Xilloi ligger i en bukt, omgiven av två små berg.

Foto: Turismo.gal

Utanför Lugo, i norra Galicien, hittas denna lugna strand innästlad i en liten bukt. Den är 1 kilometer lång och tack vare det skyddade läget är vågorna oftast små. Två skogsklädda berg reser sig i varsin ände och ramar vackert in Playa de Xilloi. Om du vill semestra i detta område – som är fyllt av fina stränder – kan du bo i O Vicedo.

Playa A Frouxeira

Playa A Frouxeira är en 3,5 kilometer lång snäckskalsformad strand.

Foto: Turismo.gal

Playa A Frouxeira är en 3,5 kilometer lång snäckskalsformad strand som ligger strax norr om hamnstaden Ferrol. Bakom stranden hittas en lagun med ett rikt fågelliv. I byn Valdoviño med omnejd – på strandens högre ände – finns surfskolor, semesterboende, barer och restauranger. Bege dig till Playa A Frouxeira för en härlig stranddag i norra Galicien!

Karta: Galiciens vackraste stränder