Vi har samlat de mest besöksvärda galiciska öarna som ligger i Rías Bajas (de lägre havsvikarna). Upptäck Galiciens öar: paradisstränderna, campingar, byarna, dagsutflykterna, var man äter läckrast havsmat, spelar golf eller bor under semestern.

Isla de Arousa

Arousa-ön (Illa de Arousa på galiciska), ligger i havsviken med samma namn och är sammankopplad med fastlandet via en lång bro. Redan när man rullar ut på bron kan man skymta de långa sandstränderna där ute i det blåa, en härlig försmak på vad som komma ska.

Isla de Arousa har otaliga stränder med galet turkost vatten och vit sand, som en liten Karibisk oas i Galicien. Man kan köra runt med bilen och hitta sin alldeles “privata” strand, eller så parkerar man och utforskar ön till fots eller från cykelsadeln. I den södra änden, i naturreservatet Carreirón, ligger de vackraste stränderna och många stigar gör att du enkelt kan nå dessa. Här finns också två campingar och ytterligare en camping hittas vid bron på fastlandet.

I den norra delen av ön finns ett större fiskarsamhälle med småbåtshamn, där mysiga fisk- och skaldjursrestauranger hittas längs med gatorna. Omkring ligger färgglada båtar uppdragna i väntan på högvatten, och ute i “fjorden” kan man se de typiska galiciska blåmusselodlingarna (Mejilloneras). Här råder en enkel och avslappnad atmosfär.

Omkring ligger färgglada båtar uppdragna i väntan på högvatten, och ute i “fjorden” kan man se de typiska galiciska blåmusselodlingarna (Mejilloneras).

Fortsätter man längre norrut når man den vilda stranden Playa Area da Secada, omgiven av fin tallskog. Efter lite strandhäng kan man passa på att besöka det närliggande fyrtornet Punta Cabalo (se bild ovan), här finns det en bra fiskrestaurang med utsikt över havet. Isla de Arousa erbjuder stora möjligheter för ett par upplevelserika dagar med fantastisk lokalproducerad mat – och en vacker sandstrand finns alltid nära inpå!

Isla de Ons

Isla de Ons ingår i de “Atlantiska nationalparksöarna” och är ett outforskat paradis. Den västra sidan är direkt exponerad mot Atlanten med vågor som dramatiskt kraschar in i skyddande klippor. Solnedgångarna från Atlantsidan är magiska! På östra sidan, där färjorna lägger till, finns ett pyttelitet samhälle med vitkalkade hus som mestadels rymmer enkla restauranger, barer och semesterbostäder. Stranden nedanför, med sin kritvita sand och det klaraste turkosfärgade vattnet man kan tänka sig, är en höjdpunkt.

Runt ön går flera vandringsstigar, exempelvis till utsiktsplatsen Miradoiro de Fedorentos, vackra fyrtornet Faro de Ons eller till den andra större paradisstranden: Playa de Melide. Den vita sanden i kombination med azurblått vatten för ens tankar till Karibien, vattnet är dock fortfarande friskt då det är Atlanten vi talar om… Denna strand är populär bland naturister. Du kan välja bland ytterligare vackra och ofta helt folktomma stränder – en utflykt till Isla de Ons innebär den ultimata stranddagen.

Islas de Ons påminner om grannöarna Cíes innan de blev internationellt kända, så passa på att göra ett besök innan alla andra får upp ögonen för dessa skatter i Pontevedras “fjord”. Båtar avgår från hamnarna i Vigo, Bueu, Sanxenxo och Portonovo. För att skydda öns känsliga flora & fauna finns ett tak på 1800 personer som får vistas på ön dagligen.

Halvön O’Grove

Playa de Lanzada sammankopplar fastlandet med den vackra halvön O'Grove.

Foto: Turismo.gal

Halvön O’Grove är ett “galiciskt Karibien” och en plats vi alltid rekommenderar för en semester i Rías Bajas. Svepande Playa de la Lanzada (bild ovan) är en av Galiciens längsta stränder och binder samman O’Grove med fastlandet. Här blir det aldrig trångt och man kan surfa, vindsurfa, bada eller bara spendera dagen med familjen i lugn och ro.

Halvön O’Grove är ett “galiciskt Karibien” och en plats vi alltid rekommenderar för en semester i Rías Bajas.

Paseo de Pedras Negras, ett vackert promenadstråk som mestadels består av en träbro som slingrar sig fram mellan stora stenar och stränder kan också rekommenderas. Om du söker efter en mer stilla strand är Playa Area das Pipas ett solklart val. Bland klipporna kan man ta skydd från vinden, äta picknick på galiciska delikatesser och lapa sol. Runt hela ön finns otaliga stränder man kan utforska till fots eller från cykelsadeln. Att kajaka runt ön och i “fjorden” Arousa kan vi dessutom varmt rekommendera. Från utsiktsplatsen Monte da Siradella, den högsta punkten på halvön, har man läcker panoramavy över O’Grove, fastlandet och Atlanten.

Huvudbyn, ett traditionellt fiskarsamhälle med ca. 11.000 invånare i nordöstra delen av ön, är väl värt ett besök. Här kan man se sig omkring i hamnen, äta gott och prisvärt i någon av fisk- och skaldjursrestaurangerna eller bara flanera på strandpromenaden med fin utsikt över musselodlingarna. Sedan 1963 anordnas här en årlig fisk- och skaldjursfestival i oktober, där man kan uppleva de galiciska traditionerna och testa på Atlantens läckerheter under skön feststämning.

Utspridda över O’Grove-halvön finns flera campingar, mysiga hotell, semesterhus och Casas Rurales – alla utmärkta att ha som bas under semestern. O’Grove är ett måste om du vill uppleva Galicien!

Isla de la Toja

Exklusiva Isla de Toja är en vacker galicisk ö som nås från O'Grove.

Foto: Turismo.gal

Toja (Toxa på galiciska) är en liten ö som nås via en stenbro från O’Grove, så alltså från en ö till en annan. Promenera gärna över den eleganta stenbron och fortsätt ditt upptäckande. På ön finns lyxhus, spahotell med varma källor, casino, bra restauranger och små stränder. Det finns till och med en privat golfbana mitt bland stränder och hav – att hitta en vackrare plats för en runda golf är nog svårt. Missa inte att besöka Capilla de las Conchas, ett kapell täckt av vita snäckskal.

Isla de Sálvora

Isla de Sálvora ligger i utloppet av Arousa-“fjorden” och är också en nationalparksö. Den är mytomspunnen och många skepp har förlist på de omgivande lömska reven. Ön är obebodd, och fylld av små stränder med en mix av sand och småsten. Framförallt finns det flera fina vandringsrutter, bland annat till fyrtornet på Atlantsidan. Bara 250 personer får vistas på ön varje dag (2017), vilket gör att du aldrig kommer stöta på mycket folk.

Man kan ta sig hit från hamnarna i Aguiño, A Pobra do Caramiñal och O’Grove. Glöm inte att packa med dig matsäck, vatten och solkräm, det finns nämligen inget matutbud här. Gör dig redo för en “vild” och magisk naturupplevelse ute på Atlanten!

Isla de Toralla

Isla de Toralla är en liten ö belägen strax utanför Vigo. Från den vackra Blå-Flagg stranden Praia do Vao är ön sammankopplad till fastlandet via en bro. Ön är privat med lyxhus i den västra delen, en park och ett universitet i mitten samt en läcker strand som är öppen för allmänheten. Kan man ha bättre studentmiljö…? För att korsa bron med bil måste man ha tillstånd, så parkera vid do Vao-stranden och promenera över. Semestrar du i Vigo kan man enkelt göra en utflykt till stränderna i detta område – upptäck dem en efter en och avsluta med ett besök på Isla de Toralla.

Cíes-öarna: Monteagudo, do Faro och San Martiño

Islas Cíes är en grupp öar i Galicien som nås med färja från exempelvis Vigo. Stranden Rodas på Monteagudo har blivit utsedd till "världens vackraste strand".

Romarna kallade Cíes-öarna för “gudarnas öar”, och det kanske ger en uppfattning om den skönhet som de besitter. Ö-gruppen ligger i utloppet av Vigos “fjord” och består av tre öar: Monteagudo, do Faro och friliggande San Martiño (inga färjor går hit). När stranden Rodas på ön Monteagudo, med sin bukt av kritvit sand, turkost vatten och vajande pinjeträd, blev utsedd till “världens vackraste strand” av en brittisk tidning blev Cíes-öarna över natten otroligt populära.

Cíes-öarna är kronjuvelerna i den exklusiva grupp av Atlantiska öar med nationalparkstatus. Här finns ett känsligt ekosystem med rik flora & fauna (främst fågelliv) som lockar fågelskådare. Många vandringsstigar går runt till öns alla hörn och låter en utforska stränderna, den fina miljön, djurlivet, fyrtornen och de historiska sevärdheterna.

Cíes-öarna är kronjuvelerna i den exklusiva grupp av Atlantiska öar med nationalparkstatus.

De senaste åren har restriktioner liknande de på katedralstranden införts på Cíes-öarna, idag får det endast vistas 2000 personer om dagen på öarna. Man måste även söka ett intyg under sommarmånaderna. På ön finns en liten camping, ett par enklare matställen och leder som är väl markerade. Ta gärna med matsäck men glöm inte att ta med skräpet hem eftersom inga soptunnor finns. Båtar avgår från bl.a. Vigos hamn, se till att köpa biljetter i god tid eftersom öarna är ett väldigt populärt resmål, speciellt under varma sommardagar.

Isla de Cortegada

Ön Cortegada, som tillhör samma grupp Atlantöar med nationalparkstatus, ligger långt inne i havsviken Arousa och har en härlig mix av frodig natur, små vilda stenstränder och den största laurel-skogen i Europa. Det finns inga faciliteter här, endast ett trädäck där båtarna lägger till. Många företag i området erbjuder intressanta guidade utflykter till Cortegada som tar mindre än två timmar.

Karta – Här ligger de galiciska öarna