Varje år anordnas det runt om i Spanien många roliga, traditionella, och ja, aningen speciella festivaler. Här kan du läsa mer om de mest intressanta evenemangen, högtiderna, folkfesterna och festivalerna i Norra Spanien under 2019. Från gastronomi, långvariga traditioner, skådespel till musik. Vilket evenemang i Norra Spanien ska du besöka i år? 

Bilbao BKK Live

Bilbao BBK Live är en av Spaniens största återkommande musikfestivaler som hålls på berget Mount Cobetas med fina vyer över Bilbao nere i den gröna dalen. I år hålls rock, pop- och indiefestivalen den 11, 12 och 13 juli. I skrivande stund står The Strokes för stjärnglansen, men ytterligare världskända artister brukar läggas till under årets första månader – så håll koll på deras hemsida. Just nu kostar ett 3 dagars pass med campingplats uppe på berget 160€, men detta pris kan komma att höjas när fler artister läggs till.

Skaldjursfestivalen på O’Grove-halvön

O Groves fisk- och skaldjursfestivalen hålls mellan 3 och 13 oktober 2019.

Om du vill frossa i havets delikatesser på en vacker ö i Galicien ska du bege dig till fiskebyn O’Grove mellan 3 och 13 oktober. Då hålls den 56:e upplagan av den populära skaldjursfestivalen som lockar folk från hela Spanien. Njut av typiska galiciska rätter som tillagats på Atlantens råvaror och säljs direkt från marknadsstånden.

Under dessa dagar anordnas också konserter, aktiviteter för hela familjen samt traditionell galicisk dans och folkmusik med bl.a. säckpipan – allt i storslagna omgivningar. O’Grove är ett fantastiskt resmål fyllt av vita stränder med turkost vatten (missa inte Playa de Lanzada), mysiga lanthotell, campingar och fina vandringsleder som går runt ön.

Albariño-festivalen i Galicien

Vinfestivalen i Cambados med fokus på den gröna Albariño-druvan hålls 31 juli till 4 augusti 2019. Albariño-vinet framställs av druvorna som växer på svårtillgängliga platser i fjordarna och är smakrikt, lättdrucket och svalkande – perfekt för heta sommardagar och till skaldjur. Under Albariño-festivalen anordnas det vinprovningar, konserter, aktiviteter för barnen och party hela natten lång. Semestrar du i Rías Bajas – de låga fjordarna – under dessa datum är ett besök en god idé.

Vikingafestivalen i galiciska Catoira

Vikingafestivalen i galiciska Catoira är en av Spaniens mest säregna festivaler.

Tänk dig att du befinner dig på semester i Galicien och plötsligt ser du ett vikingaskepp komma inseglandes i havsviken. Ja, det kan faktiskt hända! En vikingafestival anordnas i Catoira den första söndagen i augusti för att återspegla de vikingaattacker som skedde mot de galiciska byarna längs kusten. Själva huvudpunkten är landstigningen vid de historiska tornen Las Torres del Oeste, då en simulerad strid sker mellan vikingar i full mundering och lokalbefolkningen. Tusentals samlas för att uppleva detta skådespel, sedan hålls en picknick på typisk galicisk mat och festen fortsätter tills långt in på småtimmarna.

Tänk dig att du befinner dig på semester i Galicien och plötsligt ser du ett vikingaskepp komma inseglandes i havsviken. Ja, det kan faktiskt hända!

Santiagos dag i Santiago de Compostela

Aposteln Sankt. Jakob är Spaniens skyddshelgon, och hans rester som förvaras i Santiago de Compostelas katedral är själva slutmålet för pilgrimsvandringen Camino de Santiago. Den 25 juli varje år firas Santiagos dag. Under veckan som leder upp till dagen hålls evenemang, konserter, aktiviteter, fyrverkerier och fester på stadens torg. Den 25 samlas tiotusentals ute på Santiago de Compostelas gator för att delta i firandet som bl.a. består av en mässa, karnevaler, keltisk folkmusik, dans, mycket skratt och god mat. Festen pågår hela natten, och hotellen brukar vara fullbelagda under dessa dagar.

Om den 25 juli infaller på en söndag blir det Año Jacobeo, ett heligt år, med ännu större festligheter och betydligt fler pilgrimer som vandrar Camino de Santiago till Santiagos grav. Det senaste heliga året skedde 2010, och nästa inträffar 2021.

Tamborrada de San Sebastián 2019

Trumfestivalen Tamborrada i San Sebastián, Baskien.

Den traditionella trumfestivalen i San Sebastián är stadens viktigaste festlighet. Den drar igång vid midnatt den 19 januari på torget Plaza de la Constitución i gamla stan, då hundratals samlas för att hissa den traditionella flaggan. Under morgonen därpå (20 januari) hålls parader med trumband bestående av skolungdomar, och under resten av dagen går hundratals vuxna runt och spelar i San Sebastián. Deltagarna bär en vacker traditionell utstyrsel och fyller hela stan med musik under dagen – och går till och med ut på La Concha-stranden. Vid midnatt avslutas trumfestivalen på Plaza de la Constitución med att man tar ner flaggan.

Blomsterfestivalen i Laredo

La Batalla de Flores, rakt översatt blomsterslaget, hålls i den kantabriska byn Laredo den sista söndagen i augusti sedan 1908. Lokalbefolkningen och besökare, stora som små, samlas på gatorna för att beskåda karnevalen med vagnarna och figurerna som byggts upp med hjälp av blommor. Under denna dag hålls konserter, små marknader, utställningar och mycket mer i Laredo. Befinner du dig i Kantabrien i månadsskiftet augusti/september får du inte missa denna färgsprakande blomsterfestival!

Sanfermines i Pamplona

San Fermines i Pamplona, med bl.a. de beryktade tjurrusningarna, är en av Spaniens mest kända festivaler.

Sanfermines kanske inte säger dig något, men om vi säger tjurrusningarna i Pamplona ringer det nog en klocka. San Fermín, som sträcker sig över en vecka med start den 6 juli kl. 12, är en av Spaniens mest kända internationella festivaler.

Tjurrusningarna (El Encierro), som börjar kl. 8 varje dag, går 875 meter igenom staden till tjurfäktningsarenan och sänds direkt i spansk tv. Även om de flesta tänker på tjurrusningarna är de faktiskt bara en av traditionerna under veckan. Under Sanfermines klär sig deltagarna i vitt med röda halsdukar, och stämningen i Pamplona är alldeles underbar.

Under Sanfermines klär sig deltagarna i vitt med röda halsdukar, och stämningen i Pamplona är alldeles underbar.

Under festveckan kan man uppleva all fascinerande kultur från Navarra: folkmusiken, dansen, dräkterna, typiska hantverk, maten, styrkesporter och mycket mer. Kombinera det med ett non-stop party så har man garanterat en mycket upplevelserik vecka framför sig. Det är nästintill omöjligt att hitta ett boende under Sanfermines, så det är ett måste att boka långt i förväg.

San Mateo – vinfestivalen i Logroño, La Rioja

Efter vinskörden i september hålls vanligtvis skördefestivaler över hela Spanien (Fiestas de la Vendimia). Den 20 september börjar den populära vinfestival San Mateo i La Rioja:s huvudstad Logroño. Under 5 dagar hålls en rad spännande aktiviteter med det lokala La Rioja-vinet som utgångspunkt.

Huvuddagen är 21 september, då “vintrampningen” (Pisado de la Uva) äger rum. Barn från hela regionen samlas och stampar fram sitt eget vin på skördens första druvor, som sedan ges som en gåva till stadens skyddshelgon Virgen de Valvanera. Vinfestivalen i Logroño är en av de bästa i Norra Spanien och väl värd ett besök!

Sónar Barcelona 2019

Den populära musikfestivalen Sónar Barcelona kommer att hållas för 26:e gången i Barcelona från den 18 till 20 juli 2019. Festivalen består av två delar: Sónar by Day inriktar sig på ny teknologi inom musik, medan Sónar by Night är själva spelningarna, DJs och fest. Ett pass för både dag och natt, alla dagar, kostar i skrivande stund 170€. Detta kan emellertid komma att ändras när de lägger till fler artister. Befinner du dig i Barcelona under dessa datum i sommar måste du bege dig till Fira de Barcelona och Fira Barcelona Gran Via för att festa lös på Sónar.

Primavera Sound 2019

Primavera Sound är en av två stora sommarfestivaler i Barcelona.

Primavera Sound är den andra kända musikfestivalen som hålls i Barcelona under sommaren. Den går av stapeln 30 maj till 1 juni och är oerhört populär, speciellt bland utlänningar som reser långa vägar för att uppleva musiken och allt party. Primavera Sound har rykte om sig att locka världsartister och feststämningen under dessa dagar är svårslagen. Missa inte att uppleva den katalanska huvudstaden, lyssna på grym musik och umgås tillsammans med tiotusentals andra musikfans!

Mad Cool 2019

Även om Madrid inte ligger i Norra Spanien måste festivalen Mad Cool nämnas i den här artikeln. Festivalen, en av Europas största med fantastisk line-up, hålls i Madrid mellan den 11 till 13 juli 2019. I skrivande stund är artistlistan minst sagt svårslagen, eller vad sägs om The Cure, Bon Iver, The Smashing Pumpkins och Vampire Weekend? Mad Cool 2019 är ytterligare en anledning att besöka Spaniens vackra och vibrerande huvudstad i sommar!

I skrivande stund är artistlistan minst sagt svårslagen, eller vad sägs om The Cure, Bon Iver, The Smashing Pumpkins och Vampire Weekend?

De tre vise männen och julfirande i Spanien

De tre vise männen anländer till Spanien den 5 januari och välkomnas med parader runt om i landet.

I Spanien är traditionen att barnen får sina julklappar av de tre vise männen, istället för jultomten (även om det blir vanligare). De tre vise männen anländer den 5 januari och får ett varmt välkomnande med enorma parader (Cabalgata de Reyes Magos) som hålls över hela landet. Dagen därpå, den 6 januari, mottar barnen äntligen sina klappar – och sedan äts det smarrig Roscón de Reyes (kan liknas med en jättesemla). Läs gärna vårt utförliga inlägg om de tre vise männen och jul- samt nyårsfirandet i Spanien.

Semana Grande de Bilbao (Aste Nagusia)

Aste Nagusia, Bilbao:s egna festvecka som 2019 hålls mellan 17 och 25 augusti, är en av de största i Norra Spanien och lockar ut hundratusentals människor på gatorna. I centrum anordnas en rad olika aktiviteter som konserter, teaterspel, gastronomiska event och imponerande fyrverkerier på kvällen. Man får chansen att lyssna på traditionell baskisk folkmusik, uppleva den unika kulturen genom utställningar och beskåda urgamla baskiska styrkesporter som stenkastning eller stockkapning. Och mycket, mycket mer…

Det råder en fantastisk atmosfär i staden och nattlivet är pulserande. Missa inte att äta goda pintxos, lyssna på musik, träffa folk och bara insupa stämningen om du befinner dig i närheten under dessa datum.

Fiestas del Pilar

Fiestas del Pilar är ett veckolångt firande som hålls i Zaragoza mellan 5 och 13 oktober för att hylla stadens skyddshelgon Virgen del Pilar. Själva huvuddagen är 12 oktober, som dessutom är Spaniens nationaldag och den dag då Columbus landsteg i den nya världen, då ett antal traditioner som exempelvis blomstercermonin utförs. Under veckan kan man gå på konserter, göra roliga aktiviteter för både stor såväl som små, se fyrverkerier och intressanta utställningar. Om du semestrar i Aragonien i början av oktober är ett besök i Zaragoza och på Fiestas del Pilar något vi rekommenderar.

Ciderfestivalen i Gijón

I slutet av augusti firas den omtyckta ciderfestivalen i Gijón. Den naturliga äppelcidern är en oerhört viktigt del av Asturiens kök, och regionen producerar nästan 80% av all cider i Spanien. Under festivaldagarna deltar exempelvis tusentals i en samordnad ciderhällning (filmen ovan) på stranden Playa de Poniente, som nästan varje gång sätter nytt världsrekord. På Gijóns gator kan man under dagarna delta i ciderprovning, uppleva traditionella marknader, äta gott från tapasstånden och lära sig allt om äpplen. Ciderfestivalen är en äkta hyllning till cidern – det är något magiskt med cider i Asturien.

Filmfestivalen i San Sebastián

Den 67:e upplagan av den prestigefyllda filmfestivalen i San Sebastián kommer 2019 att hållas mellan 20 och 28 september i konferenscentrumet Kursaal. Filmfestivalen är en av Europas viktigaste och har liksom festivalerna i Berlin och Cannes sitt alldeles egna pris för bästa film: guldsnäckan. Bästa manliga- och kvinnliga skådespelare får dessutom ta emot silversnäckan. Under förra årets filmfestival fick Judi Dench och Danny DeVito motta Donostia-Awards, ett pris som hyllar en skådespelares karriär. Om du befinner dig i San Sebastián i slutet av september får du inte missa att gå på filmpremiärer – och kanske också få en skymt av filmstjärnorna på den röda mattan.

Fiestas de la Mercé i Barcelona

Mercé-festen, som firas den 24 september, är en av de viktigaste i Barcelona. Under dagarna som leder upp till detta datum hålls bland annat parader, konserter och fyrverkeri-shower. Och som under varje stor stadsfest är det en fantastisk atomsfär. Missa inte att se Castellers, de imponerande mänskliga tornen. Ett bra ställe att uppleva denna nervkittlande katalanska tradition under La Mercé är på torget Placa de Sant Jaume.

“Vinkriget” i Haro, La Rioja

En festival där man slänger vinfyllda hinkar och sprutar vin med vattenpistoler på varandra? Ja, “vinkriget” i Haro är ett exempel på en av Spaniens “annorlunda” festivaler. La Batalla del Vino hålls den 29 juni varje år på ett litet berg strax utanför Haro i La Rioja-regionen. Förra året gick över 60.000 liter vin åt, och 10.000 personer deltog. Ska du delta i “stridigheterna” i år?

San Juan – spanskt midsommarfirande

San Juan firas i Spanien den 23 juni för att välkomna sommaren. Ofta samlas man med vännerna på stranden vid en brasa.

San Juan, ett slags spanskt “midsommarfirande”, utspelar sig på midsommarafton den 23 juni. Detta är en av årets största festdagar i Spanien, och längs kusterna samlas man på stranden för att dricka vid brasorna, dansa och bada. Det finns knappast något bättre än att sitta ute i den ljumma kvällen med sanden mellan tårna för att välkomna sommaren tillsammans med sina vänner. Firandet fortsätter till långt in på småtimmarna!

Temps de Flors i Girona

Blomfestivalen har firats i Girona sedan 1953, och den 64:e upplagan kommer att hållas mellan 11 till 19 maj 2019. Under denna vårfestival, som är en av Spaniens finaste, kläs kända sevärdheter som de arabiska baden och katedralens trappor ut med färgglada blommor. Dessutom kan man hitta “blomsterskapelser” i nästan varenda vrå av den gamla stadskärnan, och många platser som normalt är stängda öppnar upp för allmänheten. Kan det bli mer instavänligt?

Påskveckan (Semana Santa)

Semana Santa, den heliga veckan, är en av Spaniens viktigaste högtider. De officiella datumen för påskveckan skiftar för varje år, och under 2019 är det 14 till 21 april som gäller, vilket är betydligt senare än normalt. Detta är årets första större ledighet och många spanjorer tar tillfället i akt för att resa iväg till större städer under veckan. Påsken i Spanien är betydligt mer högtidligt än i Sverige, och det katolska arvet syns tydligt. Historiskt sett har veckan varit sorgekantad till viss del, men idag ses påsken mer som ett tillfälle att reflektera och spendera tid tillsammans med familjen.

Till minne av Jesu lidande, död och uppståndelsen anordnas olika evenemang som återspeglar dessa händelser. Det hålls bland annat mässor i kyrkorna och parader med traditionella dräkter (som verkligen drar till sig nyfikna blickar…), men det som kanske mest kännetecknar påsken i Spanien är de otaliga processionerna på gatorna. Dessa processioner, där stora och tunga ”pråmar” med utsmyckade skulpturer bärs fram genom gatorna, har sitt ursprung i medeltiden. Upp emot 50 män bär dessa ”pråmar” i många timmar vilket är väldigt fysiskt påfrestande, något som ska symbolisera Jesu lidande. Många – stora som små – samlas ute längs färdvägen för att få sig en skymt.

Det hålls bland annat mässor i kyrkorna och parader med traditionella dräkter (som verkligen drar till sig nyfikna blickar…), men det som kanske mest kännetecknar påsken i Spanien är de otaliga processionerna på gatorna.

I Norra Spanien är påskveckan riktigt stor i Segovia, Zamora, Valladolid, Salamanca, León (med bl.a. annorlunda Fiestas de San Genarín) och Zaragoza. Att resa hit under 14 till 21 april är nästan som att bli transporterad tillbaka till medeltiden.

Las Fiestas de Gracia, Barcelona

Varje år, med start den 15 augusti och en vecka framåt, firas Las Fiestas de Gracia i den “bohemiska” stadsdelen Gracia. Då klär områdets grannar gatorna och balkongerna i färgglada textiler, tyger och annat material som återanvänds. Det grannskap som har lyckats bäst utses till årets vinnare. Las Fiestas de Gracia är en av Barcelonas bästa festivaler, och programmet är fullspäckat med konserter, ölprovningar, utomhusbio, sportevenemang, aktiviteter för barnen och mycket mer. Semestrar du i Barcelona vid dessa datum måste du besöka Gracia!

Fiestas de la Virgen Blanca

Sedan 1884 har Fiestas de la Virgen Blanca i Vitora-Gasteiz hållits till stadens skyddshelgons ära. Tusentals, alla klädda i vitt och rött, samlas på torget nedanför rådhuset den 4 augusti för att inleda firandet med Txupinazo. Den här traditionen, då man firar ner en trasdocka (Celedón) med ett paraply från kyrktornet till torget, är mycket uppskattad. Under själva processen sjunger publiken glatt med och dricker champagne.

De följande dagarna hålls utomhuskonserter, sportevenemang, utställningar, traditionella aktiviteter, många partys och mycket mer. Den 10 augusti kl. 1 på natten hissas Celedón upp igen till kyrkan – och det markerar slutet på årets fest.

Orujo-festivalen i Potes

Den andra helgen i november hålls Orujo-festivalen i den kantabriska bergsbyn Potes, i nationalparken Picos de Europa. Vad är Orujo? Det är en snapsliknande dryck som destilleras fram av det som återstår av pressade vindruvor. Den är stark, smaksatt med lokala örter och perfekt efter en mättande måltid som exempelvis den lokala bergsgrytan Cocido Lebaniego. Ibland serveras Orujo som krämig och påminner då en del om Baileys.

Vad är Orujo? Det är en snapsliknande dryck som destilleras fram av det som återstår av pressade vindruvor.

Under denna novemberhelg kan man provsmaka Orujon, gå på marknaden och lyssna på traditionell musik från trakten. Dessutom prisas den producent som tagit fram årets bästa Orujo. Favoriten på NorraSpanien.se är Orujo ifrån Sierra del Oso!

Varje by och liten stad i Spanien brukar årligen ha sin alldeles egna fest under en vecka (ibland två gånger per år). Gör en enkel sökning på Google och se om ditt resmål anordnar sina festligheter under din semester.

Saknas det någon större folkfest, festival eller evenemang i Norra Spanien under 2019? Kommentera nedan så lägger vi till den!