Hur ser en typisk dag på Camino de Santiago ut? Följ med oss under en hel dag på pilgrimsleden – från att vi hoppar ur sängen tills vi kryper till kojs.

Väckarklockan ringer 06:15. Efter en mättade frukost bestående av Tortilla de Patata och ett par kraftiga Cafe Solo är vi redo att ta oss an dagen. Vi samlar ihop våra saker, packar ryggsäck och kliver ut från nattens boende.

07:00 tar vi dagens första steg, först långsamt för att värma upp, sedan i allt raskare takt tills vi hittar vår egen rytm som vi håller resten av dagen. De första solstrålarna har inte hunnit börja värma och den friska morgonluften trycker snabbt undan sömnen ur kroppen. Vi navigerar oss fram efter de gula pilarna, våra pålitliga vägvisare.

Att få möta soluppgången på leden, i sällskap av kossor och fågelkvitter i en frodig dal är en speciell upplevelse. Vårt första stopp gör vi efter ca. 2 timmar då vi äter medtagna nötter (“den andra frukosten” som är så typiskt att göra i Spanien…).

Att få möta soluppgången på leden, i sällskap av kossor och fågelkvitter i en frodig dal är en speciell upplevelse.

Vi fortsätter på stigen som tar oss genom björkfyllda skogsområden, på broar över porlande bäckar och genom småbyar mestadels byggda i sten.

Svårbeskrivlig kamratskap

Under färden möter vi många trevliga “pilgrimer” som hejar på oss glatt och stannar för en pratstund. Alla vandrar vi med samma mål i sikte och det råder en svårbeskrivlig “pilgrimsgemenskap”. Fjärran ifrån vardagens alla måsten.En dag på pilgrimsleden Camino de Santiago

Tiden springer iväg och tillslut ser vi en restaurang som skyltar med Menú del Día.
I vanlig ordning väljer vi en prisvärd dagens meny, en trerätters lunch för 10 euro inkluderat husets röda. Först ut är en typisk mix-sallad från La Rioja, sedan följer gott oxkött med hemmagjorda pommes, och en Crème Brûlée som snabbt slinker ner.

Spansk husmanskost när den är som bäst – tur att man inte behöver tänka på kalorierna när man gör Caminon. Vissa väljer att äta en enklare lunch, för oss fungerar en rejälare och lite senare på dagen. Du bestämmer själv, El Camino är en personlig resa där det inte finns några rätt eller fel.

Efter lunch – dagens bästa sträcka

Fyllda av energi fortsätter vi med glatt humör de sista 2 timmar tills vi når etappmålet. Vi har lagt 22 km under fötterna, ett gott dagsverke och för oss en lämplig längd att hålla på dagarna.

Vi går  direkt till ett Albergue, visar pilgrimspasset och får tillgång till våra sängar. Dagliga rutiner som att tvätta, ta hand om fötterna och hänga upp på tork görs. Efter en uppfriskande dusch, en stunds reflektion och antecknande av dagens händelser och tankar tar vi en liten siesta. Efter 40 minuters kraftsamling är vi redo att utforska dagens by.

Vi går runt och insuper alla sevärdheter och slår oss sedan ner på en typisk “pilgrims”-bar. Här delar vi dagens upplevelser med andra “peregrinos” över goda pinchos och ett par glas lokalt vin.

Innan vi kryper in till kojs förbereder vi morgondagens frukost och går snabbt igenom den kommande etappen. Jag läser en stund ur min favoritbok, ser att min medvandrare redan sover gott och somnar själv vid elva-snåret. Man är behagligt fysiskt trött och sover väldigt gott under El Camino. Ännu en minnesrik dag fylld av intressanta möten och intryck på Camino de Santiago är över. Tur att nästa dag är redan imorgon.

Nyfiken på Camino de Santiago? Kontakta oss eller läs de vanligaste frågorna.