Casa Rural är ett slags landsbygdshus som erbjuder fantastiskt mysigt boende och vanligtvis mycket fina naturupplevelser. I den här artikeln besöker NorraSpanien.ses utsände ett typiskt Casa Rural i Norra Spanien – och förklarar den nya upplevelseturismen som vuxit fram de senaste åren.

Jag sitter på Posada San Pelayos terass och blickar ut över den lummiga skogen. En del av bergskedjan Picos de Europa reser sig ovanför huset med spetsiga, snöklädda toppar där enstaka molntussar envist hänger sig kvar. En bit bort hör jag bäckens porlande, bjällror från boskap på grönbete, en tupp som gal och fåglar som tävlar i skönsång.

Pongo, husets kloka retriver, springer glatt omkring och hälsar på gästerna som börjat leta sig ut i morgonsolen. Jag ser äppelträd, färgglada blommor och det lilla trädgårdslandet där en del av dagens frukost inhämtats. Det känns bekant på något sätt, inte som om man är på semester i ett främmande land. Utan hemma. Man känner sig välkommen.

Pongo, Posada San Pelayos egna hund.

Detta är vardagen på många Casas Rurales i Norra Spaniens regioner, från det mytomspunna Baskien i öst till Galiciens otämjda Atlantkust i väst, utspridda på idylliska platser mitt i naturen. Att semestra så här är ett svårslaget sätt att lära känna Norra Spaniens bergsområden, djupa dalar, kust, slumrande byar, historia och allt annat vackert som hör där till.

Vad menas med ett Casa Rural egentligen?

Ett typiskt Casa Rural i en fiskeby längs kusten.

Rakt översatt betyder Casa Rural: “ruralt/lantligt hus”. De senaste 20 åren har en ny besöksnäring vuxit fram på platser dit turister tidigare inte hittat. Gamla lantegendomar, bondgårdar, bodegor, äldre stenhus och andra historiska byggnader som gått i arv i generationer har omsorgsfullt renoverats till kompletta boenden. Man har bevarat deras ursprung och de varierar i storlek och komfort, från enkelt till lyxigt, men ofta väldigt genuint.

Detta typ av semesterboende kan liknas med ett Bed and Breakfast (B&B) där man bokar ett rum med frukost. Ett Casa Rural är ofta byggd i lokal arkitektur, har mellan 4 till 11 rum och man blir bemött på ett mycket familjärt sätt. För större grupper är det också ibland möjligt att boka hela huset eller lägenheter för att vara tillsammans – vissa Casas Rurales erbjuder inte individuella rum.

Tack vare internet och bokningssajter har dessa boenden blivit tillgängliga för allmänheten på ett helt nytt sätt. Det är en win-win-situation där besökaren får chansen att bo på dessa guldkorn samtidigt som det lett till nya inkomster på landsbygden och i småbyar.

Posada San Pelayo – ett utmärkt exempel

Posada San Pelayo är ett typiskt Casa Rural i Norra Spanien.

Tillbaka till Posada San Pelayo. Medan jag njuter av frukosten kommer husets vänliga och energiska ägarinna Lourdes förbi och vi börjar prata om varför de öppnade sitt mysiga hus.

– Vi såg att fanns en stor efterfrågan av landsbygdsturism i området. Och tack vare att vi hade en sån fin lantegendom, unikt belägen i nationalparken Picos de Europa, trodde vi att vi kunde vara framgångsrika i den här sektorn. Samtidigt ville vi förändra vårt sätt att leva, och vi har inte ångrat oss en sekund. Efter två års renovering öppnade vi den 25 juni 2000, och sedan dess har vi hållit öppet. Varje år gör vi förbättringar och fortsätter att utveckla oss. Vi är ett familjeägt Casa Rural och vi ger huset och gästerna all vår tid. Förutom några dagar kring jul och nyår har vi öppet året runt, berättar Lourdes.

Den läckra poolen på Posada San Pelayo, ett typiskt Casa Rural i Kantabrien.

Trenden med att resenärer börjat intressera sig mer för upplevelseturism och att åldersspannet skiftat en del är något som Lourdes märker av.

– Vi har sett att folk reser mer och mer och tycker om att upptäcka nya platser, och upplevelseturism är ett utomordentligt sätt att njuta av naturen. Våra gäster är främst europeiska medelålderspar, men för varje dag ökar gästboken med folk från mer fjärran länder. Mer och mer unga par har dessutom upptäckt charmen med att bo på Casa Rural, säger Lourdes.

Lourdes kilar iväg för att ta emot nya besökare, jag tackar hjärtligt för att hon tog sig tid att stilla ett nyfiket sinne som mitt. Jag hämtar en kopp nybryggt kaffe, tar ett djupt andetag av den friska morgonluften, borrar ner de barfota fötterna i gräset och fortsätter mitt filosoferande. Om ett tag tar jag nog ett morgondopp i husets pool, som måste ha en av Norra Spaniens läckraste utsikter, för att sedan ge mig ut på äventyrsvandring!

Det blir inte mycket bättre än såhär.

Vill du ha våra bästa tips på Casas Rurales i Norra Spanien?