Norra Spanien är fyllt av Miradores (utsiktsplatser) där man kan beskåda naturens under. I nationalparken Picos de Europa, Kantabrien, får du inte missa Mirador de Santa Catalina.

Semestrar du i Kantabrien är det en god idé att besöka Mirador de Santa Catalina. Från Potes tar det ca. 40 min med bil att nå den – först på den spektakulära vägen igenom ravinen, och sedan sicksackandes upp för berget. Att bara köra hit är en upplevelse! Utsiktsplatsen kan vara lite svårt att hitta först, fortsätt förbi byn Piñeres och ta höger direkt, sväng sedan av på den lilla vägen till höger (inte den mot Cicera). Följ den hela vägen upp till parkeringen på toppen.

Nationalparken Picos de Europa i Norra Spanien.

Väl uppe, har man från stålkorgen som sticker ut från berget, en läcker 180 graders utsikt över de spetsiga klipporna, den smaragdgröna floden, dalgångarna och Picos de Europas snöklädda toppar. Utsikten håller samma klass som den från bergsmassivet i Fuente Dé, på andra sidan dalen. Santa Catalina-platsen har varit bebodd i ca. 5000 år, och bl.a. använts som en strategiskt viktig fästning.

Gör en dagsutflykt utav det

Besök först utsiktsplatsen, kör sedan ner igen och fortsätt till den mysiga stenbyn Cicera som är sådär typiskt spansk med blomster överallt. Parkera bilen. Sedan kan man vandra efter pilgrimsleden Camino Lebaniego i en harmonisk miljö bestående av en frodig ek, bok och lövskog med brusande bäckar och små vattenfall. Självklart med fortsatt vidunderliga vyer över de ständigt skiftande landskapen.

Karta: här ligger utsiktsplatsen