Från den norra delen av landet kommer några av de mest typiska spanska efterrätterna. I denna guide visar vi dig Norra Spaniens mest populära efterrätter – så att du är förberedd inför semestern.

Innan du börjar kan vi även tipsa om våra tidigare artiklar: traditionell mat samt typiska drycker i Norra Spanien. Om du börjar med dessa så skapar du dig en god översikt av gastronomin.

Crema Catalana

Crema Catalana är en typisk efterrätt i Katalonien.

Foto: Wikimedia Commons

Crema Catalana är utan tvekan den mest kända efterrätten i Katalonien, som redan nämndes i recept under medeltiden. Den görs på mjölk, äggulor och socker och sedan karamelliserar man ytan. Den liknar Créme Brûlée från det franska köket – eller en brylépudding – fast smakar lite annorlunda.

När vi bodde i Barcelona var Crema Catalana vår absoluta favorit och ett givet val när vi åt en typisk “dagens meny” på restaurang. Denna klassiska efterrätt är populär i hela Spanien, så även om du inte semestrar i Katalonien får du troligtvis chansen att testa den.

Sugen på att göra Crema Catalana med svensk touch? Testa detta ICA-recept med rårörda bär!

Mel i Mató

Mel i Mató är en katalansk dessert, där “mel” är honungen och “mató” färskost gjord på ko- eller getmjölk utan salt. Den krämiga osten, söt honung och krispiga valnötter är en perfekt kombination.

Om du besöker Katalonien, ta chansen att prova Mel i Mató, då den erbjuds på många lunchrestauranger. Annars går det utmärkt att köpa osten (Mató del Pirineu), honungen samt valnötter i matbutiker och slänga ihop den själv.

Sobaos Pasiegos

Sobaos Pasiegos är en typisk efterrätt i Kantabrien med ursprung från Pasiegos-dalen. Den liknar en sockerkaka – fast mindre – och har funnits i över 100 år. Ingredienser är socker, smör, mjöl, ägg, salt, citronzest, en tesked rom eller anis, samt lite bakpulver.

Idag är efterrätten väldigt populär, och om du reser i Spanien kan den ofta hittas i matbutiker. Vi älskar att äta Sobaos Pasiegos tillsammans med en Café Solo eller ett glas mjölk. Den är även perfekt som ett snack om du ska hänga på Norra Spaniens bästa stränder!

Quesada Pasiega

Ytterligare en efterrätt från Kantabrien som är typisk i hela Norra Spanien. Quesada Pasiega kan liknas med en svensk ostkaka, och görs på mjölk, socker, smör, vetemjöl och ägg. Den smaksätts ofta med zest (strimlat citronskal) och kanel. Denna efterrätt är riktig god och kan ätas både varm och kall. Prova den!

Churros

Churros är en spansk efterrätt som består av en deg som friteras och rullas i socker.

Foto: Hiberus © Madrid Destino

Churros är vanliga över hela Spanien – och att äta dessa frasiga läckerheter är, exempelvis, en av de bästa sakerna att göra i Madrid.

Den avlånga deglängden – som baseras på vetemjöl – friteras och rullas i socker innan den klipps av och serveras rykande het. Vanligtvis ackompanjeras Churros av smält choklad eller Dulce de Leche, en typ av kolasås, där man kan doppa dem.

Vare sig det är med familjen på julmarknaden, till frukost eller efter en livlig partykväll på stan, är det vanligt att äta Churros. Du kan i princip hitta en “Churrería” (ett ställe specialiserat på detta) eller food trucks som säljer Churros på gathörnet i varje spansk stad. Att prova läckra Churros är nästan ett måste under en semester i Spanien.

Psst. Vill du överraska familjen med hemlagade Churros till frukost eller eftermiddagsfikat? Kolla detta recept!

Arroz con Leche

Arroz con Leche är en dessert i Spanien som kan liknas med svensk risgrynsgröt.

Foto: Wikimedia Commons

Känner du till Arroz con Leche? Troligtvis är detta en av de spanska efterrätterna som de flesta svenskar har hört talas om och kan relatera till eftersom det är risgrynsgröt.

I Spanien äter man dock Arroz con Leche som dessert – och serverar den gärna med socker, kanel, mjölk, vanilj eller zest. Varje hem har sitt egna familjerecept och denna efterrätt brukar vara en riktig höjdare bland de yngre.

Leche Frita

Leche Frita är en typisk efterrätt i Norra Spanien.

Foto: Wikimedia Commons

Leche Frita är klassisk efterrätt från Norra Spanien som är krämig. Den direkta översättningen är “friterad mjölk” och huvudingredienserna är enkla: rikligt med mjölk, äggulor, vanilj, vetemjöl och socker. Beroende på var den görs, kan ingredienserna dock variera. Små fyrkanter formas av degen och steks i olivolja.

Vanligtvis går Leche Frita inte att köpa i konditorier, utan den görs hemmavid enligt traditionella recept och äts i många fall till frukost. Under påskveckan och i karnevalstider blir den extra populär och börjar säljas mer.

Flan

Flan är en populär spansk efterrätt.

Flan är en av de mest typiska efterrätterna i Spanien och ett vanligt inslag på lunchrestaurangerna. I matbutikernas kyldiskar brukar man även kunna hitta den. Det handlar om en slags brylépudding på ägg, mjölk, socker och karamellsås. Den ska serveras väl kyld och gärna tillsammans med nyvispad grädde.

Flan är söt, krämig och karamellsåsen ger den en sista touch. Detta är utan tvekan en av våra favoritefterrätter och om du får chansen, testa den!

Fardelejos

Fardelejos, med ursprung i Arnedo i vinregionen La Rioja, är en “minipaj” fylld med marsipankräm. Efterrätten härstammar från 800-talet, och även om man inte är helt säkra, verkar det som om araberna tog med sig den till iberiska halvön.

Den är extra populär under juletider, men lika god att äta året runt till frukost eller eftermiddagsfikat.

Natillas

Desserten Natillas kan liknas med vaniljkräm.

Natillas är en väldigt typisk spansk efterrätt som kan liknas med vaniljkräm. Den är len i smaken och bör serveras väl kyld.

Ofta förväxlas den med Arroz con Leche, men innehåller inget ris, utan görs på mjölk, äggulor, socker samt vanilj och/eller zest. Det är vanligt att strö kanel över – och ibland serveras den även med ett “mariekex” i mitten.

Ursprunget är okänt, men man tror att den först började att göras under möten i kyrkor och kloster. Natillas är en av favoriterna på NorraSpanien.se, och att prova den hemmagjord efter ett traditionellt familjerecept, är stor smakupplevelse.

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago, eller Santiago-tårtan, är en mandelkaka från Galicien.

Foto: Wikimedia Commons

Tarta de Santiago är en fyllig och god mandelkaka, som är vanlig i vallfärdsorten Santiago de Compostela, huvudstaden i Galicien. Kakan är dedikerad till Spaniens skyddshelgon, Aposteln Sankt. Jakob, och på ovansidan pudras ofta florsocker i form av ett Cruz de Santiago.

Huvudingredienserna är ägg, vetemjöl, smör, socker och mandlar, vilket gör den till väldigt mättande. “Santiago-tårtan” hittas i många konditorer längs El Camino och runt om i hela Galicien. Om du vandrar pilgrimsleden i Spanien, ät den efter en avslutad vandringsdag!

Torrijas

Torrijas görs genom att låta bröd ligga och dra sig i mjölk. Sedan rullar man det i ägg samt mjöl och steker det. Ofta använder man bröd som stått i några dagar och blivit aningen torrt och på så vis behöver man inte slänga det. Många spanjorer har fina minnen från barndomen när “La Abuela” lagade sina goda Torrijas.

Även denna traditionella och enkla dessert blir betydligt mer populär under Semana Santa (påskveckan) och har anor från 1400-talets klostervärld. Den svenska motsvarigheten till Torrijas är “fattiga riddare”.

Goxua

Goxua är en traditionell baskisk efterrätt.

Foto: Wikimedia Commons

Goxua är en dessert från Baskien, som är speciellt vanlig omkring regionens huvudstad Vitoria-Gasteiz. Ordet Gouxa, som betyder “söt” eller “gott” på baskiska, gör verkligen skäl för sitt namn.

Skapelsen utgörs av tre lager; det understa med vispad grädde; det andra lagret med en slags kaka; och slutligen vaniljkrämen. På ytan karamelliserar man socker. Goxua är väldigt gott och krämigt med fina texturer!

Panellets

Panellets är små kakor från Katalonien.

Foto: Wikimedia Commons

Panellets är små traditionella bakverk som är typiska i Katalonien och nordöstra Spanien. De görs med socker, mandlar samt äggulor, och ibland används även pinjenötter, kaffe, kakao och annat. Dessa små “kakor” kan ha många olika former och fyllningar – ofta ackompanjeras de av sött, vitt vin.

Det är vanligt att äta Panellets i Katalonien under allhelgonahelgen. De har även belönats med “skyddad ursprungsbeteckning” av EU.

Torta de Txantxigorri

Torta de Txantxigorri är en “tårta” från Navarra som historiskt var vanlig på hösten då man tog tillvara på svålen under La Matanza del Cerdo, grisslakten. På spanska heter den Chanchigorri.

Svålen mixas med bland annat bröd, socker och kanel, och sätts sedan i ugnen. Txantxigorri innehåller många kalorier och gav en välbehövlig energikick under grisslakten. Även om denna efterrätt inte är lika vanlig idag, är den fortfarande ett traditionellt inslag i Navarras kök, och något som vi ofta äter.

Casadielles

Casadielles är typiska i Asturien, Norra Spanien.

Foto: Wikimedia Commons

Casadielles är en dessert från Asturien som kan liknas med avlånga munkar. De fylls med hackade valnötter och anis (en alkoholdryck). Ovanpå sprinklar man socker. Utsidan är krispig och valnötterna gifter sig väl med anis-drycken. Fantastiskt gott!

Las Almojábanas

Las Almojábanas var ursprungligen ett arabiskt recept som kom till Aragonien när den iberiska halvön var under moriskt styre. Den arabiska benämningen var “almuyábbana”, vilket betyder ungefär “en blandning gjord med ost”. Denna dessert är vanligare under julperioden.

Filloas

Filloas från Galicien kan liknas med svenska plättar.

Foto: Wikimedia Commons

Filloas är en typisk efterrätt i Galicien och León-området som kan liknas vid franska Crêpes eller svenska plättar. Även om de äts under hela året, blir de betydligt mer vanliga under karnevaler och lokala festligheter.

Det är mycket gott att fylla Filloas med vaniljglass, choklad, hemmagjord marmelad eller nyplockade bär. Mums!

Bartolillos Madrileños

En av de mest traditionella efterrätterna i Madrid är utan tvekan Bartolillos. Dessa liknar små triangelformade “Empanadas”, med en fyllning som utgörs av vaniljkräm. De steks ofta i olivolja och är söta och goda.

Bartolillos är extra vanliga i Madrid under Semana Santa, jultider och San Isidro-festivalen, då de kan köpas i nästan alla konditorier.

Turrón

Turrón, en kaka på mandelnougat, är spanskt julgodis.

Att äta Turrón – en traditionell kaka på mandelnougat – är en av de spanska jultraditionerna. Om du besöker en matbutik i Spanien under december kan du se hur Turrón – och även Bombones (chokladbollar) – står framställda på någon speciell plats.

I nästintill varje spanskt hem hittas Turrón – som från första början var en arabisk sötsak – under julen och de är dessutom vanliga att ge bort som present. Det finns många typer att välja mellan och denna läckra nougatkaka kan både vara mjuk eller hård.

Om du reser i Spanien i december, ta med detta julgodis hem som souvenir till ditt egna julbord!

Nu känner du till några av de mest typiska efterrätterna i Norra Spanien. Vad blir du mest sugen på? Crema Catalana? Kanske Santiago-tårtan? Lämna gärna en kommentar!