Tidigare har vi gått igenom maten i Norra Spanien, men vad dricker man egentligen till pintxos i Baskien? Eller till grytan Fabada Asturiana i Asturien? I denna artikel tipsar vi dig om typiska drycker från Norra Spanien, så du vet vad att beställa väl på plats. Låt oss börja!

Men först, om du inte har läst vår artikel om traditionell mat från Norra Spanien, rekommenderar vi dig att börja med den.

Pacharán

Pacharán är en slånbärslikör som är vanlig i nordöstra Spanien där den druckits sedan Medeltiden. På 1950-talet börjades drycken säljas till allmänheten och dök så småningom upp över hela Spanien, innan dess dracks den nästan bara i Navarra och Baskien. Denna dryck – som har en alkoholhalt på 25-30% – serveras ofta efter en måltid för att smälta maten.

Rött vin

En kvinna som serverar Rioja-vin i en bar.

Några av världens bästa vinområden hittas i Norra Spanien. Klimatet, topografin och jordmånen ett par hundra kilometer söder om de Kantabriska bergen är närmast perfekt för vitikultur. Det är framförallt regioner som Navarra, La Rioja och Kastilien & León, en doldis i vinsammanhang (i alla fall i Sverige), som är de främsta vintillverkarna. Speciellt när det gäller röda viner.

Dessa regioner är väldigt underskattade för en matsemester. Flyg direkt till Madrid från Stockholm och res hit med snabbtåg eller buss på några timmar. Bo i ett Casa Rural i direkt anslutning till en vingård, gå på vinprovningar, se fantastiska sevärdheter och upplev den lokala maten.

I ovan nämnda regioner har många av vindistrikten blivit tilldelade den prestigefyllda DO-stämpeln. För att lära dig mer om vinet i Norra Spanien, läs mer i vår reseguide till La Rioja-regionen eller se vårt vinreportage från Kastilien & León.

Albariño

Skördning av vin i Galicien.

Foto: Turismo.gal

Albariño är en grön druva som används för framställning av vitt vin. Albariño odlas främst i Rías Baixas, i södra Galicien, som är ett distrikt med DO-status. I djupa floddalar sträcker sig vinrankorna ibland ända ner till vattnet och att skörda är en tuff uppgift.

Man tror att dessa druvor kommer från rieslingdruvor, som fördes med av munkar redan på 800-talet under pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela. De odlas också i Portugal, där de kallas för Alvarinho.

Albariño-vinet är torrt, fruktigt och lättdrucket. Det ska serveras väl kylt, och är mycket svalkande en het sommardag. Beställ in en Plato de Pescado och Albariño – stor smakupplevelse!

Naturlig äppelcider

Ciderflaskor från Asturien uppradade i en butik.

När man pratar om cider i Spanien förs nog de flestas tankar framförallt till regionen Asturien, även fast cider är en vanlig dryck längs hela Biscayabukten och i Galicien.

I Asturien är denna dryck närmast helig och när man reser runt i regionens inland kan man se äppellundar nästan överallt. Asturien står för cirka 80% av den nationella ciderproduktionen och exporterar till hela världen.

Ingen kolsyra tillsätts i den naturliga äppelcidern, utan den skapas genom att servitören häller två små omgångar cider från en hög och vertikal vinkel in i ett glas (“escanciar sidra” på Spanska). När cidern träffar det smala och specialdesignade glaset skapas luftbubblor. Drick direkt och vänta på nästa omgång.

Visste du…?

Att de i Gijón med jämna mellanrum försöker slå sitt egna rekord i koordinerad “ciderhällning”:

Om du reser i Asturien, missa inte att besöka en sidería (ciderhus) och uppleva ciderkulturen. Från det då du kommer in och möts av den speciella, mustiga lukten, till när servitören häller upp den. I Asturien dricks äppelcider till alla måltider och även till party och under festivaler.

Queimada

Tillagningen av Queimada i Galicien av folk utklädda i kappor.

Foto: Wikimedia Commons

Queimada är traditionell dryck i Galicien där beredningen sker på ett väldigt speciellt sätt. Under tillagningen tänds drycken på och brinner långsamt när alkohol och ingredienser läggs till.

En ramsa läses upp så att särskilda egenskaper och krafter ska överföras till de som sedan ska smaka på drycken. Detta görs för att skydda sig mot onda andar, som ligger i väntan på män och kvinnor. Långt tillbaka i tiden använde man en stor utgrävd pumpa, men idag är det mest en gryta som gäller. Tänk dig en bål.

En Queimada görs under många tillfällen; tillsammans med familjen; på bröllop; under privata fester eller större festivaler i byar och städer. Exempelvis är det vanligt att göra den i Galicien under San Joan, Spaniens “midsommarfirande”.

Ingredienserna är vanligtvis galicisk orujo, socker, apelsin- och citronskal, kaffebönor och lite kanel.

Licor de Café gallego

Licor de Café, kaffelikör på svenska, är en vanlig dryck i Galicien, framförallt i Ourense-området. Varje hushåll har sin egen tolkning på denna dryck, men normalt är basingredienserna kaffe, likör (eller orujo) och socker. Det är vanligt att lägga till apelsin- eller citronskal och kanel.

Våra galiciska vänner brukar ta med sig och ge oss en flaska hemmagjord kaffe med likör, riktigt gott!

Öl

Händer som skålar tillsammans med öl-glas.

En iskall öl är svalkande under sommaren och en vanlig spansk dryck med lång tradition, även i norra delen av landet. Förutom öl från trendiga mikrobryggerier i Norra Spaniens städer, är bland annat Estrella Damm, Moritz och vår favorit Estrella Galicia, typiska märken med ursprung från Norra Spanien.

Personligen gillar vi att ibland beställa öl, oftast blir det då en caña, vilket är ett litet glas öl, och ibland vin. Det beror på humör, väder och vilka tapas eller pinchos som erbjuds. Om du vill testa något uppfriskande en het sommardag kan du beställa “una clara”, vilket är öl med kolsyrat vatten eller citronläsk.

Anís de la Asturiana

Detta är en starkdryck (alkoholhalt på 40%) som ursprungligen är från Asturien och görs på Anis, en ört som tillhör familjen flockblommiga växter. Som med Pacháran, rekommenderas den att tas tillsammans med en isbit efter måltiden för att smälta maten. Anís de la Asturiana är också perfekt att använda när man gör desserter.

Cava

Även om en del av ovan nämnda drycker från Norra Spanien kanske är obekanta för dig, känner du troligtvis till Cavan från Katalonien. Cava är en av de mest kända spanska dryckerna och omåttligt populär, speciellt vid nyår och kring julfirandet, då bland annat de tre vise männen anländer.

Cava är ett mousserande vin, kan vara vitt eller rosé, som många menar på är Spaniens svar på champagne. Den framställs genom traditionella metoder och måste lagras minst 9 månader på sin jästfällning. Ju längre Cavan lagras, desto mer exklusiv är den, och ofta lagras den i källargrottor. Gran Reserva ska till exempel ha lagrats i minst 30 månader.

Cavan håller mellan 10 till 12% i alkoholhalt. Först gjordes den endast på spanska druvor (som xarel-lo, parellada och macabeo) men idag finns även internationella druvor som chardonnay och pinot noir i vinstockarna.

I Penedés-distriktet, söder om Barcelona, hittas mer än 90% av produktionen. Semestrar du i exempelvis Barcelona eller Sitges, är det värt att ta sig till området kring Vilafranca del Penedès för att besöka bodegor som Familia Torres eller kända Freixenet.

Txakoli

Vinrankor i förgrunden och ett par hus utspridda i det gröna landskapet.

Foto: Tim Tregenza / Wikimedia Commons

Om Cava är Kataloniens mest typiska dryck, så är Txakoli motsvarigheten i Baskien. Txakoli är ett vin som vanligen avnjuts till förrätter eller pintxos. Vinet är torrt, något mousserande, med hög syra och låg alkoholhalt. Även om Txakoli mestadels produceras som vitt vin, finns det även som rött och rosé.

Vinet kan inte lagras mer än ett år, och vid servering häller man upp det på ett liknande sätt som med cidern i Asturien (läs ovan).

Fram till 1980-talet dracks Txakoli nästan bara hemmavid och produktion var mycket småskalig. Allteftersom vissa områden lyckades få DO-status har drycken blivit mer populär och hittas idag i alla barer och restauranger i Baskien.

Längs Biscayabukten – främst på kuststräckan San Sebastián till Bilbao – ligger många vingårdar utspridda på det rullande kullar. De gröna vinrankorna är en skarp kontrast till det blå havet, fantastiskt vackert att se. Om du ska resa till Baskien och vill lära dig mer om Txakoli-vinet kan du besöka många av dessa gårdar. Läs denna artikel för mer information.

Orujo

Orujo kan liknas med snaps, och framställs genom att ta redan pressade vindruvor och destillera dessa. Drycken, som har en alkoholhalt på cirka 50%, är framförallt vanlig i nordvästra Spanien – främst i Kantabrien, Asturien och Galicien – och perfekt att dricka efter en mättande måltid.

Orujo mixas med olika örter för att experimentera fram smaker. Den är också en perfekt bas i olika drycker, och några av ovan nämnda kan göras på den (som kaffelikör eller Queimada). Drycken är extra populär i Liébana-dalen i Kantabrien, där du i små butiker ofta kan provsmaka lokala exemplar. Köp med dig en flaska hem tillsammans med god ost!

Det hålls en populär Orujo-festival i Potes framåt vårkanten som bjuder in lokala tillverkare. Om du skulle befinna dig här mellan 8:e till 10:e november 2019, gå från bord till bord och provsmaka Orujo samt goda smårätter.

Vermouth

Ett glas Vermouth med en citronskiva på en uteservering.

Vermouth är vanligt vitt eller rött vin som smaksätts med olika örter och växter från trädgårdslandet under en tid. Sedan görs den starkare genom att lägga till alkohol, som exempelvis brandy eller eau-de-vie. Faktum är att denna dryck historiskt användes som medicin, bland annat för att lindra magbesvär.

Vermouth dricks ofta i sociala sammanhang, till förrätt, eller bara för att dra igång en partykväll. Den serveras i mindre glas, med en isbit och citronskal, och har vanligtvis en alkoholhalt på 16% till 18% – påtagligt starkare än vanligt vin, men mycket svagare än spritdrycker.

Ps. Att slå sig ner på en uteservering och beställa Vermouth och goda tapas en söndagsförmiddag är en av de bästa saker man kan göra i Barcelona.

Nu när du känner till de mest typiska dryckerna i Norra Spanien, vad blir du mest sugen på? Låt oss veta nedanför.